Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép vagy az objektív megfelelően működik

Ha használt fényképezőgépet vagy objektívet vásárol, érdemes alaposan átgondolni, hogy minden működik-e, mielőtt átadná hideg, kemény pénzét. Íme, mit kell ellenőrizni.

A kamera működésének ellenőrzése

Minden technikai bonyolultság ellenére nem sok baj történhet egy digitális fényképezőgéppel: ha működik, akkor működik; ha nem megy, akkor nem megy. Nincs sok középút. Ezzel együtt a következőket kell tennie a kamera ellenőrzéséhez.

Nézd át vizuálisan

Az első lépés az, hogy alaposan nézze át a kamerát. Vannak repedések, horpadások, törések vagy rossz karcok? Egy használt fényképezőgépen egy kis kopásra számítani kell, de semmi rossz.

Nyissa ki az akkumulátor és az SD-kártya fedelét. Simán nyílnak? Az akkumulátor és a memóriakártya simán be- és kimegy? Mi a helyzet a csapokkal? Tiszták és sértetlenek?

Vessen egy pillantást az objektív rögzítésére, és különösen az érintkezőkre, amelyek információt küldenek az objektívnek. Jó állapotban vannak? Csatlakoztasson objektívet a fényképezőgéphez. Simán megy tovább? Van valami holtjáték a fényképezőgép és az objektív között, vagy szép, szorosan illeszkedik? Figyelmeztetést mutat a kamera?

Mi a helyzet a vakuval vagy a beépített vakuval? Dolgoznak? Sérültnek tűnnek?

Nyomja meg az összes gombot és forgassa el az összes tárcsát. Valami elakadt vagy elakadt? Amikor beállítja a dolgokat, a kamera azt csinálja, amit kell?

  5 dolog, amit figyelembe kell venni a számítógép RAM-jának bővítése előtt

Vessen egy pillantást az állványra. Megsérült?

Ellenőrizze a dioptriát. Beáll rendesen?

Nem tarthat tovább néhány percnél, amíg áthalad a kamerán, piszkál és döfködik, és megbizonyosodik arról, hogy minden jól néz ki, és azt csinálja, amit kell. Ahogy a tetején mondtam, ha egy digitális fényképezőgép elromlik, akkor tényleg eltörik.

Ellenőrizze a zár, tükör és sorozat módot

A külső megjelenés után itt az ideje, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a belsőkre. Távolítson el minden lencsét, amely a fényképezőgépre van csatlakoztatva, és nézzen a tükörbe. Van-e látható sérülés?

Válasszon körülbelül a másodperc egyharmadának megfelelő záridőt. Sima a tükör működése? Jól néz ki a zárműködés? Gyorsan fog mozogni, ezért nehéz megmondani, de ha probléma van, akkor láthatja vagy hallja.

Válassza ki a maximális zársebességet, állítsa a fényképezőgépet sorozatfelvétel módba, és tartsa lenyomva a zárat. A zárműködés egyenletes és folyamatos? Hallasz valami furcsát vagy megragadót? A fényképezőgépnek boldogan kell fényképeznie, amíg meg nem tölti a puffert.

Ellenőrizze az objektívvezérlőket

Rögzítse a saját és megbízható objektívjét a fényképezőgéphez. Válasszon néhány különböző záridőt és rekesznyílást, és készítsen néhány felvételt. Úgy néznek ki, ahogy elvárnád? Úgy tűnik, hogy az objektív reagál a kezelőszervekre, vagy hibaüzenetet kap?

Válassza ki a legszűkebb rekesznyílást, nézzen le az objektív hengerére, és tartsa lenyomva a mélységélesség előnézeti gombot. Simán zártak a nyíláslapátok? A rekesznyílás szimmetrikus? Amikor elengedi a gombot, a pengék kinyílnak anélkül, hogy megakadnának?

Ellenőrizze az autofókuszt

Válasszon manuálisan egy automatikus élességállítási pontot, válasszon széles rekesznyílást, fókuszáljon valamire, és készítsen képet. Vizsgálja meg a képet, és ellenőrizze, hogy az a pont, amelyre fókuszált, valóban éles-e. Ismételje meg a folyamatot néhányszor, és ellenőrizze, hogy az autofókusz zökkenőmentesen vált-e közöttük.

