A helyes választás 2023-ban

A CentOS és az Ubuntu a legnépszerűbb választás kiszolgálói és asztali környezetekben.

A megfelelő Linux disztribúció kiválasztása e kettő közül nehéz feladat lehet.

Bár mindkét disztribúció a nyílt forráskódú Debian architektúrán alapul, van néhány lényeges különbség a kettő között, amelyek jobb választást jelenthetnek az Ön igényeinek.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a CentOS és az Ubuntu közötti különbségeket, és segítünk eldönteni, hogy melyik a megfelelő választás az Ön számára.

Kezdjük el!

A CentOS áttekintése

A CentOS projekt főként két változatból áll. CentOS Linux és CentOS Stream.

A CentOS Linux egy stabil disztribúció, amelyet éles használatra terveztek. A Red Hat Enterprise Linux (RHEL) upstream forráskódján alapul, és ingyenes, közösség által támogatott alternatívát kínál az RHEL-hez.

Ez a disztribúció rögzített kiadási ütemezést követ, a főbb kiadások általában legfeljebb 10 évig támogatottak. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók a CentOS Linuxra támaszkodhatnak a stabilitás és a hosszú távú támogatás érdekében.

A CentOS Stream viszont egy gördülő kiadású disztribúció, amely folyamatosan frissíti a legújabb funkciókat és hibajavításokat. Az RHEL fejlesztési ágán alapul, és szorosabb illeszkedést biztosít az RHEL-hez, mint a CentOS Linux.

Olyan fejlesztőknek készült, akik új funkciókat szeretnének tesztelni, és naprakészek maradnak a legújabb fejlesztésekkel kapcsolatban. Alkalmas olyan éles környezetekhez is, amelyek gyakoribb frissítéseket igényelnek, mint amit a CentOS Linux biztosít.

A fő különbség a CentOS Linux és a CentOS Stream között a kiadási modelljük. A CentOS Linux kiadások stabil és tesztelt RHEL-kiadásokon alapulnak, míg a CentOS Stream folyamatosan frissített adatfolyamot kínál az új hibajavításokról.

Emiatt a CentOS Stream jó választás azoknak a fejlesztőknek, akik szeretnének az élen maradni, és tesztelni szeretnének az új funkciókat, mielőtt azok megjelennének az RHEL-ben.

A CentOS Project bejelentette, hogy a CentOS Linuxról a CentOS Streamre helyezik át a hangsúlyt, amely egy gördülő kiadási disztribúció.

Ennek eredményeként a CentOS Linux 7 2024. június 30-án eléri élettartama végét, és a továbbiakban nem kap frissítéseket vagy támogatást a CentOS Projecttől. Ez azt jelenti, hogy a CentOS Linux 7 többé nem lesz életképes választás éles szerverek vagy más, kritikus fontosságú rendszerek számára.

A CentOS Stream 8 2024. május 31-én éri el élete végét. Ezt követően a továbbiakban nem kap frissítéseket, beleértve a CentOS Project biztonsági javításait.

  Miért nem engedi a GroupMe bejelentkezni?

A jelenleg CentOS Stream 8-at használó felhasználókat arra biztatjuk, hogy ezen időpont előtt térjenek át a CentOS Stream legújabb verziójára (azaz a 9-es verzióra) vagy egy másik támogatott disztribúcióra.

A CentOS Stream 9 azonban továbbra is kap frissítéseket és támogatást, amely folyamatos folyamot biztosít a felhasználók számára a legújabb szolgáltatásokról és hibajavításokról. Bár ez a fókuszváltás néhány felhasználó számára kiábrándító lehet, lehetőséget kínál a CentOS közösség számára, hogy hozzájáruljon a CentOS Stream fejlesztéséhez és alakítsa jövőjét.

Ha pedig további információra van szüksége ezzel kapcsolatban, keresse fel a CentOS fejlesztőinek hivatalos blogbejegyzését.

Az Ubuntu áttekintése

Az Ubuntu egy ingyenes és nyílt forráskódú Debian-alapú Linux disztribúció. A 2004-es első kiadás óta az Ubuntu jelentős fejlesztésen ment keresztül, jelenleg a Canonical Ltd. karbantartója.

Az Ubuntu egyik legfontosabb jellemzője a felhasználóbarátság. Ez az operációs rendszer grafikus felhasználói felülettel rendelkezik, amely még a korlátozott műszaki ismeretekkel rendelkezők számára is könnyen használható.

Az Ubuntu számos szoftvermodullal is előre telepítve érkezik, beleértve a termelékenységet növelő eszközöket, multimédiás alkalmazásokat és fejlesztőeszközöket, amelyek ideális választássá teszik személyes és professzionális használatra egyaránt.

