Hogyan válhat OSCP-vé [Full Guide]

Más foglalkozásokhoz képest az információbiztonsági szakemberek jövőbeni foglalkoztatása az előrejelzések szerint jelentősen növekedni fog.

Bármilyen kiberbiztonsági vagy IT-biztonsági tanúsítvány előnyt jelent.

Mi az az Offensive Security Certified Professional (OSCP)?

Az a kiberbiztonsági szakértő, aki bebizonyította, hogy rendelkezik a komplex biztonsági felmérések elvégzéséhez szükséges műszaki ismeretekkel és információkkal, egy Offensive Security Certified Professional (OSCP) minősítéssel rendelkezik.

Az OSCP-tanúsítvánnyal rendelkező szakértőnek speciális képességekre van szüksége, mint például a biztonsági hibák azonosítása és kiaknázása, a megállapítások dokumentálása és a hatékony jogorvoslatok bevezetése.

Magas színvonalára és széleskörű elismertségére tekintettel kívánatos tanúsítvány mindazok számára, akik jövedelmező karriert szeretnének folytatni a kiberbiztonság területén.

Az OSCP-tanúsítványt megszerző személy számos biztonsági rendszert konfigurálhat, telepíthet és hibaelhárítást végezhet, valamint azonosíthatja a biztonsággal kapcsolatos problémákat és reagálhat azokra.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az OSCP (Offensive Security Certified Professional) tanúsítványt, amely a legalaposabb és legkeresettebb biztonsági tanúsítvány a területen. A társak, a munkaadók és más iparági szakemberek mind nagyra értékelik.

Mi az OSCP tanúsítvány?

A kiberipar egyik legelismertebb tanúsítványa az Offensive Security Certified Professional (OSCP) tanúsítvány az etikus hackelés területén, amelyet az Offensive-Security cég bocsát ki.

Ez egy átfogó és gyakorlatias tanúsítvány, amely a biztonsági értékelésben, a sebezhetőség elemzésében és a kihasználásban való szakértelmet mutatja.

Az OSCP-tanúsítvány célja, hogy igazolja egy személy penetrációs tesztelésben való jártasságát, és az iparágban az aranystandardnak tekintik ehhez.

A minősítésre jelentkezőknek egy gyakorlati behatolási tesztet kell teljesíteniük időkorlátos keretek között, és bizonyítania kell, hogy megértették a tananyagot. Az OSCP tanúsítvány világszerte elismert és elfogadott.

Az OSCP-tanúsítványhoz szükséges kihívást jelentő vizsga letételéhez tudás és készségek kombinációja szükséges. A felsorolás, a szkennelés és a kiaknázás néhány olyan módszer, eszköz és eszközkészlet, amelyet a penetrációs teszteléshez használnak, és amelyeket alaposan meg kell érteni.

Az OSCP birtokosai bizonyos fokú gyakorlati szakértelemmel rendelkeznek az etikus hackelés terén, így rendkívül értékesek a kiberbiztonsági iparban a tanfolyamon és a tanúsítványon elsajátított ismereteik mellett.

Pontosan mit tanúsít az OSCP?

Az OSCP olyan szakember, aki bizonyított tudással, tapasztalattal és műszaki szakértelemmel rendelkezik a penetrációs tesztelés és a kiberbiztonság területén.

Tanúsítja az egyének azon képességét, hogy tudásukat és tehetségüket felhasználják a biztonsági rések felderítésére és a kockázatok mérséklésére szolgáló megoldások kidolgozására, bizonyítva az etikus hackelési elvek mélyreható tudatát.

A kihívásokkal teli vizsga, amely az etikus hackerek eszközeinek, stratégiáinak és eljárásainak alapos ismeretét igényli, igényes minősítést tesz lehetővé.

Az OSCP tanúsító vizsga sikeres teljesítése biztosítja az alapvető bizalomszintet, hogy valaki rendelkezik a támadó biztonsággal kapcsolatos oktatásról, és képes bármilyen hálózati környezetben észlelni és kezelni a biztonsági réseket.

  6 legjobb online táblázatkezelő megoldás együttműködő csapatok számára

Azt jelzi, hogy egy személy képes-e hatékonyan értékelni és kihasználni a működési hálózatokat és rendszereket, miközben különféle eszközöket, módszereket és stratégiákat használ.

Ezenkívül az OSCP-tanúsítvány megmutathatja a leendő munkáltatóknak, hogy megértette az etikus hackelés alapjait.

Ki adja ki az OSCP tanúsítványt (PEN-200), és mik a jogosultsági kritériumok?

