Hogyan hozzunk létre NFT piacteret a semmiből

Az NFT-k gyorsan megváltoztatják a játékot a digitális tartalmak világában. A blokklánc technológia erejének kihasználásával az NFT piacterek lehetővé teszik a digitális tartalom eredetének ellenőrzését, új módot kínálva az alkotóknak és a gyűjtőknek arra, hogy valóban birtokolják és kereskedjenek a szűkös digitális tárgyakkal.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az NFT piactereket, és azt, hogyan hozhatunk létre NFT piacteret a semmiből.

Előjáték az NFT piactérhez

A blokklánc technológia exponenciálisan nőtt az évek során, és új lehetőségeket nyitott meg mind gazdasági, mind üzleti szempontból. A blokklánc technológia kezdetben a kriptovaluták megjelenése miatt vált ismertté.

A blokklánc technológia különösen elterjedt a gazdaságban és a pénzügyi szektorban. A pénzintézetek blokklánc technológiát keresnek, hogy átalakítsák hagyományos banki műveleteiket. A DeFi-hez hasonló gyakorlatok átvétele olyan iparágakban, mint a bankszektor és a pénzügy, viszonylag egyszerű, és nem igényel radikális átalakításokat.

A bankok profitálhatnak a blokklánc technológiából azáltal, hogy gyorsabb tranzakciókat tesznek lehetővé alacsonyabb költségek mellett, csökkentve a túlzott bürokráciát. A Blockchain alkalmazásai a kriptovalutákon túl számos ágazatra kiterjedtek, beleértve az egészségügyet, az e-kereskedelmet, a kiadókat, a pénzügyeket és a biztosítást.

A Metaverse fejlődése, a zöld kezdeményezések megjelenése és az NFT-k növekvő népszerűsége megerősíti a blokklánc technológia jelentőségét.

Mi az NFT Marketplace

A fizikai tartalomhoz képest a digitális tartalom végtelenül másolható és megosztható, ami megnehezíti a megfelelő tulajdonjog megállapítását. A blokklánc-alapú tranzakciós naplókon keresztül hitelesített egyedi digitális eszközök létrehozásával azonban az NFT-platformok megtalálták a módját, hogy szűkösséget teremtsenek, és lehetővé tegyék a digitális elemek érdemi tulajdonjogát.

Az NFT piacterek mérlegelésekor elengedhetetlen annak megértése, hogy az egyszerűsítetttől a kibővítettig jellemezhetők. Az egyszerűsített piacterek, mint például az OpenSea és a Rarible, inkább a hagyományos platformokhoz hasonlítanak, és NFT-k és korlátozott szolgáltatások széles skáláját kínálják az eladóknak.

Elsősorban a hatékony tranzakciók elősegítésére és a hitelkártyás fizetések és/vagy kriptofizetések biztosítására összpontosítanak. Ezeknek a platformoknak kiterjedt és változatos felhasználói bázisuk van, szélességük miatt.

A kiterjesztett piacterek viszont nagyon specializálódtak arra, hogy számos értéknövelt szolgáltatást kínáljanak, beleértve a pénzverést, a marketinget, a gondozást, az árazási ajánlásokat, a portfóliókövetőket és még az NFT-kre épülő, teljes körű játékokat is.

Például a SuperRare a vizuális művészetre, a Sorare pedig a digitális sportkártyákra összpontosít. Ezek a speciális szolgáltatások jelentős hozzáadott értéket képviselnek, de magasabb költségekkel járnak.

A kibővített platformok általában magasabb tranzakciós díjakkal és előzetes beállítási költségekkel járnak a testreszabott eszközök és tapasztalatok létrehozásához, integrálásához és támogatásához szükséges erőforrások miatt. Amikor eldönti, hogy melyik piactérrel válasszon partnert, mérlegelnie kell az Ön által kínált NFT-k típusát és az Ön igényeinek leginkább megfelelő platformot.

