A 8 legjobb FMEA kockázatelemző szoftver 2023-ban

A Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) egy proaktív, szisztematikus, lépésről lépésre történő kockázatértékelési folyamat a folyamatok és/vagy termékek mélyreható értékelésére annak meghatározására, hogy hol és hogyan fordulhatnak elő hibák tervezésük, gyártásuk és összeszerelésük során. a kudarcok következményei. Ez viszont segít azonosítani azokat a területeket, amelyek azonnali figyelmet igényelnek.

A meghibásodási mód azokra a különféle módokra utal, amelyekben egy termék vagy folyamat meghibásodhat, ahol a hibák a ténylegesen előforduló hibák, amelyek következményekkel járnak a folyamatot vagy terméket használók számára. A hatáselemzés ezzel szemben a különböző azonosított meghibásodási módokból eredő következmények tanulmányozására vonatkozik.

Az FMEA nagyon hasznos a tesztmenedzsmentben, a tesztelési tevékenységek irányításának és nyomon követésének folyamatában, hogy az erőforrásokat a legfontosabb vagy leginkább kockázatos területekre összpontosítsák, így biztosítva a termékek magas színvonalú tesztelését.

Ilyen esetekben az FMEA-t arra használják, hogy azonosítsák a potenciális kockázatokat és hibákat a tesztelési folyamat során, és rangsorolják azokat a vizsgált termék minőségére és megbízhatóságára gyakorolt ​​hatásuk alapján.

Segít a tesztek lebonyolítóinak abban is, hogy azonosítsák a meghibásodási módokat, például a hardverhibákat vagy a szoftverhibákat, és meghatározzák ezek hatását a tesztelési folyamatra és a tesztelt termékre.

Miért fontos az FMEA?

Egyetlen termék vagy szolgáltatás sem tökéletes vagy teljesen hibamentes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene tenni a hibákat a lehető legkisebbre csökkenteni.

A hibák költségesek, különösen akkor, ha egy termék vagy folyamat késői fejlesztési szakaszában fordulnak elő vagy fedezik fel őket. Minél korábban észleli a hibát, annál jobb. Ez az oka annak, hogy az FMEA kulcsfontosságú a termékek vagy folyamatok tervezése, gyártása vagy összeszerelése során.

Az FMEA lehetővé teszi a hibák korai felismerését és rangsorolását a következményeik súlyossága, az észlelés könnyűsége és az előfordulásuk gyakorisága szerint. Ezután lépéseket lehet tenni a hibák minimalizálására vagy teljes kiküszöbölésére, kezdve a súlyosabb következményekkel járó hibáktól.

Ez viszont segít megelőzni a hibák újbóli előfordulását, és még akkor is, ha hibaüzemmód lép fel, a felhasználók útmutatót kapnak a hiba kezeléséhez szükséges lépésekről.

Mikor kell elvégezni a hibamód- és hatáselemzést

Az FMEA a legjobban olyan helyzetekben hajtható végre, ahol hibák léphetnek fel, amelyek általában olyan tevékenységeket foglalnak magukban, amelyek a tervezésben, a termékekben, a jellemzőkben vagy a meglévő termékek eltérő felhasználásában változnak.

Néhány olyan helyzet, amikor jó ötlet lehet az FMEA elvégzése:

 • Amikor egy új terméket vagy folyamatot terveznek vagy egy meglévő terméket újraterveznek
 • Ha egy meglévő terméket a tervezetttől eltérő módon szeretne használni, vagy egy meglévő folyamatot új módon szeretne alkalmazni
 • Ha egy meglévő terméket, folyamatot vagy szolgáltatást szeretne javítani
 • Amikor elemezni szeretné egy termék vagy szolgáltatás hibáit és integritását
 • Új folyamat, vagy módosított meglévő folyamat szabályozási terveinek kidolgozásakor

Szintén erősen ajánlott az FMEA rendszeres elvégzése egy termék vagy folyamat élettartama során.

  Túl hosszú, nem olvastam A Chrome kiterjesztés összefoglalja a hosszú cikkeket

Példák az FMEA-ra

Az FMEA elemzést számos különböző iparág alkalmazta. A szoftverfejlesztésben az FMEA használható a lehetséges meghibásodási módok azonosítására egy fejlesztés alatt álló banki alkalmazásban. A meghibásodási módok közé tartozhatnak a biztonság megsértése, téves számítások vagy akár az adatok megsérülése a tranzakciók során.