  Gmail-bővítmények telepítése

Ellenőrizze az érzékelőt és az LCD-t

Ha a kamera rendelkezik Élő nézet funkcióval, kapcsolja be, és ellenőrizze, hogy a képernyő jól néz-e ki. Készítsen egy teljesen túlexponált képet és egy teljesen alulexponált képet: legyen tiszta fehér és tiszta fekete. Vizsgálja meg őket a kamera hátulján, és keressen elakadt képpontokat a képernyőn vagy az érzékelőn.

Másolja át a képeket egy számítógépre, és tekintse át őket még egyszer. Minden úgy néz ki, ahogy kellene?

Ellenőrizze a zárszámot

A fényképezőgép redőnyök idővel meghibásodnak. Általában 100 000 és 300 000 működtetésre számítanak, attól függően, hogy belépő szintű vagy professzionális kameráról van szó – megtudhatja a gyártó webhelyéről. Ha olyan használt fényképezőgépet vásárol, ahol minden más jól néz ki, akkor a legvalószínűbb jövőbeli probléma az, hogy a redőny meghibásodik a használatból.

Használja laptopját a fényképezőgép zárszámának ellenőrzéséhez. Ha kevesebb, mint 50 000, akkor a fényképezőgépben valószínűleg sok élet maradt. Ahogy ez a szám nő, annál valószínűbb, hogy a jövőben redőnycserére lesz szükség. Hasonlítsa össze a számot a redőny besorolásával, majd döntse el, mennyit hajlandó fizetni.

Az objektív működésének ellenőrzése

A fényképezőgépekhez hasonlóan nem sok baj történhet egy olyan objektívvel, amely nem hagyja nyilvánvalóan eltörni. Így ellenőrizheti az egyiket.

Nézd át vizuálisan

Vizuálisan nézze át a lencsét. Ügyeljen arra, hogy az üveg ne legyen nagyon megrepedt vagy kopott. Nézzen át az objektíven, és győződjön meg arról, hogy nincs por vagy gomba az elemek közé. Nézd meg a szűrőgyűrűt is. A szálak rendben vannak?

  Az Ubuntu rendszerbetöltő szerkesztése GRUB grafikus szerkesztővel

Mi a helyzet az objektív rögzítővel? Jól néznek ki az érintkezők? Szilárdan rögzíthető a kamerához, és nincs játék a kettő között? Vannak hibák?

Ha zoom objektívről van szó, akkor simán zoomol? Minden kapcsoló és tárcsa akadozás nélkül működik?

Ellenőrizze a fókuszt

Csatlakoztassa az objektívet a fényképezőgéphez, válasszon egy autofókusz pontot, és készítsen fényképet. Ellenőrizze a képet, hogy lássa, az a hely, ahol fókuszált, valóban fókuszban van-e. Ismételje meg a folyamatot különböző fókuszpontokkal, rekesznyílásokkal és témákkal.

Állítsa a fényképezőgépet kézi fókusz módba, és nézzen át a keresőn. Fókuszáljon manuálisan néhány különböző témára, és készítsen fényképet. Úgy néznek ki, ahogy kellene? Simán beállította az objektív fókuszát?

Ellenőrizze a rekesznyílás szabályzóit

Állítsa a fényképezőgépet az objektív minimális rekesznyílására, nézzen át az objektíven, és nyomja meg a mélységélesség előnézeti gombot. A rekeszlapátok simán mozognak? A rekesznyílás szimmetrikus?

Ellenőrizze a képstabilizátort (ha van)

Ha az objektív rendelkezik képstabilizátorral, kapcsolja be, és készítsen néhány próbafelvételt lassú záridővel. Úgy tűnik, működik? Helyezze a kamerát élő nézetbe, és tartsa a lencsét a füle mellett. Hallod az IS motor működését mozgás közben?

Használt fényképezőgép-felszerelés vásárlása meglehetősen biztonságos, különösen, ha jó hírű forrásból vásárolja meg. A fényképezőgépek és objektívek általában nem törnek el kicsit: vagy jó állapotban vannak, vagy papírnehezékek.