Mik azok az USB Gen 1, Gen 2 és Gen 2×2?

A leggyorsabb USB-csatlakozás megtalálása korábban egyszerű volt: válassza az USB 3.0-t a 2.0 helyett. Most azonban tudnia kell, hogy mi a különbség az USB 3.2 Gen 1, Gen 2 és Gen 2×2 között – és azt is, hogy mit jelentenek a különféle „SuperSpeed” típusok.

Az USB-elnevezés egyszerű volt

Valamikor réges-régen az USB-nek két fő változata volt, a 2.0 és a 3.0. Csak annyit kellett róluk tudni, hogy a 3.0 gyorsabb volt, mint a 2.0. Vásárolhat egy USB 2.0 flash meghajtót, és csatlakoztathatja egy olyan számítógéphez, amelyen van USB 3.0 bővítőhely, és továbbra is működne – csak a lassabb USB 2.0 sebességgel. USB 3.0 meghajtó vásárlása és USB 2.0 porthoz való csatlakoztatása USB 2.0 sebességet is biztosít.

Ha a lehető leggyorsabb sebességet szeretné elérni, vegyen egy USB 3.0 meghajtót, és csatlakoztassa egy USB 3.0 USB-porthoz. Egyszerű és egyértelmű volt. De minden megváltozott az USB 3.1-el.

Az USB 3.1 összezavarta a névadó vizeket

A USB-megvalósítók fórumai (USB-IF) fenntartja az USB-specifikációkat és megfelelést, és ez áll az USB-kábeleken és -eszközökön található elnevezési sémák mögött. Amikor bevezette az USB 3.1-et, ahelyett, hogy leegyszerűsítette volna a dolgokat, és hagyta volna, hogy ez a név megkülönböztessen az USB 3.0-tól, az új szabványt „USB 3.1 Gen 2”-nek nevezte. Az USB 3.0 visszamenőlegesen „USB 3.1 Gen 1” névre került.

Hogy tovább bonyolítsák a dolgokat, maguk az átviteli sebességek is nevet kaptak. Az USB 3.1 Gen 1, eredeti nevén USB 3.0, 5 Gb/s átviteli sebességre képes – ez az úgynevezett SuperSpeed.

Az USB 3.1 Gen 2 10 Gbps átviteli sebességre képes – ezt SuperSpeed+-nak hívják. Technikailag ezt úgy éri el, hogy 128b/132b kódolást használ full-duplex kommunikációs módban. A full-duplex kommunikáció azért izgalmas, mert ez azt jelenti, hogy egyszerre lehet információt továbbítani és fogadni. Ezért gyorsabb.

A kettő közötti különbség kissé zavaró volt. De mindaddig, amíg emlékszel, hogy a Gen 2 jobb, mint a Gen 1, addig jó volt. A sebességek megkülönböztetésének elősegítésére az USB-IF logókat is bevezetett, amelyeket a gyártó csak akkor használhat fel, ha átadja a tanúsítványt annak bizonyítására, hogy a kábel megfelel az ígért specifikációknak.

Az USB 3.2 még gyorsabb és zavaróbb

Tavaly szeptemberben az USB-IF részletezte az USB-C új lehetséges sebességeit és az USB 3.2 specifikáció kezdeteit. Az USB 3.2 20 Gbps sebességre lesz képes. Ez duplája az USB 3.1 Gen 2 átviteli sebességének. Ha kíváncsi arra, hogy a kábelek hogyan duplázzák meg a sebességüket olyan gyorsan anélkül, hogy a méretet vagy a csatlakozókat megváltoztatnák, akkor ez egyenesen előre megy. A 20 Gbps sebességre képes USB termékek két 10 Gbps sebességű csatornával rendelkeznek. Tekintsd úgy, mintha több vezeték szorult volna ugyanabba a kábelbe.