Ezeknek a meghibásodási módoknak a következménye lehet pénzügyi veszteség vagy érzékeny adatok elvesztése. Az FMEA-elemzés elvégzésével a szoftverfejlesztők feljegyezhetik a lehetséges meghibásodási módokat, megállapíthatják azok súlyossági szintjét, és cselekvési terveket dolgozhatnak ki a magas kockázatú hibamódok kezelésére.

A gyártás során az FMEA elemzés felhasználható a meghibásodási módok azonosítására olyan folyamatokban, mint a fröccsöntés. Az ilyen folyamatokban azonosítható meghibásodási módokra példa lehet a gyártási késések, a penésztörés és a helytelen anyagbefecskendezés.

A hatások nem megfelelő formák készítéséhez, költségek növekedéséhez és a gyártási hatékonyság csökkenéséhez vezethetnek. Az FMEA elemzés felhasználható ezen meghibásodási módok azonosítására és kezelésükre, hogy javítsák a folyamat minőségét és a folyamat általános eredményét a gyártó vállalaton.

Az FMEA folyamat

Az FMEA elemzés során a következő lépéseket kell megtenni a termék vagy folyamat lehetséges meghibásodásának azonosítása és kezelése érdekében:

 • Határozza meg az FMEA elemzés hatókörét, és egyértelműen azonosítsa az elvégzett FMEA típusát, mire terjed ki és milyen részletességgel, és gondoskodjon arról, hogy a csapat minden tagja egyértelműen közölje ezt az FMEA-t végző csapattal.
 • Állítson össze egy csapatot olyan emberekből, akik sokrétű tudással és tapasztalattal rendelkeznek a termékkel, folyamattal vagy szolgáltatással kapcsolatban, és megértik az ügyfelek igényeit
 • Bontsa fel a rendszert vagy folyamatot kezelhető összetevőkre, funkciókra vagy elemzési lépésekre.
 • Minden egyes komponens vagy funkció esetében azonosítsa a lehetséges hibamódokat.
 • Határozza meg az egyes lehetséges hibamódok hatásait a rendszerre, a termékekre vagy a folyamatokra
 • Rendeljen súlyossági, előfordulási és észlelhetőségi besorolást minden lehetséges hibamódhoz a hiba lehetséges hatásai alapján. Az értékelési skála általában 1-től 10-ig terjed, a 10 a legsúlyosabb.
 • Azonosítsa az egyes hibamódok lehetséges okait. Ezt megteheti ötletbörzével vagy más eszközökkel, mint például az Ishikawa diagram vagy az 5 Miért.
 • Az egyes hibamódok rangsorolása a kiválasztott kritériumok alapján. Ennek alapja lehet a hibamód előfordulásának gyakorisága, az észlelés könnyűsége vagy a hibamód súlyossága
 • Cselekvési tervek kidolgozása és végrehajtása a legkritikusabb hibamódok kezelésére. Ez magában foglalhatja az újratervezést, a folyamatmódosításokat vagy további vezérlőket
 • Dokumentálja és frissítse az FMEA-t, feljegyezve az azonosított hibamódokat és az azok enyhítésére hozott intézkedéseket. Ezt azután közlik az érintett érdekeltekkel.
 • Az FMEA elemzés egy folyamatos folyamat, amelyet a szervezeteknek rendszeresen el kell végezniük. Íme néhány szoftvermegoldás, amelyekkel az FMEA folyamat stresszmentessé és nagyon hatékonysá válik.

  ReliaSoft XFMEA

  A Reliasoft XFMEA egy robusztus, funkciókban gazdag FMEA szoftver, amelyet olyan cégek használnak, mint a Rolls Royce, a Coca-cola és a BAE rendszerek.

  A szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy négy különböző típusú FMEA elemzést végezzenek, nevezetesen a folyamat-FMEA-t, a rendszer-FMEA-t, a tervezési FMEA-t és a hibamód-, hatás- és kritikussági elemzést (FMECA). Ez amellett, hogy támogatja a főbb iparági szabványokat minden típusú FMEA elemzéshez.

    Mi az adatvirtualizáció és miért van szükségünk rá?

  Az XFMEA lehetővé teszi az elemzési projekt egyszerű konfigurálását az FMEA-val együtt használt kockázatértékelési módszertanhoz való igazodás érdekében.

  Ezenkívül az XFMEA lehetővé teszi az adatok átvitelét a Design FMEA-ból a Process FMEA-ba, az FMEA során végrehajtandó tesztek automatikus generálását, rugalmas adatkezelési eszközöket kínál, és támogatja a folyamatfolyamat-diagramot, amely logikusan, vizuálisan ábrázolja a folyamatot. elemzik.

