Melyik monitor a legjobb az Ön számára?

Legyen szó grafikai tervezésről, játékról vagy filmezésről, tudja, hogy a monitor felbontása az egyik első dolog, amire figyelni kell, amikor új modellt keres.

Ugyanez vonatkozik a tévékre és az okostévékre is, különösen akkor, ha saját házimozit szeretne.

2K vs 4K

A tévék kiválasztása egyszerűbb, mivel a pénztárcát leszámítva mindig azt választja, amelyik a legnagyobb és a legtisztább kép, ebben az esetben manapság a 4K a legjobb választás. Ha azonban PC-monitort választunk, nehéz lesz választani az 1080p-s, az 1440p-s monitorok vagy a 4K-s monitorok között.

Azok, akiknek van tapasztalatuk csúcskategóriás monitorok használatában, valószínűleg úgy érzik, hogy az 1080p-s monitorok pixelesnek és elavultnak tűnnek, ezért a mai szabványoknak megfelelően az 1440p-s (más néven 2K) és a 4K-s monitorok között fogunk keresni. Sajnos ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, mivel nem lehet csak úgy dönteni a 4K mellett, anélkül, hogy tudná, hogy vannak hátrányai is.

Mivel a monitor nagyjából az az átjáró, amelyen keresztül élvezheti a médiát, a játékot és a munkát, nagyon fontos a megfelelő felbontás kiválasztása.

Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy megírjuk ezt az átfogó útmutatót arról, hogy milyen monitort vásároljon magának.

Kicsit megbeszéljük az egyes felbontásokat, mérlegeljük előnyeiket és hátrányaikat, és reméljük, sikerül kitalálni, hogy melyik monitor a legmegfelelőbb az Ön számára.

  Az iPhone jelszó visszaállítása

Választás 2K és 4K monitorok között: melyik?

2K monitor: mit jelent ez pontosan?

A 2K felbontás a körülbelül 2000 pixel vízszintes felbontású megjelenítő eszközök vagy tartalmak általános kifejezése, a Digital Cinema Initiatives a 2K felbontást 2048 × 1080-ban határozza meg.

Azonban számos más felbontás is 2K-nak számít:

DCI 2K (natív felbontás)

DCI 2K (laposan vágott)

DCI 2K (CinemaScope vágva)

Ami ezt a felbontást illeti a PC-monitorokon, az 1440p nagyjából megegyezik a jelenlegi 1080p-vel.

Mivel sokáig az 1080p volt az arany szabvány, nem csoda, hogy sok felhasználó még mindig nem vándorolt ​​át.

Természetesen egy régebbi monitorról egy újabb, nagyobb felbontású monitorra való átállás azt jelenti, hogy szükség van egy olyan PC-re is, amely elbírja a plusz terhelést, különösen, ha valóban 1440p-ben szeretné látni a tartalmat.

Mik a 2K előnyei?

A népszerűsége

Amint azt korábban említettük, az 1440p-s monitorok körülbelül olyan népszerűek, mint az 1080p-s modellek, különösen azért, mert a felbontás már elég régóta létezik ahhoz, hogy sokkal olcsóbb módon tömeggyártásra kerülhessenek.

Sőt, ez azt is jelenti, hogy nagyjából minden monitorgyártó rendelkezik legalább egy maroknyi 1440-es modellel, így nem lesz semmilyen korlátozás a választható modellek tekintetében.

Nincs szüksége csúcskategóriás számítógépekre

A monitoron megjelenő tartalmak megjelenítése valószínűleg a legnagyobb erőforrás-nyelő minden számítógép számára, függetlenül attól, hogy CPU-ról, GPU-ról vagy RAM-ról beszélünk.

Ebben az esetben az 1440p-s monitoroknak megvan az az előnyük, hogy könnyebben hozzáférhetők a PC-k által használhatók szempontjából.

Emellett nem kell aggódnia, hogy új alkatrészeket kell vásárolnia a monitorhoz, mivel a mai GPU-k többsége képes meghajtani ezt a felbontást.

Szoftver optimalizálás

Ahogy ez a felbontás a hardvergyártók körében is népszerűvé vált, ugyanez elmondható a szoftvergyártókról is.

Például sok játékfejlesztő bevezette az 1440p-t a játékaik egyik megjelenítési szabványaként, így nem kell aggódnia a megnyúlt képek vagy a képernyő fekete részei miatt, mivel a játék 4:3 arányú egy ultraszéles monitoron. .

  Az AZ betűk automatikus kitöltése az Excelben

Mik a 2K hátrányai?

Támogatott tartalom hiánya

Furcsa módon bár az összes játék támogatja a 2K-t, és még a YouTube is támogatja ezt a felbontást, máshol teljesen hiányzik a támogatott tartalom.

4K monitor: mit jelent ez pontosan?

