Az intelligens termosztátok tönkretehetik a kemencét?

Lehet, hogy furcsán hangzik, de egyesek attól tartanak, hogy az intelligens termosztátok rosszak a fűtési és légkondicionáló rendszerekben. Íme a jó hír: nincs sok okod aggodalomra, de néhány fontos dolgot érdemes szem előtt tartani.

Egy viszonylag legutóbbi bejegyzés a Redditen elmesélte egy HVAC technikus figyelmeztetését az intelligens termosztátokról:

„Azt mondta, hogy soha nem ajánlja őket, és hogy cégük RENDSZERESEN lecseréli azokat a rendszereket, amelyek meghibásodtak vagy idő előtt meghibásodtak, mert a Nest túlterhelte a legtöbb HVAC egységbe beépített számítási rendszert/alaplapot – még a vadonatúj modelleket is.”

A technikus nincs teljesen tele vele. Ha az intelligens termosztát nincs megfelelően bekötve, az problémákat okozhat a HVAC-rendszerében. Azonban magyarázata többnyire tele van sok FUD-dal (Fear, Uncertainty és Doubt).

Minden a C vezetékről szól, bébi

Minden termosztáthoz egy maroknyi vezeték van csatlakoztatva (négy vagy öt), amelyek visszavezetnek a HVAC-rendszer elektromos vezérlőkártyájához. Minden vezeték általában valamiért felelős, például az egyik vezeték a hűtést, a másik a fűtést szolgálja. Sok rendszer rendelkezik „C vezetékkel” (vagy „közös vezetékkel”), amely a termosztát áramellátását szolgálja a képernyő és más elektronikus funkciók táplálására.

A régebbi rendszerekben azonban általában nincs C vezeték, mert akkoriban a termosztátok nem igényeltek áramot a higanykapcsolós termosztátok teljesen mechanikus működésének köszönhetően. De manapság a legtöbb modern termosztátban több csengő és síp van, amelyek működéséhez áramra van szükség. Így a C vezeték célja.

AC vezeték nem feltétlenül szükséges az intelligens termosztátokhoz, de erősen ajánlott. Ha pedig a termosztát vezetéke tartalmaz C-vezetéket, csatlakoztassa az intelligens termosztáthoz – az intelligens termosztát miatt felmerülő legtöbb probléma azért fordul elő, mert nincs hozzá csatlakoztatva C-vezeték.

Ez azonban nem a világ vége, ha a HVAC-rendszere nem biztosít C-vezetéket a termosztáthoz, mivel egy intelligens termosztát remekül működhet az adott rendszerrel. A rendszerem nem biztosít C vezetéket, de gond nélkül használtam a Nest és az Ecobee termosztátokat is. Azonban telepítettem az Ecobee3-hoz mellékelt Power Extender Kit-et, amely megoldást adott a hiányzó C vezetékre (erről később).

Mi történik, ha a rendszerben nincs C-vezeték?

Ha intelligens termosztátot szeretne telepíteni, de a rendszere nem lát el C vezetéket, akkor nincs teljesen esélytelen. Akárcsak én, neked is lehet olyan HVAC-rendszered, amely továbbra is jól működik a C-vezeték nélküli intelligens termosztáttal, az úgynevezett „energialopásnak” köszönhetően.

Ez rosszul hangzik (és lehet is), de bizonyos rendszereken jól működik. Az áramlopás úgy működik, hogy a fűtés vagy a légkondicionálás működése közben kis mennyiségű áramot vesz fel a többi vezetékből. Ha nem futtatja elég gyakran a rendszert, akkor maga az intelligens termosztát rövid időre bekapcsolja a HVAC-t, hogy egy rövid időre áramot szívjon fel.

Előfordulhat azonban, hogy ugyanez a módszer nem működik megfelelően az adott rendszeren, és rövidzárlatot vagy hosszú távon károsíthatja az alkatrészeket. Ha ez a helyzet (vagy nem biztos abban, hogy egy intelligens termosztát működne-e az Ön rendszerével), azt javaslom, hogy hívjon fel egy HVAC-szakembert, hogy ellenőrizze a beállítást, és nézze meg, megvalósítható-e egy intelligens termosztát beszerelése C-vezeték nélkül.

Mi van, ha nincs C-vezetéked?

Ha az Ön HVAC-rendszere nem rendelkezik C-vezetékkel a termosztáthoz, mint fentebb említettük, akkor lehet, hogy nem kell aggódnia miatta. Ha azonban biztonságosan szeretne játszani, néhány dolgot megtehet.

Először is, a legjobb megoldás az, ha bejön egy HVAC technikus, aki beszerel egy C vezetéket, hogy gond nélkül tudja használni az intelligens termosztátot. Ez általában azt jelenti, hogy teljesen eltávolítják a meglévő vezetékeket, és bevezetik az összes új vezetéket, amely tartalmaz egy C vezetéket. Ez egy villanyszerelő vagy HVAC technikus számára meglehetősen egyszerű munka.

Néhány intelligens termosztát adapterkészletet is kínál (például a Power Extender Kit Ecobee termosztátokhoz. Vásárolhat is univerzális készletek). Nem olyan szép, mintha csak egy igazi C-vezetékkel rendelkezne, de minden bizonnyal jobb, mint a semmi, és elvégzi a munkát.

A végén ügyeljen rá, és győződjön meg arról, hogy a termosztát vezetékeihez C-vezeték tartozik. Ha nem, akkor is rendben lehet, de mindenesetre érdemes C vezetéket vagy adapterkészletet telepíteni.