Az integrált grafika hamarosan jobb lesz

Felejtsd el a dedikált grafikus kártya vásárlását, hamarosan már anélkül is játszhatsz. Legalábbis, ha része vagy az emberek 90%-a akik még mindig 1080p vagy kisebb felbontásban játszanak. Mind az Intel, mind az AMD legújabb fejlesztései azt jelentik, hogy integrált GPU-ik hamarosan feldarabolják az alsó kategóriás grafikus kártyák piacát.

Miért olyan lassúak az iGPU-k?

Két oka van: a memória és a szerszám mérete.

A memória rész könnyen érthető: a gyorsabb memória jobb teljesítményt jelent. Az iGPU-k azonban nem használják ki az olyan divatos memóriatechnológiák előnyeit, mint a GDDR6 vagy a HBM2, és ehelyett a rendszer RAM-jának a számítógép többi részével való megosztására kell támaszkodniuk. Ennek leginkább az az oka, hogy drága ezt a memóriát magára a chipre helyezni, és az iGPU-k általában a pénztárcabarát játékosokat célozzák meg. Ez a közeljövőben nem fog megváltozni, legalábbis nem a mostani ismereteink alapján, de a memóriavezérlők javítása, amely lehetővé teszi a gyorsabb RAM-ot, javíthatja a következő generációs iGPU teljesítményét.

A második ok, a szerszám mérete az, ami 2019-ben megváltozik. A GPU matricák nagyok – sokkal nagyobbak, mint a CPU-k, és a nagy szerszámok rossz üzlet a szilíciumgyártásban. Ez a hibaarányra vezethető vissza. Nagyobb területen nagyobb a meghibásodás esélye, és a szerszám egy hibája azt jelentheti, hogy az egész CPU megégett.

  A Google űrlapok testreszabása témákkal, képekkel és betűtípusokkal

Az alábbi (hipotetikus) példában láthatja, hogy a szerszám méretének megkétszerezése sokkal kisebb hozamot eredményez, mivel minden hiba sokkal nagyobb területen landol. A hibák előfordulásának helyétől függően az egész CPU-t értéktelenné tehetik. Ez a példa nem túlzott a hatás miatt; CPU-tól függően az integrált grafika a kocka közel felét elfoglalhatja.

A lemezterületet a különböző alkatrészgyártók nagyon magas feláron adják el, így nehéz megindokolni, hogy rengeteg helyet fektessünk be egy sokkal jobb iGPU-ba, ha ezt a helyet más dolgokra is fel lehetne használni, például megnövelt magszámra. Nem arról van szó, hogy nincs ott a technika; ha az Intel vagy az AMD 90%-ban GPU-s chipet akarna gyártani, megtehetné, de a monolitikus kialakítású hozamuk olyan alacsony lenne, hogy nem is érné meg.

Írja be: Chiplets

Az Intel és az AMD megmutatta a kártyáit, és nagyon hasonlóak. Mivel a legújabb folyamatcsomópontok a normálnál magasabb hibaarányt mutatnak, a Chipzilla és a Red Team is úgy döntött, hogy felvágják a matricáikat, és összeragasztják azokat postai úton. Mindegyikük egy kicsit másképp csinálja, de ez mindkét esetben azt jelenti, hogy a szerszámméret-probléma már nem okoz gondot, mivel a chipet kisebb, olcsóbb darabokra készítik, majd amikor becsomagolják, újra összeszerelik. tényleges CPU.

  Nyomtatás a Chrome-ból a Rendszernyomtatás párbeszédpanel segítségével

Az Intel esetében ez leginkább költségmegtakarítási intézkedésnek tűnik. Úgy tűnik, ez nem sokat változtat az architektúrán, csak hagyja, hogy megválasszák, melyik csomóponton gyártsák le a CPU egyes részeit. Úgy tűnik azonban, hogy terveik vannak az iGPU bővítésére, mivel a készülő Gen11 modell „64 továbbfejlesztett végrehajtási egységet tartalmaz, több mint duplája a korábbi Intel Gen9 grafikának (24 EU), amelyet arra terveztek, hogy áttörje az 1 TFLOPS-os akadályt”. Egyetlen TFLOP teljesítmény nem is olyan sok, mivel a Ryzen 2400G Vega 11 grafikus kártyája 1,7 TFLOPS-t tartalmaz, de az Intel iGPU-i köztudottan lemaradtak az AMD-k mögött, így bármilyen mértékű felzárkózás jó dolog.

A Ryzen APU-k megölhetik a piacot

Az AMD a Radeon, a második legnagyobb GPU-gyártó tulajdonosa, és ezeket használja Ryzen APU-iban. Ha megnézzük a közelgő technológiájukat, ez nagyon jót ígér számukra, különösen a 7 nm-es fejlesztésekkel. A pletykák szerint a közelgő Ryzen chipjeik chipleteket használnak, de az Inteltől eltérően. A chipletjeik teljesen különálló lemezek, amelyek a többcélú „Infinity Fabric” összekapcsolásukon keresztül vannak összekapcsolva, ami több modularitást tesz lehetővé, mint az Intel tervezése (kissé megnövelt késleltetés árán). A november elején bejelentett 64 magos Epyc CPU-kkal már nagyszerűen használták a chipleteket.

Egyesek szerint közelmúltbeli szivárgások, Az AMD közelgő Zen 2 termékcsaládja tartalmazza a 3300G-t, egy nyolcmagos CPU chipletet és egy Navi 20 chipletet (a közelgő grafikus architektúra). Ha ez igaznak bizonyul, ez az egyetlen chip helyettesítheti a belépő szintű grafikus kártyákat. A Vega 11 számítási egységekkel ellátott 2400G már a legtöbb játékban játszható képkockasebességet kap 1080p-n, a 3300G pedig állítólag majdnem kétszer annyi számítási egységet tartalmaz, valamint egy újabb, gyorsabb architektúrán.

  A CrowdInspect átvizsgálja a futó folyamatokat a VirusTotal, WOT és egyebeken keresztül

Ez nem csak sejtés; sok értelme van. A kialakításuk lehetővé teszi az AMD-nek, hogy gyakorlatilag tetszőleges számú chipletet csatlakoztasson, az egyetlen korlátozó tényező a csomag teljesítménye és helye. Szinte biztosan két chipletet fognak használni CPU-nként, és a világ legjobb iGPU-jának elkészítéséhez mindössze annyit kell tenniük, hogy az egyik chipletet GPU-ra cserélik. Jó okuk is van rá, hiszen ez nem csak a PC-s játékokban jelentene változást, hanem a konzolokon is, hiszen ők készítik az APU-kat az Xbox One és a PS4 felálláshoz.

Akár gyorsabb grafikus memóriát is helyezhetnek a vágólapra, egyfajta L4 gyorsítótárként, de valószínűleg ismét rendszerRAM-ot fognak használni, és remélik, hogy javítani tudják a memóriavezérlőt a harmadik generációs Ryzen termékeken.

Bármi is történik, mind a kék, mind a piros csapatnak sokkal több tere van a kockáikon, ami minden bizonnyal legalább valami jobb eredményhez vezet. De ki tudja, talán mindketten annyi CPU-magot pakolnak, amennyit csak tudnak, és megpróbálják egy kicsit tovább életben tartani Moore törvényét.