A 2023-ban használható webhelykészítő?

A webhelyen keresztüli online jelenlét elengedhetetlen, ha sikereket szeretne elérni a mai digitális piacon. Vannak azonban olyan platformok, mint a Wix és a WordPress, amelyek drámaian minimalizálják a webhely-építési erőfeszítéseket.

A Wix egy webhelykészítő platform, amely intuitív fogd és vidd felületet kínál. Még a nem kódolók is létrehozhatnak egy teljes értékű webhelyet ezzel a minden egyben webhely-készítő megoldással. A sablonok, alkalmazások és kész tárhely széles választéka egyablakossá teszi a fejlesztők számára.

Másrészt a WordPress egy tartalomkezelő rendszer (CMS), amely jobb testreszabási lehetőségeket és rugalmasságot biztosít. Nyílt forráskódú platformként nagyobb ellenőrzést biztosít az adatok és a kód felett a felhasználóknak webhelyeik felépítéséhez.

Mind a teljesen hosztolt Wix, mind a saját üzemeltetésű WordPress népszerű webhely-építő platformok különböző megközelítésekkel és képességekkel. A megfelelő platform kiválasztásához megvizsgálunk néhány lényeges különbséget e platformok között.

Bevezetés a WordPressbe

A WordPress egy rendkívül sokoldalú tartalomkezelő rendszer, amely a világ webhelyeinek 43,1%-át biztosítja. Ez egy nyílt forráskódú platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a WordPress szoftverek szabad létrehozását, szerkesztését és megosztását.

A WordPress.org egy saját üzemeltetésű, nyílt forráskódú CMS, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi webhelyeket hozzanak létre. A felhasználóknak azonban külső szolgáltatókon keresztül kell tárhelyet és domaineket vásárolniuk. Másrészt a WordPress.com egy mindenre kiterjedő blogolási platform, amely webtárhelyet és domain nevet biztosít felhasználóinak.

A WordPress.org használata számos előnnyel jár. Először is, ez olcsó, mivel a platform teljesen ingyenes. Másodszor, a bővítmények és témák hatalmas könyvtárát kínálja, amelyek kiterjesztik a webhely funkcionalitását. Végül, ennek a platformnak az alkalmazkodóképessége jelentős, mivel bármilyen webhely létrehozása érdekében perelhető, az e-kereskedelemtől az online blogokig.

Hatalmas támogatást fog kapni a hatalmas közösségtől és a fejlesztőktől. Bár lehet, hogy nem mindenki tudja használni a WordPress-t a tanulási görbéje miatt, mégis az egyik legnépszerűbb CMS az új webhelyek készítéséhez.

Bevezetés a Wix-be

Ha a WordPressen kívül mást keres, a Wix nagyszerű választás lehet. A WordPress-szel ellentétben a Wix egy webhelykészítő, amely kezdőbarát funkciókat kínál a webhelyek egyszerű létrehozásához.

Az elsődleges különbség a Wix és a WordPress között egyszerű. A Wix webhelykészítő, de nem olyan CMS, mint a WordPress. Nagyon egyszerű felhasználói felületet biztosít, amely hozzáférést biztosít a webhelyek egyszerű létrehozásához szükséges funkciókhoz.

A WordPress azonban nagyobb hozzáférést és ellenőrzést biztosít a webhely minden aspektusa felett, beleértve a webtárhelyet, a karbantartást és egyebeket. De alapszintű kódolási ismeretekkel kell rendelkeznie.

A Wixben számos előnnyel fog járni, beleértve az egyszerű tanulási görbét a drag and drop szerkesztővel a webhely felépítéséhez. Ezenkívül webhely-karbantartási szolgáltatásokat kínál, amelyek csökkentik a frissítések telepítésével és a hibák kijavításával kapcsolatos problémákat. Ezenkívül támaszkodhat az ügyfélközpontú támogatási rendszerére, amely mindig elérhető.

A Wix használata közben nem szükséges kifinomult webhelykészítési készségekkel rendelkeznie. Idővel a WordPress megtanulható, de a témák vagy bővítmények testreszabásához tapasztalt fejlesztők segítségére lesz szükség. Ezzel szemben a Wix megfelelő lehetőség azoknak a kezdőknek, akik minél hamarabb szeretnének hatékony webhelyet készíteni.

