A helyes választás 2023-ban

A CentOS és az Ubuntu a legnépszerűbb választás kiszolgálói és asztali környezetekben.

A megfelelő Linux disztribúció kiválasztása e kettő közül nehéz feladat lehet.

Bár mindkét disztribúció a nyílt forráskódú Debian architektúrán alapul, van néhány lényeges különbség a kettő között, amelyek jobb választást jelenthetnek az Ön igényeinek.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a CentOS és az Ubuntu közötti különbségeket, és segítünk eldönteni, hogy melyik a megfelelő választás az Ön számára.

Kezdjük el!

A CentOS áttekintése

A CentOS projekt főként két változatból áll. CentOS Linux és CentOS Stream.

A CentOS Linux egy stabil disztribúció, amelyet éles használatra terveztek. A Red Hat Enterprise Linux (RHEL) upstream forráskódján alapul, és ingyenes, közösség által támogatott alternatívát kínál az RHEL-hez.

Ez a disztribúció rögzített kiadási ütemezést követ, a főbb kiadások általában legfeljebb 10 évig támogatottak. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók a CentOS Linuxra támaszkodhatnak a stabilitás és a hosszú távú támogatás érdekében.

A CentOS Stream viszont egy gördülő kiadású disztribúció, amely folyamatosan frissíti a legújabb funkciókat és hibajavításokat. Az RHEL fejlesztési ágán alapul, és szorosabb illeszkedést biztosít az RHEL-hez, mint a CentOS Linux.

Olyan fejlesztőknek készült, akik új funkciókat szeretnének tesztelni, és naprakészek maradnak a legújabb fejlesztésekkel kapcsolatban. Alkalmas olyan éles környezetekhez is, amelyek gyakoribb frissítéseket igényelnek, mint amit a CentOS Linux biztosít.

A fő különbség a CentOS Linux és a CentOS Stream között a kiadási modelljük. A CentOS Linux kiadások stabil és tesztelt RHEL-kiadásokon alapulnak, míg a CentOS Stream folyamatosan frissített adatfolyamot kínál az új hibajavításokról.

Emiatt a CentOS Stream jó választás azoknak a fejlesztőknek, akik szeretnének az élen maradni, és tesztelni szeretnének az új funkciókat, mielőtt azok megjelennének az RHEL-ben.

A CentOS Project bejelentette, hogy a CentOS Linuxról a CentOS Streamre helyezik át a hangsúlyt, amely egy gördülő kiadási disztribúció.

Ennek eredményeként a CentOS Linux 7 2024. június 30-án eléri élettartama végét, és a továbbiakban nem kap frissítéseket vagy támogatást a CentOS Projecttől. Ez azt jelenti, hogy a CentOS Linux 7 többé nem lesz életképes választás éles szerverek vagy más, kritikus fontosságú rendszerek számára.

A CentOS Stream 8 2024. május 31-én éri el élete végét. Ezt követően a továbbiakban nem kap frissítéseket, beleértve a CentOS Project biztonsági javításait.

  Miért nem engedi a GroupMe bejelentkezni?

A jelenleg CentOS Stream 8-at használó felhasználókat arra biztatjuk, hogy ezen időpont előtt térjenek át a CentOS Stream legújabb verziójára (azaz a 9-es verzióra) vagy egy másik támogatott disztribúcióra.

A CentOS Stream 9 azonban továbbra is kap frissítéseket és támogatást, amely folyamatos folyamot biztosít a felhasználók számára a legújabb szolgáltatásokról és hibajavításokról. Bár ez a fókuszváltás néhány felhasználó számára kiábrándító lehet, lehetőséget kínál a CentOS közösség számára, hogy hozzájáruljon a CentOS Stream fejlesztéséhez és alakítsa jövőjét.

Ha pedig további információra van szüksége ezzel kapcsolatban, keresse fel a CentOS fejlesztőinek hivatalos blogbejegyzését.

Az Ubuntu áttekintése

Az Ubuntu egy ingyenes és nyílt forráskódú Debian-alapú Linux disztribúció. A 2004-es első kiadás óta az Ubuntu jelentős fejlesztésen ment keresztül, jelenleg a Canonical Ltd. karbantartója.

Az Ubuntu egyik legfontosabb jellemzője a felhasználóbarátság. Ez az operációs rendszer grafikus felhasználói felülettel rendelkezik, amely még a korlátozott műszaki ismeretekkel rendelkezők számára is könnyen használható.

Az Ubuntu számos szoftvermodullal is előre telepítve érkezik, beleértve a termelékenységet növelő eszközöket, multimédiás alkalmazásokat és fejlesztőeszközöket, amelyek ideális választássá teszik személyes és professzionális használatra egyaránt.

