Melyik a legjobb számodra?

A KDE és a GNOME népszerű Linux asztali környezetek.

Ezek a Linux asztali környezetek grafikus felületet adnak a felhasználónak a Linux használatához. Például, ha a Linux Mint-et választja, akkor egy Cinnamon asztali környezetet kap (GNOME 3-on alapul), míg az Ubuntu alapértelmezett asztali környezete GNOME-alapú. Másrészt a Kubuntu és a Fedora KDE-kiadásai KDE Plasmát használnak.

Ezek hasonlóak a Windows és MacOS grafikus felületekhez. Mindkettő átjárót biztosít a mögöttes szolgáltatásokhoz, és közvetlenül befolyásolja a felhasználók munkafolyamatát, termelékenységét és testreszabását.

Tapasztalt Linux-felhasználóként azonban érdemes tudni, melyik a jobb. Ezért ebben a cikkben a GNOME-ot és a KDE Plasmát fogom összehasonlítani. Összehasonlításunk végére tudni fogja, miben különböznek egymástól, és melyik a legmegfelelőbb az Ön számára.

Kezdjük a GNOME és a KDE összehasonlításával.

Mi az a GNOME?

A GNOME, amely a GNU Network Object Model Environment rövidítése, egy népszerű asztali környezet. Ez egy nyílt forráskódú szoftver, és adott operációs rendszeren (Linux vagy Windows) fut. Úgy ejtik, hogy „guh-nome”.

Az azonnali GNOME felhasználóbarát és rendkívül könnyen használható. Megfelelő mennyiségű testreszabást kínál, miközben megőrzi a modern megjelenést.

A burkolat alatt a GNOME egy objektumkérés-közvetítőt (ORB) használ. Támogatja a COBRA-t (Common Object Request Broker Architecture), lehetővé téve a GNOME-alapú programok együttműködését, különböző operációs rendszereken a hálózaton keresztül.

GNOME 42 Ubuntu 22.04 LTS-en

1999-ben a GNOME alapítói, Miguel de Icaza és Federico Mena elindították a GNOME 1.0-t. Gyorsan népszerűvé vált és folyamatosan fejlődött. A cikk írásakor a GNOME legújabb verziója a GNOME 44, amely a Fedora disztribúcióban érhető el.

Sok népszerű Linux disztribúció a GNOME-ot használja asztali környezetként. Ide tartozik a Fedora, a CentOS, a Manjaro GNOME kiadás és az Ubuntu.

Összefoglalva, a GNOME egy modern asztali környezet, amely egyszerű használatot és rengeteg testreszabási lehetőséget kínál. Néhány fő jellemzője a következőket tartalmazza:

 • Minimalista, zavaró elrendezéssel rendelkezik
 • Hozzáférést kínál az alapvető programokhoz, már a dobozból
 • Funkciókban gazdag alkalmazásközponttal rendelkezik
 • Intuitív tervezésű alkalmazások következetes elrendezéssel
 • Nagyszerű kisegítő lehetőségek
 • Alacsony hardverigény és alacsony memóriafogyasztás
 • Támogatja a sötét felhasználói felületet

Ha szeretné kipróbálni a GNOME-alapú Linux disztribúciót, nézze meg őket itt.

Mi az a KDE Plasma?

A KDE Plasma egy ingyenes és nyílt forráskódú asztali környezet. A K asztali környezet rövidítése, és a közösség Plasma néven ismeri. Stabil, de szemet gyönyörködtető grafikus felhasználói felületet kínál a felhasználóknak, amely különböző operációs rendszereken működik, beleértve a FreeBSD-t, Linuxot, MacOS-t és Windows-t.

A plazma már a dobozból is ismerős lesz a Windows számára. Ezenkívül nagymértékben testreszabható, így kiváló választás a tapasztalt Linux-felhasználók számára, akik a jobb termelékenység, munkafolyamat és megjelenés érdekében testre szeretnék szabni tapasztalataikat. A testreszabáson kívül rengeteg KDE-alkalmazást is kínál.

Felirat: Leegyszerűsített KDE-asztal a Kubuntu-n

A KDE először 1996-ban jelent meg, amikor Matthias Ettrich kiadta első verzióját.

Néhány népszerű KDE Plasma futó disztribúció közé tartozik a Kubuntu, a Fedora KDE kiadás, az OpenSuse és a KDE Neon. Ezenkívül a KDE legújabb kiadása az 5.27.3-as, amikor ezt az összehasonlítást írjuk.