Wix vs. WordPress: mélyreható összehasonlítás

Most, hogy ismeri a Wix és a WordPress alapjait, vessünk egy kicsit mélyebbre az egyéni jellemzőikbe. Így könnyebb lesz olyan platformot választani, amely sikeresen segíti céljai elérését.

Sokoldalúság

A sokoldalúság elengedhetetlen a weboldaltervezés során, mivel lehetővé teszi, hogy olyan webhelyet hozzon létre, amely adaptív, rugalmas és képes kielégíteni az idő múlásával változó vásárlói igényeket. Emellett segíthet az online üzlet bővítésében a versenyképesség révén, és elérheti céljait.

A sokoldalúság tekintetében a WordPress megelőzi a Wixet, mivel több tervezést, funkcionalitást és integrációs lehetőséget kínál. De ahhoz, hogy ezt az alkalmazkodóképességet hatékonyan alkalmazzuk, magasabb tanulási görbe van. Ezzel szemben a Wix egy jobban megközelíthető platform, amely tökéletes azok számára, akik egyszerű, alapvető képességekkel rendelkező webhelyet szeretnének.

A WordPress egy nagyon rugalmas platform, amellyel bármilyen webhelyet létrehozhat, amit szeretne. Ezzel a tartalomkezelő rendszerrel létrehozhat egy egyszerű blogot, és akár bármilyen üzletközpontú e-kereskedelmi webhelyet is létrehozhat.

Ezenkívül több ezer fizetős és nem fizetős téma és bővítmény közül választhat. Csak ki kell választania a beépülő modulok telepítését a webhely megjelenésének és funkcióinak megváltoztatásához.

  A LED-es vaku riasztásainak engedélyezése csak akkor, ha az iPhone néma

A WordPress azt is lehetővé teszi, hogy egyéni kód hozzáadásával jelentősen módosítsa a webhely elrendezését és szerkezetét. Így ez egy nagyszerű lehetőség azoknak a szervezeteknek és embereknek, akik bővíthető és adaptálható webhelyet igényelnek.

Ehhez képest a Wix egy kicsit korlátozott platform a sokoldalúság szempontjából. Ideális különféle típusú webhelyek létrehozásához, beleértve a blogokat, a szórakoztatást és az e-kereskedelmi üzleteket. De ez nem kínál teljes ellenőrzést a webhely testreszabhatósága felett.

A Wix által kínált sablonok választéka az Ön vállalkozásának típusa szerint is személyre szabható. Igen, testreszabhatja a sablonokat, de nem teszi lehetővé a mögöttes kódok módosítását.

Egyszerű használat

Már tudjuk, hogy a WordPress egy híres tartalomkezelő rendszer (CMS), amely a webhelyek több mint 40%-át látja el világszerte. Rugalmasságáról és hatalmas testreszabási lehetőségeiről ismert, de kezdetben némi technikai tudásra van szükség. Tehát a WordPress viszonylag könnyen használható a tapasztalt webfejlesztők számára, de kissé kihívást jelent a kezdőknek.

Először is, egy WordPress webhely beállításához webtárhely szolgáltatásra lesz szüksége. Ezután telepítenie kell a CMS-t, és ki kell választania a kívánt témát. Végül a szükséges beépülő modulok telepítésével bővítheti webhelye funkcionalitását.

Azok az emberek, akik nem ismerik a webhelykészítést, még mindig át tudnak menni a tanulási görbén. Mivel a WordPress hatalmas felhasználói és fejlesztői közösséget foglal magában, akik készek segítséget és támogatást nyújtani.

Amikor a Wixről van szó, bárki számára lehetővé teszi, hogy kódolás vagy technikai szakértelem nélkül készítsen webhelyeket. A fogd és vidd felület megkönnyíti a felhasználók számára az elemek hozzáadását és átrendezését a webhelyen.