Az Offensive Security Certified Professional (OSCP) olyan személy, aki teljesítette az Offensive Security által kínált legszigorúbb minősítést.

Az információbiztonság területén az Offensive Security Certified Professional (OSCP) minősítés az egyik legkeresettebb tanúsítvány. Az Offensive Security, a legjobb kiberbiztonsági képzési és tanúsítási forrás létrehozta ezt a gyakorlati penetrációtesztelő tanúsítási tanfolyamot.

A tanúsítvány azoknak az informatikai szakembereknek szól, akik jártasak a hálózat- és rendszeradminisztrációban, és alapvetően ismerik az offenzív biztonsági koncepciókat. A vizsga sikeres letételéhez magas szintű műszaki szakértelemmel és valós tapasztalattal kell rendelkeznie.

Megjegyzés: A Kali Linux segítségével végzett penetrációs teszteléshez szükséges képzés a leghihetetlenebb forrás a vizsga sikeres letételéhez.

Minősítés előfeltételei

Bár nincs kötelező előfeltétele a minősítés megszerzésének, néhány speciális készség birtokában segíthet a hallgatóknak a minősítés megszerzésében.

 • TCP/IP hálózati ismeretek és munkatapasztalat
 • Windows és Linux rendszeradminisztráció ismerete és tapasztalata
 • Alapvető Bash és Python szkriptek ismerete

Az alábbi szakemberek választhatják az OSCP-tanúsítványt

 • Behatolási tesztelést tervező informatikusok
 • Biztonsági szakemberek
 • Hálózati rendszergazdák
 • Más rendszergazdák, akik azt tervezik, hogy ismereteket szerezzenek a kiberbiztonságról

Mi a vizsga vázlata a PEN-200 minősítés megszerzéséhez?

Az Offensive Security Company által biztosított gyakorlatias, szigorú és jól ismert Penetration Testing with Kali Linux képzés elvégzése után egy Offensive Security Certified Professional (OSCP) lesz.

Kihívásokkal teli vizsgát és 24 órás laboratóriumi értékelést igényel, amelyek tanúsítják, hogy a jelölt készségesen alkalmazza az etikus hackelési technikákat a hálózati környezetben előforduló biztonsági hibák felkutatására és kijavítására.

Lássunk néhány konkrét vizsgavázlatot a PEN-200 minősítéshez.

A vizsga felépítése:

A privát VPN egy élő hálózatot szimulál néhány sebezhető munkaállomással az OSCP minősítési vizsgához. Két rész alkotja a vizsgát, amelyek közül az egyik egy 24 órás laborértékelést és egy későbbi dokumentumfeltöltést foglal magában.

A kérdések típusai:

Három különálló eszköz akár 60 pontot is elérhet. Gépenként összesen 20 pontért minden önálló gép 10 pontot ad az alacsony szintű hozzáférésért és 10 pontot a jogosultság kiterjesztéséért.

A teljes tartománykészlet kihasználási láncra 40 pont jár. Csak a tartomány teljes kihasználási láncáért kapunk pontot.

 • A vizsga időtartama: A vizsga teljesítésére 23 óra 45 perc áll rendelkezésre.
 • Mód: Proctored (online)
 • Összes pont: 100 (A teljesítési pontszám 70)

Utolsó lépés:

Az utolsó fázis megköveteli, hogy professzionális jelentést nyújtson be, amely felvázolja a kiaknázási stratégiáját minden egyes cél esetében. Behatolási tesztjelentést kell használni a támadások minden szakaszának részletezésére, az elküldött parancsokkal és a konzol kimenetével együtt.

Tanúsítvány érvényesítése:

Ön birtokolja az OSCP-tanúsítványt, miután megkapta. Nincsenek kritériumok az Offensive Security újraminősítésére az előfizetések, megújítások, tagdíjak vagy egyéb dolgok tekintetében.

Milyen utak vezetnek a PEN-200 tanúsítvány megszerzéséhez?

Úgy döntött, hogy felveszi a PEN-200 minősítést? Akkor lássuk, milyen módokon érhetjük el:

  A 10 legjobb alkalmazotti létszámkövető kis- és középvállalkozások számára

Az Offensive Security három módot kínál a tanúsítvány megjelenésére:

 • Egyéni kurzus: Ez egy önképző tanfolyam 90 napos laborhozzáféréssel és egy vizsgával. Azoknak szól, akik önállóan szeretnének tanulni, csak gyakorló laborokat vesznek igénybe, és megjelennek a vizsgán.
 • Learn One: Ez a csomag a vizsgára való felkészülést, 365 napos laborhozzáférést és két vizsgakísérletet tartalmaz.
 • Tanulj korlátlanul: Ez a kurzus akkor megfelelő, ha korlátlan számú vizsgát szeretne. Tartalmat és 365 napos laboratóriumi hozzáférést is biztosít.