Az Ubuntu sokoldalúságáról és különféle használati esetekhez való alkalmazkodóképességéről is ismert. A csomagkezelő lehetővé teszi a szoftvercsomagok egyszerű telepítését és eltávolítását, az operációs rendszer pedig testreszabható a felhasználó preferenciái alapján.

A gyakori biztonsági frissítések, a kötelező beléptetőrendszer és a beépített tűzfal segít megvédeni a felhasználó adatait és magánéletét a külső fenyegetésekkel szemben.

A CentOS előnyei

Ennek a két disztribúciónak van némi különbsége a funkciók, a célközönség és az alkalmazások tekintetében. Íme néhány előnye mindegyiknek:

Stabilitás és biztonság

A CentOS stabilitásáról és biztonságáról híres, így a vállalati környezetek népszerű választása.

Nyílt forráskódú jellegének köszönhetően bárki módosíthatja és terjesztheti a forráskódját. Beépített biztonsági funkciókkal is rendelkezik, mint például a SELinux, a tűzfalak és a titkosítás.

Hosszú távú támogatás

A CentOS hosszú távú támogatást kínál frissítésekkel és javításokkal, akár 10 évig. Megbízható platformot biztosít a vállalkozások számára.

Kompatibilitás

A szoftvereszközök és -alkalmazások széles skálájával is kompatibilis, ezért erős követőire tett szert a fejlesztők és az informatikai szakemberek körében.

Közösség

A CentOS nagy felhasználói és fejlesztői közösséggel rendelkezik, akik aktívan részt vesznek a fejlesztésében, és támogatást nyújtanak a szükségben való segítségnyújtáshoz.

Az Ubuntu előnyei

Felhasználóbarátság

Mint mindannyian tudjuk, az Ubuntu felhasználóbarátságáról ismert. Egyszerű és hatékony felületet biztosít, amely kiváló lehetőséget kínál otthoni felhasználók számára.

  A telefon nem fogad szöveges üzeneteket – Javítás

Testreszabás

Az Ubuntu nagymértékben testreszabható, számos témával, ikonnal és más testreszabási lehetőséggel rendelkezik az Ön preferenciáinak megfelelően.

Csomagkezelés

A Debian csomagkezelő rendszert használja, amely leegyszerűsíti a szoftvercsomagok telepítésének, frissítésének és eltávolításának folyamatát.

Multimédiás támogatás

Az Ubuntu beépített támogatást tartalmaz a multimédiás kodekekhez és illesztőprogramokhoz, ami jó választássá teszi azokat a felhasználókat, akik számítógépüket médialejátszásra vagy -készítésre szeretnék használni.

CentOS vs. Ubuntu

És itt van a CentOS és az Ubuntu összehasonlító táblázata.

KategóriaCentOSUbuntuOriginA Red Hat Enterprise Linux (RHEL) forráskódjából készült Bármelyik kívánt DEUnity volt az alapértelmezett 2017-ig, és most a GNOME.SecurityKnownt használja robusztus biztonsági funkciói miatt, alapértelmezés szerint engedélyezve a SELinux-szal (Security-Enhanced Linux) Általában biztonságosnak tekinthető – AppArmor a további biztonság érdekében. .Nagy és aktív közösség, nagy hangsúlyt fektetve a felhasználóbarátságra HasználatGyakran használják vállalati és szerveralkalmazásokhoz. Népszerű a fejlesztők és az asztali felhasználók körében.SystemdSysVinitet használja alapértelmezett indítórendszerkéntA systemd-t használja alapértelmezett indítórendszerként.Cloud SupportCentOS jól támogatja a felhőkörnyezeteket, beleértve az Amazon Web Services szolgáltatást (AWS) és az OpenStackUbuntu a felhőkörnyezetek erős támogatásáról ismert, és a felhőben a legszélesebb körben használt operációs rendszer.Rendszerkövetelmények Több rendszererőforrást igényel, mint az Ubuntu, különösen a grafikus interfészek esetében. Kevesebb rendszererőforrást igényel, mint a CentOS, így alkalmasabb régebbi hardverekhez vagy korlátozott erőforrásokhoz. Environments.Default File System Alapértelmezés szerint az XFS fájlrendszert használja, amely megbízhatóságáról ismert.Ext4 fájlrendszerAPricingCentOS ingyenes és a nyílt forráskódú Ubuntu is ingyenes és nyílt forráskódú, de a kanonikus díjat számít fel a kereskedelmi szolgáltatásokért és támogatásért.

Érdemes megjegyezni, hogy a CentOS és az Ubuntu egyaránt népszerű Linux-disztribúciók, és az alkalmazások széles skáláját képesek kezelni. A döntés meghozatalakor vegye figyelembe használati eseteit, az egyes disztribúciók ismeretét és a rendelkezésre álló kereskedelmi támogatási lehetőségeket.

