Egyébként mire használták a Windows táskát?

A Windows táskát a Windows 95-ben mutatták be, és a korabeli Dropbox volt. Még mindig a Windows 7 része, de a Windows 8-ban elavult, és már nem része a Windows 10-nek.

A táska a fájlok szinkronizálásáról szólt

Ha elég idős vagy, valószínűleg valaha is látott egy „Saját táskám” ikont a számítógép asztalán, még akkor is, ha soha nem használta a Windows táskát.

A Windows táskát úgy tervezték, hogy megkönnyítse a fájlok szinkronizálását a szilárd internetkapcsolat előtti időkben. Használhatja például arra, hogy fontos fájlokat vigyen haza a munkahelyéről hajlékonylemezen. Vagy szinkronizálhatja a fájlokat a munkahelye helyi hálózatáról a laptopjával, mielőtt megszakítja a kapcsolatot.

Nem csak a fájlok oda-vissza másolásáról volt szó, amit egyszerűen másolás és beillesztés segítségével tehet meg. Az aktatáska a fájlok szinkronizálásáról szólt. Ha szerkesztette a fájlok másolatát az aktatáskában, akkor visszaszinkronizálhatja őket az eredeti helyükre. Vagy ha néhány fájl másolata volt az aktatáskában, és a fájlokat az eredeti helyen frissítették, akkor szinkronizálhatja a táskát, frissítve az aktatáska másolatait, hogy megfeleljenek az eredetinek.

Hogyan működött a táska

Így használta volna a táskát:

Először is tárolja az aktatáskát egy olyan eszközön, amelyet magával visz. Például, ha van laptopja, a táskát bárhol a laptopján tarthatja. Ha asztali számítógépe volt, akkor az aktatáskát egy hajlékonylemezre helyezheti, és azt a hajlékonylemezt hazaviheti.

Áthelyezheti a Saját táska objektumot az asztalról a hajlékonylemezre, vagy kattintson a jobb gombbal bármelyik mappára, és válassza az Új > Táska elemet egy új létrehozásához.

Minden fontos fájlt, amelyet magával akar vinni, a táskába húzza. Ha például fontos dokumentumokat tárolt a munkahelye hálózati fájlszerverén, áthúzhatja azokat a laptop aktatáskájába. Vagy ha vannak olyan fájlok, amelyeket a munkahelyi asztali számítógépén használt, behúzhatja azokat a hajlékonylemezén lévő aktatáskába.

Egész mappákat is húzhat az aktatáskába, és a Windows szinkronizálja ezeket a mappákat.

Most leválaszthatja laptopját a hálózatról, vagy eltávolíthatja a hajlékonylemezt, és átviheti egy másik számítógépre. A laptopon vagy a hajlékonylemezen lévő aktatáska az aktatáskába helyezett fájlok másolatait tartalmazta. Megtekintheti őket offline állapotban, és akár változtatásokat is végrehajthat. Csak kinyitotta az aktatáskát, majd kinyitotta a benne lévő fájlokat.

A Windows úgy kezelte az aktatáskákat, mint gyakorlatilag minden más mappát. Megnyithat egy fájlt közvetlenül az aktatáskából, és közvetlenül az aktatáskába mentheti.

Később vissza kell mennie dolgozni, és csatlakoztatnia kell laptopját a munkahely helyi hálózatához, vagy be kell helyeznie a hajlékonylemezt az asztali számítógépbe. A változtatások szinkronizálásához nyissa meg a Táskát, és kattintson az „Összes frissítése” gombra az eszköztáron. Minden változtatás szinkronizálva lesz. Például, ha szerkesztette a fájlokat az aktatáskában, a módosítások visszaszinkronizálódnak a fájl eredeti helyére. Ha a munkahelyi hálózaton lévő fájlok megváltoztak, az aktatáskában lévő másolatok frissülnek.

A „Kijelöltek frissítése” gombbal is csak néhány fájlt frissíthet. És bármilyen módon is csinálja, a rendszer felkéri, hogy válassza ki, mely fájlokat szeretné frissíteni, így nem történt hiba.

A Dropboxtól eltérően nem lehetett több különböző számítógépen lévő fájlokat szinkronizálni az aktatáskával. Egy aktatáska tartalmát csak egy hellyel lehetett szinkronizálni – ez az. Tehát, amíg távol volt a munkahelyétől, az ötlet az volt, hogy csak az aktatáskában tárolt fájlokkal dolgozzon, és ne húzza ki őket a táskából, vagy ne próbálja meg máshol szinkronizálni őket.

Mi történt a táskával?

A Windows táska nagyszerű volt, amikor bemutatták a Windows 95-ben, de az idő előrehaladtával egyre kevésbé volt fontos. Ennek ellenére a táska továbbra is a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 része volt. A Windows 8 rendszerben „elavultnak” tekintették. A Windows táska a Windows 10 eredeti kiadásában le volt tiltva, és csak rejtett tárolóval lehetett engedélyezni. rendszerleíró adatbázis beállítása. A Creators Update kiadásával teljesen eltávolították.

Végül az aktatáska az internetnek köszönhetően sokkal kevésbé fontos lett. Mivel gyakorlatilag mindenhol elérhető a nagy sebességű internetkapcsolat, általában nincs szükség a fájlok offline másolatainak megőrzésére és szinkronizálására. Még akkor is, ha hálózati fájlmegosztásra van szüksége, VPN-en keresztül bárhonnan csatlakozhat munkahelye hálózatához.

A táskát teljesen felváltották olyan szolgáltatások is, mint a Dropbox, a Microsoft OneDrive és a Google Drive. A Windows táskához hasonlóan ezek a szolgáltatások szinkronizálják a fájlok másolatait a számítógépek között. Így még offline állapotban is hozzáférhet fájljaihoz, és a rendszer szinkronizálja őket, amikor újra online állapotba kerül.

Az aktatáskával ellentétben ezek a szolgáltatások lehetővé teszik a fájlok több különböző számítógéppel történő szinkronizálását. Az összes szinkronizálás is automatikusan megtörténik. Nem kell az „Összes frissítése” gombra kattintani a módosítások manuális alkalmazásához. A Windows táska mára régimódi.