Az árak mindhárom kurzus esetében eltérőek, melyeket az Offensive Security árképzés rovatból érhet el.

Az OSCP minősítéssel rendelkező szakemberek jövője

Az információbiztonsággal foglalkozó állások száma 2021 és 2031 között várhatóan 35%-kal fog növekedni, ami lényegesen gyorsabb az összes többi foglalkozás átlagánál.

Tekintettel a kiberbiztonsági pozíciók iránti növekvő keresletre, a jövőben is nagy igény lesz a biztonsági szakemberekre.

Annak ellenére, hogy általában csak a nagy horderejű célpontokat ért kibertámadásokról értesülünk, minden internetes jelenléttel rendelkező cég vagy személy érzékeny rájuk. A támadások gyakorisága és súlyossága csak nő.

Összegezve, az OSCP-tanúsítvány és más kiberbiztonsági tanúsítványok, mint például a CISSP, CISA, CEH, CISM, SSCP, CASP stb., előnyt jelentenek az azt viselő szakemberek számára a jövőben.

OSCP kontra CEH

Az OSCP- és a CEH-tanúsítványok a két legelterjedtebb kiberbiztonsági tanúsítvány az iparágban.

Egy átfogó kurzus, az OSCP megtanítja a hallgatóknak, hogyan találják meg és használják ki a sebezhetőségeket. Ezzel szemben a CEH, amely a Certified Ethical Hacker rövidítése, megtanítja a hallgatóknak, hogyan állítsák le és azonosítsák a rosszindulatú tevékenységeket a vállalat infrastruktúrájában.

Bár mindkét minősítés megadja a hallgatóknak a kiberbiztonsági munkához szükséges ismereteket és képességeket, az egyes programok hangsúlya jelentősen eltér.

A CEH az etikus hackelés mélyreható elemzését kínálja, és számos témát lefed, beleértve a rosszindulatú szoftvereket, rendszereket, hálózati hackelést, kriptográfiát és még sok mást.

Míg a CEH jobban megfelel azoknak az egyéneknek, akik etikus hackerek akarnak lenni, és tudják, hogyan védjék meg a hálózatokat a veszélyes támadásoktól, az OSCP azokat célozza meg, akik professzionális penetrációtesztelők szeretnének lenni.

A CEH tanúsítás azoknak a biztonsági szakembereknek szól, akik inkább az elméleti megközelítést részesítik előnyben. Ezzel szemben az OSCP tanúsítvány azoknak szól, akik gyakorlati gyakorlati tapasztalatra vágynak.

Mindkét tanúsítvány hasznos a kiberbiztonsági szakértők számára, és mindkettő tanulmányozást és gyakorlatot igényel.

Mivel azonban az OSCP-tanúsítványt az iparban gyakran nagyobb tekintélynek örvend, mivel a készség gyakorlati bemutatása szükséges az elismeréshez.

Erőforrások

A Complete Linux Privilege Escalation Course 2022 – OSCP

Ez a Complete Linux Privilege Escalation Course kezdőknek és profiknak készült, akik szeretnének elméletet tanulni és gyakorlati tapasztalatokat szerezni, hogy megjelenhessenek az OSCP vizsgán.

A kurzus felépítése mindent lefed az alapvető fájlengedélyektől és az NFS-től a Cron Jobs-ig, a kernel exploit-okig, a SUID/SGID végrehajtható fájlokig, az automatikus eszközökig stb. Ehhez a kurzushoz tartozik egy ingyenes online privilégium-eszkalációs hackelési labor a gyakorláshoz.

A kurzus végére meg fogja érteni a Linux Privilege Escalation alapjait, és magabiztosan képes leszel bármilyen Linux-jogkiterjesztési kihívással szembenézni egy CTF-versenyen, egy vizsgán vagy egy valós forgatókönyvön.

  A 8 legjobb e-receptszoftver orvosok számára 2022-ben

Az OSCP vizsgát letevő emberek, etikus hackerek vagy penetrációs tesztelők jelentkezhetnek erre a tanfolyamra.

Példák a Linux privilégiumok eszkalációjára nulláról hősre – OSCP

A Linux privilégium-kiterjesztési példák kurzus célja, hogy megtanítsa a hallgatóknak, hogyan akadályozzák meg a jogosultságok eszkalációját. A jogosultság kiterjesztése akkor következik be, amikor egy hacker hibát talál egy tervezési hibában, alkalmazásban vagy operációs rendszerben, és megpróbál jogosultságokat szerezni az adatokhoz való hozzáféréshez.