Az egyszerűsített platformok jobban illeszkedhetnek azok számára, akik minimalizálni szeretnék a költségeket, és rendelkeznek az NFT-k önálló tervezéséhez, elkészítéséhez és forgalmazásához szükséges erőforrásokkal. A kiterjesztett platformok ideálisak azok számára, akik speciálisabb, teljes körű szolgáltatást szeretnének, de hajlandóak magasabb tranzakciós díjat és előzetes költségeket fizetni.

Az elérhető platformok környezetének és egyedi kínálatának megismerésével megalapozott döntést hozhat, amely segít új piacok és bevételi források megnyitásában az NFT-k segítségével.

  Hogyan készítsünk képernyőképet az iPhone hátoldalának megérintésével

Egy NFT piactér összetevői és felépítése

Az NFT piactéri szoftverarchitektúra legfontosabb jellemzői közé tartozik a karbantarthatóság, a méretezhetőség, a megbízhatóság, a biztonság, az egyszerűség, a teljesítmény, az interoperabilitás, a bővíthetőség, a szállítási sebesség és a tesztelhetőség.

A karbantarthatóság azt jelenti, hogy az architektúra milyen mértékben módosítható, javítható vagy javítható. A skálázhatóság a szoftver azon képességére utal, hogy a teljesítmény befolyásolása nélkül képes kezelni a számítási terhelések hirtelen megugrását.

A megbízhatóság minimális állásidőt és az adatok integritásának fenntartását jelenti, kevesebb futásidejű hiba mellett. A biztonság azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a szoftverek sebezhetőségét vagy megsértését. Az egyszerűség felhasználóbarát felhasználói felületet jelent a könnyű átvétel érdekében.

A teljesítmény határozza meg, hogy a szoftver hogyan reagál bizonyos műveletekre az idő múlásával, a késleltetésen és a csatornakapacitáson mérve.

Az interoperabilitás zökkenőmentes adatcserét biztosít a külső rendszerekkel, míg az architektúra bővíthetősége lehetővé teszi, hogy a szoftver további komponenseket és funkciókat kezeljen. A szállítási sebesség a szoftverek rendszeres felülvizsgálatának és az ügyfeleknek történő szállításának lehetősége.

A tesztelhetőségi funkció biztosítja, hogy a szoftvert többször teszteljék a telepítés előtt, csökkentve a hibák valószínűségét.

A fejlesztők méretezhető, megbízható, biztonságos és bővíthető NFT-piaci architektúra diagramot hozhatnak létre ezen attribútumok figyelembevételével.

#1. Határozza meg a rést

Az NFT piactér kialakítása felé döntő lépés az optimális üzleti rést kiválasztani. Ez a folyamat alapos tervezést igényel az NFT-piac számára egy rést létrehozni, megvizsgálva a szoftver frontend és backend fejlesztési oldalát is.

Ebben a fázisban a piac minden aspektusát meg kell tervezni, megalapozva a későbbi fejlesztési döntéseket, hogy igazodjanak az üzleti követelményekhez.

#2. Válassza ki a Blockchain architektúrát

A megfelelő blokklánc kiválasztása kulcsfontosságú az NFT piactéri szoftverek létrehozásakor. Az Ethereum blokkláncot széles körben használják NFT piacterek fejlesztésére. A platform jövőbiztossága érdekében azonban fontolja meg több blokklánc támogatását.

Az Ethereum az NFT-k leggyakrabban használt blokklánc-hálózata, de az olyan feltörekvő szereplők, mint a Polygon, a Solana, a Cardano és a BNB Chain, gyorsan egyre népszerűbbek.

#3. Zárt vagy nyitott NFT Marketplace

A nyílt piactereken bárki regisztrálhat és eladhatja NFT-jét. Nincs szükség átvilágítási folyamatra, és gyakran prémium funkciókat igényel. Másrészt a zárt vagy prémium piacterek a prémium előfizetőkre vagy a meghívó linkkel rendelkezőkre korlátozódnak.

A zárt NFT piactér segít teret teremteni az értékes NFT-k számára. Bár a nyílt piacterek könnyen használhatók, kiszolgáltatottak lehetnek a csalóknak és a csaló eladóknak.

