A ventilátor sebességének szabályozása a Windows 10 rendszerben

A PC minden fő hardvereleme, főként a CPU és a GPU, hatalmas mennyiségű hőt termelnek működésük során, különösen akkor, ha nagy erőforrás-igényes alkalmazások futnak. A túlmelegedés miatti maradandó hardverkárosodás fő oka a hő, mivel a por csak katalizátorként működik. Elsősorban hatékony hűtőrendszerre van szükség a fűtési problémák kezelésére. A probléma megoldására CPU ventilátorokat vezetnek be, amelyek hatékonyan és hatékonyan hűtik le a fűtést. Manapság a ventilátorok széles választéka elérhető a piacon, a kis kapacitástól a nagy kapacitásig. A PC ventilátor sebessége pedig különféle alkalmazásokkal szabályozható. Tehát olvassa tovább ezt a cikket, hogy megtudja, hogyan kell részletesen végrehajtani a Windows 10 ventilátorvezérlését.

A ventilátor sebességének szabályozása a Windows 10 rendszerben

A CPU-ventilátor az alaplapban található számítógépes hardver kulcsfontosságú része, amely életmentő lehet. Legheroikusabb funkciója a felforrósodott CPU folyamatos hűtése és a kiégésből adódó maradandó károsodás megelőzése. Ez a CPU-ventilátor, amely megóvja a CPU-t és a többi közeli komponenst a túlmelegedés okozta sérülésektől, és biztosítja a számítógép működését.

  • Nemcsak hűtést biztosít, hanem megakadályozza a por felhalmozódását is a CPU-ban.
  • A CPU ventilátorok teljesítményét RPM-ben mérik, ami meghatározza a PC ventilátor sebességét.
  • Leválasztható a CPU-ról, majd tisztítás után visszacsatolható az alaplapra.
  • Minél magasabb a fordulatszám, annál nagyobb a hűtés teljesítménye. Ezenkívül a játékosoknak, grafikusoknak, animátoroknak és VFX-tervezőknek a legnagyobb kapacitású és nagy teljesítményű ventilátorokra van szükségük, hogy lehűtsék perzselő CPU-jukat.
  Javítsa ki a Minecraft bejelentkezési hibáját a Windows 10 rendszerben

A ventilátorok csatlakoztatása az alaplaphoz:

  • 3 tűs DC csatlakozó: A sebesség a feszültség korlátozásával változtatható.

  • 4 tűs PWM (impulzusszélesség-modulációs) csatlakozó: A sebesség szoftverrel egyszerűen szabályozható.

Itt vagyunk az útmutatóval arról, hogyan lehet szabályozni a ventilátor sebességét a Windows 10 rendszerben, és hogyan módosíthatja a CPU ventilátorsebességét BIOS nélkül. Kövesse az alábbi módszereket a számítógép ventilátor sebességének szabályozásához:

1. módszer: Változtassa meg a ventilátor sebességét az energiaellátási opciókkal

Ez az egyetlen módszer a Windows 10 rendszerben a ventilátorsebesség optimalizálására. Kövesse ezeket a lépéseket ennek végrehajtásához.

1. Nyomja meg a Windows + X billentyűket a Gyorshivatkozás menü megnyitásához, és válassza ki az Energiagazdálkodási lehetőségeket.

2. Az Energiaellátás és alvó üzemmód menüben kattintson a További energiabeállítások elemre a jobb oldali ablaktáblában.

3. Ezzel megnyílik az Energiagazdálkodási lehetőségek, és most kattintson a Tervbeállítások módosítása lehetőségre a Kiegyensúlyozott (ajánlott) mellett.

4. Ekkor megjelenik a Tervbeállítások szerkesztése ablak. Kattintson a Speciális energiabeállítások módosítása elemre.

5. Ez a művelet megnyitja az Energiagazdálkodási lehetőségek párbeszédpanelt, amely a különböző rendszerösszetevők szolgáltatásait tartalmazza.

6. Görgessen le, és kattintson duplán a Processzor energiagazdálkodás elemére.

7. Ezután kattintson duplán a System cooling policy elemre, és válassza az Aktív elemet a legördülő menüből az akkumulátorról és a csatlakoztatott módban egyaránt.

