2 egyszerű módszer a PRAM és az SMC visszaállítására Macen

A Mac gépe annyira felpörgetett mostanában, hogy ez frusztrálja?

Többek között a képernyő hibái, a véletlenszerűen szupergyorsan működő ventilátor vagy az akkumulátor nem töltődik megfelelően.

Úgy gondolom, hogy már kipróbálta az általános hibaelhárítási technikákat, például az eszköz újraindítását (a problémák megoldásának legjobb módja) és a Lemez segédprogram futtatását. Bizonyos problémák megoldásának számos módja között szerepelnie kell a PRAM és az SMC visszaállításának is.

Ebben a bejegyzésben megismerjük a rendszer e két területét, és azt, hogyan állíthatja vissza őket, hogy javítsa Mac gépe lassú teljesítményét és furcsa viselkedését.

Egyenesen merüljünk bele.

Mi az a PRAM?

A PRAM, amely a Parameter Random Access Memory rövidítése, egy kis mennyiségű memóriára utal, amely a rendszer vagy az alkalmazások által használt adatokat tárolja, például beállításokat, beállításokat stb.

Megőrzi az összes adatot, amelyet az operációs rendszernek használnia kell. A RAM-mal ellentétben a PRAM-ban tárolt adatok nem ideiglenesek, így nem törlődnek. Egy kis belső akkumulátorral teszi lehetővé a beállítások mentését még akkor is, ha a rendszer ki van kapcsolva.

Fontos megjegyezni, hogy a PRAM-ot főleg régebbi Mac-eken használják. Manapság a Mac-eszközök NVRAM-ot használnak, ami a non-volatile Random Access Memory rövidítése.

Szinte ugyanaz, mint a PRAM, de a túl sok információ tárolása helyett csak néhány adattal foglalkozik, mint például a képernyőfelbontás, a kiválasztott indítólemez, az időzóna stb.

Attól függően, hogy melyik Mac-et használja, e kettő bármelyikének visszaállítása segíthet a bosszantó problémák megoldásában. Az alaphelyzetbe állításuk lépései nagyjából megegyeznek.

Olvassa el még: A macOS újratelepítése

  Mi az a zavaros mátrix a gépi tanulásban?

Mi az az SMC?

A System Management Controller (SMC) olyan alacsony szintű beállításokat kezel, mint a hő- és akkumulátorkezelés. Például felelős a hűtőventilátor, az állapotjelző lámpa, a LED-jelzők és a tápegység megfelelő működéséért.

Létfontosságú szerepet játszik a merevlemez viselkedésében és abban is, hogy hogyan áll, miközben a készülék alvó módban van.

Az SMC alaphelyzetbe állítása számos problémát kijavíthat Mac gépével, többek között:

  • A Mac nem kapcsol be
  • A hatalommal kapcsolatos problémák
  • A Trackpad furcsán viselkedik
  • WiFi csatlakozási problémák
  • A ventilátor véletlenszerűen gyorsan működik, még akkor is, ha minimális a használat
  • A billentyűzet háttérvilágítása nem működik

Ha a fenti problémák bármelyikével vagy azokhoz hasonlóval találkozik, alaphelyzetbe állíthatja az SMC-t, és kijavíthatja.

Két nagyon egyszerű módja van az SMC és a PRAM/NVRAM visszaállításának. Kövesse az Önnek megfelelő módszer lépéseit.

Kézi módszer a PRAM és az SMC visszaállításához

Valószínűleg a legkedveltebb módszer, a PRAM vagy az NVRAM és az SMC kézi visszaállítása meglehetősen egyszerű. Még ha soha nem is csinált ehhez hasonlót, akkor is kényelmesen át tudja menni a lépéseket.

#1. PRAM/NVRAM

A PRAM vagy NVRAM (bárhogyan is nevezzük, a használt Mac verziótól függően) alaphelyzetbe állításához először le kell kapcsolnia a Mac-et.

Az M-chip Mac verziók esetében a folyamat itt befejeződött, mivel az NVRAM automatikusan visszaáll az eszköz leállítása után. Intel-alapú Mac-ek esetében azonban folytathatja.

Ha az eszközt kikapcsolta, nyomja meg a bekapcsológombot a visszakapcsoláshoz, majd azonnal nyomja le és tartsa lenyomva ezt a 4 billentyűt együtt: Option, Command, P és R.

Körülbelül 20 másodperc elteltével elengedheti a gombokat, csak a biztonság kedvéért. Amikor az eszköz befejezte az indítási folyamatot, vissza kell térnie az eszköz kezdőképernyőjére.

Innen megnyithatja a Rendszerbeállításokat, és módosíthatja a visszaállított beállításokat, például a kijelző felbontását, hangerejét és egyebeket.

És nagyjából ennyi.

  Speciális karakterek keresése és cseréje a Microsoft Wordben

#2. SMC

Az SMC visszaállításának folyamata eltérő a különböző típusú Mac-eszközökön. Az új M-chip Mac verzióknál nem kell mást tennie, mint leállítani vagy újraindítani az eszközt. Ez automatikusan visszaállítja az SMC-t.

