Hogyan indítsunk el saját játékszervert

Bár a számítógépén is elhelyezhet egy játékszervert, néha kényelmesebb, ha egy felhőszerver a hét minden napján, 24 órában fut. A játékszerver-tárhely meglepően olcsó lehet, különösen, ha csak néhány barátjával szeretne játszani.

Dedikált vs. megosztott tárhely

A dedikált tárhelyről akkor beszélünk, ha egy szerver teljes állványát – vagy gyakran a rack erőforrásainak egy részét – bérbe ad. Gyakran részletes specifikációkat kap arról, hogy pontosan mit is vásárol, és általában egy kicsit többet kell fizetnie a megosztott tárhelyszolgáltatáshoz képest.

A megosztott tárhely a játékszerver több példányát futtatja több szerverállványon keresztül, ami lehetővé teszi a tárhelyszolgáltató számára, hogy pénzt takarítson meg és alacsony árat biztosítson. Azonban nem mindig egyértelmű, hogy milyen specifikációkat kap, és torlódási problémákba ütközhet, ha a szerver nagy terhelést szenved.

Ha szervert szeretne beállítani magának és néhány barátjának, javasoljuk, hogy spóroljon egy kis pénzt, és vegyen igénybe megosztott tárhelyet. Ha azt szeretné, hogy sok ember játsszon a szerverén, először próbálja ki a megosztott tárhely szolgáltatást, és frissítsen dedikált tárhelyre, ha szükséges.

Attól függően, hogy melyik szolgáltatótól vásárolja meg a szervert, felügyelt tárhelyet is kaphat, amikor is a szolgáltató eszközöket készít a szerver automatikus beállításához, konfigurálásához és kezeléséhez, például automatikus újraindításhoz és egyszerű mod-telepítéshez.

Megosztott tárhely opciók

Az itt felsorolt ​​lehetőségek mindegyike felügyelt tárhely is. Nem kell túl sokat aggódnia a beállítás miatt, mivel annak viszonylag egyszerűnek kell lennie, vagy teljesen meg kell oldania.

Gameservers.com: Nagyon olcsó szerverek kis felhasználású esetekre, mivel a kívánt játékoshelyek számával kell fizetni. Rendes vezérlőpanel, de nincs DDOS védelem.
Alacsony.ms: Kompromisszum a dedikált és a megosztott tárhely között, miközben továbbra is felügyelt vezérlőpultot biztosít a legtöbb játékhoz. Ismerni fogja a kapott specifikációkat, de külön kell fizetnie egy dedikált szálért. A márkajelzést is beleteszik a szerver címébe, aminek eltávolítása 2 dollárba kerül, de ha pénzt akarsz megtakarítani, akkor talán megfelelsz vele.
Nodecraft: Megosztott tárhelyszolgáltató, amely nem számít fel díjat slotonként. Különböző szintek vannak, a RAM és a futtatható példányok száma szerint szegmentálva. Valójában több szervert is üzemeltethet egy szinten, ha a RAM lehetővé teszi.

Bármelyik opciót választja is, győződjön meg arról, hogy rendelkezik felügyelt vezérlőpanellel, és támogatja a kívánt játékot.

Dedikált hosting lehetőségek

A dedikált tárhely sokkal több szabadságot és irányítást tesz lehetővé. Egy dobozban több játékszervert is tárolhat, valamint több különböző játékot is, és mivel teljes hozzáférése van a dobozhoz, akár webszervert is üzemeltethet, amellyel webhelyet futtathat a szerveren kívül, vagy bármi más, nem játékkal kapcsolatos.

OVH: Csak két helyen, Kanadában és Franciaországban, de nagyon erős szervereket kínálnak az árért. Ha nem törődik a legújabb generációs hardverrel, bérelheti régi berendezéseiket testvércégüktől SYS. Mindkettő teljesen friss szerver lesz, és mindent magának kell beállítania.
Gameservers.com: Bár ez a cég a megosztott tárhelyre összpontosít, dedikált szervereket is kínál opcióként. Még a kezelt vezérlőpultot is megkapja, bár ez nem kötelező, és csak a vezérlőpultra korlátozza a hozzáférést.
Amazon webszolgáltatások: Inkább prémium, vállalati lehetőség. Ha Ön játékfejlesztő, aki szervereket szeretne tárolni, AWS GameLift érdemes utánanézni. Ha egyetlen, általános szervert keres, az EC2 megfelelőbb lesz. És ha diák vagy, megkaphatod 100 dollár ingyenes hitel .EDU e-maillel.

Dedikált szerver beállítása

A legtöbb Steam játék ezt fogja használni SteamCMD a kiszolgáló letöltéséhez és futtatásához, bár általában egy .bat fájlt kell konfigurálnia az összes kezdő utasítással. Más játékoknak saját szerverprogramjuk lehet, amelyet letölthet – további információkért tekintse meg a játék hivatalos dokumentációját. Itt linkelünk néhány útmutatót, de ha olyasmit szeretne futtatni, ami nem szerepel ezen a listán, a játék nevének gyors internetes keresése, valamint a „dedikált szerver beállítása” általában hasznos eredményeket hoz.

Minecraft
Rozsda
Factorio
Garry’s Mod
Team Fortress 2
CSGO
DOTA 2
ARK: Survival Evolved

A kiszolgáló beállítása és futtatása után gondoskodnia kell arról, hogy a portok nyitva legyenek a szerveren, hogy az emberek hozzáférhessenek. Ez a lépés minden gazdagépnél eltérő lesz, de ha nem lát semmit a szolgáltató vezérlőpultján, valószínűleg csak módosítania kell a Windows tűzfal beállításait, és engedélyeznie kell a kiszolgálóalkalmazást.

Miután a portok megnyíltak, az embereknek képesnek kell lenniük a szerverhez az IP-címmel, vagy esetleg csak a játékon belüli szerver böngészőjén keresztül csatlakozni. A játéktól függően érdemes lehet domain nevet szerezni a szerverének, így könnyen megjegyezheti az IP-címet.