Mik azok a Crushed Shadows és Blown Highlights?

A „zúzott árnyékok” és a „kifújt csúcsfények” egyaránt gyakori expozíciós problémák a fotózásban. Nézzük meg, mik ezek, hogyan lehet azonosítani őket, és mit tehetsz ellenük.

A zúzott árnyékok és a fújt csúcsfények ugyanannak az éremnek a két oldala. Amikor összetöri az árnyékokat, annyira alulexponálja a képet, hogy a képen nagy tiszta fekete területek jelennek meg, mint ezen a felvételen.

Amikor kifújja a csúcsfényeket, akkor az ellenkezőjét csinálja: annyira túlexponálja a képet, hogy nagy tiszta fehér területek jelennek meg.

A zúzott árnyékokkal és a kifújt csúcsfényekkel az a probléma, hogy az utómunkálatok során még RAW formátumban sem lehet visszaállítani őket. Itt van az alulexponált felvétel felvilágosítva, látod, hogy az árnyékok még mindig feketék? A felvilágosítás annyit jelent, hogy sok digitális zajt ad a sötétebb területeken.

  A Netflix streamelésének megkönnyítése a billentyűparancsok használatával

És itt van a túlexponált felvétel, lesötétítve. Az ég most elszürkült. Egyszerűen nincs helyreállítandó képadat.

Hogyan kerüljük el a törött árnyékokat és a kifújt fénypontokat

Általában szemmel azonosíthatja a törött árnyékokat vagy a kifújt fénypontokat. Csak meg kell néznie a fényképet a fényképezőgép hátulján. Ha a kép nagy részei koromsötétek, akkor erősen alulexponált; ha a kép nagy részei tiszta fehérek, akkor erősen túlexponált.

A probléma a finomabb felvételeknél van, ahol a kép egyes részei jól exponáltak, de nem biztos abban, hogy a szélsőséges árnyékok vagy csúcsfények rendben vannak-e. Ez gyakran előfordul nagy dinamikatartománnyal rendelkező jelenetek felvételekor.

Az expozíció minőségének ellenőrzésének legjobb módja a fényképezőgépbe épített hisztogram használata. Ha nagy kiugrás van, vagy az összes adat a grafikon mindkét végén csokorba van rakva – ne feledje, hogy az alsó pont tiszta fekete, a felső pedig tiszta fehér –, akkor valószínűleg probléma van. Nézzük meg a hisztogramot a korábbi alulexponált felvételről.

  Hogyan lehet megváltoztatni a képarányt az iMovie-ban

És a túlexponált is.

Az alulexponált hisztogramon a grafikon legalsó részén található nagy tüske az összes tiszta fekete képpont. A túlexponált hisztogramon a tüske a tiszta fehér képpontok.

Nos, a tiszta fehér vagy tiszta fekete tüske nem mindig jelent problémát. Ha nagyon világos jelenetet fényképez, normális, ha kis mennyiségű tiszta fehér „tükröződő fénypont” van, vagy ha a nap fehér golyó az égen.

Ugyanígy, ha gyenge fényviszonyok mellett fényképez, egy kis tiszta fekete az árnyékban nem jelent problémát.

Az utolsó felvételen van némi tiszta fehér a napon és néhány tiszta fekete a sziklákban és az árnyékokban, de mivel minden más rendben van, ez nem probléma.

  Hogyan juthat hozzá a Pixel telefon ujjlenyomat-mozdulataihoz bármilyen eszközön [No Root]

Az összetört árnyékok és a kiszórt csúcsfények elkerülése inkább arról szól, hogy ne veszítsen el egyetlen fontos részletet sem, ezért összpontosítson a jó expozícióra. A szemének nagyobb a dinamikatartománya, mint a fényképezőgépének, ezért a felszerelés korlátaival kell dolgoznia. Írtam egy teljes cikket a megfelelő expozícióról; A törött árnyékok és a fényes fények elkerülésének fő módjai a RAW felvétel, a hisztogram ellenőrzése és néhány biztonsági felvétel készítése.

Ha a jelenet dinamikus tartománya túl nagy ahhoz, hogy a fényképezőgép mindezt egyetlen felvételen rögzítse, kipróbálhatja a HDR-fotózást is.