Hogyan teszteljük a tápegységet multiméterrel

A tápegység az IT-infrastruktúra normál működéséhez minden szerver nélkülözhetetlen eleme. Ma már szinte minden rendszerhez tartozik tápegység a vásárláskor. A tápegység nem ad közvetlen tápellátást a számítógépnek, mivel a váltakozó áramot (AC) egyenárammá (DC) alakítja át belső összetevői segítségével. Ha a számítógép nem kap megfelelő tápellátást, vagy a tápegység meghibásodik, számos következménnyel kell szembenéznie, például a rendszer instabillá válhat, vagy a számítógép nem indul el a start menüből. Ebben az esetben tesztelési módszereket kell keresnie a működési állapot elemzéséhez. Ha erre törekszik, akkor jó helyen jár! Tökéletes útmutatót hozunk, amely segít megtanulni, hogyan tesztelje a tápegységet multiméterrel. Tehát folytassa az olvasást, hogy mindent részletesen tudjon.

Hogyan teszteljük a tápegységet multiméterrel

Mielőtt megismerné, hogyan tesztelje a tápegységet multiméterrel, íme néhány jel, amellyel szembesülhet, ha a tápegység meghibásodik.

 • A számítógép egyáltalán nem indul el: Ha probléma van a tápegységgel, a számítógép nem indul rendesen. Ennek eredményeként a rendszer nem indul el, és gyakran halott számítógépnek nevezik.

 • A számítógép véletlenszerűen újraindul vagy leáll: Ha a számítógép véletlenszerűen újraindul, vagy az indítás során leáll, az a tápegység meghibásodását jelzi.

 • Blue Screen of Death: Ha a számítógép képernyője kékre vált, nagyobb az esélye annak, hogy a tápegység nincs jó állapotban.

 • Lefagyás: Ha a számítógép képernyője ok nélkül lefagy kék vagy fekete képernyő nélkül, akkor itt hardverprobléma lehet.

 • Késés és dadogás: A hirtelen késés és dadogás a leggyakoribb probléma, amelyet a tesztelési módszerekkel megerősíthet.

 • Képernyő hibái: Ez az egyik leggyakoribb ok, amely azt jelzi, hogy a tápegység hamarosan el fog halni.

 • Zaj a ventilátorból: Ha a számítógép tétlen, és magas zajt hall, és a ventilátor a legmagasabb fordulatszámon működik, ellenőrizze, hogy a rendszer nem melegedett-e túl. Ha nem, akkor a tápegység meghibásodását jelzi. Győződjön meg arról, hogy a rendszer nem melegszik túl ok nélkül.

 • Túlmelegedés: A túlzott túlmelegedés a tápegység gyenge teljesítményének jele is lehet.

 • Füst vagy égett szag: Ha a tápegység teljesen elhalt, füstöt és égett szagot is kibocsáthat belőle.

Elővigyázatossági lépések

Ha megbizonyosodhat arról, hogy hibás a tápegység, és szeretné tudni, hogyan tesztelje a tápegységet multiméterrel, akkor folytassa ennek a szakasznak a elolvasását a hibaelhárításhoz, mielőtt követné a tesztelési módszereket.

1. módszer: Távolítsa el az USB-eszközöket és -lemezt

Ha van DVD-lemez, CD-lemez vagy USB-eszköz csatlakoztatva a számítógéphez, válassza le őket, és indítsa újra a számítógépet. Javasoljuk, hogy fokozott óvatossággal távolítsa el a külső eszközöket, hogy elkerülje az adatvesztést.

1. Navigáljon és keresse meg a Hardver biztonságos eltávolítása és az adathordozó kiadása ikont a tálcán.

2. Most kattintson a jobb gombbal az ikonra, és válassza ki a számítógépről eltávolítani kívánt külső eszközt.

3. Hasonlóképpen távolítsa el biztonságosan az összes többi külső eszközt a rendszerből, és indítsa újra a számítógépet.

2. módszer: Távolítsa el az új hardvert

Megpróbálhatja leválasztani a közelmúltban beszerzett új külső vagy belső hardvert és perifériás eszközöket. Ha úgy találja, hogy számítógépe jól működik a hardvereszközök eltávolítása után, akkor előfordulhat, hogy az új hardver nem kompatibilis a rendszerrel.