  Intelex FMEA

  Az Intelex FMEA egy FMEA-szoftver, amely kiválóan támogatja az együttműködést és a csapatalapú problémamegoldó megközelítést, amellett, hogy segíti a szervezeteket az FMEA folyamat és munkafolyamatok szabványosításában és egyszerűsítésében.

  Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonosítsák és kiküszöböljék a termékeikben és folyamataikban esetlegesen előforduló hibákat, valamint könnyen nyomon követhetik az összes FMEA-t a teljes szervezetben. Azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyomon kövessék az azonosított kockázatok leküzdésére irányuló tevékenységeket, és újrafelhasználható tudásbázist építsenek ki a lehetséges hatásokról és okokról.

  DataLyzer FMEA

  A DataLyzer FMEA szoftver a DataLyzer szoftvercsomag moduljaként érkezik. Ugyanakkor önálló modulként is üzemeltethető. A Datalyzer FMEA lehetővé teszi az FMEA-kritériumok és osztályozási szimbólumok testreszabását, hogy megfeleljenek az iparágnak, ahol a szoftvert FMEA-elemzés elvégzésére használják.

  Támogatja továbbá a felhasználók, szerepkörök és engedélyek hozzárendelését az erőforrásokhoz való hozzáférés irányítására, így több felhasználóval is használható a különböző részlegeken anélkül, hogy a felhasználói jogokat és jogosultságokat rosszul kezelnék.

  A Datalyzer FMEA ezenkívül lehetővé teszi az FMEA folyamat irányítására szolgáló folyamatfolyamatok egyszerű létrehozását és generálását, valamint lehetővé teszi az FMEA-k egyszerű karbantartását referencia-FMEA-k használatával, amelyek automatikusan frissülnek minden FMEA-ban egy adott referencia-FMEA használatával.

  Támogatja a hibák kiváltó okainak elemzését és részletes jelentések generálását az elvégzett FMEA-ból, és könnyen átvehető a szervezetek számára, mivel viszonylag könnyen megtanulható, hogyan kell használni, és ingyenes oktatóanyagokat is kínál az FMEA elemzés végrehajtásához.

  Relyence FMEA

  A teljes FMEA-megoldásként hirdetett Relyence FMEA tele van olyan funkciókkal, amelyek stresszmentessé teszik az FMEA-elemzés folyamatát, mivel a Relyence mindent megtesz a felhasználók számára. Először is, a felhasználók bármilyen típusú FMEA-elemzést végezhetnek a tervezési FMEA-kból, a folyamat-FMEA-kból, a darabos FMECA-kból és az FMEA-MSR-ekből, és a felhasználók saját egyéni FMEA-kat is futtathatnak.

  Az FMEA lebonyolítási folyamatának még egyszerűbbé tétele érdekében a felhasználók választhatnak a rendelkezésre álló egyéni FMEA-sablonok közül, vagy saját testreszabott FMEA-kat futtathatnak. A felhasználók hozzáférhetnek a Relyence tudásbankhoz is, amely lehetővé teszi számukra az FMEA elemzések újrafelhasználását, keresését és szinkronizálását.

  A Relyence FMEA lehetővé teszi az elvégzett FMEA elemzéshez való hozzáférést bármikor, bárhol és bármilyen eszközön, beleértve a mobileszközöket is. Támogatja a szerepalapú engedélyeket és a hatékony hozzáférés-szabályozást is, és mindig szinkronban lévő funkciókkal rendelkezik, amelyek biztosítják, hogy az FMEA-k mindig naprakészek legyenek, és a lefedettség teljes legyen.

  A felhasználók egy irányítópultot is kapnak, amely összegyűjti és rendszerezi az FMEA-adatokat, lehetővé téve az elvégzett FMEA-k holisztikus áttekintését.

  PQ-FMEA+

  A PQ-FMEA+ nyolc különböző nyelven elérhető FMEA-szoftver, amely támogatja a különböző FMEA-elemzések készítését, valamint funkciókat biztosít a vezérlés tervezéséhez és folyamatábrák rajzolásához. Ezzel az FMEA-megoldással a felhasználók kevesebb időt töltenek az FMEA-elemzés előkészítésével, és általános javulást tapasztalnak a csapatmunkában az FMEA-elemzés során.

    Javítsa ki a CE-34788-0 számú PS4 hibát

  A PQ-FMEA+ az FMEA-elemzés egyszerű módosításához, az FMEA-elemzés egyszerű dokumentálásához, valamint az adatok erős integritásának biztosításához az FMEA-elemzésben.

