A mesterséges intelligencia (AI) egyszerű kifejezésekkel magyarázva

Gyors linkek

Kulcs elvitelek

  • A mesterséges intelligencia olyan, mintha megtanítaná a számítógépeket, hogy úgy tanuljanak, mint az emberek úgy, hogy adatokat néznek és döntéseket hoznak, de hiányoznak belőle a józan ész és az érzelmek.
  • A gépi tanulás lehetővé teszi az algoritmusok számára, hogy tanuljanak az adatokból, míg a természetes nyelvi feldolgozás során a számítógépek megértik és beszélik az emberi nyelvet.
  • Az AI-t chatbotokban, adatelemzésben, terméktervezésben és művészeti alkotásokban használják, de a jövő aggályokat vet fel az esetleges visszaélésekkel és szabályozással kapcsolatban.

A mesterséges intelligencia nagy divat, hatalmas potenciáljával szinte minden iparágban felfordulást okoz. A mesterséges intelligencia teljes megértése azonban bonyolult lehet, különösen, ha nem vagy jártas a technológiai témákban.

Tehát bontsuk le a mesterséges intelligenciát a legegyszerűbb kifejezésekre. Hogyan működik az AI, és hogyan használják?

Az AI legegyszerűbb magyarázata

A mesterséges intelligencia olyan, mintha megtanítaná a számítógépeket, hogy ugyanúgy tanuljanak, mint az emberek, így szimulálja az emberek gondolkodását. Az AI ezt úgy éri el, hogy rengeteg adatot vagy példát megvizsgál, majd ezeket felhasználja döntések vagy előrejelzések meghozatalához.

Képzeld el, hogy kerékpározni tanulsz. Néhány esés után elkezdi megérteni, hogyan kell egyensúlyozni és pedálozni egyszerre. Így működik a gépi tanulás, az AI része. Sok adatot megvizsgál, majd mintákat tanul belőlük. A mesterséges intelligencia egy másik része, a természetes nyelvi feldolgozás hasonló ahhoz, hogy a számítógépeket megtanítsák megérteni és beszélni az emberi nyelvet.

De a számítógépek még mindezek ellenére sem tudnak teljesen úgy gondolkodni vagy megérteni, mint az emberek. A modern AI-rendszerekben nincs józan ész, érzelmek vagy tudatosság.

AI részletesebben

Gavin Phillips/MakeUseOf/ChatGPT

A mesterséges intelligencia (AI) a számítástechnika egyik ága, amelynek célja az emberi intelligencia utánzására képes gépek megalkotása. Olyan algoritmusok létrehozását jelenti, amelyek lehetővé teszik a számítógépek számára, hogy tanuljanak az adatokból, és az adatok alapján hozzanak döntéseket vagy előrejelzéseket, ahelyett, hogy kizárólag kifejezetten programozott utasításokat követnének.

  USB háttértár illesztőprogram-probléma (JAVÍTOTT)

Gépi tanulás (ML)

A gépi tanulás (ML), az AI egy részhalmaza, olyan rendszereket foglal magában, amelyek képesek „tanulni” az adatokból. Ezek az algoritmusok javítják a teljesítményüket, ahogy növekszik az általuk tanult adatkészletek száma.

A mély tanulás, a gépi tanulás további részhalmaza, mesterséges neurális hálózatokat használ döntések és előrejelzések meghozatalához. Úgy tervezték, hogy utánozza, hogyan tanul az emberi agy és hogyan hoz döntéseket.

Természetes nyelvi feldolgozás (NLP)

A természetes nyelvi feldolgozás (NLP) a mesterséges intelligencia egy másik fontos aspektusa, amely a számítógépek és az emberek közötti interakcióval foglalkozik a természetes nyelv használatával.

Ez gyakran azt jelenti, hogy egy mesterséges intelligencia rendszer elfogad egy természetes nyelvi kérést, elemzi azt, levezeti a kontextust, majd természetes nyelvi választ állít elő.