3. módszer: Húzza ki az összes kábelt

Ha a számítógép nem rendelkezik elegendő tápegységgel, számos nehéz konfliktussal szembesülhet, amelyet megoldhat. Még ha munka közben áramszünet is történik, a rendszer eredeti működése megzavarodik. Ezenkívül, ha régi, sérült vagy megbízhatatlan kábelt használ, a kapcsolat folyamatosan megszakad az eszköztől.

Még akkor sem, ha a rendszer sebessége nagyon magas, a vezetékek megszakadásakor nem lesz megszakítás nélküli szolgáltatás. Győződjön meg arról, hogy a vezetékek nem sérültek, és ha nincsenek optimális állapotban, cserélje ki őket újakra, mielőtt megtudná, hogyan tesztelje a tápegységet multiméterrel.

1. Húzza ki a tápkábeleket az elosztóból, és próbálja meg csatlakoztatni a rendszert a fali aljzathoz. Ez a legtöbb esetben működni fog.

2. Húzza ki az összes többi kábelt a számítógépből. Például lehet, hogy a

 • VGA-kábel – a monitor VGA-portjának a számítógéphez való csatlakoztatására szolgáló kábel,

 • DVI-kábel – a monitor DVI-portjának a számítógéphez való csatlakoztatására szolgáló kábel,

 • HDMI-kábel – a monitor HDMI-portjának a számítógéphez való csatlakoztatására szolgáló kábel,

 • PS/2 kábel – a billentyűzetet és az egeret a rendszer PS/2 portjaihoz csatlakoztató kábelek),

 • Ethernet kábel – kábel, amely hálózati kapcsolatot hoz a rendszerhez,

 • Egyéb audio és USB kábelek.

3. Kérjük, várjon egy ideig, majd csatlakoztassa őket újra. Győződjön meg arról, hogy tipikus sípoló hangot hall a számítógép újraindításakor.

Hasonlóképpen, a csatlakozók a kábelek alapvető összetevői, amelyek szükségesek a megfelelő hálózati csatlakozáshoz. Mindig ügyeljen arra, hogy a rendszer összes csatlakozója szorosan rögzítve legyen a kábellel, és jó állapotban legyenek. Cserélje ki őket, ha sérültek. Ezután húzza ki az összes kábelt.

4. módszer: Válassza le az összes bővítőkártyát

A bővítőkártya egyben adapterkártya vagy kiegészítő kártya is, amellyel a bővítőbuszon keresztül funkciókat adnak a rendszerhez. A bővítőkártyák közé tartoznak például a hangkártyák, grafikus kártyák, hálózati kártyák stb. Ezek a bővítőkártyák mindegyike speciális funkcióik funkcionalitásának javítására szolgál.

Például egy grafikus kártyát a játékok, filmek stb. videóminőségének javítására használnak. Néha ezek a bővítőkártyák problémákat okozhatnak a rendszerben. Ezért válassza le az összes bővítőkártyát a rendszerről. Ha ez a módszer nem oldotta meg a problémát, akkor jobb, ha más, alább említett módszert próbál ki, mielőtt megtudná, hogyan tesztelje a tápegységet multiméterrel.

5. módszer: Szellőztesse ki a számítógépet

A számítógép élettartama csökken, ha magas hőmérsékleten kezdi használni. Az állandó túlmelegedés a belső alkatrészeket és a rendszert is lekoptatja. Ha a rendszert a maximális hőmérsékletre melegítik, a ventilátorok a legmagasabb fordulatszámon forognak. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a rendszer nem hűl le a kívánt szintre. Ebben az esetben a GPU hőterhelést fejleszt ki, ami hőfojtáshoz vezet. Itt a ventilátorok és a rendszer képtelenné válik a hő csökkentésére.

Ezért a bővítőkártyák csökkentik a teljesítményüket, hogy kevesebb hőt termeljenek. Ez a számítógép legrosszabb teljesítményéhez vezet, és szélsőséges esetekben a bővítőkártyák elpusztulnak, ha a hőmérséklet nem csökken. Ennélfogva,

1. Mindig ügyeljen a rendszer hűtésére és a megfelelő szellőzésre.

2. Hagyja a rendszert egy ideig üresjáratban, ha túlmelegedésnek van kitéve, vagy folyamatos használat után.

3. Ha a számítógép légáramlási kábelei megsérültek és por gyűlt össze, adjon hozzá jobb hűtőrendszereket.

6. módszer: Tiszta és szellőző légkör fenntartása

A tisztátalan környezet is hozzájárulhat a rendszer gyenge teljesítményéhez, mivel a felgyülemlett por elzárja a számítógép szellőzését. Ez növeli a rendszer hőmérsékletét, és ezáltal az összes belső alkatrész, beleértve a tápegységet is, megsérülhet, ami a rendszer néha összeomlását okozhatja.

