Miért használja a Wi-Fi ugyanazt a frekvenciát, mint a mikrohullámú sütő?

Amikor elindítja a mikrohullámú sütőt, elveszik a Wi-Fi jel egy közeli eszközön? A Wi-Fi és a mikrohullámú sütő is hasonló frekvencián működik, ami interferenciához vezethet. De miért? És ha ez a helyzet, akkor miért nem főz a Wi-Fi?

A mikrohullámú sütők és a Wi-Fi ugyanazt az engedély nélküli spektrumot használják

1947-ben a Nemzetközi Távközlési Unió létrehozta az ISM sávokat, az Industrial, Scientific és Medical szavak rövidítését. A cél az volt, hogy meghatározzák, milyen eszközök futhatnak bizonyos rádiófrekvenciás sávokon, hogy azok ne okozzanak interferenciát más rádiókommunikációs szolgáltatásokkal.

Az ITM kifejezetten a 2,4 GHz-es sávot jelölte ki engedély nélküli spektrumként mikrohullámú sütőkhöz. Ennek a sávnak három meggyőző tulajdonsága van: Nem igényel sok energiát a sugárzáshoz, könnyen tárolható, és viszonylag kisebb teljesítménnyel képes felmelegíteni az ételeket. Mindez csökkentette a fogyasztók költségeit és a belépési akadályokat.

Ahogy az ISM neve is sugallja, az eredeti szándék az volt, hogy csak olyan eszközökben használják, amelyek nem biztosítanak kommunikációt. Az elmúlt években az engedély nélküli spektrum lehetőségét használták az eredeti célon kívül, mint például a vezeték nélküli telefonok, a walkie-talkie-k és újabban a Wi-Fi. A 2,4 GHz-es sáv ideális volt alacsony megvalósítási költségével, alacsonyabb energiaigényével és megfelelő távolsági képességeivel.

A mikrohullámú sütő nem Faraday-ketrec; Szivárognak

Bármit, ami az ISM sávokon fut, az interferenciák elkerülése érdekében az intoleranciákra kell tervezni, és a Wi-Fi eszközöknek vannak kifejezetten erre a célra szolgáló algoritmusai. A mikrohullámú sütő azonban elég erős ahhoz, hogy elnyomja a közeli Wi-Fi jeleket.

A mikrohullámú sütőknek van árnyékolása ennek megakadályozására, de nem tökéletes Faraday-ketrec. Az ajtó hálós ablakának természete ezt megakadályozza. Nem ritka, hogy szivárog a mikrohullámú sütőből – csak nézze meg azt, amelyet egy ideje nem tisztítottak meg, és ezt meglátja. Valószínűleg szennyeződést és zsírt fog látni a külső oldalon, amely csak belülről származhat az ételből. Ha szilárd anyagokat tud szivárogtatni, akkor rádióhullámokat is.

A mikrohullámú sütők és a Wi-Fi eszközök elég hasonló frekvenciát használnak ahhoz, hogy az egyik zavarja a másikat. Természetesen a Wi-Fi nem tesz észrevehetőt a mikrohullámú sütővel, részben az árnyékolása miatt, részben pedig azért, mert csak az ételt próbálja felmelegíteni.

Nincs Wi-Fi, nem tud főzni

A Wi-Fi és a mikrohullámú sütő rendkívül hasonló rádiófrekvenciát használ, de két jelentős különbség van: a fókusz és a teljesítmény. A Wi-Fi router minden irányban küldi ki a jelét. Vagyis durva körben minden irányba elküldi, amennyire csak tudja. Az Ön mikrohullámú sütője viszont egyetlen irányba küldi a jelét, nagyjából a sütő közepe felé. Ez a jel mindaddig folytatódik, amíg falhoz nem ütközik, felpattan és vissza nem jön (kicsit más szögben). A rádióhullámok természetéből adódóan ez nem tökéletes rendszer, így minden mikrohullámú sütőben vannak meleg és hideg pontok. Ezért van a mikrohullámú sütőben forgólap.

A mikrohullámú sütők több energiát fogyasztanak, mint egy Wi-Fi router; jellemzően 1000 watt teljesítményt termelnek. Ezzel szemben egy szabványos Wi-Fi router körülbelül 100 milliwattot (vagy 0,1 wattot) termel. Körülbelül 10 000-szeresére kell növelnie a Wi-Fi útválasztó teljesítményét, és korlátoznia kell a sugarat, hogy bármit meg lehessen főzni.

Valószínűleg nincs szüksége új mikrohullámú sütőre

Ha interferencia problémákat észlel, nem kell kicserélnie a mikrohullámú sütőt; Valószínűleg a szivárgás kicsi és nem káros az Ön számára. A Wi-Fi sokkal érzékenyebb, és nem kell sok ahhoz, hogy problémát okozzon. A mikrohullámú sütő cseréje helyett áthelyezheti. Alternatív megoldásként vásároljon egy új Wi-Fi útválasztót, amely az 5 GHz-es sávon működik. Nemcsak a mikrohullámú sütő által okozott interferenciát fogja elkerülni, hanem a szomszédok által okozott interferenciát is.

Kép jóváírása: Szergej91988/Shutterstock.com