Az Ubuntu sokoldalúságáról és különféle használati esetekhez való alkalmazkodóképességéről is ismert. A csomagkezelő lehetővé teszi a szoftvercsomagok egyszerű telepítését és eltávolítását, az operációs rendszer pedig testreszabható a felhasználó preferenciái alapján.

A gyakori biztonsági frissítések, a kötelező beléptetőrendszer és a beépített tűzfal segít megvédeni a felhasználó adatait és magánéletét a külső fenyegetésekkel szemben.

A CentOS előnyei

Ennek a két disztribúciónak van némi különbsége a funkciók, a célközönség és az alkalmazások tekintetében. Íme néhány előnye mindegyiknek:

Stabilitás és biztonság

A CentOS stabilitásáról és biztonságáról híres, így a vállalati környezetek népszerű választása.

Nyílt forráskódú jellegének köszönhetően bárki módosíthatja és terjesztheti a forráskódját. Beépített biztonsági funkciókkal is rendelkezik, mint például a SELinux, a tűzfalak és a titkosítás.

Hosszú távú támogatás

A CentOS hosszú távú támogatást kínál frissítésekkel és javításokkal, akár 10 évig. Megbízható platformot biztosít a vállalkozások számára.

Kompatibilitás

A szoftvereszközök és -alkalmazások széles skálájával is kompatibilis, ezért erős követőire tett szert a fejlesztők és az informatikai szakemberek körében.

Közösség

A CentOS nagy felhasználói és fejlesztői közösséggel rendelkezik, akik aktívan részt vesznek a fejlesztésében, és támogatást nyújtanak a szükségben való segítségnyújtáshoz.

Az Ubuntu előnyei

Felhasználóbarátság

Mint mindannyian tudjuk, az Ubuntu felhasználóbarátságáról ismert. Egyszerű és hatékony felületet biztosít, amely kiváló lehetőséget kínál otthoni felhasználók számára.

  A telefon nem fogad szöveges üzeneteket – Javítás

Testreszabás

Az Ubuntu nagymértékben testreszabható, számos témával, ikonnal és más testreszabási lehetőséggel rendelkezik az Ön preferenciáinak megfelelően.

Csomagkezelés

A Debian csomagkezelő rendszert használja, amely leegyszerűsíti a szoftvercsomagok telepítésének, frissítésének és eltávolításának folyamatát.

Multimédiás támogatás

Az Ubuntu beépített támogatást tartalmaz a multimédiás kodekekhez és illesztőprogramokhoz, ami jó választássá teszi azokat a felhasználókat, akik számítógépüket médialejátszásra vagy -készítésre szeretnék használni.

CentOS vs. Ubuntu

És itt van a CentOS és az Ubuntu összehasonlító táblázata.

KategóriaCentOSUbuntuOriginA Red Hat Enterprise Linux (RHEL) forráskódjából készült Bármelyik kívánt DEUnity volt az alapértelmezett 2017-ig, és most a GNOME.SecurityKnownt használja robusztus biztonsági funkciói miatt, alapértelmezés szerint engedélyezve a SELinux-szal (Security-Enhanced Linux) Általában biztonságosnak tekinthető – AppArmor a további biztonság érdekében. .Nagy és aktív közösség, nagy hangsúlyt fektetve a felhasználóbarátságra HasználatGyakran használják vállalati és szerveralkalmazásokhoz. Népszerű a fejlesztők és az asztali felhasználók körében.SystemdSysVinitet használja alapértelmezett indítórendszerkéntA systemd-t használja alapértelmezett indítórendszerként.Cloud SupportCentOS jól támogatja a felhőkörnyezeteket, beleértve az Amazon Web Services szolgáltatást (AWS) és az OpenStackUbuntu a felhőkörnyezetek erős támogatásáról ismert, és a felhőben a legszélesebb körben használt operációs rendszer.Rendszerkövetelmények Több rendszererőforrást igényel, mint az Ubuntu, különösen a grafikus interfészek esetében. Kevesebb rendszererőforrást igényel, mint a CentOS, így alkalmasabb régebbi hardverekhez vagy korlátozott erőforrásokhoz. Environments.Default File System Alapértelmezés szerint az XFS fájlrendszert használja, amely megbízhatóságáról ismert.Ext4 fájlrendszerAPricingCentOS ingyenes és a nyílt forráskódú Ubuntu is ingyenes és nyílt forráskódú, de a kanonikus díjat számít fel a kereskedelmi szolgáltatásokért és támogatásért.

Érdemes megjegyezni, hogy a CentOS és az Ubuntu egyaránt népszerű Linux-disztribúciók, és az alkalmazások széles skáláját képesek kezelni. A döntés meghozatalakor vegye figyelembe használati eseteit, az egyes disztribúciók ismeretét és a rendelkezésre álló kereskedelmi támogatási lehetőségeket.

