Az integrált grafika hamarosan jobb lesz

Felejtsd el a dedikált grafikus kártya vásárlását, hamarosan már anélkül is játszhatsz. Legalábbis, ha része vagy az emberek 90%-a akik még mindig 1080p vagy kisebb felbontásban játszanak. Mind az Intel, mind az AMD legújabb fejlesztései azt jelentik, hogy integrált GPU-ik hamarosan feldarabolják az alsó kategóriás grafikus kártyák piacát.

Miért olyan lassúak az iGPU-k?

Két oka van: a memória és a szerszám mérete.

A memória rész könnyen érthető: a gyorsabb memória jobb teljesítményt jelent. Az iGPU-k azonban nem használják ki az olyan divatos memóriatechnológiák előnyeit, mint a GDDR6 vagy a HBM2, és ehelyett a rendszer RAM-jának a számítógép többi részével való megosztására kell támaszkodniuk. Ennek leginkább az az oka, hogy drága ezt a memóriát magára a chipre helyezni, és az iGPU-k általában a pénztárcabarát játékosokat célozzák meg. Ez a közeljövőben nem fog megváltozni, legalábbis nem a mostani ismereteink alapján, de a memóriavezérlők javítása, amely lehetővé teszi a gyorsabb RAM-ot, javíthatja a következő generációs iGPU teljesítményét.

A második ok, a szerszám mérete az, ami 2019-ben megváltozik. A GPU matricák nagyok – sokkal nagyobbak, mint a CPU-k, és a nagy szerszámok rossz üzlet a szilíciumgyártásban. Ez a hibaarányra vezethető vissza. Nagyobb területen nagyobb a meghibásodás esélye, és a szerszám egy hibája azt jelentheti, hogy az egész CPU megégett.

Az alábbi (hipotetikus) példában láthatja, hogy a szerszám méretének megkétszerezése sokkal kisebb hozamot eredményez, mivel minden hiba sokkal nagyobb területen landol. A hibák előfordulásának helyétől függően az egész CPU-t értéktelenné tehetik. Ez a példa nem túlzott a hatás miatt; CPU-tól függően az integrált grafika a kocka közel felét elfoglalhatja.

A lemezterületet a különböző alkatrészgyártók nagyon magas feláron adják el, így nehéz megindokolni, hogy rengeteg helyet fektessünk be egy sokkal jobb iGPU-ba, ha ezt a helyet más dolgokra is fel lehetne használni, például megnövelt magszámra. Nem arról van szó, hogy nincs ott a technika; ha az Intel vagy az AMD 90%-ban GPU-s chipet akarna gyártani, megtehetné, de a monolitikus kialakítású hozamuk olyan alacsony lenne, hogy nem is érné meg.

Írja be: Chiplets

Az Intel és az AMD megmutatta a kártyáit, és nagyon hasonlóak. Mivel a legújabb folyamatcsomópontok a normálnál magasabb hibaarányt mutatnak, a Chipzilla és a Red Team is úgy döntött, hogy felvágják a matricáikat, és összeragasztják azokat postai úton. Mindegyikük egy kicsit másképp csinálja, de ez mindkét esetben azt jelenti, hogy a szerszámméret-probléma már nem okoz gondot, mivel a chipet kisebb, olcsóbb darabokra készítik, majd amikor becsomagolják, újra összeszerelik. tényleges CPU.

Az Intel esetében ez leginkább költségmegtakarítási intézkedésnek tűnik. Úgy tűnik, ez nem sokat változtat az architektúrán, csak hagyja, hogy megválasszák, melyik csomóponton gyártsák le a CPU egyes részeit. Úgy tűnik azonban, hogy terveik vannak az iGPU bővítésére, mivel a készülő Gen11 modell „64 továbbfejlesztett végrehajtási egységet tartalmaz, több mint duplája a korábbi Intel Gen9 grafikának (24 EU), amelyet arra terveztek, hogy áttörje az 1 TFLOPS-os akadályt”. Egyetlen TFLOP teljesítmény nem is olyan sok, mivel a Ryzen 2400G Vega 11 grafikus kártyája 1,7 TFLOPS-t tartalmaz, de az Intel iGPU-i köztudottan lemaradtak az AMD-k mögött, így bármilyen mértékű felzárkózás jó dolog.

A Ryzen APU-k megölhetik a piacot

Az AMD a Radeon, a második legnagyobb GPU-gyártó tulajdonosa, és ezeket használja Ryzen APU-iban. Ha megnézzük a közelgő technológiájukat, ez nagyon jót ígér számukra, különösen a 7 nm-es fejlesztésekkel. A pletykák szerint a közelgő Ryzen chipjeik chipleteket használnak, de az Inteltől eltérően. A chipletjeik teljesen különálló lemezek, amelyek a többcélú „Infinity Fabric” összekapcsolásukon keresztül vannak összekapcsolva, ami több modularitást tesz lehetővé, mint az Intel tervezése (kissé megnövelt késleltetés árán). A november elején bejelentett 64 magos Epyc CPU-kkal már nagyszerűen használták a chipleteket.

Egyesek szerint közelmúltbeli szivárgások, Az AMD közelgő Zen 2 termékcsaládja tartalmazza a 3300G-t, egy nyolcmagos CPU chipletet és egy Navi 20 chipletet (a közelgő grafikus architektúra). Ha ez igaznak bizonyul, ez az egyetlen chip helyettesítheti a belépő szintű grafikus kártyákat. A Vega 11 számítási egységekkel ellátott 2400G már a legtöbb játékban játszható képkockasebességet kap 1080p-n, a 3300G pedig állítólag majdnem kétszer annyi számítási egységet tartalmaz, valamint egy újabb, gyorsabb architektúrán.

Ez nem csak sejtés; sok értelme van. A kialakításuk lehetővé teszi az AMD-nek, hogy gyakorlatilag tetszőleges számú chipletet csatlakoztasson, az egyetlen korlátozó tényező a csomag teljesítménye és helye. Szinte biztosan két chipletet fognak használni CPU-nként, és a világ legjobb iGPU-jának elkészítéséhez mindössze annyit kell tenniük, hogy az egyik chipletet GPU-ra cserélik. Jó okuk is van rá, hiszen ez nem csak a PC-s játékokban jelentene változást, hanem a konzolokon is, hiszen ők készítik az APU-kat az Xbox One és a PS4 felálláshoz.

Akár gyorsabb grafikus memóriát is helyezhetnek a vágólapra, egyfajta L4 gyorsítótárként, de valószínűleg ismét rendszerRAM-ot fognak használni, és remélik, hogy javítani tudják a memóriavezérlőt a harmadik generációs Ryzen termékeken.

Bármi is történik, mind a kék, mind a piros csapatnak sokkal több tere van a kockáikon, ami minden bizonnyal legalább valami jobb eredményhez vezet. De ki tudja, talán mindketten annyi CPU-magot pakolnak, amennyit csak tudnak, és megpróbálják egy kicsit tovább életben tartani Moore törvényét.