1. Tisztítsa meg a monitor szellőzőnyílásait, és biztosítson elegendő helyet a megfelelő szellőzéshez.

2. Ne helyezze a számítógépet puha felületre, például párnára. Ettől a rendszer a felületbe süllyed, és blokkolja a levegő szellőzését.

3. A rendszer szellőzőnyílásait sűrített levegőszűrővel tisztíthatja. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a benne lévő belső alkatrészeket.

Ha a fenti hibaelhárítási módszerek egyike sem működött, folytassa az olvasást, hogy megtudja, hogyan tesztelheti a tápegységet multiméterrel.

7. módszer: Válassza le és csatlakoztassa a RAM-ot és a CPU-t

Ha a fenti módszerek egyike sem működik, próbálja meg leválasztani a CPU-t és a RAM-ot az alaplapról. Ezenkívül ellenőrizze, hogy a RAM kompatibilis-e a számítógépével.

1. Válassza le a CPU-t, és távolítsa el a RAM-ot az alaplapról.

2. Néhány perc múlva csatlakoztassa a CPU-t, és helyezze vissza a RAM-ot az alaplapba.

3. Ellenőrizze, hogy a RAM, a CPU és az alaplap megfelelően működik-e. Ha bármilyen kapcsolódó probléma merül fel, forduljon szakszervizhez, vagy szükség esetén cserélje ki őket.

Végezze el a tápegység-tesztet multiméterrel

Ha helyesen hajtja végre a tápegység multiméterrel történő tesztelésének lépéseit, megbizonyosodhat arról, hogy probléma van-e a tápegységgel, és szükség esetén cserélje ki.

Megjegyzés: Az alábbi lépéseket szabványos ATX tápegység használatával szemléltetjük.

1. Tegye meg az összes fenti elővigyázatossági módszert, mielőtt manuálisan tesztelné a tápegységet multiméterrel.

Megjegyzés: Ne hagyja ki ezt a lépést, mivel nagyfeszültségű elektromos árammal van dolgunk.

2. Kapcsolja ki a számítógépet, és húzza ki az összes kábelt. Győződjön meg arról, hogy mindent leválasztott a rendszerről.

3. Helyezze a számítógépet nem statikus sík felületre. Nyissa ki a számítógépházat, és kapcsolja ki a tápegység hátulján található kapcsolót.

4. Most húzza ki az összes tápcsatlakozót, amely a belső alkatrészekhez csatlakozik.

5. Miután leválasztotta a csatlakozókat, csoportosítsa őket a tápkábelekkel együtt a teszt hatékony folytatásához.

6. Vegyen egy vezetéket, és csatlakoztassa a 15. és 16. érintkezőt a 24 tűs alaplap tápcsatlakozójához. Használja a táblázatot referenciaként.

Pin
Név
Vezeték színe
Leírás
1
+3,3V
narancssárga
+3,3 VDC
2
+3,3V
narancssárga
+3,3 VDC
3
COM
Fekete
Talaj
4
+5V
Piros
+5 VDC
5
COM
Fekete
Talaj
6
+5V
Piros
+5 VDC
7
COM
Fekete
Talaj
8
PWR_ON
szürke
Teljesítmény Jó
9
+5VSB
Lila
+5 VDC készenléti állapot
10
+12V1
Sárga
+12 VDC
11
+12V1
Sárga
+12 VDC
12
+3,3V
narancssárga
+3,3 VDC
13
+3,3V
narancssárga
+3,3 VDC
14
-12V
Kék
-12 VDC
15
COM
Fekete
Talaj
16
PS_ON#
Zöld
Tápfeszültség bekapcsolva
17
COM
Fekete
Talaj
18
COM
Fekete
Talaj
19
COM
Fekete
Talaj
20
NC
fehér
-5 VDC (opcionális – eltávolítva a TX12V v2.01-ből)
21
+5V
Piros
+5 VDC
22
+5V
Piros
+5 VDC
23
+5V
Piros
+5 VDC
24
COM
Fekete
Talaj

7. A tápegység feszültségét országának megfelelően állíthatja be a tápegység hátulján, ha elolvassa a feszültségek és frekvenciák (Hz) listáját világszerte.