A zárt piacterek azonban nagyobb ellenőrzést és kizárólagosságot kínálnak. Érdemes megjegyezni, hogy a zárt piacterek szabadalmaztatott tokent használnak, míg a nyílt NFT piacterek a tokenek széles skáláját támogatják. Pontosabban, a zárt piactér felhasználóinak minden tranzakcióhoz a platform natív tokenjét kell használniuk.

#4. UI/UX tervezés

Az NFT piacterek sikeréhez az egyik legfontosabb tényező az UI/UX funkcióinak kialakítása. Míg a hagyományos e-kereskedelmi piacterek, például a Shopify vagy az eBay megkövetelik az ügyfelektől, hogy megértsék az általuk választott szolgáltatás közvetítői ismereteit, az NFT piactéri szoftver lehetővé teszi az ilyen ismeretek nélküli tranzakciókat.

Jól kivitelezett UI/UX dizájn nélkül az NFT piacterek funkcionalitása csak a digitális gyűjthető tárgyak kereskedelmére korlátozódik. A tervezésnek felhasználóbarátnak és könnyen elérhetőnek kell lennie az NFT-k vásárlásakor a mögöttes blokklánc technológia ismerete nélkül.

Ennek eléréséhez alapos kutatásra, a legjobb gyakorlatok megvalósítására és az UI/UX tervezési elvek szakértői ismeretére van szükség.

#5. Intelligens szerződések létrehozása

Az intelligens szerződések az NFT-k láncon belüli létrehozására és annak biztosítására szolgálnak, hogy meghatározott módon működjenek. Ha hatékonyan tervezték meg, az intelligens szerződések hozzájárulnak az NFT-piac sikeressé tételéhez, szabványosított szabályrendszert biztosítva az NFT-interakciókhoz.

  Ezzel a 10 eszközzel könnyedén konvertálhat MP4-et MP3-ba

Az intelligens szerződések fejlesztéséhez minden lehetséges forgatókönyv azonosítása szükséges, amely engedélyezi vagy elutasítja az intelligens szerződést. A kód megírása előtt elengedhetetlen a tesztesetek futtatása, hogy a fejlesztés korai szakaszában ellenőrizze a követelményeket. Ez időt takarít meg a kódolásra.

#6. Fizetési átjáró beállítása

A létrehozott NFT piactér sikeres működtetéséhez fizetési átjárókat kell létrehoznia. A piactérnek biztosítania kell a kriptopénztárcák összekapcsolásának kötelező funkcióját. A közösségi médián és e-maileken keresztüli kapcsolattartás az ügyfelekkel a zökkenőmentes tranzakciók lehetővé tételére is használható.

Előfordulhat, hogy további integrációra lesz szüksége az üzleti igényei alapján. A legfontosabb a szükséges integrációk gondos mérlegelése és azok hatékony végrehajtásának biztosítása. A leggyakrabban használt módszerek a harmadik féltől származó szolgáltatások integrálása, mint például a hitelkártyás fizetések felajánlása, amelyek lehetővé teszik a fiat tranzakciókat és a kriptofizetéseket.

#7. Döntse el a jutalékot

Ahogy az NFT piactér virágzik, ki kell találnia, mennyit kell fizetnie az ügyfeleknek. Fontos, hogy versenyképes és tisztességes bevételi modell és fizetési beszedési mód mellett döntsünk.

Az értéknövelés, valamint a megbízható biztonságot lehetővé tevő minőségi NFT-k tranzakcióinak lehetősége jó módja a jutalék felszámításának az ügyfélbázis megőrzése mellett. Ne feledje, hogy bevételi modelljét üzleti céljaihoz és a célközönség igényeihez kell igazítania.

#8. Robusztus biztonság megvalósítása

Az NFT piacterének blokklánc rétegre építése olyan robusztus biztonsági funkciókkal rendelkezik, mint a kriptográfia és a konszenzusos mechanizmusok használata. A piactér architektúrájának olyan intézkedéseket kell végrehajtania, amelyek biztosítják, hogy a csalók ne másolják be az NFT-ket más webhelyekre.

