Mennyit érnek közösségimédia-profiladatai a sötét weben

Kulcs elvitelek

  • A hackerek gyakran adnak el ellopott adatokat a közösségi média fiókjairól a sötét weben, így ez a bűnözők számára értékes piactér.
  • A LinkedIn fiókok a legmagasabb értékkel rendelkeznek a sötét weben a bennük található szakmai információk miatt, míg a Reddit fiókok a legkevésbé értékesek.
  • Annak érdekében, hogy megvédje közösségimédia-profiladatait attól, hogy a sötét webre kerüljön, korlátozza a közzétett személyes adatok számát, használjon erős jelszavakat, és készítsen reagálási tervet feltörés esetén. Legyen éber az adatok biztonsága érdekében.

Azok a hackerek, akik ellopják az adataidat a közösségi médiából, nem mindig saját maguk használják fel azokat. Gyakran eladják más bűnözőknek a sötét weben.

Bár maga a sötét web nem illegális, törvénytelen piacterek otthona. Az információ értékes a mai digitális világban, és sok sötét webbörze értékesít ellopott adatokat.

A közösségi média profilok a leggyakrabban eladott fiókok közé tartoznak, és mindegyiknek van költsége. Szóval, mennyit ér a közösségi média fiókod egy hackernek?

Egy 2023 Whizcase sötét web tanulmány több sötét webes piacteret és tőzsdét is átvizsgált, hogy megtalálja az átlagos árat az egyes közösségimédia-profilokhoz. A feltört közösségimédia-fiókok kiskereskedelme a következő:

  Roblox World Defenders Tower Defense kódok: Váltsd be most

Feltört fiók

Dark Web Worth

LinkedIn

45 dollár

Facebook

14 dollár

Instagram

12 dollár

Viszály

12 dollár

Snapchat

11 dollár

X (Twitter)

10 dollár

Pinterest

9 dollár

TikTok

8 dollár

Reddit

6 dollár

Ezek az árak megmutatják, hogy mely közösségimédia-profilok a legértékesebbek a hackerek számára, így ezek a legcsábítóbb célpontok. Az érték nagymértékben függ attól, hogy az egyes számlatípusok milyen információkat tartalmaznak.

Noha a LinkedInnek nincs annyi felhasználója, mint más platformoknak, a fiókjai messze a legértékesebbek, mivel a profilok olyan szakmai információkat tartalmaznak, mint a beosztások, a munkaköri előzmények, a kollégák és a felelősségek. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak a hatékony adathalász kampányokhoz, és a felhasználók valószínűleg többet fizetnek az adataik visszaszerzéséért.

A Reddit a legkevésbé értékes, mert ezek a fiókok nem olyan hatásosak. Gyakran névtelenek, és ritkán hivatkoznak más webhelyekre vagy valós kapcsolatokra, így a bűnözők nem sokat profitálhatnak belőlük. A közösségi média, például a Facebook és az Instagram, ahol az emberek többet lépnek kapcsolatba másokkal, és személyes adatokat tesznek közzé, magasabb árat indokolnak.

  Hogyan lehet offline állapotban megjelenni egy kiszolgálón a Discordban

Ha ezek az árak alacsonynak tűnnek, az azért van, mert nagy a kínálat a bűnözők keresletének kielégítésére. A közösségi média hackelései ijesztően gyakoriak. Íme, mit tehet, ha nem szeretné, hogy adatai a sötét webre kerüljenek.

Korlátozza, amit közzétesz

Egy Az Identity Theft Resource Center jelentés, egyetlen közösségi média adatlopás több tízmillió felhasználót érinthet. Ezek az események gyakran kívül esnek az Ön ellenőrzésén, de minimalizálhatja, hogy mi szivárogjon ki, amikor ez megtörténik.

Gondolja meg kétszer, mielőtt személyes adatokat tesz közzé a közösségi médiában – még akkor is, ha úgy gondolja, hogy profilja viszonylag privát. Ne feledje, minél több adatot tartalmaz fiókja, annál értékesebbek a hackerek számára. Ha fiókjai nem árulnak el sokat a való világról, a kiberbűnözők nem tudnak nagy kárt okozni, miután feltörték őket.

Gyakoroljon jó jelszókezelést

Ezután győződjön meg arról, hogy erős jelszavakat használ. A hosszabbak és összetettebbek erősebbek a hitelesítő adatok kitöltésével szemben. Ne használja újra a jelszavakat több fiókban sem. Az újrafelhasznált hitelesítő adatokat a kiberbűnözők könnyebben feltörhetik, különösen, ha az egyik profilja már a sötét weben található.

  A Microsoft Edge telepítése Chromebookra

Sok közösségi platform támogatja a kéttényezős hitelesítést, és a legjobb, ha engedélyezi ezt a funkciót, ha elérhető. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, ez a lépés azt jelenti, hogy a feltört jelszó nem biztosít hozzáférést a hackernek a fiókjához.

Legyen választerv

Mivel ezek a támadások olyan gyakoriak, fel kell készülni a legrosszabbra. Vigyázzon a feltört fiókra utaló jelekre, és álljon készen arra, hogy válaszoljon, ha bármit észlel.

Számos víruskereső program biztosít sötét webes megfigyelési szolgáltatásokat, amelyek figyelmeztetik, ha észreveszik adatait a sötét weben. Ha ilyen figyelmeztetéseket kap, változtassa meg jelszavát, és figyelje meg a gyanús tevékenységeket hitel- és bankkivonatán. Forduljon bankjához, és zárolja le a számláját vagy a hitelét, ha valami történik.

A sötét webes piac jövedelmezőbbé teszi a közösségi média feltöréseit a kiberbűnözők számára. Ennek eredményeként ezek a támadások egyre gyakoribbak, ezért fontos a biztonság megőrzése. Kövesse ezeket a lépéseket, és ügyeljen adatai biztonságának megőrzésére.