Az ASTC 3.0 magyarázata: A Broadcast TV érkezik a telefonjára

Az ingyenes tévézés új korszaka a láthatáron, és az ígéretek szerint a 4K TV-t éteren keresztül juttatja el telefonjára. Az FCC 2018. március 5-én kezdte meg az átállást erre az új formátumra, az ATSC 3.0-ra.

Várj egy percet. Ha egy éve kezdtük el az ATSC 3.0-ra való átállást, akkor miért nem beszél róla senki? Miért nem nézhetjük a tévét a telefonunkon? Miért nincs 4K-s helyi híradóm?

Mi az ATSC 3.0 és miben egyedi?

Amikor 25 évvel ezelőtt bejelentették az ATSC 1.0-t (digitális televízió), ez helyettesítette az analóg TV-jeleket, és ezzel megkezdődött a HDTV forradalma. Az Advanced Television Systems Committee most bevezeti az ATSC 3.0-t, egy új műsorszórási szabványt, amely azt ígéri, hogy a 4K-t a fősodorba vonja, és ingyenes TV-t visz telefonjainkra és autóinkra.

Ez az első jelentős frissítés, amely 25 év után tévét sugároz. Az Advanced Television Systems Committee 2010-ben vagy 2011-ben tervezte az ATSC 2.0-ra való átállást, de a projekt a fejlesztés során elavulttá vált, ezért leselejtezték. Ennek eredményeként az ATSC 1.0-ról az ATSC 3.0-ra kerültünk.

Amint el tudja képzelni, az ATSC 3.0 célja, hogy a tévéadást a jelenbe hozza. A formátum támogatja a 4K-t, a 3D-t, az UHD-t és a kiváló minőségű hangot, ami remélhetőleg segít a 4K-nak a HDTV-t felülírni. A hagyományos sugárzott TV-hez hasonlóan az ATSC 3.0 is működik az éteren keresztül, de együttműködik az internetkapcsolatokkal (beleértve a mobilkapcsolatokat, például az 5G-t is), hogy sugárzott/szélessávú hibrid adatfolyamot hozzon létre.

Az ATSC 3.0 a OFDM, QAM és QPSK kódolási módszerek, ami sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít, mint az ATSC 1.0 által használt fix 8VBS kódolási módszer. Tudja, hogyan rontja a Netflix a videó minőségét, ha az internetkapcsolat lassú vagy gyenge? Igen, ezek a kódolási módszerek azt a folyamatot hivatottak utánozni. Ha a TV-készülék vagy a telefon rosszul csatlakozik egy ATSC 3.0 adásforráshoz, a videó minősége romlik, de a lejátszás zökkenőmentesen zajlik.

Ez a legújabb szabvány a Ghost Cancellation technológia új formáját is alkalmazza, amely lényegében megakadályozza, hogy két TV-adás zavarja egymást. Ez lehetővé teszi a műsorszolgáltatók számára, hogy több átviteli forrást (TV-tornyot) használjanak egy kis területen, ami biztosítja a telefonok és autók számára a stabil jel fenntartásához szükséges lefedettséget.

Az ATSC 3.0 az internetet használja a célzott tartalomhoz

Az Advanced Television Systems Committee nagy tervei vannak az ATSC 3.0-val kapcsolatban. De sok ilyen új ötlethez szükség van egy kis segítségre az internettől, mert mindegyik egy ismerős koncepcióból – a célzott tartalomból – fakad. A Broadcast TV egyirányú jel, és a célzott tartalom működéséhez a műsorszolgáltatóknak kétirányú jelre van szükségük. Az internet véletlenül passzol a számlához.

Jelenleg a műsorszolgáltatók harmadik felekre támaszkodnak, mint pl Nielsen, hogy felmérje, ki milyen csatornákat néz. A műsorszolgáltatók ezeket a felméréseket a sugárzási menetrendek kialakítására és a hirdetési bevételek optimalizálására használják. Ám az ATSC 3.0 teljes körű bevezetése után a műsorszolgáltatók sokkal többet tudnak majd nézőikről. A Nielsenhez hasonló cégek segítsége nélkül a műsorszolgáltatók tudni fogják az Ön életkorát, tartózkodási helyét, mikor néz tévét, és mit néz a tévében.