#9. Tesztelje piacterét

A szolgáltatás teljes üzembe helyezése és elindítása előtt tesztelnie kell az alkalmazást a tesztneten, több teszteset forgatókönyvével. A problémák azonosítása és kiküszöbölése érdekében béta tesztelést is kell végeznie. Különös figyelmet kell fordítani az eltérések feloldására, mielőtt telepítené a piactéri szoftvert a központi hálózatra.

#10. Indítsa el az NFT piacterét

Miután az NFT-alkalmazás átjutott a tesztelési fázison, hiba nélkül a telepítés során, itt az ideje, hogy telepítse a főhálózatra. Minden megelőző és utolsó pillanatban végzett minőségellenőrzést el kell végezni, mielőtt az alkalmazást hivatalosan elindítanák az ügyfelek számára.

#11. Közösség építése

A virágzó közösség elengedhetetlen az újonnan indult NFT-piac népszerűségéhez. A közösség létrehozása exkluzív előnyökkel növelheti az ügyfelek megtartását. Ezenkívül az NFT művészet rajongóinak aktív közössége lehetővé teszi a piac számára, hogy a prominensebb platformok között boldoguljon.

A folyamatosan megjelenő új NFT-trendekkel a közösség tagjai értékes visszajelzéseket és betekintést nyújthatnak a piaci trendekről és az új bevezetésekről. A szilárd közösség kiépítése lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt is a művészek és a vásárlók között, ami létfontosságú a tapasztalatcseréhez és az összetartozás érzésének megteremtéséhez.

Egy tipikus NFT-piac jellemzői

#1. Kirakat

A vonzó kirakat az első dolog, amit a felhasználók észrevesznek egy NFT-piacon. A kulcsfontosságú információkat, például neveket, ajánlatokat, értéket, előzményeket és egyéb releváns részleteket egyértelműen meg kell említeni minden felsorolt ​​NFT mellett.

Az e-kereskedelmi webhelyekhez hasonlóan a kirakat az NFT-műalkotások kiállítótermeként működik. A felhasználóknak meg kell tudniuk nézni az összes megjelent alkotást, az NFT-művészek számára pedig eszközöket kell kínálni digitális alkotásaik problémamentes feltöltésére.

#2. NFT keresés és szűrés

Bár a vonzó kirakat létfontosságú, az ügyfeleknek alternatív módra van szükségük az NFT-k megtalálásához és megvásárlásához. Az online vásárláshoz hasonlóan az egyes NFT-ekhez metaadatokat tartalmazó keresősáv gördülékenyebb felhasználói élményt tesz lehetővé.

A felhasználók könnyen megtalálhatják a kívánt eredményeket néhány kulcsmondat megadásával. A további szűrőkkel ellátott keresősáv segít a felhasználóknak gyorsabban megtalálni, amit keresnek, ezzel elősegítve az értékesítést.

  A 7 legjobb kvízkészítő eszköz a közönség további bevonására

#3. Felsorolás

Az NFT-t a piactéren kétféleképpen teheti közzé: listaáron és ajánlattételen. A listaár opció használatakor az eladók fix árat határoznak meg az NFT-jükért, és az eladás az első vásárlóhoz kerül vásárlásra. A licitálás során az eladók minimális árat és licitzárási dátumot határoznak meg, a vevők pedig a határidőig tehetnek ajánlatot. Az időszak végén a legmagasabb ajánlatot tevő kapja az NFT-t.

#4. Listázás állapota

Az átlátszóság az NFT-piac egyik kritikus jellemzője. A listaállapot egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a vevők és az eladók számára, hogy nyomon kövessék tranzakcióik előrehaladását. Az eladók nyomon követhetik a kapott NFT-jeik megtekintéseinek és ajánlatainak számát.

Ezenkívül az állapot segít megerősíteni, hogy a tétel átesett-e ellenőrzésen, ami növeli az értékét a gyűjtők előtt. Másrészt a vásárlók értesítést kaphatnak, miután ajánlatot tettek, és nyomon követhetik a visszaigazolási folyamatot. Ez a funkció lehetővé teszi számukra, hogy tisztában legyenek a tranzakció állapotával, és meghatározzák, hogy övék lesz-e a kívánt NFT.