8. Most kattintson az Alkalmaz, majd az OK gombra.

Megjegyzés: Ügyeljen arra, hogy aktiválja a rendszer hűtési politikáját mind az akkumulátoros, mind a csatlakoztatott üzemmódban a ventilátor maximális teljesítményének eléréséhez.

Ez az egyetlen módszer a Windows 10 operációs rendszerben, amely segít a Windows 10 ventilátorvezérlésében.

2. módszer: Használja a SpeedFan szoftvert

A SpeedFan egy hardveres felügyeleti program, amely a rendszer hőmérsékletének megfelelően képes a ventilátor sebességének megváltoztatására. A SpeedFan képes kiolvasni a SMART értékeket és hőmérsékleteket a merevlemezről, és módosítani tudja a ventilátor sebességét.

Megjegyzés: Ez az alkalmazás nem érzékeli az összes ventilátormodellt. Ha nem találja az ott felsorolt ​​ventilátort, akkor ez a módszer nem működik. Ezenkívül ne módosítsa az alapértelmezett CPU órabeállításokat és a CPU, a GPU és a HDD egyéb fontos beállításait, hogy elkerülje a problémákat a rendszerben.

1. Töltse le a SpeedFan 4.52-t a hivatalos webhelyről.

2. Ezután telepítse a letöltött alkalmazást a számítógépére, és indítsa el.

3. Most kattintson a Konfigurálás gombra.

4. Lépjen a Ventilátorok fülre, és nézze meg, hogy a rendszerventilátor ott van-e a listában.

Megjegyzés: Ha a program bármely ventilátort észlel, akkor azt a pirossal kiemelt terület alatt fogja megjeleníteni, az alábbiak szerint.

5. Ha megtalálta a rendszerventilátort a listában, válassza ki, és fedezze fel a benne megjelenő lehetőségeket. A ventilátor fordulatszámának módosítása után. Kattintson az OK gombra.

3. módszer: Használja a HWiNFo szoftvert

A HWiNFo egy díjnyertes professzionális hardverelemző, megfigyelő, diagnosztizáló és jelentéskészítő szoftver Windows és DOS rendszerekhez. Ez egy nagyon megbízható szoftver, amelyet még a NASA is használ. Ez a valós idejű rendszerfigyelő szoftver számos díjat nyert, és az Intel, az AMD, a Dell és az Asus megbízik benne. Ez is teljesen ingyenes.

Kövesse a következő lépéseket a szoftver számítógépre történő telepítéséhez, hogy megtanulja a Windows 10 ventilátorvezérlését:

Megjegyzés: Ne módosítsa a CPU, GPU és HDD alapértelmezett rendszerbeállításait. Ez a rendszer instabilitásához vezethet. Csak akkor módosítsa a ventilátor sebességét, ha biztos benne.

1. Töltse le a HWiNFo hordozható vagy telepítő verzióját a hivatalos webhelyről.

Megjegyzés: A hordozható verziók közvetlenül, telepítés nélkül futnak.

2. Indítsa el az alkalmazást. Most válassza a Csak érzékelők lehetőséget, és kattintson a Futtatás gombra.

3. Várja meg, amíg a program lekéri az összes hardverrel kapcsolatos információt.

Megjegyzés: Ez a szoftver más okok miatt nem érzékeli a ventilátort a laptopunkban. Ez nem jelenti azt, hogy másoknak nem fog működni.

4. Miután megnyílt, keressen meg egy Fan logót az alján, és kattintson rá.

5. Itt találja a CPU ventilátor műszaki adatait, beleértve a sebességét, fordulatszámát, hőmérsékletét stb. Gondosan válassza ki a beállításokat, és óvatosan módosítsa azokat, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Itt elmagyaráztuk a legtöbb lehetséges munkamódszert, amelyek megoldást jelenthetnek a CPU ventilátorsebességének megváltoztatására BIOS nélkül, és amelyek hasznosak lehetnek a PC ventilátorsebességének szabályozásában a Windows 10 rendszerben.

***

Reméljük, hogy ez az útmutató hasznos volt, és meg tudta tanulni a ventilátor sebességének szabályozását Windows 10 rendszerben. Ossza meg velünk, melyik módszer vált be a legjobban az Ön számára. Ha bármilyen kérdése vagy javaslata van, nyugodtan tegye fel a megjegyzés rovatba.