Amint azt valószínűleg kitalálta, az ATSC 3.0-n keresztül sugárzott összes hirdetés egyéneknek szól. Az éteren keresztüli adások azonban szélesek, nem specifikusak, így a célzott hirdetéseket az ATSC 3.0 internetes gerince kezeli. Kicsit furcsa, de olyan webhelyek formátumát követi, mint a YouTube és a Hulu. Ha Ön fiatal nő, nem fog látni katéterhirdetéseket, miközben a helyi híreket nézi. Ha idős ember, készüljön fel további katéterhirdetésekre.

Az Advanced Television Systems Committee nem fedte fel, hogyan működnek a hirdetések internetkapcsolat nélkül, és van esély arra, hogy blokkolni tudja az ATSC 3.0-s hirdetéseket egy olyan eszközzel, mint a PiHole. Mivel a műsorszolgáltatók még nem alkalmazzák az ATSC 3.0-t, nem lehet tudni, hogyan fognak működni a dolgok.

Az internetes integráció személyre szabott vészjelzéseket is lehetővé tesz, ami azt jelenti, hogy a természeti katasztrófákra vonatkozó figyelmeztetések és a kiürítési útvonalak sokkal hatékonyabbak lesznek. Ez a változás különösen hasznos lesz az áramszünet vagy evakuálás során, mivel a vészjelzések közvetlenül a telefonokra küldhetők.

Új telefont vagy tévét kell vásárolnia?

Amikor az analóg tévéről az ATSC 1.0-ra tértünk át, az FCC átalakító dobozokat vásárolt a fogyasztók számára. Nagy felelőtlenség lenne elvenni az adásvételt azoktól az emberektől, akik nem engedhetik meg maguknak a konvertereket, mivel gyakorlatilag osztályalapú információs áramszünetet hozna létre.

De ez 25 éve volt. Manapság a legtöbb ember az interneten keresztül szerzi meg információit, így az FCC nem ad ki egyetlen ATSC 3.0 vevőt sem. Amíg nem vásárol egy ATSC 3.0 vevő TV-készülékéhez, vagy vásároljon olyan telefont, amely képes az ATSC 3.0 jelekre hangolódni, akkor nem fog ingyenes 4K TV-t kapni.

Szerencsére az FCC előírta, hogy a fő sugárzott tartalmakat (például a híreket és a kormány által támogatott TV-t) az ATSC 1.0-ban és az ATSC 3.0-ban is párhuzamosan sugározzák öt évig, amíg a fogyasztók áttérnek. Ez az ötéves szimulcast-terv ekkor kezdődött 2018. március 5. Jesszus, pontosan egy éve. Miért nincs most ATSC 3.0 a TV-n és a telefonunkon?

Megkapod az ATSC 3.0-t… Végül

Az ATSC 3.0 idén nem terjed ki országosan, de egyértelmű, hogy az Advanced Television Systems Committee és az FCC készen áll a váltásra. Az ATSC 3.0 alapjai kidolgozásra kerültek, és a formátumot azóta jóváhagyta az FCC 2018. március 5. Csak a műsorszolgáltatóknak kell megvalósítaniuk.

Az Advanced Television Systems Committee az ATSC 3.0-t a következő időpontban mutatja be NAB 2019 áprilisban. Ezen a konferencián a műsorszolgáltatók megtanulják, hogyan térjenek át az ATSC 3.0-ra, és hogyan fog működni az ATSC 3.0 vészhelyzeti sugárzási rendszer. Remélhetőleg ez a konferencia arra fogja ösztönözni a műsorszolgáltatókat, hogy a következő évben alkalmazzák az ATSC 3.0-t, hogy a formátum elindulhasson.

Jó tudni, hogy egyes műsorszolgáltatók a játék előtt járnak. Épp most, Pearl TV és ATEME TITAN valós teszteket végeznek az ATSC 3.0-val Phoenixben. Phoenix lakosai, akiknek történetesen egy ATSC 3.0 vevő lehet, hogy most jelet fog kapni.

De mikor érkezik meg az ATSC 3.0 a telefonokra? Nos, ez a telefongyártókon múlik. A 2019-es CES kiállításon a Sinclair Broadcast Group debütált új rendszere egy chipen, amely támogatja az ATSC 3.0-t. Sinclair felajánlotta, hogy ingyen adja a chipet a gyártóknak, de nem