Sőt, a felhasználók könnyedén hozzáadhatnak további funkciókat webhelyükhöz a Wix alkalmazásboltja segítségével, amely számos előre elkészített elrendezést és alkalmazást is kínál. A Wix a legjobb megoldás azok számára, akik azonnal szeretnének webhelyet készíteni, de nem tudják megtenni a semmiből.

Testreszabás

A WordPress megelőzi a Wixet a testreszabás terén, és néhány jó ok miatt. Nézzünk további betekintést a testreszabási lehetőségekbe:

Témák és sablonok

A Wix több mint 800 tervező által készített sablont kínál, amelyek ideálisak különféle webhelyek létrehozásához. Ezeket az ingyenes és prémium sablonokat testreszabhatja ennek a platformnak a fogd és vidd felületével. Ekkor azonban nem tudja megváltoztatni ezeknek a sablonoknak a kódbázisát, vagy a legtávolabbi képzelete szerint testreszabni.

Hasonlóképpen, a WordPress ingyenes és prémium sablonokat is kínál. Több mint 10000 ingyenes téma között böngészhet. Ezek a sablonok többnyire úgy vannak megtervezve és karbantartva, hogy soha ne sértsék meg webhelye kialakítását. Ezenkívül ezeket a sablonokat tovább testreszabhatja kódolási készségeinek módosításával vagy hozzáadásával.

Beépülő modulok, eszközök és kiegészítők

Jelenleg a Wix több mint 300 alkalmazással rendelkezik a Wix App piacon. Ezekkel az alkalmazásokkal javíthatja webhelye funkcionalitását, és fellendítheti vállalkozását. Ezek az alkalmazások teljesen reszponzívak, és legtöbbjük ingyenesen használható. A prémium verziók használatához azonban bizonyos díjat kell fizetnie.

A WordPress jelentős könyvtárat tartalmaz nyílt forráskódú és ingyenes beépülő modulokból, amelyeket a felhasználók telepíthetnek és bővíthetik webhelyük funkcióit. Több mint 60 000 ingyenesen használható bővítményt fedezhet fel.

A beépülő modulok segítségével űrlapokat kaphat, javíthatja a SEO-t, testreszabhatja online áruházát, és még sok más funkciót adhat hozzá. Ráadásul mindezek a bővítmények frissülnek, és minőségi támogatást nyújt egy hatalmas fejlesztői közösség.

Testreszabás kódoláson keresztül

Bár az általános vélekedés szerint a Wix nem teszi lehetővé az egyéni HTML-t és CSS-t, ez nem teljesen igaz. A platform egy egyedi elemek nevű szolgáltatást kínál, amellyel egyéni kódokat alkalmazhat az elemek megváltoztatásához. A Wix azonban nem támogatja ezeket az elemeket, ha azokat nem a Wix tervezte. Így a testreszabási lehetőségek még korlátozottak.

A WordPress korlátlan testreszabási lehetőségeket tesz lehetővé az egyedi HTML, CSS és JavaScript használatával. Tehát, ha ismeri a kódolást, teljes ellenőrzést és rugalmasságot gyakorolhat webhelye megjelenése és működése felett. Ennek eredményeként módosíthatja a témák és a bővítmények funkcionalitását, és akár saját verziókat is készíthet belőlük.

Árazás

A WordPress egy költséghatékonyabb webhely-építési lehetőség, jobb árazási tervvel. Bár a WordPress-webhely költsége a témáktól, bővítményektől és egyebektől függően változhat. De az általános rugalmasság megéri a ráfordított pénzt. Ezzel szemben a Wix fix árai megbízhatóak lehetnek, de általában drágábbak, mint a WordPress.

  Javítás: Nem lehetséges a másolás és beillesztés a távoli asztali munkamenetbe

Wix árképzés

A Wix ingyenes tárhelyet biztosít több mint 100 sablonnal és korlátlan számú ingyenes oldallal. Az ingyenes csomagban azonban nem hagyhatja ki a webhelyen megjelenő további hirdetéseket. Ezenkívül csak a Wix által biztosított domain nevet használhatja – username.wix.com/sitename. Ráadásul nem fog tudni eladni termékeket online, és minimális ügyfélszolgálatot sem kaphat.

