Mik azok az NVMe meghajtók, és érdemes ilyet venni?

A legnagyobb frissítés, amelyet régi számítógépére tehet, a gyorsabb tárolás. Más alkatrészek, például a CPU és a GPU minden bizonnyal javultak az elmúlt évtizedben, de mindenki értékelni fogja a gyorsabb tárolást.

Az NVMe a legújabb és legjobb tárolófelület laptopokhoz és asztali számítógépekhez, és sokkal gyorsabb olvasási és írási sebességet kínál, mint a régebbi interfészek. Ennek költsége van, így attól függően, hogy mire használja a számítógépet, előfordulhat, hogy nincs értelme NVMe-meghajtót vásárolni.

Mik azok az NVMe meghajtók?

A Non-Volatile Memory Express (NVMe) egy 2013-ban bemutatott tárolási interfész. A „nem felejtő” azt jelenti, hogy a tárhely nem törlődik a számítógép újraindításakor, míg az „Express” arra utal, hogy az adatok a PCI Expressen ( PCIe) interfész a számítógép alaplapján. Ez közvetlenebb kapcsolatot biztosít a meghajtónak az alaplappal, mivel az adatoknak nem kell átugrani egy SATA-vezérlőn.

Az NVMe meghajtók sokkal, de sokkal gyorsabbak, mint az évek óta létező SATA meghajtók. A PCIe 3.0 – a PCI Express szabvány jelenlegi generációja – maximális átviteli sebessége 985 megabájt/s (Mbps) minden sávon. Az NVMe meghajtók 4 PCIe sávot tudtak kihasználni, ami 3,9 Gbps (3940 Mbps) elméleti maximális sebességet jelent. Eközben az egyik leggyorsabb SATA SSD – a Samsung 860 Pro – olvasási és írási sebessége csúcspontja. kb 560Mbps.

Az NVMe-meghajtók különböző formájúak. Ezek közül a legelterjedtebb a fent látható m.2-es pálca. Ezek 22 mm szélesek és 30, 42, 60, 80 vagy 100 mm hosszúak lehetnek. Ezek a rudak elég vékonyak ahhoz, hogy az alaplapon fekve legyenek, így tökéletesek kis méretű számítógépekhez és laptopokhoz. Ne feledje, hogy egyes SATA SSD-k ugyanezt az alaktényezőt használják, ezért érdemes nagyon odafigyelni, és ügyelni arra, hogy véletlenül ne vásároljon lassabb meghajtót. A Samsung 970 EVO egy példa egy m.2 NVMe meghajtóra.

A következő a PCIe-3.0 forma. Ez hasonlít a GPU-hoz és más tartozékokhoz, mivel az alaplap bármelyik PCIe-3.0 foglalatába csatlakozik. Ez megfelelő a teljes méretű ATX-házakhoz és az alaplapokhoz, de korlátozza a kis méretű PC-ket, és lehetetlen laptopházon belül. A Intel 750 SSD egy példa a PCIe-3.0 NVMe meghajtóra.

Érdemes NVMe SSD-t venni?

Az, hogy szüksége van-e nagyobb sebességre, az Ön pontos munkaterhelésétől függ. De míg az NVMe meghajtók ára csökken, az NVMe Samsung 970 Pro és a SATA Samsung 860 Pro mindkettő körülbelül 150 dollárba kerül 500 GB-os méret mellett – ne érezze úgy, hogy rohannia kell, és ki kell cserélnie a SATA SSD-t.

A SATA SSD már néhány másodpercen belül bekapcsolja a számítógépet, pillanatok alatt elindítja a programokat, és viszonylag gyorsan másol és helyez át fájlokat. De ha sok hatalmas videóval dolgozik – legyen szó akár adatbázisból, akár videószerkesztésről, akár Blu-ray bemásolásáról –, a többletköltség megtérülhet, mivel gyorsabban dolgozhat.

Az én esetemben szívesen ragaszkodom a SATA SSD-hez, amíg le nem áll. Nincs sok értelme költeni a pénzt most egy NVMe-meghajtóra, csak azért, hogy a számítógépem öt másodperc helyett négy másodperc alatt bekapcsoljon, vagy a ritka óriási fájl, amelyet mozgatnom kell, valamivel gyorsabban átvitelt végez. Amikor csinál eljön az ideje egy új SSD-nek, megyek egy NVMe modellre, mert miért fizessek ki ugyanannyit egy rosszabb termékért?

Akár van még élet a SATA SSD-ben, akár most van szüksége valamire, csak tudd, hogy az NVMe meghajtók ára csökkenni kezd. Frissítsen, és költse el a pénzt, amikor szüksége van rá, és egy pillanattal sem hamarabb.