Mi az a vezeték nélküli HDMI, és érdemes-e használni?

A vezeték nélküli HDMI-termékek csaknem egy évtizede léteznek, de nem nyertek nagy népszerűséget. De hogyan működik a vezeték nélküli HDMI, és hogyan kell? Vezeték nélküli HDMI termékeket vásároljon az otthonodhoz?

A vezeték nélküli HDMI a HDMI-kábelek alternatívája

A HDMI-kábelek már több mint egy évtizede a nagyfelbontású videó átvitelének szabványos eszközei. De a HDMI-kábeleknek van néhány nyilvánvaló hátránya. Néhány rakoncátlan HDMI-kábel patkányfészekré varázsolhatja szórakoztató központját, és egyetlen helyiségre korlátozhatja a kábeldobozt vagy a játékkonzolokat.

Valószínűleg már sejtette ezt, de a Wireless HDMI egy vezeték nélküli nagyfelbontású videómegoldás, amely képes megoldani a HDMI-kábelekkel kapcsolatos problémák egy részét. Megtisztíthatja szórakoztató központját, egyetlen videoforrást sugározhat otthona TV-jére, vagy tükrözheti a kijelzőt a telefonról vagy a számítógépről a TV-re.

Sok vezeték nélküli HDMI-termék van a piacon, és mindegyiket meglehetősen könnyű beállítani. A videoforrás HDMI-portjába egy adót, a TV HDMI-portjába pedig egy vevőt csatlakoztatsz, és ez minden.

Olyan, mint a Bluetooth, de videóhoz

Ellentétben a képernyőtükrözési alkalmazásokkal, mint például az Apple AirPlay, a vezeték nélküli HDMI nem igényel Wi-Fi kapcsolatot. A videóforráshoz csatlakoztatott adó mikrohullámú frekvenciát küld ki, a kijelzőhöz csatlakoztatott vevő pedig ezt a frekvenciát nagyfelbontású videóvá dekódolja. Gondoljon úgy, mint a Bluetooth, de videóra.

Egyes (de nem mindegyik) vezeték nélküli HDMI-termékek beépített infravörös jeladóval rendelkeznek. Ezek az adók lehetővé teszik a TV távirányítóinak használatát az eszközök távoli vezérlésére. Ezek az infravörös jeladók sok vezeték nélküli HDMI-beállításhoz szükségesek. Hiszen az egyik szobából a másikba szaladgálni, hogy tévécsatornát váltsunk, fájdalmas lenne.

Mint minden vezeték nélküli átvitel, a vezeték nélküli HDMI is hajlamos az akadályozásra. A legtöbb vezeték nélküli HDMI-termék az 5 GHz-es mikrohullámú frekvencia körül működik, amely torlódást okozhat a Wi-Fi és a mobiltelefon jelei miatt. Szerencsére a legtöbb új vezeték nélküli HDMI-termék dinamikus frekvenciaválasztást használ, hogy automatikusan a legkevésbé zsúfolt frekvenciához igazodjon otthonában.

De ha a vezeték nélküli HDMI-ről van szó, a késleltetés az akadály elkerülhetetlen formája. A videojelet kódolni, továbbítani, fogadni és dekódolni kell, mielőtt megjelenne. Ennek eredményeként a legtöbb vezeték nélküli HDMI-termékben van egy kis késés.

A vezeték nélküli HDMI-termékek széles választéka általában a késleltetésük legjobb mutatója. Olyan termékek, mint a J-Tech Digital HDbitT, amelynek hatótávolsága 660 láb, általában néhány ezredmásodperces késéssel rendelkezik. De olyan termékek, mint a Nyrius KOS NPCS549, amelyek hatótávolsága 30 láb, néhány észlelhetetlen mikromásodperces késleltetésnek vannak kitéve.

Mostanra a játékosok valószínűleg rájöttek, hogy a vezeték nélküli HDMI-megoldások nem alkalmasak Xbox-játékok otthoni sugárzására, de a HDMI-kábelek eltávolíthatók a szórakoztató központból.

Miért nem a vezeték nélküli HDMI a globális szabvány?

