Mik azok a kimutatások a Google Táblázatokban, és hogyan használhatom őket?

A kimutatástáblák segítségével nagy mennyiségű adatot elemezhet, és a nagy adathalmazokat leszűkítheti az adatpontok közötti kapcsolatok megtekintéséhez. A Google Táblázatok pivot táblákat használ az adatok összegzésére, így könnyebben érthetővé válik a táblázatban található összes információ.

Mik azok a pivot táblák?

A pivot táblák hasznosak hatalmas mennyiségű adat elemzéséhez. Ahol egy normál táblázat csak két tengelyt használ – oszlopokat és sorokat –, a kimutatási táblázatok segítenek megérteni a táblázatban található információkat azáltal, hogy összegzik a kiválasztott oszlopokat és adatsorokat. Például egy pivot tábla használható a vállalat részlegei által egy adott hónapra bevitt eladások elemzésére, ahol az összes információ véletlenszerűen kerül egy adatkészletbe.

A fenti képen látható információkból pivot tábla létrehozása egy szépen formázott táblázatot jelenít meg a kiválasztott oszlopokból származó információkkal, felosztás szerint rendezve.

Pivot tábla létrehozása

Indítsa el a Chrome-ot, és nyisson meg egy táblázatot Google Táblázatok.

Ezután válassza ki a pivot táblázatban használni kívánt cellákat. Ha az adathalmazban szereplő összes elemet fel akarja használni, kattintson bárhová a táblázatban, így nem kell először minden cellát kijelölnie.

Megjegyzés: Minden kiválasztott oszlophoz hozzá kell rendelni egy fejlécet, hogy pivot táblát hozzon létre ezekkel az adatpontokkal.

Az oldal tetején lévő menüsorban kattintson az „Adatok”, majd a „Pivot Table” elemre.

A menüsorban kattintson a gombra

Ha az új táblázat nem nyílik meg automatikusan, kattintson a táblázat alján található „Pivot Table” elemre.

Pivot tábla szerkesztése

A pivot táblázat lapon az oldalsó panelen sorokat, oszlopokat, értékeket és szűrőket adhat hozzá az adatok megtekintéséhez. A Táblázatok időnként javaslatokat kínál az Ön által kiválasztott információk alapján. Kattintson egy javaslatra, vagy kattintson a „Hozzáadás” gombra, amely az alábbi lehetőségek mellett található.

Ha valamelyik javaslatra kattint, a Táblázatok automatikusan elkészíti a kimutatástáblázatot a megadott listából kiválasztott beállítás használatával.

Ha inkább saját igényei szerint szeretne egy pivot táblázatot testreszabni, kattintson az alábbi négy lehetőség melletti „Hozzáadás” gombra. Mindegyik opciónak más a célja, ezek jelentése a következő:

Sorok: sorfejlécként hozzáadja egy adott oszlop összes egyedi elemét az adatkészletből a kimutatáshoz. Mindig ezek az első adatpontok, amelyeket a kimutatástáblázatban világosszürke színnel lát a bal oldalon.
Oszlopok: A táblázat minden oszlopához összesített formában hozzáadja a kiválasztott adatpontokat (fejléceket), amelyeket a táblázat tetején sötétszürke színnel jelez.
Értékek: Hozzáadja az adatkészlet egyes fejléceinek tényleges értékét a kimutatástáblázatban való rendezéshez.
Szűrő: Szűrőt ad a táblázathoz, hogy csak bizonyos feltételeknek megfelelő adatpontok jelenjenek meg.

Kattintson a „Hozzáadás” gombra a Sorok mellett, és adja hozzá azokat a sorokat, amelyeket meg szeretne jeleníteni a kimutatásban. Ebben a példában felosztást és felosztást adunk hozzá.

Kattintson

Ezután kattintson a „Hozzáadás” gombra az Értékek másként elem mellett, és írja be a rendezni kívánt értékeket. Az eladott egységek számának és az átlagos egységárnak az összegét használjuk.

Mellett

Az egyes egységek rendezésének módosításához kattintson a legördülő menüre, amely az „Összefoglalás szerint” címszó alatt található. Többek között az alábbiakban felsorolt ​​összeg, szám, átlag, min, max közül választhat.

Az összes sor, oszlop, érték stb. hozzáadása után egy könnyen olvasható pivot tábla maradt, amely felvázolja, hogy melyik részleg adta el a legtöbb egységet, és az összes eladott egység átlagos költsége.

Ha inkább saját képletet szeretne készíteni, kattintson a „Hozzáadás” gombra az Értékek címsor mellett, majd kattintson a „Számított mező” gombra.

Egyéni összefoglaló hozzáadásához kattintson a gombra

Az új érték mezőben adjon meg egy képletet, amely a legjobban összegzi a kimutatástáblázat adatait.

Ha szűrőt szeretne hozzáadni a táblázathoz, kattintson a „Hozzáadás” gombra, amely a Szűrők fejléc mellett található.

Kattintson

Amikor szűrőt ad hozzá a táblázathoz, válassza ki – vagy törölje a kijelölést – a táblázatban megjeleníteni kívánt értékeket, majd kattintson az „OK” gombra a szűrő alkalmazásához.

Válassza ki, hogyan szeretné szűrni az adatokat, majd kattintson a gombra

Ennyiről van szó. Bár ez csak egy bevezetés a pivot táblák használatába, végtelennek tűnő lehetőség kínálkozik ennek a funkciónak a használatára, amelyekről nem sokan tudnak sokat.