Másrészt, ha olyan Mac-je van, amely nem M-chip sorozat, kövesse az alábbi utasításokat a megfelelő verziókhoz.

Laptop Mac T2 chippel:

Kapcsolja ki a Mac-et. Tartsa lenyomva a Control, Option és Shift billentyűket.

Előfordulhat, hogy a készülék bekapcsol. Tartsa lenyomva a gombokat 7 másodpercig, majd nyomja meg és tartsa lenyomva a bekapcsológombot is. Ha az eszköz be van kapcsolva, akkor le fog állni, amíg lenyomva tartja ezt a billentyűkombinációt.

Tartsa lenyomva a gombokat további 7 másodpercig, majd végül engedje el őket. Néhány másodperc elteltével nyomja meg a bekapcsológombot az eszköz újbóli bekapcsolásához.

Asztali Mac T2-chippel:

Kapcsolja ki a Mac-et, majd húzza ki a tápkábelt. Várjon 15 másodpercet, majd dugja vissza a dugót. Várjon további 5 másodpercet, és végül nyomja meg a bekapcsológombot a visszakapcsoláshoz.

Laptop Mac szilikon és T2 chip nélkül:

Kapcsolja ki a Mac-et. Tartsa lenyomva a Shift, Control és Option billentyűket.

Miközben lenyomva tartja ezt a billentyűkombinációt, nyomja meg és tartsa lenyomva a bekapcsológombot is. Tartsa lenyomva mind a 4 gombot 10 másodpercig. 10 másodperc elteltével engedje el őket, majd nyomja meg a bekapcsológombot az eszköz újbóli bekapcsolásához.

Asztali Mac szilícium és T2 chip nélkül:

Kapcsolja ki a Mac-et, majd húzza ki a tápkábelt. Várjon 15 másodpercet, majd dugja vissza a dugót. Várjon további 5 másodpercet, és végül nyomja meg a bekapcsológombot a visszakapcsoláshoz.

Megértem, hogy nem mindenki elégedett a kézi eljárással. Az egyszerűsítés érdekében használhat harmadik féltől származó eszközöket, amelyek segítenek a PRAM/NVRAM és az SMC egyszerű visszaállításában.

Ezek az eszközök sokkal többet tesznek, mint a visszaállítás. Valójában, ha olyan problémákkal küzd, amelyeket nem lehet pusztán visszaállítással orvosolni, akkor ezek az eszközök ezekben az esetekben is segíthetnek.

  A Mozilla Firefox frissítése

Itt vannak a kedvenceim.

#1. 4DDiG Mac Boot Genius

Csak néhány kattintás szükséges a 4DDiG Mac Boot Genius számára az NVRAM és az SMC alaphelyzetbe állításához az eszközön. A Tenorshare ez a praktikus eszköze segíthet megoldani számos olyan problémát, amellyel szembesül, mint például a képernyő villogása, a nem reagáló billentyűzet és a túlmelegedés.

Függetlenül attól, hogy hardver- vagy rendszerproblémákat tapasztal, ezzel a megoldással azonnal kijavíthatja azokat.

Ingyenesen letöltheti és elkezdheti az optimalizálást.

#2. Avast Cleanup Premium

A 4/5 csillagos besorolásával és rengeteg értékelésével a TrustPiloton, az Avast Cleanup Premium elsősorban a kéretlen fájlok eltávolítására szolgáló eszköz a Mac gépről.

Nem segít az NVRAM és az SMC visszaállításában, de emlékeztet arra, hogy a rendszer tisztán tartása érdekében előfordulhat, hogy a jövőben nem kell alaphelyzetbe állítani őket.

Ezzel az eszközzel sokkal tisztább eszközt érhet el, amely könnyű és mentes a felesleges adatoktól. Remek módja a teljesítményproblémák és a furcsa viselkedések kezelésére is.

#3. MacKeeper

A MacKeeper valóban őrző, mert kis erőfeszítés nélkül tisztán és biztonságban tartja Mac-jét.

Segíthet:

  • Távolítsa el a vírusokat, rosszindulatú programokat és reklámprogramokat
  • Távolítsa el a kéretlen fájlokat
  • Blokkolja a hirdetéseket és akadályozza meg a személyazonosság-lopást
  • Gyorsítsa fel készülékét

A nap 24 órájában, a hét minden napján felügyelettel is rendelkezik, hogy szemmel tarthassa a jogsértéseket. Míg a MacKeeper közvetlenül nem segít a PRAM/NVRAM és az SMC visszaállításában, segít olyan eszköz elérésében, amelyet nem kell alaphelyzetbe állítani.

Ráadásul ingyenes az indulás.

Záró gondolatok

A problémától függően a PRAM/NVRAM és az SMC alaphelyzetbe állítása a legtöbb esetben megoldja a problémát. Ha azonban a probléma továbbra is fennáll, forduljon az Apple támogatási csapatához, hogy megbeszéljék a megoldást.

Ezután nézze meg a legjobb szoftvert a Mac adat-helyreállításhoz.