Hogyan tartsd tisztán a fényképezőgép lencséit

Újra és újra hangsúlyoztam itt a How-To Geek-en: az objektív ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint a fényképezőgép, amelyhez csatlakoztatva van. Ha a fényképek homályosak, mert foltok vannak az objektíven, akkor semmit nem tehet a poszton történő javítás érdekében. Még a porfoltok eltávolítása is fájdalmas. Ezt szem előtt tartva nézzük meg, hogyan lehet tisztán tartani a fényképezőgép lencséit.

Tartsa a lencsevédő sapkát

Ha nem használja a fényképezőgépet, tartsa rajta az objektívsapkát. Ha az objektív le van kapcsolva a fényképezőgépről, ellenőrizze, hogy mindkét lencsesapka fel van-e helyezve. Valójában ilyen egyszerű: ha az objektívsapkát a lencséken tartja, az azt jelenti, hogy nincsenek kitéve a levegőben lévő összes porrészecskének, és anélkül kezelheti őket, hogy félne attól, hogy piszkos ujjai elmosódást hagynak.

Ez nem azt jelenti, hogy féltékenyen óvnod kell az objektíveket, csak akkor távolítsd el a lencsesapkát, amikor a tökéletes felvétel elkészült. A lencsék meglepően tartósak – mindaddig, amíg nem gyakoroljuk velük a mezőnygól-technikát –, és amint látni fogjuk, könnyen tisztíthatók. Ha egy városban sétál és készít néhány fényképet, a fényképezőgépnek bekapcsolt állapotban kell lennie, és le kell vennie az objektívsapkát. Csak annyi, hogy amíg a fényképezőgéped otthon vagy a táskádban ül, hagyd rajta a kupakokat.

  Az ExtShield segít megvédeni a Chrome-ot a rosszindulatú programoktól és a reklámszoftver-bővítményektől

Gondolkozz, amikor lősz

A por és a szennyeződések két forrásból származnak: a külső környezetből és Önből. Ha egy kicsit átgondolja, hol fényképez, és hogyan kezeli az objektíveket, sokkal egyszerűbb tisztán tartani azokat.

A Seaspray a tájfotósok körében hírhedt arról, hogy képes elkenni az objektívet. Egy kis csepp az elülső elemen landol, és még ha letörli, vagy a víz elpárolog, a sót maga után hagyja. Egy pillanat kérdése tisztára törölni, csak gondolni kell rá.

Ha poros, nedves vagy egyéb részecskékkel teli környezetben dolgozik, figyelmen kívül hagyja a lencsesapkákra vonatkozó fenti tanácsomat, és tartsa rajta. Ne irányítsa az objektívet közvetlenül a szélbe/permetbe/bármibe, amíg készen nem áll a fényképezésre.

  A Google Chrome bővítmények telepítése a Microsoft Edge-ben

Hasonlóképpen, amikor objektívet cserél vagy más módon kezeli a fényképezőgépet, ne érintse meg az elülső elemet. Csak tartsa távol a piszkos mancsát az üvegtől, és az tiszta marad! Ne hagyja a kitett lencséket felfelé fordítva ülni: a levegőben lévő porszemcsék lerakódnak rájuk.

Vigyen magával mikroszálas kendőt

A legtöbb tájfotósnak több mikroszálas ruhája van, mint fehérneműje. Valóban olcsók és rendkívül praktikusak. Ha szennyeződések vagy foltok vannak a lencsén, egyszerűen vegyen ki egy kendőt a táskájából, és törölje le. Ha az egyik ruha piszkos lesz, csak ragadjon meg egy másikat. Miután beállítottam a fényképezőgépemet tájkép felvételre, általában minden esetre gyorsan letörlöm az objektívet.

Szinte bármilyen mikroszálas kendő megteszi. Azt javaslom, hogy vásároljon belőlük egy halom – pl ez a 30 darabos csomag az Amazonon 19 dollárért-és szinte eldobhatóként kezeli őket. Dobj be néhányat a saját táskáidba, hagyj egyet az autóban (napszemüveged tisztítására is jó), egyébként pedig tartsd elérhető helyen. Gyakran futtassa végig őket a mosógépén.

  Játékmenet streamelése PS4-ről

Alkalmanként végezze el az alapos tisztítást

Nem számít, mit csinál, a lencséit időnként alaposan meg kell tisztítani. A jó hír az, hogy nagyon egyszerű megtenni, és csak néhány dologra van szüksége: egy légbefúvó, puha kefe, mikroszálas kendő, és lencse törlőkendő ill lencse toll.

A folyamat egyszerű:

Használja a légfúvót, a mikroszálas kendőt és a puha kefét az objektívhez tapadt részecskék eltávolításához.
Fogja meg a lencsetörlőt vagy a lencsetollat, és a lencsetag közepétől kezdve dörzsölje kifelé a köröket, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket.
Utolsó lépésként vegyük elő a légfúvót és a kefét, és alaposan tisztítsuk meg a lencsesapkák belsejét is; nincs értelme megtisztítani az objektívet, ha a lencsesapka éppen a tetejére szórja a port, amint végzett.

Az objektívek tisztán tartása nagyon kevés erőfeszítést igényel, és a fényképek jobban fognak kinézni. Érdemes megfontolni a fényképezőgép érzékelőjének megtisztítását is – bár ez a folyamat egy kicsit bonyolultabb.