Például…

  • Ember: „Találna nekem néhány példát mérgező növényekre Dél-Amerikában?”
  • AI chatbot: „Persze! Íme néhány példa a mérgező növényekre Dél-Amerikában…” [and so on]

A neurális hálózatokat az NLP-ben használják, és sokféle formában léteznek, többek között:

  • Előképzett transzformátor neurális hálózatok
  • Ismétlődő neurális hálózatok
  • Mély hithálózatok
  • Konvolúciós neurális hálózatok
  • Önszerveződő térképek

A gépek azon képessége, hogy megértsék és reagáljanak az emberi nyelvre, döntő fontosságú számos mesterséges intelligencia-alkalmazás, például a virtuális asszisztensek és az AI chatbotok számára (amiről hamarosan beszélünk).

A mesterséges intelligenciát két fő típusra oszthatjuk: szűk AI-ra, amelyet egy szűk feladat elvégzésére terveztek (például arcfelismerés vagy internetes keresések), és a mesterséges általános intelligencia (AGI), amely egy olyan AI-rendszer, amely általánosított emberi kognitív képességekkel rendelkezik. hogy a gazdaságilag legértékesebb munkában képes felülmúlni az embereket. Az AGI-t néha erős AI-nak nevezik.

A sok előrelépés ellenére azonban az MI még mindig nem rendelkezik az emberi kognitív képességek teljes spektrumával, és még mindig messze vagyunk attól, hogy elérjük a valódi mesterséges általános intelligenciát. A jelenlegi AI-technológiák feladat-specifikusak, és nem képesek megérteni a kontextust a sajátos programozásukon kívül.

Hogyan használják ma az AI-t?

A mesterséges intelligencia olyan potenciállal és alkalmazásaival rendelkezik, amelyek messze túlmutatnak a technológiai területen.

  7 legjobb konverziókövető szoftver menedzserek számára

1. Chatbotok

Gavin Phillips/MakeUseOf

Még ha nem is rajong a technikáért, valószínűleg hallotta már a „ChatGPT” nevet. A ChatGPT (a Chat Generative Pre-transformer rövidítése) egy generatív AI chatbot. De ez nem olyan, mint a régebben használt chatbotok. A ChatGPT mesterséges intelligenciát használ a természetes emberi nyelv feldolgozásához, adatok kereséséhez és válaszok adásához.

A ChatGPT képességei hosszú listát alkotnak, beleértve a tények ellenőrzését, a helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrzést, a menetrendek létrehozását, az önéletrajzok írását és még a nyelvek fordítását is.

A HuggingChat, Claude és Gemini (korábban Bard) további példák az AI chatbotokra. Ezek a szolgáltatások bizonyos tekintetben különböznek egymástól. Van, amelyik ingyenes, van, amelyik fizetős, van, amelyik bizonyos területekre specializálódott, míg mások jobban teljesítenek az általános feladatokkal.

2. Adatelemzés

Az adatelemzés világunk kulcsfontosságú részét képezi, legyen szó kutatásról, egészségügyről, üzleti életről vagy egyébről. A számítógépek évek óta elemzik az adatokat, de a mesterséges intelligencia használatával a dolgok magasabb szintre emelkedhetnek.

Az AI-rendszerek hatékonyabban képesek észlelni a trendeket, mintákat és következetlenségeket, mint egy átlagos számítógép (vagy ember). Például egy mesterséges intelligencia rendszer határozottabban kiemelheti a kevésbé nyilvánvaló felhasználói szokásokat vagy a közösségi média platformok preferenciáit, így személyre szabottabb hirdetéseket jeleníthet meg.

3. Gyártás és tervezés

A termékek tervezésénél számos elemet figyelembe kell venni. Az anyagok költsége, beszerzési módja és a termék hatékonysága csak néhány olyan tényező, amelyet a vállalatoknak szem előtt kell tartaniuk, és ez az, ahol a mesterséges intelligencia segíthet.

Mivel a mesterséges intelligencia a kapott információk alapján új dolgokat tanulhat meg és fedezhet fel, felhasználható költséghatékonyabb és fenntarthatóbb anyagok és termelési eljárások kidolgozására a vállalkozások számára. Például egy mesterséges intelligencia rendszer felsorolhatna környezetbarátabb anyagokat, amelyek felhasználhatók egy termék akkumulátorában, ha átfogó adatkészletből dolgoznak.

