Hogyan lehet megszabadulni a „Segíts javítani” üzenettől a Firefoxban

A Firefox, mint minden modern webböngésző, telemetriai adatokat gyűjt. Ezenkívül állapotjelentést és információkat gyűjt a böngésző összeomlásáról. A felhasználóknak lehetőségük van leiratkozni ezen adatok megosztásáról. A Mozilla azonban kissé rámenős lett a telemetriai adatok gyűjtésével kapcsolatban. Ha gyakran látja a „Segíts javítani” üzenetet a Firefoxban, az azért van, mert a Mozilla hozzáadta a Firefox Pioneer nevű bővítményt a böngészőjéhez. Eltávolíthatja ezt a kiegészítőt, de a biztonság kedvéért meg kell mondania a Firefoxnak, hogy kérés nélkül ne telepítsen dolgokat a böngészőbe.

Távolítsa el a Firefox Pioneer programot

Nyissa meg a bővítménykezelőt az about:addons beírásával a címsorba, vagy koppintson a Ctrl+Shift+A billentyűparancsra. Keressen egy úgynevezett kiegészítőt Firefox Pioneer. Kattintson az „Eltávolítás” gombra, hogy megszabaduljon a bővítménytől és a „Segíts javítani” üzenettől a Firefoxban.

Megakadályozza a Firefox bővítmények telepítését

Most, hogy eltávolította a folyamatosan telemetriai adatok megosztását kérő bővítményt, meg kell akadályoznia, hogy a Firefox újra telepítsen ilyesmit. Nyissa meg a Firefox beállításait, és válassza az Adatvédelem és biztonság lapot. Alternatív megoldásként írja be ezt a címsorba: „about:preferences#privacy”, és érintse meg az Enter billentyűt.

Görgessen le a Firefox Adatgyűjtés és -használat részhez, és törölje a pipát a „Firefox telepítésének és tanulmányok futtatásának engedélyezése” jelölőnégyzetből. Ez az engedély, ha megadják, lehetővé teszi a Firefox számára a kiegészítők telepítését. Nem mondja meg kifejezetten, hogy telepíteni fog egy kiegészítőt, de mivel a Firefox egy böngésző, nem pedig operációs rendszer, és valójában csak a kiegészítő telepíthető.

Telemetria gyűjtése

A termék fejlesztése érdekében végzett adatgyűjtés nem újdonság. Valójában a Windows 10 méltatlan hírnévre tett szert, mert nem kérte a felhasználókat, hogy jelentkezzenek. A Firefox kéri, hogy regisztráljon, így valószínűleg úgy döntött, hogy megosztja a telemetriai adatokat, és a Firefox azt feltételezte, hogy megfelelő egy kiegészítő telepítése erre a célra. A leiratkozás azonban elég egyszerű, így ha nem erre iratkozott fel, eltávolíthatja a bővítményt, és megakadályozhatja az újbóli telepítést.

Mindazonáltal a telemetriai adatok és azok gyűjtése nem olyan rossz, mint ahogy azt az emberek állítják. A Windows 10 által gyűjtött telemetriai adatok például segítenek a felhasználóknak ellenőrizni, hogy egy alkalmazás kompatibilis-e a Windows 10 rendszerrel. Az adatok személyazonosításra nem alkalmasak, és valójában az Ön által használt termék fejlesztése érdekében gyűjtik őket. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a Mozilla nem egy gonosz vállalat, amely a magánélet árán próbál profitot termelni. Ami a modern böngészőket illeti, a Firefox egy jó, biztonságos böngésző, amely nem osztja meg és nem szivárogtatja ki az Ön adatait.