A Wix 8 fizetős csomagot kínál, amelyek a következő előnyöket nyújtják:

 • Ingyenes domain nevet kínál, amely körülbelül 10–12 dollárba kerül
 • Különféle Add-utalványok, amelyek körülbelül 300 dollárba kerülnek
 • Ingyenes próbaidőszak áll rendelkezésre. A fizetős alkalmazás körülbelül 0–100 dollárba kerül
 • Az éves terv akár 36%-ot takarít meg

WordPress árképzés

A WordPress általában három árazási tervet kínál, köztük ingyenes, személyes és prémium. Az ingyenes csomag korlátlan oldalakat, korlátlan számú felhasználót és beépített hírlevelet kínál. Ezenkívül a személyes csomag 9 dollárral, a prémium csomag havi 18 dollárral jár.

Íme egy hozzávetőleges áttekintés a WordPress webhely árairól:

 • A tárhelyszolgáltatók, például a Bluehost havi 2,95-től vagy a Hostinger havi 2,99-től indul.
 • Az előre elkészített WordPress témák esetében az átlagos ártartomány 19 és 89 dollár között változik. De az árkategória mindig változhat a funkcióktól függően.
 • Tegyük fel, hogy egy plugin esetében átlagosan 0–100 dollárt költünk.

Nyilvánvalóan egy bizonyos ideig ingyenesen telepítheti és használhatja a WordPress-t. De egy fizetős szolgáltatás használata körülbelül 0–216 dollárba kerül évente. Tehát a havi költségek 9 és 70 dollár között mozognak.

Műszaki tudás szükséges

A Wix célja, hogy olyan webhelykészítő legyen, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy professzionális megjelenésű webhelyet hozzon létre. A platform egy nagyon felhasználóbarát drag-and-drop szerkesztőt kínál, amelyet még egy újonc is tud technikai ismeretek nélkül kezelni.

Ezenkívül a Wix bővítmények és alkalmazások jelentős könyvtárát kínálja, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy olyan élvonalbeli funkciókat integráljanak webhelyükbe, mint az e-kereskedelem, a közösségi hálózatok integrációja és a SEO. Még ezek a beépülő modulok sem igényelnek semmilyen technikai szakértelmet, és egyszerűen telepíthetők és használhatók.

A WordPress használatához nem szükséges webdesign szakértőnek lenni. Mégis létrehozhat egy fantasztikus webhelyet, amelyet a Wix nem tud megvalósítani, ha jártas a HTML, CSS és PHP nyelvekben.

A WordPress előre megtervezett témákat kínál, amelyek vizuális szerkesztővel módosíthatók. Ennek ellenére a felhasználóknak módosítaniuk kell a téma kódját, hogy pontosan a kívánt stílust és funkcionalitást kapják.

A WordPress lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különféle bővítményeket és widgeteket adjanak hozzá webhelyeikhez. De ezeknek a bővítményeknek a konfigurálása és használata gyakran technikai ismereteket igényel. Például a webfejlesztés, a biztonság és a fizetési módok megértése szükséges egy e-kereskedelmi beépülő modul WordPress webhelyen történő telepítése és megvalósítása során.

E-kereskedelem támogatása

A Wix eCommerce kis online áruházak számára alkalmas, és egyszerű használatot és hagyományos e-kereskedelmi funkciókat kínál. Míg a WooCommerce bármilyen méretű online üzlet számára ideális. Fejlett e-kereskedelmi funkciókat kínál, de a beállításához és karbantartásához műszaki szakértelem szükséges.

Wix e-kereskedelem

A Wix eCommerce a Wix különálló entitása, amely támogatja az összes e-kereskedelmi funkciót. Hagyományos e-kereskedelmi szolgáltatásokat kínál a kis online áruházak számára. A következő alapvető funkciók érhetők el benne:

 • SSL tanúsítvány
 • Skálázható és biztonságos szerver
 • Fizetésfeldolgozó
 • Kezdőbarát szerkesztő
 • Dedikált ügyfélszolgálat az e-kereskedelemhez

Mindazonáltal olyan korlátozásokat tartalmaz, mint például a sablonfunkciók és a termékattribútumok korlátozásai. Ezért ez nem egy mindenre kiterjedő megoldás a nagy webáruházak számára.