8. Most dugja be a tápegységet a fali aljzatba.

9. A bekapcsoláshoz fordítsa el a tápegység hátulján található kapcsolót. Most ellenőrizze, hogy a ventilátor elkezd-e forogni, ha igen, akkor folytassa a következő lépésekkel. Ha a ventilátor nem pörög, akkor a tápegység hibás, és ki kell cserélni.

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy egyes tápegységeken nincs gomb a hátulján. Ezért ebben az esetben a ventilátor forogni kezd, amint csatlakoztatja az egységet a falhoz, hogy tesztelje a tápegységet multiméterrel.

10. Vegye elő a multimétert, és állítsa a beállítást VDC-re (Volts DC).

Megjegyzés: Ha a multiméteren nincs automatikus hatótávolság-szabályozás, akkor állítsa be a tartományt 10,00 V-ra.

11. Két szonda van a multiméterben. A fekete szonda a negatív, a piros pedig a pozitív szonda. Csatlakoztassa a fekete szondát bármilyen fekete földelő érintkezőhöz.

12. Most csatlakoztassa a pozitív szondát minden olyan érintkezőhöz, amely feszültséget hordoz a 24 tűs alaplap tápcsatlakozóján. A feszültségellátás biztosítása ezeken a érintkezőkön megerősíti, hogy mindegyik érintkezőn van-e tápfeszültség.

Megjegyzés: +3,3 VDC, +5 VDC, -5 VDC (opcionális), +12 VDC és -12 VDC feszültségvezetékek vannak beépítve a érintkezőkbe.

13. Jegyezze fel a multiméter leolvasásait, és győződjön meg arról, hogy ezek az értékek a tűréshatár alá esnek, az alábbi táblázat szerint.

Feszültségsín
Megértés
Minimális feszültség
Maximális feszültség
+3,3VDC
± 5%
+3,135 VDC
+3,465 VDC
+5VDC
± 5%
+4.750 VDC
+5.250 VDC
+5VSB
± 5%
+4.750 VDC
+5.250 VDC
-5VDC (ha van)
± 10%
-4.500 VDC
-5.500 VDC
+12VDC
± 5%
+11.400 VDC
+12.600 VDC
-12VDC
± 10%
-10.800 VDC
– 13.200 VDC

14A. Ha a feszültségértékek nem esnek a tolerálható tartomány alá, az a tápegység meghibásodását jelzi, és ki kell cserélni.

14B. Ha a feszültségértékek a tolerálható tartomány alá esnek, akkor folytathatja a tesztelést a terheléssel.

15. Kapcsolja ki a tápegység hátulján található kapcsolót, és válassza le a falról.

16. Távolítsa el a vezetéket, amelyet a 4 tűs alaplap tápcsatlakozójához csatlakoztatott.

17. Most csatlakoztassa újra az összes belső alkatrészt.

18. Ezután kapcsolja be a tápegységet a hátulján lévő kapcsoló megfordításával, és kapcsolja be a számítógépet.

Megjegyzés: A számítógépet a tokja nélkül is bekapcsolhatja. Teljesen biztonságos a számítógépház nélkül is működtetni. Ha azonban a számítógép nem kapcsol be a ház nélkül, akkor át kell helyeznie a megfelelő jumpert az alaplapon.

19. Ismételje meg a 11-13. lépéseket más tápcsatlakozókkal, és győződjön meg arról, hogy a rögzített feszültségértékek a tolerálható tartományba esnek (lásd a 13. lépés táblázatát). Ha a rögzített érték túl messze esik a tolerálható határtól, ki kell cserélni a tápegységet.

20. A hibás tápegység cseréje után, vagy ha a PSU-val nem volt probléma, kapcsolja ki a számítógépet, és fedje le a számítógépet a házával.

21. Most kapcsolja be a számítógépet, és ellenőrizze, hogy a probléma továbbra is fennáll-e, ha igen, akkor próbálja meg elhárítani a problémát, mivel most nem a tápegység okozza a problémát.

***

Reméljük, hogy ez az útmutató hasznos volt, és megtanulta, hogyan tesztelje a tápegységet multiméterrel, és hogyan oldja meg a tápegységekkel kapcsolatos problémákat. Tehát tudassa velünk, hogyan segített ez a cikk. Továbbá, ha bármilyen kérdése/javaslata van ezzel a cikkel kapcsolatban, nyugodtan tegye fel azokat a megjegyzés rovatba.

  A rejtett Airbnb-díjak megtekintése