A kurzus kiterjed az alapokra, például a Linux működésére és a felhasználók létrehozására, valamint olyan haladóbb témákra, mint például a végrehajtás és a jogosultságok eszkalációjának elkerülése Linuxban, valamint a Linux szerver beállítása a Virtual Boxban.

Ez a kurzus alkalmas az OSCP-t folytató hallgatóknak, az etikus hacker-tanúsítványt kereső hallgatóknak, vagy bárkinek, aki érdeklődik a privilégiumok eszkalációjának megtanulása iránt.

OSCP online képzés és minősítés

A PassYourCert a biztonsági és technológiai képzés jelentős forrása, amely különféle IT-biztonsági tanfolyamokat kínál. Az OSCP online képzési és minősítési kurzusa véget vet az átfogó oktatás utáni keresésének, ha OSCP minősítést szeretne szerezni.

Az OSCP tanúsítási keretrendszere szerint a kurzus alapos tananyagot kínál.

Ebben a kurzusban nagy hangsúlyt kap a penetrációs tesztelés. Ezen a tanfolyamon megtudhatja, hogyan fedezheti fel a sebezhetőséget, hogyan hozzon létre és használjon exploitokat, és készüljön fel a jogosultságok növelésére az információs rendszer védelmének tesztelése érdekében. Ezek a technikák a legalapvetőbbtől a legfejlettebbig terjednek.

Felkészülés az OSCP vizsgára

Ez a YouTube-csatorna hasznos információkkal szolgál, ha ingyenes forrást keres az OSCP-tanúsítványra való felkészüléshez. A videóban a vizsga megközelítésének módja, a tananyagok és gyakorlatok, a laborok, a jelentéskészítés, valamint a felsorolási és hasznosítási tanácsok szerepelnek.

Az utolsó három legfontosabb dologról is szó esik – a vizsga ütemezése, a mentális felkészítés és – ami a legfontosabb – a jelentésírás. Röviden, a videó teljes tanulási eszközt biztosít az OSCP számára.

Linkedin

A LinkedIn IT biztonsági tanúsítvány: OSCP tanfolyama jobb áttekintést nyújt az IT-biztonsági karrierről, ha meg akarja érteni azt. Ez magában foglalja az IT-biztonsági piactereket, a minősítéseket, az előrelépést stb.

Végül pályaválasztási tanácsadást kínálnak. Bemutatja továbbá az informatikai biztonsági koncepciókat, a kiberbiztonsági fenyegetéseket, és legfőképpen a munkalehetőségeket és a karrierút kialakításának módját. Akár évente, akár havonta fizet elő, a LinkedIn egy hónapos ingyenes próbaverziót kínál.

Referálandó könyvek

Ha olyan szakirodalmat keres, amelyen végig kell mennie az OSCP minősítésre való felkészülés során, akkor a következő néhány könyv ebbe az irányba tereli el Önt.

The Hacker Playbook 2: Gyakorlati útmutató a penetrációs teszteléshez, Peter Kim

Behatolási tesztelés: A Hackelés gyakorlati bevezetése Georgia Weidman magpenetrációs tesztelési készségeit és technikáit tartalmazza.

A webalkalmazás-hacker kézikönyve: Biztonsági hibák keresése és kihasználása – Dafydd Stuttard és Marcus Pinto

Most pedig nézzünk meg néhány ingyenes forrást az OSCP vizsgához.

Ingyenes források

Az alábbiakban felsorolunk néhány alapvető ismeretet és készségeket, amelyek az OSCP vizsgán való részvételhez és a vizsga letételéhez szükségesek, ingyenesen hozzáférhető forrásokkal.

Végső szavak

Bárki, aki informatikai biztonsággal foglalkozik, profitálhat az OSCP-tanúsítványból, amely tisztázza a támadók módszereit és gondolatait. Ez segít megérteni a fenyegetéseket és a támadási módszereket, amelyeket el kell kerülnie, és hogyan lehet észrevenni a kizsákmányolási kísérleteket.

Ezenkívül az OSCP-tanúsítvánnyal rendelkező szakember irányított, koncentrált módon ismeri az összehangolt támadásokat, és segít a munkahely védelmi képességeinek erősítésében azáltal, hogy minimalizálja a kizsákmányolás sikerének valószínűségét.

Ezután ellenőrizheti a privilégium-eszkalációs támadásokat, a megelőzési technikákat és az eszközöket.