  Az előzmények parancs használata Linuxon

Összefoglalva, a KDE egy nagymértékben testreszabható asztali környezet, amely előre telepítve van az összes alapvető funkcióval és alkalmazással. Néhány fő jellemzője a következőket tartalmazza:

 • Működő tálcával érkezik, hasonlóan a Windowshoz
 • Érintőképernyő támogatás táblagépekhez és laptopokhoz
 • Egyszerű ablakméretezés
 • Könnyen használható elrendezés
 • Minimális memória fogyasztás
 • Támogatja a virtuális asztalokat és munkaterületeket
 • Több vágólap a Klipper vágólapkezelővel

Tekintse meg a KDE-alapú Linux disztribúciókat itt.

GNOME vs. KDE Plasma

Ebben a részben a Plasma és a GNOME közötti különbséget ismertetjük. Ha siet, nézze meg az összehasonlító táblázatot, hogy gyorsan áttekintse.

GNOMEKDE PlasmaFelhasználói élmény Leegyszerűsített felhasználói élményt kínál tiszta felülettel.A plazma szintén jó felhasználói élményt kínál, de csak a tapasztalt felhasználók számára.Felhasználói felületTiszta, leegyszerűsített és modern felhasználói felület.Hagyományos, testreszabható és leegyszerűsített felhasználói felület.Munkafolyamat Nagyszerű the-box munkafolyamat, de korlátozó lehet a munkafolyamat igényeinek megfelelő testreszabásakor.Kiváló munkafolyamat-testreszabás haladó felhasználók számára. Előfordulhat, hogy némi időre van szükség a megszokáshoz, de drasztikusan javíthatja a felhasználó munkafolyamatát.AlkalmazásokAz előre telepített GNOME-alkalmazások jó választéka, de összességében korlátozott az alkalmazások száma. A KDE kiváló készenléti alkalmazásokat is kínál. Ezen felül korlátlan számú alkalmazást használhat. Testreszabás Korlátozott testreszabás. Az egyik legjobban testreszabható asztali környezet. Hozzáférhetőség Kiváló kisegítő lehetőségek. Korlátozott hozzáférési lehetőségek. 1.0 táblázat: GNOME vs. KDE Plasma

Felhasználói tapasztalat

Ha még soha nem használta a GNOME-ot, egyszerűsége miatt könnyen használható. Tiszta felülettel, ikonokkal ellátott felső panellel és hozzáféréssel rendelkezik a kisegítő lehetőségekhez (ha engedélyezve van). Korlátozottan testreszabható, de elég jó az új felhasználók számára. Összességében a GNOME megfelel az igényeinek, ha kevesebb lehetőséget keres, de elég jó a Linux hatékony és produktív használatához.

A KDE viszont rugalmasabb megközelítésben. Itt lehetősége van arra, hogy saját ízlése szerint testreszabja élményét. A személyre szabhatóságon felül szemet gyönyörködtető asztali környezetet kínál.

Sőt, ha a Windowsról költözik, a hasonló elrendezések és megközelítések miatt nagyon ismerősnek találja.

Összességében a KDE Plasma megfelelő felhasználói élményt kínál, és a hatékony használat érdekében megkövetelheti a felhasználóktól, hogy új dolgokat tanuljanak meg. Svájci késes megközelítése az, ami népszerűvé teszi a nagy teljesítményű felhasználók körében.

Felhasználói felület

A GNOME-nak van egy praktikus felső sávja, amely ikonokat tartalmaz az olyan funkciók egyszerű eléréséhez, mint az állapotsor, a felhasználói menü, az óra és a segédprogram gomb.

Felirat: Egyszerűsített keresési lehetőség GNOME 42 Ubuntu 22.04 LTS rendszeren

Ezenkívül kap egy alkalmazás-megjelenítési lehetőséget, amellyel remek keresési funkciókon keresztül kereshet az alkalmazások között.

Felirat: GNOME 42 Ubuntu 22.04 LTS-en

Összességében a GNOME modern felhasználói felületet kínál, ahol az elemek tisztán vannak elhelyezve a könnyű azonosítás és használat érdekében. A felhasználói felület azonban nem rendelkezik funkcionalitással a KDE-hez képest.

A KDE viszont tiszta és könnyen használható felületet is kínál.

Felirat: KDE Plasma 5.24.7 verzió Kubuntu 22.04 LTS rendszeren

A hagyományos asztali megközelítés azt jelenti, hogy egy tálcát kap a képernyő alján. A bal oldalon egy start gomb, a jobb alsó sarokban pedig a segédprogramok találhatók.