Ha a vezeték nélküli HDMI olyan menő, akkor miért nem váltotta fel a HDMI-kábeleket? Nos, a vezeték nélküli HDMI-re nincsenek szabványok, és a piacon lévő drága vezeték nélküli HDMI-termékek egyike sem kompatibilis egymással. A gyártók összefoghatnának, és a vezeték nélküli HDMI-t az otthoni videózás új szabványaként támogathatnák, de őszintén szólva nem sok kedvük van olyan technológia fejlesztésére, amelyet felválthatnának olyan szupergyors adatátviteli formátumok, mint az USB-C.

Épp most, WHDI a vezető vezeték nélküli HDMI opció. Az 5 GHz-es frekvencia körül működik, és támogatja az 1080p és a 3D videót. Sajnos a WHDI nem támogatja a 4K-t, és hajlamos az útválasztók és mobiltelefonok által okozott interferenciára. Egy évtizeddel ezelőtt a WHDI globális elterjedése irányult, és az olyan cégek, mint a Sharp és a Philips, valóban WHDI-vevőket építettek egyes tévékbe. De ezek a WHDI TV-k nem voltak túl sikeresek, és a formátum a niche státuszba került.

Néhány más vezeték nélküli HDMI formátum kiesett, köztük a WiGig, amely támogatta a 4K videót, és WirelessHD, amely megfelelő adatátviteli sebességgel rendelkezett. De nincsenek olyan új termékek, amelyek támogatják ezeket a vezeték nélküli formátumokat, és végül feledésbe merülnek.

A vezeték nélküli HDMI egy szűk termék

Bár a vezeték nélküli HDMI rendkívül hasznos lehet néhány ember számára, nincs benne sok lehetőség a széles körű elterjedésre vagy gyakorlati felhasználásra. Sok probléma van a vezeték nélküli HDMI-vel, és hacsak nem próbálja megtisztítani a szórakoztató központot, vagy kábeljelet sugározni a pincébe, akkor nincs sok oka a formátum elfogadására.

Mi a legnagyobb probléma a vezeték nélküli HDMI-vel? Az árcédula. A legtöbb vezeték nélküli HDMI készlet körülbelül 200 dollárért fut, és csak egyetlen adót és egyetlen vevőt tartalmaznak. Több mint 1000 USD-t kellene kiadnia, hogy felállíthasson egy tisztességes vezeték nélküli HDMI-termékek seregét, és mivel ezek nem támogatják a 4K-t, feláldozhat a videó minőségére a folyamat során. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb vezeték nélküli HDMI-termék egyszerre csak egy adóval vagy vevővel tud kommunikálni. Egyetlen videoforrás sugárzása több tévékészülékre egyszerűen túl drága és nehéz.

A késleltetés egy másik probléma. A tévénézőknek nem kell aggódniuk néhány ezredmásodperces késés miatt, de a vezeték nélküli HDMI-beállítás által hozzáadott késleltetés miatt a videojátékok játszhatatlanok lehetnek. Van néhány késleltetésmentes vezeték nélküli HDMI termékek játékosoknak, de általában körülbelül 30 láb hatótávolságúak, így valójában csak a szórakoztató központ rendbetételére alkalmasak.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a vezeték nélküli HDMI-nek van értelme. Ahelyett, hogy fizetne a kábelszolgáltató cégnek azért, hogy minden szobába tegyen egy 200 dolláros set-top boxot, vásárolhat néhány vezeték nélküli HDMI-készletet, hogy egyetlen kábeldobozt sugározzon a házban. Ezeknek a vezeték nélküli HDMI-készleteknek hosszú ideig kell működniük, és a jövőben különféle alkalmazásokhoz használhatja őket.

A vezeték nélküli HDMI nagyszerű módja annak, hogy megtisztítsa szórakoztató központját. Ha nincs kedve 1000 USD értékű terméket vásárolni, mindig párosíthat egy adót egy HDMI kapcsoló, és hatékonyan távolítsa el a legtöbb HDMI-kábelt szórakoztató központjából egy csapásra. Ezenkívül a vezeték nélküli HDMI sokkal kényelmesebbé teheti az otthoni kivetítőket, mivel nem kell kábeleket lógatnia a mennyezetről.

A vezeték nélküli HDMI lesz a videoátvitel globális szabványa? Nehéz döntés. De kiválthatja a HDMI-kábeleket otthonában, ha talál rá megfelelő felhasználást.

Források: ActionTec, Wikipédia