Hogyan lehet elkerülni a Windows 7 támogatásának végét?

A Windows 7 hamarosan ismét arra kezdi, hogy frissítsen Windows 10-re. Konkrétan egy üzenet jelenik meg arról, hogy a Microsoft hivatalosan leállítja a Windows 7 támogatását 2020. január 14-én. Ezt a következőképpen kerülheti el.

Frissítés: 2019. április 22-től a nagok az kezd megjelenni Windows 7 rendszereken. Egyszerűen kattintson a „Ne emlékeztessen újra” gombra, és zárja be az ablakot, hogy leállítsa a nyavalyogást.

Miért zavar a Windows 7?

A Microsoft csak 2020. január 14-ig támogatja a Windows 7 rendszert biztonsági javításokkal. Ez a „támogatás vége” vagy az „élettartam vége” (EOL) dátuma. Ezen dátum után a Windows 7 technikailag elhagyja a „kiterjesztett támogatást”. A vállalkozások fizethetnek további támogatásért, de az átlagos fogyasztói PC-k beragadnak biztonsági javítások nélkül.

Ez azt jelenti, hogy a Windows 7-es gépek egyre sebezhetőbbek lesznek, és a szoftverfejlesztők végül maguk mögött hagyják a régi PC-ket, és leállítják a Windows 7-en működő szoftverek írását.

A teljes üzenet így szól:

10 év után a Windows 7 támogatása a végéhez közeledik.

2020. január 14-e az utolsó nap, amikor a Microsoft biztonsági frissítéseket és technikai támogatást kínál a Windows 7 rendszert futtató számítógépekhez. Tudtuk, hogy nehéz lehet, ezért már korán megkeressük, hogy segítsünk a fájlok biztonsági mentésében és a következő lépésekre való felkészülésben.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy 2020. január 14-ig frissítsen egy támogatott operációs rendszerre. Addig is támogatott operációs rendszert használ – tehát nyugodtan rejtse el a zavarokat, és használja a számítógépét. És egyáltalán ki akarja, hogy nyaggatják?

A Microsoft ezúttal engedi, hogy elhallgattassa a nyavalya

A Microsoft megtanulta a leckét – amolyan. Míg az eredeti „Get Windows 10” (GWX) üzenetek mindig újra és újra visszatértek, ez a támogatás végéről szóló értesítés sokkal kevésbé tűnik bosszantónak.

Ez a legutóbbi felugró üzenet nem kísérel meg semmilyen szoftvert telepíteni a rendszerére. Valójában az ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat véget ért – bár továbbra is létezik egy hivatalos, de titkos mód az ingyenes Windows 10-re való frissítésre.

Az üzenet csak annyit jelent, hogy a Windows 7 támogatása 2020. január 14-től megszűnik, és egy hivatkozás a Microsoft webhelyére további információkkal.

Ennél is fontosabb, hogy az ablak bal alsó sarkában található egy „Ne emlékeztessen újra” jelölőnégyzet. Engedélyezze ezt a jelölőnégyzetet, és a Microsoft remélhetőleg nem fogja többé zavarni Önt. Ha azonban nem engedélyezi ezt a jelölőnégyzetet, és csak bezárja az ablakot, ismételten látni fogja az élettartam végéről szóló értesítést.

Csipogó számítógép tartalmazza a teljes műszaki részletet az üzenet működéséről, beleértve a frissítés telepítési folyamatát (C:WindowsSystem32sipnotify.exe) és az általa létrehozott ütemezett feladatokat. Nagy előrelépésnek tűnik a Microsoft legutóbbi agresszív és félrevezető taktikájához képest.

Hogyan távolítsuk el a Nag-eket a rendszerből

Ez a nyűgüzenet részeként érkezik KB4493132, egy frissítés, amelyet a Windows Update automatikusan telepít, ha a számítógépen engedélyezve vannak az automatikus frissítések. Ha meg akarja akadályozni, hogy a hiba megjelenjen, csak el kell kerülnie a frissítés telepítését – vagy eltávolítani, ha már telepítve van. A frissítés a „Windows 7 SP1 támogatási értesítés” címet viseli.

A KB4493132 először 2019. március 19-én jelent meg. Lehet, hogy már a Windows 7 rendszerű számítógépén van. Azonban 2019. április 18-ig alvó állapotban marad, amikor is megjelennek a nag üzenetek. Windows 7-es virtuális gépen nem láttuk a frissítést, így a Microsoft lassan bevezetheti.

A frissítés telepítésének elkerülése érdekében egyszerűen válassza úgy, hogy ne telepítse a frissítést a Windows Update webhelyről. Rejtsd el, ha látod. Ha a Windows 7 úgy van beállítva, hogy a frissítéseket automatikusan telepítse, beállíthatja, hogy értesítsen, de ne telepítse automatikusan – vagy utólag távolítsa el a frissítést.

A frissítés elrejtéséhez lépjen a Vezérlőpult > Rendszer és biztonság > Windows Update menüpontra, és kattintson az elérhető frissítések számára. Kattintson jobb gombbal a KB4493132 elemre, ha látja a listában, és válassza a „Frissítés elrejtése” lehetőséget.

Ha már telepítette ezt a frissítést, eltávolíthatja. Nyissa meg a Vezérlőpult > Programok > Telepített frissítések megtekintése menüpontot, keresse meg a KB4493132 fájlt a listában (a keresőmező használatával keresheti meg), és távolítsa el.

Vagy ami még jobb, egyszerűen nem aggódhatsz miatta. Április 18-án egyszer felugrik a nag, de bejelölheti azt a négyzetet, amely szerint soha többé nem szeretné látni, és bezárhatja az ablakot. Akkor kész, és soha többé nem kell látnia őket – mindenesetre azon a számítógépen. Amúgy ez az elmélet. Remélhetőleg a Microsoft nem válik az idő múlásával egyre agresszívebbé, és engedelmeskedik a jelölőnégyzetre kattintó felhasználók kívánságainak.

2020. január 14-ig frissítenie kell

Nem kell azonnal kidobnia a Windows 7-et. Végül is hivatalosan a Microsoft támogatja a biztonsági frissítésekkel 2020. január 14-ig.

Javasoljuk, hogy ezt követően hagyja abba a Windows 7 rendszert. A Windows 7 a továbbiakban nem lesz támogatott biztonsági frissítésekkel, ami azt jelenti, hogy sokkal sebezhetőbb a támadásokkal szemben. A Windows 10 már biztonságosabb operációs rendszer, még akkor is, ha a Windows 7 még mindig frissítéseket kap. (És igen, továbbra is ingyenesen szerezheti be a Windows 10-et, ha úgy tetszik.)

Ez nem jelenti azt, hogy frissítenie kell a Windows 10 rendszerre. Ha meglehetősen régi számítógépe van, akkor érdemes lehet vásárolnia egy új Windows 10 rendszerű számítógépet.

És ha nem akarja használni a Windows 10-et, az rendben van – érdemes megfontolni a Chromebook, Mac, iPad vagy csak a Linux telepítése jelenlegi számítógépére. Bármit is tesz, javasoljuk, hogy biztonságos operációs rendszert használjon, amely jelenleg frissítésekkel támogatott. Bár a Windows 8.1 még néhány évig támogatott frissítésekkel, a Windows 10 használatát javasoljuk a Windows 8.1 helyett.