A Windows 7 rendszerben már csak egy év biztonsági javítások vannak hátra

A Microsoft 2020. január 14-én leállítja a Windows 7 biztonsági frissítésekkel történő támogatását. Ez megint olyan, mint a Windows XP – de sokkal rosszabb. Sokkal többen ragaszkodnak a Windows 7-hez, mint az XP-hez.

A Windows 7 használat továbbra is magas

Ha még mindig Windows 7-et használ, nincs egyedül. Alapján Net Market Részvény, 2018 decemberében a Windows-felhasználók 35,63%-a még mindig Windows 7-et használ. A Windows-felhasználók 52,36%-a a Windows 10-et használja.

Még 2013 áprilisában, amikor a Windows XP-nek csak egy év volt hátra a támogatásból 24,93% a Windows-felhasználók közül az XP mellett maradt. Az asztali felhasználók 62,27%-a már Windows 7-et futtatott.

A Microsoftnak jelentős probléma van a kezében. A Microsoft pedig a valaha volt legnagyobb Windows 10 frissítési zűrzavarral lép ebbe az otthoni szakaszba. A Microsoft aligha tesz ügyet a Windows 10 mellett a szkeptikus Windows 7 felhasználóknak.

Miért számít a támogatás vége?

A támogatás vége nagy dolog. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft leállítja a biztonsági javítások kiadását a Windows 7 problémáira, ami a Windows 7 rendszereket egyre sebezhetőbbé teszi a támadásokkal szemben. A Windows újabb verzióiban talált és kijavított biztonsági hibák gyakran a Windows 7-et is érintik. Ez azt jelenti, hogy a támadóknak van egy ütemterve a Windows 7 rendszer megtámadására, amely idővel egyre kevésbé lesz biztonságos.

A Microsoft támogatási határideje más vállalatokat is arra ösztönöz majd, hogy hagyják abba a Windows 7 támogatását. A Windows asztali alkalmazásai végül nem támogatják a Windows régebbi verzióit. Ez valószínűleg nem fog megtörténni azonnal, mivel a Windows 7 közel sincs olyan hosszú ideig, mint a Windows XP, amikor elhagyták. De ne lepődjön meg, ha az új alkalmazások vagy a meglévő alkalmazások frissítései már nem támogatják a Windows 7 rendszert. Például a Windows XP rendszeren már nem használhat modern webböngészőt.

Mit kell tenned

Ha Windows 7-et használ, még van egy éve, hogy eldöntse, mit csinál. A vállalkozások és a kormányzati szervek költséges meghosszabbított támogatási szerződéseket fizethetnek, hogy továbbra is kapjanak biztonsági javításokat, ha egy évnél hosszabb időre van szükségük az átálláshoz, de a Microsoft igyekszik mindenkit rávenni a Windows újabb verzióira.

Ha eljön az ideje, érdemes komolyan megfontolni a Windows 10-re való frissítést, ahelyett, hogy ragaszkodna a javítatlan és egyre sebezhetőbb Windows 7-hez. Még mindig vannak legális, hivatalos módszerek a Windows 10 ingyenes beszerzésére, még akkor is, ha lemaradt a Microsoft nagy ingyenes frissítési ajánlatáról. Mindössze annyit kell tennie, hogy beírja a Windows 7 termékkódját a Windows 10 telepítése közben.

Ha bosszantja a Windows 10, megértjük. Nem azért vagyunk itt, hogy a Windows 10-et nyomkodjuk. Javasoljuk, hogy a kevésbé biztonságos Windows 7-hez ragaszkodjunk, de javasoljuk a Linux telepítését is, Chromebook beszerzése, vagy váltson Mac számítógépre.

Röviden: nem javasoljuk, hogy hosszú távon ragaszkodjon a Windows sebezhető verziójához.

De nem szörnyű a Windows 10?

Míg a Windows 10 számos alacsony szintű fejlesztést és jobb hardvertámogatást tartalmaz, a Microsoft frissítési hibákkal küszködik, és egyre több hirdetést szúr be. A Windows 10 sok szempontból jobb, mint a Windows 7, de más szempontból is rosszabb.

Kritikusak voltunk a Windows 10-zel szemben, de dicsértük is. Gyorsabban indul, mint a Windows 7, jobban támogatja a modern hardvert, stabilabb a dobozból, és tele van hasznos biztonsági fejlesztésekkel. Még olyan kisebb funkciókat is tartalmaz, amelyeket a geekek hasznosnak találnak, például a GPU-használati információkat a Feladatkezelőben és a natív ISO-beillesztést a File Explorerben.

A Microsoftnak meg kell tisztítania a tetteit, és abba kell hagynia a dolgok feltörését. A Windows 10 2018. októberi frissítése volt az eddigi legnagyobb katasztrófa, de a Microsoft kissé fegyelmezetten viselkedik. Remélhetőleg a Microsoft meg tudja javítani a Windows fejlesztési folyamatát. A Microsoft pedig már kevésbé bosszantóvá teszi a Windows 10-et, alapértelmezés szerint tisztább Start menüt biztosít, és több beépített alkalmazást távolít el a felhasználóktól.

A Windows 10-zel kapcsolatos panaszoktól eltekintve azonban szívesebben használjuk a Windows biztonsági javításokkal támogatott verzióját, mintsem ragaszkodunk a Windows 7-hez.

Tegyük ezt a szövegkörnyezetbe: a legtöbb Windows 10 felhasználó nem futott bele ezekbe a hibákba. A legtöbb Windows 10 rendszer jól működik. A legtöbb Windows 10 felhasználó még mindig nem használja a hibás, 2018. októberi frissítést. (Csak ne kattintson a „Frissítések keresése” gombra!)

Itt nem mentegetjük a Microsoft rekordját. Mindannyiunknak jobbat kell várnunk tőlük. Ne feledje azonban, hogy annak ellenére, hogy ezeket a problémákat széles körben jelentették, a legtöbb Windows 10 felhasználó soha nem találkozott velük.

Továbbra is használhatod a Windows 7-et?

Technikailag továbbra is használhatja a Windows 7-et. A Microsoft nem fogja hirtelen deaktiválni, és egyik napról a másikra leállítani a működését – ez csak a Windows instabil buildjeinél fordul elő.

Ma is használhatja a Windows XP-t. De nem kap új biztonsági javításokat, és a szoftvercégek megszüntették a támogatást. Még a Valve Steam játékszolgáltatása is leállt a Windows XP rendszeren – és ez annak ellenére van így, hogy a Steam még mindig árul néhány olyan játékot, amelyeket a Windows XP-hez terveztek, és azon működnek a legjobban. Az új hardver ma gyakran nem működik a Windows 7 rendszerrel, és ez csak rosszabb lesz.

Az internet egy rendetlen, veszélyes hely. Nyomatékosan javasoljuk, hogy modern, biztonságos operációs rendszert használjon, amelyre a legújabb biztonsági javítások telepítve vannak, bármilyen operációs rendszerről is legyen szó.

Még van egy éved!

Azért ne legyünk túl apokaliptikusak. Még egy évnyi biztonsági javítás van hátra a Windows 7 rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy a Microsoftnak egy éve van arra, hogy összeszedje magát, és problémamentesen frissítse a Windows 10-et is.

És ha valóban azt szeretné, hogy a Windows 10 ne frissüljön annyit, bármikor beszerezheti a Windows 10 Professionalt, és késleltetheti a frissítéseket. A legtöbb hiba kiküszöbölődik, mielőtt ezek a frissítések elérnék a számítógépet.