Csakúgy, mint a 2K felbontásnál, a 4K felbontás egy általános kifejezés a körülbelül 4000 pixel vízszintes felbontású megjelenítő eszközökre vagy tartalomra.

A nézett média típusától függően azonban a pontos felbontás kissé eltér:

Televízió és fogyasztói média
3840 × 2160 (4K UHD)

Filmvetítő ipar
4096 × 2160 (DCI 4K)

Noha nagyon népszerűek a tévékben (egyszerűbb a 4K-s tévék a puszta méretük miatt), a 4K-s monitorokat még mindig nehezebb megtalálni, főleg azért, mert sok gyártó a 4K-t vizuális túlzásnak tartja, különösen közelről.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 4K felbontás nem lassan, de biztosan egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg a játékosok és a cinefilek körében.

Mik a 4K előnyei?

A látványvilág

A 4K első és legnyilvánvalóbb előnye a 2K-val szemben magában a névben rejlik, mégpedig abban, hogy akár 4-szer több képpontról beszélünk, és mint tudjuk, a több pixel nagyobb képtisztaságot jelent.

Valójában akkora a különbség, hogy ha egyszer sikerül mintát venni a 4K-s képekből, akkor a 4K alatti dolgok homályosnak vagy pixelesnek tűnnek.

Emellett az extra részletek miatt a 4K-s monitorok nagyon kívánatosak azok számára, akik 4K-s filmeket néznek, vagy akik olyan HD-videó- ​​és képszerkesztő eszközökkel dolgoznak, mint az Adobe Photoshop vagy a Premiere Pro.

Kiterjedt tartalomtámogatás

Mivel az 1440p-ről 4K-ra való ugrás sokkal nagyobb, mint az 1080p-ről az 1440p-re való ugrás, sok tartalomkészítő sietett a lehető legtöbb 4K-s tartalom létrehozása és biztosítása érdekében.

Ez annak is köszönhető, hogy az új kiváló felbontások, bár jelen vannak, még mindig messze vannak attól, hogy a mainstream népszerűség közelébe kerüljenek.

  Az ASTC 3.0 magyarázata: A Broadcast TV érkezik a telefonjára

Ide tartoznak a multimédiás és streaming oldalak, például a YouTube, a Netflix, a Disney Plus, a Hulu és mások.

Említést érdemel az a játékipar is, amely a teljes 4K jelenséget viharba vette, különösen azokat, amelyek kihasználták a 4K és a HDR előnyeit.

Mik a 4K hátrányai?

Ironikus módon a 4K számos hátránya alapvetően a 2K ellentéte, amint az alábbiakban látható:

Nagyon erőforrás-igényes

Mivel a 4K-s monitorok azt jelentik, hogy a számítógépének négyszer annyi képpontot kell megjelenítenie ugyanazon a frekvencián, a számítógép terhelése jelentősen megnő.

Ez nem csak azt jelenti, hogy erősebb számítógépre van szüksége, hanem az energiafogyasztás is megnő, ezért ügyeljen arra, hogy az áramforrás ne égjen le fél óra játék után.

Ha megpróbálod ugyanazt a játékot 4K-n 60 FPS-en futtatni, akkor nagy teljesítményű játék PC-re lesz szükség, és a terhelés nagy részét a GPU támogatja.

Apropó, 60 FPS-en csak néhány GPU képes kezelni a 4K-s játékokat, mi pedig a csúcskategóriás játékokról beszélünk, amelyek egyáltalán nem olcsók.

Elég drága

A számítógép fejlesztése nem az egyetlen dolog, amely sok pénzt emészt fel, mivel maguk a 4K monitorok már meglehetősen drágák.

Sőt, csak a legnagyobb monitorgyártók rendelkeznek 4K-s modellekkel, amelyek valóban jók, és nem áldoznak fel más specifikációkat, ami szintén növeli az árcédulákat.

KÖVETKEZTETÉS

Amint láthatja, az egyetlen valódi különbség a 2K monitor és a 4K monitor használata között az, hogy a költségvetés kibírja-e vagy sem, és hogy milyen típusú tartalmat szeretne megtapasztalni.

Ha a költségvetés nem jelent problémát, és a filmeket és játékokat a lehető legjobb képpel szeretné élvezni, akkor hosszú távon a 4K monitor a legjobb választás.

Ha azonban szűkös a költségvetése, és nem akarja feláldozni a teljesítményt, különösen a játékok terén, akkor egy 1440p-s monitorra van szüksége.

Ezzel véget is ért a cikkünk, amely a 2K-s és 4K-s monitorokkal foglalkozik, és arról, hogy melyek a legjobbak, milyen körülmények között.

Mi a véleményed az egyes állásfoglalásokról?

Tudassa velünk, mit gondol, ha üzenetet hagy nekünk az alábbi megjegyzések részben.