Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép vagy az objektív megfelelően működik

Ha használt fényképezőgépet vagy objektívet vásárol, érdemes alaposan átgondolni, hogy minden működik-e, mielőtt átadná hideg, kemény pénzét. Íme, mit kell ellenőrizni.

A kamera működésének ellenőrzése

Minden technikai bonyolultság ellenére nem sok baj történhet egy digitális fényképezőgéppel: ha működik, akkor működik; ha nem megy, akkor nem megy. Nincs sok középút. Ezzel együtt a következőket kell tennie a kamera ellenőrzéséhez.

Nézd át vizuálisan

Az első lépés az, hogy alaposan nézze át a kamerát. Vannak repedések, horpadások, törések vagy rossz karcok? Egy használt fényképezőgépen egy kis kopásra számítani kell, de semmi rossz.

Nyissa ki az akkumulátor és az SD-kártya fedelét. Simán nyílnak? Az akkumulátor és a memóriakártya simán be- és kimegy? Mi a helyzet a csapokkal? Tiszták és sértetlenek?

Vessen egy pillantást az objektív rögzítésére, és különösen az érintkezőkre, amelyek információt küldenek az objektívnek. Jó állapotban vannak? Csatlakoztasson objektívet a fényképezőgéphez. Simán megy tovább? Van valami holtjáték a fényképezőgép és az objektív között, vagy szép, szorosan illeszkedik? Figyelmeztetést mutat a kamera?

Mi a helyzet a vakuval vagy a beépített vakuval? Dolgoznak? Sérültnek tűnnek?

  5 dolog, amit figyelembe kell venni a számítógép RAM-jának bővítése előtt

Nyomja meg az összes gombot és forgassa el az összes tárcsát. Valami elakadt vagy elakadt? Amikor beállítja a dolgokat, a kamera azt csinálja, amit kell?

Vessen egy pillantást az állványra. Megsérült?

Ellenőrizze a dioptriát. Beáll rendesen?

Nem tarthat tovább néhány percnél, amíg áthalad a kamerán, piszkál és döfködik, és megbizonyosodik arról, hogy minden jól néz ki, és azt csinálja, amit kell. Ahogy a tetején mondtam, ha egy digitális fényképezőgép elromlik, akkor tényleg eltörik.

Ellenőrizze a zár, tükör és sorozat módot

A külső megjelenés után itt az ideje, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a belsőkre. Távolítson el minden lencsét, amely a fényképezőgépre van csatlakoztatva, és nézzen a tükörbe. Van-e látható sérülés?

Válasszon körülbelül a másodperc egyharmadának megfelelő záridőt. Sima a tükör működése? Jól néz ki a zárműködés? Gyorsan fog mozogni, ezért nehéz megmondani, de ha probléma van, akkor láthatja vagy hallja.

Válassza ki a maximális zársebességet, állítsa a fényképezőgépet sorozatfelvétel módba, és tartsa lenyomva a zárat. A zárműködés egyenletes és folyamatos? Hallasz valami furcsát vagy megragadót? A fényképezőgépnek boldogan kell fényképeznie, amíg meg nem tölti a puffert.

Ellenőrizze az objektívvezérlőket

Rögzítse a saját és megbízható objektívjét a fényképezőgéphez. Válasszon néhány különböző záridőt és rekesznyílást, és készítsen néhány felvételt. Úgy néznek ki, ahogy elvárnád? Úgy tűnik, hogy az objektív reagál a kezelőszervekre, vagy hibaüzenetet kap?

Válassza ki a legszűkebb rekesznyílást, nézzen le az objektív hengerére, és tartsa lenyomva a mélységélesség előnézeti gombot. Simán zártak a nyíláslapátok? A rekesznyílás szimmetrikus? Amikor elengedi a gombot, a pengék kinyílnak anélkül, hogy megakadnának?

  Gmail-bővítmények telepítése

Ellenőrizze az autofókuszt

Válasszon manuálisan egy automatikus élességállítási pontot, válasszon széles rekesznyílást, fókuszáljon valamire, és készítsen képet. Vizsgálja meg a képet, és ellenőrizze, hogy az a pont, amelyre fókuszált, valóban éles-e. Ismételje meg a folyamatot néhányszor, és ellenőrizze, hogy az autofókusz zökkenőmentesen vált-e közöttük.