Csakúgy, mint a korábbi iterációk, ez az új szabvány visszafelé kompatibilis az alapfelhasználással, de nem érheti el a nagyobb sebességet minden új hardver nélkül. Ha veszel egy 20 Gbps-os átviteli sebességet ígérő merevlemezt, és bedugod a jelenlegi számítógépedbe, akkor a merevlemez működni fog, de lassabb sebességgel, amit a géped USB-portjai biztosítanak. Frissítenie kell a kapcsolat mindkét végét, hogy élvezhesse az új előnyöket.

A 2019-es Mobile World Congress rendezvényen az USB-IF bejelentette az új szabvány márka- és elnevezési rendszereit. És még egyszer: a korábbi elnevezést elvetik, és visszamenőleg megváltoznak.

A jövőben, ami korábban USB 3.0 volt, 5 Gbps átviteli sebességgel, az USB 3.2 Gen 1 lesz. A 10 Gbps sebességű USB 3.1 Gen 2 átnevezzük USB 3.2 Gen 2-re.

Az új 20 Gbps szabvány az USB 3.2 Gen 2×2 nevet kapja, megtörve a kiszámítható mintát. Fizikailag ennek két 10 Gbps-os csatornája van, tehát szó szerint 2×2. A névnek van logikája, de zavaró, és meg kell értenie a hardvert, hogy megértse, van értelme.

A gyártóknak inkább a „SuperSpeed”-re kell hivatkozniuk

Az USB-IF nem akarja, hogy a fogyasztók lássák ezeket a feltételeket. Ehelyett azt szeretné, ha az 1. generációs termékeket SuperSpeed ​​USB néven forgalmaznák. Azt javasolja, hogy a gyártók a Gen 2 termékeket SuperSpeed ​​USB 10 Gbps-ként, a Gen 2×2-t pedig SuperSpeed ​​USB 20 Gbps néven forgalmazzák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyártóknak ezeket a neveket kell használniuk. A gyártók használhatják a Gen 2.2 nómenklatúrát – vagy ha nem veszik a fáradságot, hogy alávessenek magukat a tesztelésnek és a megfelelőségnek, lemondhatnak az emblémákról, és bármilyen nevet használhatnak, amit szeretnek.

Ha a gyártók ezt betartják, az elnevezési probléma meglehetősen egyértelmű. Keresse meg a „SuperSpeed” szót a névben, és ellenőrizze, hogy van-e szám. Ha nem lát ilyet, akkor ez a leglassabb USB 3.2 típus. Ha 10-et vagy 20-at lát, az 10 Gbps vagy 20 Gbps átvitel ígérete. Lehet, hogy jobb lett volna, ha az USB-IF-et a SuperSpeed ​​USB 5 Gb/s sebességgel szerelték volna a leglassabb típushoz. De legalább ez elég egyenes.

Elméletileg az USB logók segíthetnek. Amint a fenti képen látható, az SS és 10 azt az USB-kábelt jelöli, amely SuperSpeed-kábel, amely 10 Gbps átvitelre képes. Sajnos az USB-IF még nem mutatta meg a SuperSpeed ​​USB 20 hivatalos tanúsítási jelét. Feltehetően ugyanannak a logónak kell lennie, mint fent, csak egy 20-assal a helyén. De ezt még nem tudjuk biztosan.

Ha emlékszel az USB-C korai problémáira, ez valószínűleg nagyon ismerősnek tűnik. Olvassa el figyelmesen a kábelek vásárlása előtt, és vásárolja meg azokat jó hírű, megbízható forrásokból. Korábban ajánlottuk az Amazon Basics kábeleket, de még azokat is alaposan meg kell nézni. Például ezt Amazon Basics kábel USB-C, de csak 2.0 sebességet kínál. Ez Amazon Basics kábel, amely gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, 10 Gbps átvitelt kínál, és USB 3.1 Gen 2 jelzéssel rendelkezik. És ez természetesen nem csak az USB-kábelekre vonatkozik. Minden olyan hardverre vonatkozik, amely USB-C-t használ.

Sajnos ez még mindig a zavaros kifejezések zűrzavara. Az USB-hardver vásárlásakor kellő gondossággal kell eljárnia, hogy pontosan tudja, mit kap.