A CentOS használati esetei

Vállalati szerver alkalmazások

A CentOS-t gyakran használják stabilitási és biztonsági funkciói miatt vállalati szerverkörnyezetekben. Konzervatív kiadási ciklusa és a SELinux népszerű választássá teszik webszerverek, adatbázis-kiszolgálók és más kritikus alkalmazások tárolására.

Big data és elemzés

A CentOS értékes eszköznek bizonyult a big data és az analitika világában. Kompatibilis olyan keretrendszerekkel, mint a Hadoop és a Spark, ami kiváló lehetőséget kínál adatvezérelt alkalmazások építésére.

Nagy teljesítményű számítástechnika

A CentOS-t általában nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) környezetekben használják, mivel kompatibilis a párhuzamos számítási könyvtárakkal, például az MPI-vel és az OpenMP-vel.

  Jegyzetek szinkronizálása iPhone és iPad készüléken

Ubuntu használati esetei

Asztali számítástechnika

Az Ubuntu felhasználóbarát felületének és könnyű kezelhetőségének köszönhetően népszerű az asztali felhasználók körében. Előre telepítve van számos népszerű asztali alkalmazással, mint például a LibreOffice, a Firefox és a GIMP képszerkesztő.

Fejlesztés és programozás

A fejlesztők az Ubuntut használják nagy közösségének és az olyan népszerű programozási nyelvek támogatásának köszönhetően, mint a Python, Ruby és Java. Fejlesztési eszközök és környezetek széles skálája is elérhető.

Felhő alapú számítástechnika

Az Ubuntut felhőalapú számítástechnikai környezetekben is használják, mivel kompatibilis az olyan népszerű felhőplatformokkal, mint az AWS, a Microsoft Azure és a Google Cloud. Ez a preferált operációs rendszer az Ubuntu OpenStack disztribúcióhoz is.

A CentOS korlátai

A CentOS és az Ubuntu két csúcsminőségű Linux disztribúció, amelyet az informatikusok világszerte széles körben használnak. Széles népszerűségük ellenére mindkettőnek megvannak a maga egyedi hátrányai.

Lassabb kioldási ciklusok

A CentOS kiadási ciklusa viszonylag lassabb a többi Linux-disztribúcióhoz képest, ami késleltetheti a legújabb funkciókhoz vagy frissítésekhez való hozzáférést.

Korlátozott szoftverelérhetőség

Míg a CentOS stabilitásáról ismert, gyakran lemarad a legújabb szoftvercsomagokhoz való hozzáférés terén. Ez frusztráló élmény lehet a legmodernebb szolgáltatásokat kereső felhasználók számára.

Biztonsági kérdések

A biztonsági problémák a CentOS további korlátai. Bár a CentOS köztudottan biztonságos operációs rendszer, a múltban szenvedett bizonyos sebezhetőségektől. A CentOS-nek például tovább tartott a Spectre és a Meltdown sebezhetőségeinek kezelése más disztribúciókhoz képest.

Az Ubuntu korlátai

Az alábbiakban ismertetjük az Ubuntu operációs rendszer néhány hátrányát: –

Gyakori frissítések

Az Ubuntu meglehetősen gyakran ad ki frissítéseket, ami lehet áldás és kár is. A gyakori frissítések előnyösek lehetnek egyes felhasználók számára. A stabilabb környezetet kedvelők számára azonban zavaró lehet.

Adatvédelmi aggályok

Ezenkívül az Ubuntu adatvédelmi aggodalmak miatt is kritikával szembesült, mivel adatokat gyűjt a felhasználóktól, beleértve a keresési lekérdezéseket és az alkalmazáshasználati adatokat. Bár ez az adatgyűjtés anonimnak és önkéntesnek kell lennie, egyes felhasználók továbbra is aggódhatnak az adatvédelem miatt.

A szerző megjegyzése ✍️

És végül, a használni kívánt Linux disztribúció kiválasztása a konkrét igényektől és használati esetektől függ.

A CentOS kiváló választás olyan vállalati környezetekhez, amelyek hosszú távú támogatást és stabilitást igényelnek, míg az Ubuntu felhasználóbarát felülete és sokoldalúsága népszerű választássá teszi személyes és oktatási célokra.

Mindkét disztribúciónak megvannak a maga erősségei és gyengeségei, ezért elengedhetetlen a követelmények és a célok figyelembe vétele a döntés meghozatalakor.

Remélem, hasznosnak találta ezt a cikket a CentOS vs Ubuntu és előnyeik megismerésében. Érdekelheti azt is, hogy megismerje a legjobb Linux partíciókezelőket a lemezterület módosításához.