DNS tippek és trükkök

DNS-tippek és trükkök: a gyorsabb és megbízhatóbb internetért

A Domain Name System (DNS) az internet alapvető eleme, amely egy felhasználóbarát nevet, például www.google.com-ot fordít le egy számítógép által érthető IP-címre, például 172.217.16.46. Ez lehetővé teszi számunkra az interneten való navigálást webhelynevek beírásával anélkül, hogy meg kellene jegyeznünk az összetett IP-címeket.

A DNS rendszer azonban időnként problémákba ütközhet, ami lassú internetkapcsolathoz vagy akár teljes leállásokhoz vezethet. Szerencsére több tipp és trükk is létezik a DNS-problémák megoldására és az internetkapcsolat javítására.

DNS-beállítások ellenőrzése

* Nyissa meg a Hálózati és megosztási központot: A Windows rendszeren kattintson a Start menüre, írja be a „hálózat és megosztás” kifejezést, majd kattintson a „Hálózati és megosztási központ” elemre.
* Tekintse meg a kapcsolat állapotát: Kattintson az aktív internetkapcsolat melletti „Kapcsolat” hivatkozásra. Az „Állapot” lapon ellenőrizze, hogy a kapcsolat „internet-hozzáféréssel rendelkezik” állapotban van-e.
* Ellenőrizze a DNS-beállításokat: Kattintson az „Részletek” gombra. A „DNS-kiszolgálók” részben ellenőrizze, hogy az előnyben részesített és az alternatív DNS-kiszolgálók megfelelően vannak-e konfigurálva. A legtöbb esetben az internetszolgáltató DNS-kiszolgálóit kell használni.

Alternatív DNS-kiszolgálók használata

Ha a DNS-beállításai helyesek, de még mindig vannak problémái az internetkapcsolattal, megpróbálhat alternatív DNS-kiszolgálókat használni. Néhány népszerű alternatív DNS-kiszolgáló:

* Google DNS: 8.8.8.8 és 8.8.4.4
* Cloudflare DNS: 1.1.1.1 és 1.0.0.1
* Quad9 DNS: 9.9.9.9 és 149.112.112.112

Az alternatív DNS-kiszolgálók használatához:

* Nyissa meg az Adapterbeállításokat: A Windows rendszeren kattintson a Start menüre, írja be a „hálózati kapcsolatok” kifejezést, majd kattintson a „Hálózati kapcsolatok” elemre.
* Válassza ki az internetkapcsolatát: Kattintson a jobb gombbal az aktív internetkapcsolatára, majd kattintson a „Tulajdonságok” elemre.
* Konfigurálja a DNS-beállításokat: Kattintson az „Internetprotokoll 4. (TCP/IPv4)” vagy az „Internetprotokoll 6. (TCP/IPv6)” elemre, majd kattintson a „Tulajdonságok” gombra. Jelölje be az „A következő DNS-kiszolgálók címeinek használata” jelölőnégyzetet, majd adja meg az előnyben részesített és az alternatív DNS-kiszolgálók IP-címeit.

DNS-gyorsítótár ürítése

A DNS-gyorsítótár olyan ideiglenes tárhely, amely az interneten látogatott webhelyek DNS-rekordjait tárolja. Időnként a gyorsítótárban lévő adatok elavulhatnak vagy megsérülhetnek, ami DNS-problémákhoz vezethet. A DNS-gyorsítótár ürítéséhez:

* Windows: Nyissa meg a parancssort rendszergazdaként, és írja be a következő parancsot: „ipconfig /flushdns”.
* Mac: Nyissa meg a Terminalt, és írja be a következő parancsot: „sudo dscacheutil -flushcache”.

DNS-beállítások visszaállítása

Ha a fenti tippek és trükkök nem oldják meg a DNS-problémákat, megpróbálhatja visszaállítani a DNS-beállításokat. Ez eltávolítja az összes mentett DNS-rekordot és alaphelyzetbe állítja a DNS-kiszolgálókat.

* Windows: Nyissa meg a parancssort rendszergazdaként, és írja be a következő parancsokat:
* „ipconfig /release”
* „ipconfig /renew”
* „ipconfig /flushdns”
* Mac: Nyissa meg a Terminalt, és írja be a következő parancsokat:
* „sudo dscacheutil -flushcache”
* „sudo killall -HUP mDNSResponder”

Következtetés

A DNS-tippek és trükkök széles skálája áll rendelkezésre az internetkapcsolat javításához. A DNS-beállítások ellenőrzésétől az alternatív DNS-kiszolgálók használatáig és a DNS-gyorsítótár ürítéséig számos megoldás létezik a DNS-problémák megoldására. Ha továbbra is problémái vannak a DNS-sel, érdemes lehet kapcsolatba lépni az internetszolgáltatójával, hogy segítséget kérjen.

GYIK

1. Mi az a DNS?

A DNS (Domain Name System) egy rendszer, amely az ember által olvasható webhelyneveket, például www.google.com-ot számítógép által érthető IP-címekre fordítja.

2. Miért fontos a DNS?

A DNS lehetővé teszi számunkra az interneten való navigálást webhelynevek beírásával anélkül, hogy meg kellene jegyeznünk az összetett IP-címeket.

3. Hogyan oldhatom meg a DNS-problémákat?

A DNS-problémák megoldására több tipp és trükk is létezik, például a DNS-beállítások ellenőrzése, alternatív DNS-kiszolgálók használata, a DNS-gyorsítótár ürítése és a DNS-beállítások visszaállítása.

4. Melyek a népszerű alternatív DNS-kiszolgálók?

Néhány népszerű alternatív DNS-kiszolgáló: Google DNS (8.8.8.8 és 8.8.4.4), Cloudflare DNS (1.1.1.1 és 1.0.0.1), Quad9 DNS (9.9.9.9 és 149.112.112.112).

5. Hogyan üríthetem ki a DNS-gyorsítótárat?

* Windows: Nyissa meg a parancssort rendszergazdaként, és írja be a következő parancsot: „ipconfig /flushdns”.
* Mac: Nyissa meg a Terminalt, és írja be a következő parancsot: „sudo dscacheutil -flushcache”.

6. Hogyan állíthatom vissza a DNS-beállításokat?

* Windows: Nyissa meg a parancssort rendszergazdaként, és írja be a következő parancsokat:
* „ipconfig /release”
* „ipconfig /renew”
* „ipconfig /flushdns”
* Mac: Nyissa meg a Terminalt, és írja be a következő parancsokat:
* „sudo dscacheutil -flushcache”
* „sudo killall -HUP mDNSResponder”

7. Mit tegyek, ha továbbra is DNS-problémáim vannak?

Ha továbbra is DNS-problémái vannak a fenti tippek és trükkök kipróbálása után, érdemes lehet kapcsolatba lépni az internetszolgáltatójával, hogy segítséget kérjen.

8. Hogyan állíthatom be a DNS-kiszolgálókat a routeremen?

A DNS-kiszolgálók beállításának módja a router típusától függ. A legtöbb router esetében a következő lépéseket követheti:
* Nyissa meg a router webes felületét egy böngésző segítségével a router IP-címének beírásával.
* Keresse meg a „Hálózati beállítások” vagy „Internet beállítások” szakaszt.
* Keresse meg a „DNS-beáll