WordPress WooCommerce

A WordPressben telepítenie kell a WooCommerce bővítményt, amely alapvetően egy e-kereskedelmi webhely-készítő. A WooCommerce segítségével bármilyen méretű online áruházat építhet, de ehhez technikai szakértelemre van szükség. Az alábbi exkluzív funkciók közül néhányat kínál a méretezhető nagy üzletek működtetéséhez:

A felhasználóknak azonban külön kell megtalálniuk a preferált és egyéb kötelező funkciókat. Így SSL-tanúsítványok, fizetési processzorok és további szolgáltatások adhatók hozzá a bővítmények segítségével. Ráadásul a WooCommerce számára nem áll rendelkezésre hivatalos támogatás. Tehát a felhasználóknak a WooCommerce közösségre vagy egy adott termék fejlesztőjére kell hagyatkozniuk.

SEO támogatás

A Wix számos alapvető SEO és digitális marketing funkciót kínál. Egyes funkciók a következőket teszik lehetővé:

 • Az oldalcímek és leírások testreszabása
 • Alter címkék hozzáadása a képekhez
 • Integrálás a Google Analytics szolgáltatással
 • Átirányítások hibákért
 • Optimalizálás a SEO Wiz segítségével (Wix SEO eszköz)

A Wix folyamatosan frissíti SEO eszközeit és funkcióit, mégsem hasonlít a WordPress SEO-hoz. Tökéletes támogatást nyújt azon kisvállalkozások számára, amelyek alapvető SEO és marketing funkciókat igényelnek.

  Egy egyszerű [But Comprehensive] Útmutató

A digitális marketingesek leginkább a WordPress-t ajánlják, mivel az sokkal képesebb és alkalmazkodóbb, ha SEO-ról van szó. A következő funkciókkal rendelkezik:

 • SEO beépülő modulok (RankMath, Semrush, Yoast SEO)
 • Az oldal címének és leírásának testreszabása
 • Alter címkék hozzáadása a képekhez
 • Google Analytics integráció
 • Strukturált adatok támogatása

Ezenkívül a WordPress hatalmas fejlesztői közösséggel rendelkezik, ahol megfelelő javaslatokat kaphat a SEO fejlesztésekhez. Tehát a nagyobb vállalatoknak, amelyek készek időt és energiát fektetni, érdemes továbblépniük a WordPress használatára.

Mobil kompatibilitás

Mind a Wix, mind a WordPress a mobil kompatibilitást szem előtt tartva jött létre. Így az ezeken a platformokon létrehozott webhelyek ideálisak okostelefonokon és táblagépeken való használatra.

Mivel a Wix a mobilközpontú tervezési stratégiát alkalmazza, a legtöbb Wix-sablont és alkalmazást úgy hozták létre, hogy érzékeny és vonzó legyen a mobileszközökön. Ezenkívül számos mobilspecifikus tervezési lehetőséget kínál. Így létrehozhatja webhelyének egy külön mobil verzióját, ahol megjelenítheti vagy elrejtheti kedvenc elemeit.

A WordPress emellett számos mobilkompatibilis lehetőséget kínál felhasználóinak. A legtöbb WordPress téma mobilra érzékeny, és a különböző képernyőméretekhez igazodik. Így megváltoztathatja az elrendezést és a stílust, amely tökéletesen megjelenik a különböző eszközökön.

Emellett rengeteg beépülő modul található a webhely reszponzivitásának és mobilkeresési rangsorának javítására. Példák: WPtouch, WP Mobile Menu, Duda, bMobilized, MobiReady stb.

Biztonsági intézkedések

Jelenleg minden webhelynek fő szempontként kell kezelnie az adatvédelmet és a biztonságot. Az ok egyszerű, a webhely és a felhasználói adatok védelme. Nos, a Wix megelőzi a WordPress-t a biztonsági intézkedések terén.