Ellenőrizze az érzékelőt és az LCD-t

Ha a kamera rendelkezik Élő nézet funkcióval, kapcsolja be, és ellenőrizze, hogy a képernyő jól néz-e ki. Készítsen egy teljesen túlexponált képet és egy teljesen alulexponált képet: legyen tiszta fehér és tiszta fekete. Vizsgálja meg őket a kamera hátulján, és keressen elakadt képpontokat a képernyőn vagy az érzékelőn.

Másolja át a képeket egy számítógépre, és tekintse át őket még egyszer. Minden úgy néz ki, ahogy kellene?

Ellenőrizze a zárszámot

A fényképezőgép redőnyök idővel meghibásodnak. Általában 100 000 és 300 000 működtetésre számítanak, attól függően, hogy belépő szintű vagy professzionális kameráról van szó – megtudhatja a gyártó webhelyéről. Ha olyan használt fényképezőgépet vásárol, ahol minden más jól néz ki, akkor a legvalószínűbb jövőbeli probléma az, hogy a redőny meghibásodik a használatból.

Használja laptopját a fényképezőgép zárszámának ellenőrzéséhez. Ha kevesebb, mint 50 000, akkor a fényképezőgépben valószínűleg sok élet maradt. Ahogy ez a szám nő, annál valószínűbb, hogy a jövőben redőnycserére lesz szükség. Hasonlítsa össze a számot a redőny besorolásával, majd döntse el, mennyit hajlandó fizetni.

Az objektív működésének ellenőrzése

A fényképezőgépekhez hasonlóan nem sok baj történhet egy olyan objektívvel, amely nem hagyja nyilvánvalóan eltörni. Így ellenőrizheti az egyiket.

  Az Ubuntu rendszerbetöltő szerkesztése GRUB grafikus szerkesztővel

Nézd át vizuálisan

Vizuálisan nézze át a lencsét. Ügyeljen arra, hogy az üveg ne legyen nagyon megrepedt vagy kopott. Nézzen át az objektíven, és győződjön meg arról, hogy nincs por vagy gomba az elemek közé. Nézd meg a szűrőgyűrűt is. A szálak rendben vannak?

Mi a helyzet az objektív rögzítővel? Jól néznek ki az érintkezők? Szilárdan rögzíthető a kamerához, és nincs játék a kettő között? Vannak hibák?

Ha zoom objektívről van szó, akkor simán zoomol? Minden kapcsoló és tárcsa akadozás nélkül működik?

Ellenőrizze a fókuszt

Csatlakoztassa az objektívet a fényképezőgéphez, válasszon egy autofókusz pontot, és készítsen fényképet. Ellenőrizze a képet, hogy lássa, az a hely, ahol fókuszált, valóban fókuszban van-e. Ismételje meg a folyamatot különböző fókuszpontokkal, rekesznyílásokkal és témákkal.

Állítsa a fényképezőgépet kézi fókusz módba, és nézzen át a keresőn. Fókuszáljon manuálisan néhány különböző témára, és készítsen fényképet. Úgy néznek ki, ahogy kellene? Simán beállította az objektív fókuszát?

Ellenőrizze a rekesznyílás szabályzóit

Állítsa a fényképezőgépet az objektív minimális rekesznyílására, nézzen át az objektíven, és nyomja meg a mélységélesség előnézeti gombot. A rekeszlapátok simán mozognak? A rekesznyílás szimmetrikus?

Ellenőrizze a képstabilizátort (ha van)

Ha az objektív rendelkezik képstabilizátorral, kapcsolja be, és készítsen néhány próbafelvételt lassú záridővel. Úgy tűnik, működik? Helyezze a kamerát élő nézetbe, és tartsa a lencsét a füle mellett. Hallod az IS motor működését mozgás közben?

Használt fényképezőgép-felszerelés vásárlása meglehetősen biztonságos, különösen, ha jó hírű forrásból vásárolja meg. A fényképezőgépek és objektívek általában nem törnek el kicsit: vagy jó állapotban vannak, vagy papírnehezékek.