A CentOS használati esetei

Vállalati szerver alkalmazások

A CentOS-t gyakran használják stabilitási és biztonsági funkciói miatt vállalati szerverkörnyezetekben. Konzervatív kiadási ciklusa és a SELinux népszerű választássá teszik webszerverek, adatbázis-kiszolgálók és más kritikus alkalmazások tárolására.

Big data és elemzés

A CentOS értékes eszköznek bizonyult a big data és az analitika világában. Kompatibilis olyan keretrendszerekkel, mint a Hadoop és a Spark, ami kiváló lehetőséget kínál adatvezérelt alkalmazások építésére.

Nagy teljesítményű számítástechnika

A CentOS-t általában nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) környezetekben használják, mivel kompatibilis a párhuzamos számítási könyvtárakkal, például az MPI-vel és az OpenMP-vel.

Ubuntu használati esetei

Asztali számítástechnika

Az Ubuntu felhasználóbarát felületének és könnyű kezelhetőségének köszönhetően népszerű az asztali felhasználók körében. Előre telepítve van számos népszerű asztali alkalmazással, mint például a LibreOffice, a Firefox és a GIMP képszerkesztő.

  Jegyzetek szinkronizálása iPhone és iPad készüléken

Fejlesztés és programozás

A fejlesztők az Ubuntut használják nagy közösségének és az olyan népszerű programozási nyelvek támogatásának köszönhetően, mint a Python, Ruby és Java. Fejlesztési eszközök és környezetek széles skálája is elérhető.

Felhő alapú számítástechnika

Az Ubuntut felhőalapú számítástechnikai környezetekben is használják, mivel kompatibilis az olyan népszerű felhőplatformokkal, mint az AWS, a Microsoft Azure és a Google Cloud. Ez a preferált operációs rendszer az Ubuntu OpenStack disztribúcióhoz is.

A CentOS korlátai

A CentOS és az Ubuntu két csúcsminőségű Linux disztribúció, amelyet az informatikusok világszerte széles körben használnak. Széles népszerűségük ellenére mindkettőnek megvannak a maga egyedi hátrányai.

Lassabb kioldási ciklusok

A CentOS kiadási ciklusa viszonylag lassabb a többi Linux-disztribúcióhoz képest, ami késleltetheti a legújabb funkciókhoz vagy frissítésekhez való hozzáférést.

Korlátozott szoftverelérhetőség

Míg a CentOS stabilitásáról ismert, gyakran lemarad a legújabb szoftvercsomagokhoz való hozzáférés terén. Ez frusztráló élmény lehet a legmodernebb szolgáltatásokat kereső felhasználók számára.

Biztonsági kérdések

A biztonsági problémák a CentOS további korlátai. Bár a CentOS köztudottan biztonságos operációs rendszer, a múltban szenvedett bizonyos sebezhetőségektől. A CentOS-nek például tovább tartott a Spectre és a Meltdown sebezhetőségeinek kezelése más disztribúciókhoz képest.

Az Ubuntu korlátai

Az alábbiakban ismertetjük az Ubuntu operációs rendszer néhány hátrányát: –

Gyakori frissítések

Az Ubuntu meglehetősen gyakran ad ki frissítéseket, ami lehet áldás és kár is. A gyakori frissítések előnyösek lehetnek egyes felhasználók számára. A stabilabb környezetet kedvelők számára azonban zavaró lehet.

Adatvédelmi aggályok

Ezenkívül az Ubuntu adatvédelmi aggodalmak miatt is kritikával szembesült, mivel adatokat gyűjt a felhasználóktól, beleértve a keresési lekérdezéseket és az alkalmazáshasználati adatokat. Bár ez az adatgyűjtés anonimnak és önkéntesnek kell lennie, egyes felhasználók továbbra is aggódhatnak az adatvédelem miatt.

A szerző megjegyzése ✍️

És végül, a használni kívánt Linux disztribúció kiválasztása a konkrét igényektől és használati esetektől függ.

A CentOS kiváló választás olyan vállalati környezetekhez, amelyek hosszú távú támogatást és stabilitást igényelnek, míg az Ubuntu felhasználóbarát felülete és sokoldalúsága népszerű választássá teszi személyes és oktatási célokra.

Mindkét disztribúciónak megvannak a maga erősségei és gyengeségei, ezért elengedhetetlen a követelmények és a célok figyelembe vétele a döntés meghozatalakor.

Remélem, hasznosnak találta ezt a cikket a CentOS vs Ubuntu és előnyeik megismerésében. Érdekelheti azt is, hogy megismerje a legjobb Linux partíciókezelőket a lemezterület módosításához.