Az Ubuntu rendszerbetöltő szerkesztése GRUB grafikus szerkesztővel

Ön Ubuntu felhasználó? Szerkesztenie kell a rendszerbetöltőt, hogy valamit módosítson, töröljön vagy valami mást? Nem tudja, hogyan kell csinálni? Ha igen, ez az útmutató az Ön számára készült. Kövesse, ahogy megmutatjuk, hogyan szerkesztheti az Ubuntu rendszerbetöltőt.

szerkesztés Ubuntu bootloader GRUB

A Grub Customizer telepítése Ubuntuban

Az Ubuntu rendszerbetöltő szerkesztése előtt telepítenie kell a Grub Customizer eszközt. Ez a program egy könnyen használható grafikus felhasználói felületet biztosít a felhasználóknak, amely szerkesztés céljából betölthető a Grub konfigurációkban.

Számos módja van a Grub Customizer telepítésének az Ubuntuban. Beállíthatja az Ubuntu Software grafikus felhasználói felületén (vagy a Software/KDE Discover szolgáltatáson keresztül, ha Xubuntu vagy Kubuntu stb.) Az Ubuntu rendszeren a terminál parancssorán keresztül is működésbe hozhatja.

Ebben az útmutatóban mindkét telepítési módot áttekintjük. Tartsd észben; ez a program minden Ubuntu alapú Linuxon is működik. Ha Elementary OS-t, Zorin OS-t, Peppermint-t vagy bármi mást használ, amelyek Ubuntu alapúak, akkor ezeket az utasításokat is követheti.

  Hogyan lehet törölni a Netflix profilt

GUI telepítés

A Grub Customizer telepítéséhez az Ubuntu rendszeren a grafikus felhasználói felülettel, tegye a következőket. Először nyissa meg az „Ubuntu Software” elemet. Ha nem találja az „Ubuntu szoftvert” az alkalmazás menüjében, keresse meg a „Szoftver” vagy a „Felfedezés” részt, és kattintson azokra.

Az alkalmazás megnyitása után keresse meg a keresőmezőt, és írja be a „Grub testreszabó” kifejezést. Amikor ezt beírja, csak egy keresési eredmény jelenjen meg a képernyőn. Kattintson a „Grub testreszabó” elemre a szoftveroldal eléréséhez.

A Grub Customizer szoftveroldalának elérése után keresse meg a „Telepítés” gombot, és kattintson rá az egérrel. Amikor kiválasztja a „Telepítés” gombot, a rendszer felszólítja a jelszó megadására. Tehát csináld meg.

A jelszó megadása után a Grub Customizer telepítésre kerül. Amikor a telepítés befejeződött, kattintson az „Indítás” gombra az Ubuntu szoftverben a Grub Customizer első megnyitásához.

Terminál telepítés

Ha szívesebben szeretné használni a terminált a Grub Customizer telepítéséhez az Ubuntu rendszeren, a következőképpen járhat el. Az indításhoz nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációt a terminálablak elindításához. Alternatív megoldásként keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében, és nyissa meg úgy.

Amikor a terminálablak nyitva van, használja az apt install parancsot a „grub-customizer” csomag telepítéséhez.

sudo apt install grub-customizer

Amikor beírja a fenti parancsot, a rendszer felkéri a jelszó megadására. Írja be a billentyűzeten, és nyomja meg az Enter billentyűt. Ne aggódjon, ha nem látja jelszavát, miközben beírja.

  Hogyan készítsünk költség- és bevételi táblázatokat a Microsoft Excel programban

A jelszó megadása után az Ubuntu összegyűjti az összes telepítendő csomagot (ez a „grub-customizer” csomagot és a hozzá szükséges függőségeket jelenti. Amikor befejezte a csomagok összegyűjtését, megkérdezi, hogy kívánja-e folytatni. Nyomja meg az Y gombot megerősítéséhez.

A megerősítést követően a Grub Customizer gyorsan letöltődik és telepítődik. Amikor a telepítés befejeződött, keresse meg a „Grub Customizer” kifejezést az alkalmazás menüjében a megnyitásához.

Az Ubuntu rendszerbetöltő szerkesztése

Az Ubuntu rendszerbetöltő szerkesztése a Grub Customizer segítségével egyszerű. A kezdéshez keresse meg az „Általános beállítások” lapot, és kattintson rá az egérrel. Ezen a területen különféle Ubuntu rendszerbetöltő beállításokat találhat, például az alapértelmezett bejegyzést, a láthatóságot és a kernelparamétereket.

Például, ha nem elégedett azzal, hogy kiválasztja az első bejegyzést a rendszerbetöltőben, és betölti, akkor megváltoztathatja, amire csak akarja. Válassza ki a legördülő menüt, és válassza ki azt az opciót, amelynél automatikusan elindul a rendszer.

Alternatív megoldásként megteheti, ha azt szeretné, hogy az Ubuntu mindig az utoljára indított dolgot indítsa el. Például, ha kettős rendszerindítást végez a Windows 10 és az Ubuntu rendszeren, és korábban a Windowst választotta, akkor megmondhatja az Ubuntu rendszerbetöltőnek, hogy válassza ki, mert legutóbb Ön választotta.

  A GraphiTabs az ablakokat és lapokat fa elrendezésben jeleníti meg a jobb kezelés érdekében [Chrome]

Egyéb szerkeszthető beállítások

A legfontosabb dolog, amit az Ubuntu-felhasználók megpróbálnak szerkeszteni a rendszerbetöltőben, az alapértelmezett bejegyzési lehetőség. Ez azonban nem minden, amit tehet. Módosíthatja, hogy mennyi időbe telik az alapértelmezett bejegyzés indítása 10 másodpercről olyan gyorsra, amennyire csak szeretné, ha a „10”-et egy másik számra módosítja.

A menüt teljesen letilthatja a „menü megjelenítése” gomb kijelölésének megszüntetésével. Ezzel teljesen elrejti a rendszerbetöltőt, hacsak nem nyomja meg a Shift gombot indítás közben. Vagy szerkesztheti az Ubuntu kernel rendszerindítási paramétereit, ha módosítja a „quiet splash”-t a kívánt kernelparancsra.

Ha végzett az Ubuntu rendszerbetöltőjének szerkesztésével, keresse meg a „Mentés” gombot a Grub Customizer alkalmazás tetején, és kattintson rá a módosítások mentéséhez. Ezután zárja be a Grub Customizer programot, és nyisson meg egy terminálablakot.

A változtatások alkalmazása

Míg a Grub Customizer rendelkezik egy „Telepítés MBR-be” opcióval, ez nem mindig működik. A Grub Customizer lényegében csak szöveges konfigurációs fájlokat szerkeszt. Ennek eredményeként a beállításokat a terminálon keresztül alkalmazhatja. Íme, hogyan kell csinálni.

Az alábbi update-grub paranccsal alkalmazza az új konfigurációs módosításokat az Ubuntu rendszerbetöltőre.

sudo update-grub