#5. NFT-licitálás

Az ajánlattétel lehetőséget kínál a vevők és az eladók számára, hogy maximalizálják nyereségüket. Az aukciós funkció lehetővé teszi a művészek számára, hogy valós időben értékesítsék digitális eszközeiket, és az aukció végén a legmagasabb ajánlatot tevő szerzi meg az eszközt.

A művészek profitálhatnak a megnövekedett bevételből. A vásárlók eközben nyomon követhetik az NFT árának változását, mielőtt döntenek az ajánlattételről vagy a vásárlásról. A zökkenőmentes ajánlattételi folyamat elősegítése érdekében fontos az ajánlattétel lejárati dátumának és időpontjának megadása, amely segíti a licitálókat a megalapozott döntés meghozatalában.

A rögzített listaárú NFT vásárlása egyszerű. A felhasználó kiválasztja a kívánt NFT-t, rákattint a vásárlás gombra, és továbblép a vásárlási szakaszba. Ha az ajánlattételi funkció engedélyezve van, a folyamat hasonló, az egyetlen különbség a vásárlási szakaszban van. A legtöbb esetben az NFT megvásárlását licitálásnak nevezik, még akkor is, ha fix listaáras eladásról van szó.

Ennek az az oka, hogy a végső vásárláshoz a tulajdonos jóváhagyása szükséges. Az ajánlat véglegesítéséhez a tulajdonos másodlagos jóváhagyása szükséges. A tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy eltávolítják a listáról, vagy módosíthatják a listaárat az NFT tulajdonjogának megőrzése érdekében.

#6. Pénztárca

A következő lépés egy kriptopénztárca integrálása a piactérbe. Az NFT piacterek pénztárca-integrációt igényelnek az NFT és kriptovaluta tárolásának, küldésének és fogadásának megkönnyítése érdekében. A zárt blokklánc-alapú vállalkozások, mint például a Flow, inkább létrehozhatják pénztárcájukat. Noha ennek megvannak az előnyei, a belépési korlát magasabb, kivéve, ha a pénztárcát felhőben tárolják.

#7. Értékelések

Értékelési funkció az NFT piactéren, amely lehetővé teszi a vásárlók számára az eladók értékelését. Ez a funkció betekintést nyújt az eladó megbízhatóságába a korábbi tranzakciók során, beleértve azt is, hogy megváltoztatták-e a listát vagy emelték-e az árat a vásárlási folyamat során, és hogy reagáltak-e a felhasználói megkeresésekre.

A visszajelzési rendszer beépítésével a vevők meghatározhatják az eladó hitelességét, és becsületes magatartásra ösztönözhetik őket.

A fent felsorolt ​​kötelező funkciókon túlmenően a következő hasznos funkciók gazdagítják és egyedi élményt nyújtanak a felhasználók számára. Közülük említésre méltóak:

  • Több lánc támogatása.
  • Ossza meg a funkciókat több közösségi média platformon.
  • Többnyelvű támogatás.
  • Marketing szolgáltatások.
  • Közvetlen üzenetküldés vevő és eladó között.
  • Jutalom és hűségprogram.
  • Jelölje be az NFT piactér sablonjait.

Következtetés

Dióhéjban az NFT-k rengeteg új lehetőséget nyitottak meg az eszközök digitális tulajdonjogában a blokklánc technológián keresztül. Bár még mindig új koncepció, az NFT-k piaca a közelmúltban robbanásszerűen megnőtt, és a növekedés lehetősége folyamatosan nő.

Azoknak a műszaki vállalkozóknak, akik szeretnének kiaknázni a teret, ismerniük kell a kockázatokat és a kihívásokat, mielőtt belevágnának az NFT piacterek létrehozásába és bevételszerzésébe.

A vállalkozóknak mérlegelniük kell egy szilárd műszaki infrastruktúra szükségességét, amely biztosítja a robusztus intelligens szerződéstervezést és az NFT-piac virágzásának mélyreható megértését. A továbbiakban innovatívabb NFT-használati esetekre számíthatunk, amelyek szélesebb közönséget fogadnak a digitális gazdaságban.

Fedezze fel a legjobb piactereket is, hogy megtalálja első NFT-jét.