Mi a monitor válaszideje, és miért számít?

Amikor új monitort vásárol, számos műszaki adat elárasztja Önt. És bár olyan dolgok, mint a képernyő mérete és felbontása meglehetősen nyilvánvalóak, van egy másik fontos tényező, amely nem: a válaszidő. Íme, hogyan működik.

A válaszidő az az idő, amely alatt a monitor egyik színről a másikra vált. Általában ezt úgy mérik, hogy feketéről fehérre váltunk ismét feketére, ezredmásodpercekben. Az LCD-kijelző tipikus válaszideje tíz milliszekundum (10 ms) alatt van, egyes esetekben akár egy milliszekundum gyors is.

A statisztika mérésének pontos módszerében nincs egyetértés: egyes gyártók úgy fejezik ki, hogy az LCD-panel feketét fehérre vált, vagy feketét fehérről feketére, vagy gyakrabban „szürkéről szürkére”. Ez azt jelenti, hogy ugyanazon a teljes spektrumon megyünk keresztül, de finomabb, nehezebb szürke értékeken kezdődik és fejeződik be. Az alacsonyabb válaszidő minden esetben jobb, mert csökkenti az olyan képproblémákat, mint az elmosódás vagy a „szellemkép”.

A Dell monitor specifikációs lapja. Vegye figyelembe a frissítési gyakoriság és a válaszidő közötti különbséget.

A válaszidőt nem szabad összetéveszteni a monitor frissítési gyakoriságával. Hasonlóan hangzanak, de a frissítési gyakoriság Hertz-ben kifejezve, hányszor jelenít meg egy képernyőn másodpercenként új képet. A legtöbb monitor 60 Hertz-es frissítési frekvenciát használ, bár egyesek magasabbak – és a magasabb annál jobb. Ezzel szemben az alacsonyabb válaszidő jobb.

Miért szeretne alacsony válaszidőt?

A legtöbb számítógép-felhasználó még a monitorja vagy képernyője válaszidejével sem lesz tisztában, mert az esetek többségében nem számít. Internetes böngészés, e-mail vagy Word-dokumentum írása vagy fényképek szerkesztése esetén a képernyő színeinek eltolódása közötti késleltetés olyan gyors, hogy észre sem veszi. Még a modern számítógép-monitorokon és televíziókon látható videónál sem tapasztalható elég jelentős késés ahhoz, hogy a néző észrevegye.

A gyors tempójú többjátékos játékok, mint például a Street Fighter, az alacsony válaszidő előnyeit élvezik.

A kivétel a játék. A játékosok számára minden egyes ezredmásodperc számít – a különbség a küzdelmes meccs megnyerése és elvesztése, egy hosszú hatótávolságú mesterlövész lövés, vagy akár a tökéletes vonal elérése között egyetlen ezredmásodperc is lehet. Tehát azoknak a játékosoknak, akik minden lehetséges versenyelőnyt keresnek, az 1 és 5 ezredmásodperc közötti alacsony frissítési gyakoriság megéri egy drágább, játékra összpontosító monitor költségét.

Milyen típusú monitorok a leggyorsabbak?

Laptopja vagy telefonja esetén általában nem választhat alacsony válaszidőt a képernyőn, bár vannak kivételek. De ha új monitort vásárol a játékasztalhoz, akkor a leggyorsabb panelre lesz szüksége, amit megengedhet magának.

A cikk írásakor három különböző típusú LCD-panel létezik, amelyek a ma eladott monitorok 99%-át lefedik.

TN (Twisted Nematic) képernyőpanelek: Olcsóak, de általában gyenge a színtartományuk. Ezek a válaszidő tekintetében a leggyorsabbak a piacon, és a játékmonitorok gyakran választanak kevésbé színes TN paneleket, hogy gyorsabbak legyenek.
IPS (In-Plane Switching) képernyőpanelek: A drágább és pontosabb színekkel rendelkező IPS monitorokat nagyra értékelik a grafikusok, a fotósok, a videószerkesztők és mindenki, akinek fontosak a pontos színek. Magasabb válaszidejük van, mint a TN paneleknek, ezért ritkán forgalmazzák „játékos” monitorként.
VA (Vertical Alignment) képernyőpanelek: Újabb kialakítás, amely megkísérli párosítani a TN gyors válaszidejét és az IPS pontosabb, élénkebb színeit. Ez valami középút, de sok játékmonitor ma már VA panelekkel készül, amelyek frissítési gyakorisága akár egy milliszekundum is lehet.

Ha olyan monitort szeretne, amely még a leggyorsabb játékokkal is lépést tud tartani, szerezzen be egy TN vagy VA képernyőpanellel. Léteznek IPS játékmonitorok, de ritkák és drágák, és még mindig nem olyan gyorsak, mint az alternatívák. A panel típusát általában a monitor specifikációiban találhatja meg az online listán, vagy a kiskereskedelmi üzletben a dobozon.

Milyen hátrányai vannak a gyors válaszidőnek?

A válaszidő csökkentése érdekében a játékmonitorok gyakran mellőzik a bonyolultabb képfeldolgozást, amely a számítógéptől érkező jelek közé kerül. Ez magában foglalja magának a monitornak a színkorrekciós részeit, a megnövelt fényerőt, a szem megerőltetését csökkentő kék fényszűrőket és hasonló funkciókat. Ha játékmonitort választ, és azt a lehető leggyorsabb válaszidőre állítja, valószínűleg csökkentett fényerőt és tompább színeket fog látni.

Érdemes alacsony válaszidővel rendelkező monitort vásárolni?

Megéri? Sok játékhoz nem igazán. Ha egyjátékos módban játszik, és az egyetlen ellenség, amellyel szembe kell néznie, a számítógép, akkor előfordulhat, hogy ez az időnkénti elmosódás vagy szellemkép nem éri meg azt az esztétikai ütést, amelyet egy játékmonitor megvásárlásával és a leggyorsabb módra állításával kap. . Az olyan hétköznapi játékok, mint a Minecraft, egyszerűen nem profitálnak a rendkívül alacsony képkésleltetésből, még akkor sem, ha online játszanak.

Ha már az internetről beszélünk: ha gyenge a kapcsolat a többjátékos játékkal, akkor valószínűleg egyébként is sokkal hosszabb az idő, ami alatt a számítógéped elküldi az információkat a játék szerverére és visszakapja az információkat. Még egy 10 ms-os válaszidővel rendelkező „lassú” monitoron is, ha a játék 100 ms-os pinget kap a szerver felé (egytizedmásodperc), a képkésleltetési problémák nem lesznek döntő tényező a győzelmedben. .

A játékmonitorok speciális alacsony válaszidő-módokkal rendelkeznek.

De ha gyors internetkapcsolatod van, és gyakran játszol olyan gyors tempójú többjátékos játékokkal, mint a Fortnight, az Overwatch, a Rocket League vagy a Street Fighter, akkor minden utolsó ezredmásodpercet az oldaladon szeretnél tartani. Ugyanez igaz a játékkonzolokra és a televíziókra (amelyek közül sok rendelkezik „játékmóddal”, amely csökkenti a válaszidőt), és akkor is igaz, ha konzolt csatlakoztat a számítógép-monitorhoz.