A webhelyeket általában néhány gyakori ok miatt törik fel, például:

 • Rosszul karbantartott webhelyszerverek
 • Nem biztonságos témák és bővítmények használata
 • Elavult szkriptek futtatása
 • Gyenge rendszergazdai jelszavak használata
 • Szükségtelen engedélyek megadása

A Wix megfelelően karbantartja és szigorú biztonsági irányelveket alkalmaz a felhasználók számára. Alaposan és rendszeresen karbantartja szerverét, szkriptjeit és alkalmazásait, valamint frissíti. Az alkalmazáspiacon lévő összes harmadik féltől származó alkalmazást felügyelik, majd engedélyezik a használatát. Ezenkívül a Wix SSL-titkosítást, tűzfalvédelmet és rosszindulatú programok vizsgálatát is biztosítja.

A WordPress azonban előnyben részesíti a biztonságot azáltal, hogy olyan funkciókat épít be, mint például:

A WordPressben azonban bárki, akinek van kódolási tapasztalata, létrehozhat egy témát vagy beépülő modult, és közzéteheti azt. Ha egy beépülő modul vagy téma rosszul van kódolva, az károsíthatja a felhasználó webhelyét. Ezenkívül manuálisan kell frissítenie a bővítményeket, témákat, SSL-tanúsítványokat és egyebeket a biztonsági intézkedések fenntartásához.

A legújabb biztonsági funkciók és védelmek alkalmazásához frissítenie kell webhelyünket, bővítményeinket és témáinkat. A WordPress visszamenőleges verziója azonban sebezhető a biztonsági fenyegetésekkel és a hackerekkel szemben.

Wix vs. WordPress: Gyors áttekintés

Vegyünk egy gyors összehasonlítást, hogy megértsük a Wix és a WordPress közötti különbséget:

CriteriaWordPressWix Rugalmasság Rendkívül rugalmas. Minden elem módosítható Közepesen rugalmas, korlátozott testreszabási lehetőséggel Sokoldalúság Nagyon sokoldalú. Bármilyen összetett webhely létrehozása Sokoldalú. Kisméretű webhelyeket és e-boltokat hozhat létre Könnyű használat Mérsékelt tanulási görbe. Könnyű felhasználói felület a tartalom szerkesztéséhez és közzétételéhez Nagyon felhasználóbarát és fogd és vidd felület. Egyszerű eszközök a tartalom szerkesztéséhez és közzétételéhez TestreszabásKorlátozott testreszabási lehetőség kódokhoz, témákhoz és bővítményekhez Ingyenes és fizetős csomagok számos funkcióval. További költségek a domainért és a tárhelyért, a prémium bővítményekért és a témákért. ÁrMinimális műszaki ismeretek szükségesek a könnyen használható eszközökkel Különféle díjszabási tervek. A prémium funkciók további költsége Szükséges műszaki ismeretek Speciális tudás szükséges a további testreszabáshoz Kevesebb műszaki tudás szükséges a további testreszabáshozE-kereskedelmi kompatibilitás Kompatibilis a különböző e-kereskedelmi platformokkal és bővítményekkel Kompatibilis az e-kereskedelmi funkciókkal, de korlátozott fizetési és szállítási lehetőségek. SEO támogatás Nagymértékben testreszabható SEO opciók és bővítmények Korlátozott SEO testreszabási funkciók Mobil kompatibilitás Teljesen mobil kompatibilis. Reszponzív témák és beépülő modulok állnak rendelkezésre Mobil-specifikus és böngészősablonok Biztonsági lehetőségek Különféle biztonsági bővítmények és intézkedések. Kézi frissítési lehetőség Jobb biztonsági intézkedések az automatikus frissítési lehetőséggel

Szerzői megjegyzés

Kisebb és egyszerűbb webhelymegoldások esetén a Wix varázslatosan működik. Teljes csomagot kínál a webhelytervezők számára, amely sablonokat, alkalmazásokat és intuitív kezelőfelületet tartalmaz. De a WordPress CMS ideális egy összetettebb webhelyhez, amely nagyobb testreszabást és rugalmasságot igényel. Mielőtt azonban választana egyet, mérlegelje webhelye konkrét igényeit és céljait. Mivel mindkét platform egyedülálló előnyöket kínál.

Felfedezhet néhány fantasztikus webhelykészítőt is, amelyek nem technikusok és nem tervezők számára készültek.