Amikor nem szabad RAW képeket készíteni

A RAW képek sokkal több adatot tartalmaznak, mint a JPEG-ek. Ha DSLR-t vagy tükör nélküli fényképezőgépet használ, akkor a legtöbbször RAW-val kell fényképeznie – ez hozza ki a legtöbbet abból, amit a fényképezőgépe képes. Akár RAW-felvételt is készíthet iPhone-ján. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem kell fényképezni – vagy nem is szabad – RAW-ot.

Ha a fotók nem számítanak, vagy gyorsan meg szeretné osztani őket

Időnként elkapok fotózni egy karácsonyi partin vagy családi rendezvényen. Ezek nem jó minőségű portrék; ezek csak pillanatképek – általában részeg – emberekről. Csak azért kérdeznek tőlem, mert tudják, hogy jó fényképezőgépem van. Ha egyszer fotósként hírnevet szerez, ez szinte biztosan megtörténik veled.

  Szövegszerkesztő gesztusok használata iPhone-on és iPaden

Amikor bekerülök egy ilyen eseménybe, az a dolgom, hogy a fényképezőgépemet rekesznyílás-prioritásos módba állítsam, szükség esetén vakut tegyek a fényképezőgépemre, majd mászkáljak a saját dolgaimmal, időnként fotózva. Ez azon kevés alkalmak egyike, amikor szándékosan JPEG-et készítek, mert ez azt jelenti, hogy az éjszaka végén az összes fotót egy Dropbox (vagy bármi más) mappába húzhatom anélkül, hogy megnézném, és továbbküldhetem a szervezőnek. Az összes fényképet megkapják, és nem kell néhány órát töltenem velük a Lightroomban.

Ha sok sorozatot forgat

Amikor sorozatfelvételt készít a fényképezőgépével, az összes képet egy pufferbe menti, mielőtt a memóriakártyára írja. Ennek a puffernek a mérete az egyik fő dolog, amely korlátozza, hogy mennyi ideig készíthet sorozatfelvételt. Mivel a JPEG-fájlok sokkal kisebbek, mint a RAW-fájlok, a legtöbb fényképezőgép több JPEG-fájlt képes tárolni a pufferében, és így hosszabb sorozatfelvételeket készíthet.

  Az elfelejtett Apple Notes-jelszó visszaállítása iPhone, iPad és Mac rendszeren

Például a Canon 5DIII-am másodpercenként hat RAW vagy JPEG felvételt tud készíteni. A puffer csak 18 RAW fotót tud tárolni, ami azt jelenti, hogy három másodperces sorozatot kapok teljes sebességgel, mielőtt lassulni kezd. Mindazonáltal 64 JPEG kép elfér benne: ez teljes tíz másodperces sorozatfelvételt jelent.

Amikor sportjátékokat fényképezek, vagy más olyan helyzetekben, ahol sok gyors sorozatot szeretnék leforgatni, JPEG-re váltok. Néha sokkal fontosabb a felvétel elkészítése, mint a semmiről készült jó minőségű fénykép elkészítése.

Amikor időzített felvételt készít

Az idő telik el – azokhoz a gyors mozgású videókhoz, amelyek egy órát, egy napot vagy még hosszabb időt tömörítenek nézhető YouTube-hosszra – rengeteg fényképet igényelnek. A legelterjedtebb formátum a 24 képkocka/másodperc, tehát a felvétel minden másodpercéhez 24 fényképet kell készítenie. Ez azt jelenti, hogy egy két és fél perces time-lapse videó 3360 fotóból áll.

  Hogyan lehet javítani, hogy a Google Chrome nem válaszol

Egyes időzített fotósok RAW-ban készítenek felvételeket, de ez óriási munkával jár, és ami még fontosabb, komoly teljesítményű számítógépre van szükség. A legtöbb laptop nem képes ennyi adatot összegyűjteni. (RAW-fájlonként 25 MB-nál ez a rövid időköz több mint 80 GB adatot tartalmaz).

A legegyszerűbb dolog, ha még csak most kezdi, az, hogy az expozíciót pontosan a helyszínen készítse, és JPEG-eket készítsen. A számítógépe hálás lesz érte.

Régebben volt egy másik ok is, amiért nem lehetett RAW-ot készíteni – amikor a tárhely prémium kategóriájú volt –, de ez már nem számít annyira: a jó SD-kártyák most 10 és 30 dollár között vannak. A fenti helyzeteken kívül alapértelmezés szerint RAW-ban kell fényképeznie.