4. Művészeti alkotás

A mesterséges intelligencia által generált művészet 2022-ben viharba lendítette a világot, és olyan termékek váltak rendkívül népszerűvé, mint a DALL-E, a Stable Diffusion és a Midjourney. Ezek a mesterséges intelligencia szöveget képpé alakító eszközök szöveges promptot vesznek, és a kérés alapján műalkotást generálnak.

Például, ha beírja a „lila naplemente a holdon” szót a DALL-E-be, akkor egynél több eredményt kap. Egyes művészeti generátorok azt is lehetővé teszik, hogy stílust válasszon a generált képhez, például vintage, hiperrealista vagy anime. A DALL-E sokat fejlődött a kezdeti megjelenése óta, és most a harmadik verziónál, a DALL-E 3-nál van. A DALL-E-t a ChatGPT Plus-on használhatja mesterséges mesterséges intelligencia képek generálására a chatekben.

  A COALESCE () függvény megértése SQL-ben

Microsoft Image Creator/MakeUseOf

Egyes művészek elutasították a mesterséges intelligencia művészeti generátorait, mivel már meglévő online művészetekre képezték ki őket, hogy megtanulják, hogyan készítsék el a kért darabjaikat. A művészek azt állítják, hogy ez sérti a szerzői jogokat, és hozzájárul az eredeti műalkotások ellopásához, amely probléma már az interneten is átível.

Az AI jövője

A mesterséges intelligencia már most is használatos új gyógyszerek kifejlesztésére, fenntarthatóbb üzleti gyakorlatok kiemelésére, és mindennapi életünk megkönnyítésére olyan hétköznapi feladatok elvégzésével, mint a főzés vagy a takarítás.

Sokan azonban úgy gondolják, hogy az AI jövője sötét és disztópikus. Nem meglepő, hogy ez egy általános feltevés, tekintve, hogy a sci-fi könyvek és filmek milyen ijesztő sztereotípiákat hoztak létre a mesterséges intelligencia és annak lehetséges következményei körül.

A mesterséges intelligencia valóban visszaélhető vagy rosszul kezelhető, de ez minden technológiára igaz. Láttuk, hogy a kiberbűnözők kihasználják a Wi-Fi-t, a VPN-eket, az e-maileket és még a flash meghajtókat is rosszindulatú programok és csalások terjesztésére. Az aggodalom azonban a mesterséges intelligenciára összpontosul annak képességei miatt.

2023 januárjában egy magánszemély közzétett egy hacker fórumon, és azt állította, hogy a ChatGPT segítségével sikeresen hoztak létre rosszindulatú programokat. Nem túl bonyolult rosszindulatú programról van szó, de az AI chatboton keresztüli rosszindulatú kód létrehozásának képessége megszólaltatta az embereket. Ha most visszaélnek a kevésbé fejlett AI-val, mi történik, ha a jövőben kihasználják a szuperintelligens számítógépeket?

Jelenleg nincs olyan mesterséges intelligencia-rendszer, amely egy szinten tudna gondolkodni, mint egy ember. Sokan megjósolták, hogy fog kinézni egy ilyen gép, de mindez csak hipotetikus. Míg egyesek úgy gondolják, hogy a következő évtizedben emberi szintű kognitív képességekkel rendelkező gépeket hozunk létre, mások szerint ez sokkal tovább tart.

Ha a mesterséges intelligencia megfelelően szabályozva van, akkor fejlesztése és használata ellenőrizhető, hogy megakadályozzák a rossz szereplők kezüket a rendkívül fejlett technológiával.

A licencek, a törvények és az általános ökölszabályok mind szerepet játszanak abban, hogy az AI ne kerüljön rossz kezekbe. Ezt azonban úgy kell megtenni, hogy ne korlátozzuk túlságosan az AI-technológia fejlesztését és hozzáférését, mivel ez gyorsan kontraproduktívvá válhat.