  QT9™ QMS FMEA

  A QT9™ QMS FMEA felügyeleti modul a QT9™ QMS szoftver részeként érkezik, és többplatformos FMEA megoldást kínál, amely automatizálja az FMEA folyamatot, így nincs szükség kézi FMEA végrehajtására, ami időigényes.

  A QT9™QMS Androidon, iOS-en, Windowson vagy bármely webböngészőn fut, lehetővé téve a hozzáférést az FMEA elemzéshez a világ bármely pontjáról, bármely eszközről.

  A QT9™ QMS FMEA lehetővé teszi az FMEA rekordok gyors létrehozását és felülvizsgálatát a beépített FMEA rekordok segítségével. Lehetővé teszi a kereshető FMEA rekordok tárolását, az azonosított hibák kockázati prioritási számainak automatikus kiszámítását, és e-mailben értesíti a felhasználókat, ha bármilyen változás történik az FMEA elemzésben.

  A felhasználók láthatják az FMEA elemzés során bekövetkezett változások idővonalát is. A felhasználók hozzáférhetnek egy könnyen használható irányítópulthoz is, amely személyre szabott nézetet kínál az FMEA elemzésben együttműködő különböző felhasználók számára.

  FMEA Stúdió

  Az iQA System által kifejlesztett FMEA Studio egy robusztus FMEA szoftverbővítmény a Microsoft Excelhez, és csak Windows operációs rendszerben működik.

  Az FMEA Studio közvetlenül a Microsoft Excelen belül működik, és sablonokat biztosít különböző típusú FMEA elemzésekhez, mint például az alapvető FMEA, a tervezési FMEA, a folyamat-FMEA, a szoftver FMEA és az egészségügyi FMEA. A felhasználók saját testreszabott sablonokat is létrehozhatnak saját FMEA-elemzéseikhez.

  Az FMEA stúdió olyan funkciókkal is rendelkezik az FMEA számára, mint a folyamat folyamatábra, a kockázatok értékelése a cselekvési prioritási táblázat szerint, az FMEA kockázatok értékelése 2D és 3D mátrixok használatával, valamint rangsorolási táblázatok a súlyosság, az előfordulás vagy az észlelési szint egyszerű rangsorolásához.

  Az FMEA stúdió felhasználóinak előnye az is, hogy könnyen szerkeszthetik FMEA dokumentumaikat, és megoszthatják azokat más felhasználókkal. Más FMEA megoldásokhoz képest az FMEA stúdió viszonylag olcsóbb.

  SoftExpert FMEA

  A SoftExpert FMEA egy nagyon felhasználóbarát és könnyen használható FMEA megoldás. Egy lépésről lépésre haladó varázslóval rendelkezik, amely végigvezeti a felhasználókat az FMEA-struktúrák létrehozásában, és hierarchikusan megjeleníti a teljes FMEA-struktúrákat.

  A felhasználók hozzáférhetnek a termékek, folyamatok, funkciók, hibamódok, hatások, meglévő okok és vezérlési katalógusokhoz is az FMEA elemzésben.

  A SoftExpert FMEA emellett automatikusan kiszámítja az azonosított hibamódok kockázati prioritásának számát, és automatikusan elküldi a megelőző és javító intézkedéseket a felhasználóknak.

  A felhasználók megjeleníthetik az FMEA-adatokat a hagyományos munkalap-formátum használatával, és vezetői jelentéseket készíthetnek, amelyek kiemelik a termékek vagy folyamatok hibáit, valamint a megtett megelőző vagy korrekciós intézkedések hatékonyságát.

  Mindezt összefoglalva, a SoftExpert FMEA lehetővé teszi a többfelhasználós rendszerkonfigurációt, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy egy FMEA elemzésben konfigurálják a hozzáférési jogokat különböző felhasználók számára.

  Következtetés

  Az FMEA-elemzés egy proaktív folyamat, amelynek célja a problémák megtalálása és megoldása még azelőtt, hogy azok a termékekben vagy folyamatokban előfordulnának, és ezáltal javítani a minőségüket. Az FMEA-elemzés elvégzését megkönnyítő szoftvermegoldásoknál fontos, hogy ezeket az eszközöket használjuk, és az FMEA-elemzést a folyamat vagy termék fejlesztésének részévé tegyük már az első szakasztól kezdve, annak teljes életciklusa során.

  Felfedezhet néhány legjobb GRC platformot is a kockázatkezeléshez.