  Mit jelent az „ITT” és hogyan kell használni?

Felirat: Start menü

Mint láthatja, a KDE Windows-szerű. Ez azért van, mert a Windows a KDE-ből merít ihletet. Itt görgetheti alkalmazásait, vagy gyorsan kereshet a Start menü keresősávjában.

Összességében tetszik a KDE Plasma felhasználói felülete. Ez személyes preferencia, és sok Linux-felhasználó előnyben részesítheti a GNOME minimalista megközelítését.

Munkafolyamat

KDE-t és GNOME-ot használtam, és tetszett, amit kínálnak.

A GNOME-munkafolyamat a dobozból kiindulva jó. Itt engedélyezheti a Hot Corner-t a tevékenységek áttekintésének megnyitásához. Alapértelmezés szerint engedélyezve van az Active Screen Edges funkció is, amely lehetővé teszi az ablakok gyors oldalra illesztését a többfeladatos munkavégzéshez.

Felirat: Multitasking lehetőségek

A GNOME munkaterületei segítenek az ablakok csoportosításában. Segít a munkafolyamat javításában, mivel több munkaterületet is létrehozhat különböző célokra. Ezek a virtuális asztalok eltávolítják a rendetlenséget és javítják a navigációt. Ezeket a munkafolyamatokat (virtuális asztal) a szuperbillentyű megnyomásával érheti el. Alapértelmezés szerint ez a Windows vagy a Command billentyű a billentyűzeten.

A szuperkulcs segítségével egyszerűen válthat a munkahelyek között, és választhat alkalmazásokat. Ezenkívül lehetőséget kínál az alkalmazásváltásra és a több monitorra is.

Felirat: Többmonitoros és alkalmazásváltási GNOME

A GNOME a munkafolyamat egyszerűsítésére szolgáló parancsikonokat is támogatja. Például az ALT + F2 billentyűkombinációval gyorsan futtathat egy parancsot, vagy válthat az ablakok között az ALT + TAB használatával (hasonlóan a windowshoz).

Mindezeken felül a GNOME-munkafolyamatot bővítmények segítségével testreszabhatja. Csak annyit kell tennie, hogy felkeresi a hivatalos GNOME-bővítmény oldalt, és telepíti a munkafolyamat-bővítményeket, például a BreezyTile-t, amely lehetővé teszi a munkafolyamat testreszabását.

Mi a helyzet a KDE-vel? Jó munkafolyamatot kínál?

Igen! A dobozból kiindulva megkapja a munkaterület-kezelést. Egyszerű Windows-kezelést kínál a billentyűparancsok támogatásával.

Új tevékenységet (munkaterületet) is létrehozhat, ha a jobb gombbal az asztalra kattint, és kiválasztja a „Tevékenységváltó megjelenítése”> „Új tevékenység” lehetőséget. Külön virtuális térként működnek, így könnyedén kezelheti munkáját. A létrehozás során beállíthatja annak nevét, leírását és ikonját. Ezenkívül beállíthat egy parancsikont is a váltáshoz!

Felirat: A tevékenység részletei

A GNOME-hoz hasonlóan testreszabhatja a munkafolyamatot alkalmazások hozzáadásával.

Röviden, nehéz feladat kiválasztani a győztest.

A GNOME a megfelelő választás, ha leegyszerűsített megközelítést keres. A KDE Plasma jobb választás azok számára, akik szeretnék testreszabni munkafolyamatukat.

Alkalmazások

A KDE és a GNOME egyaránt az alkalmazások jó választékát kínálja.

A KDE azonban felülmúlja a GNOME-ot, mivel több alkalmazást kínál a dobozból. Alkalmazások szoftverét kínálja, amellyel könnyedén böngészhet a hatalmas alkalmazáskönyvtárban. Ez egy folyamatosan növekvő könyvtár, köszönhetően a KDE közösségnek, amely aktívan részt vesz az új alkalmazások tesztelésében és kiadásában.

A KDE-ben olyan hasznos alkalmazásokhoz férhet hozzá, mint az Okular (dokumentumnézegető), a Dolphin (fájlkezelő), a Kdenlive (videószerkesztő), a Konsole (egy szép kinézetű terminál) és még sok más. Ha szinkronizálni szeretne, használhatja a KDE Connect alkalmazást is, amely egy hasznos alkalmazás a telefon és a számítógép összekapcsolására.

A GNOME alapértelmezett alkalmazásai hasznosak, és gyakran használom őket a munkámhoz. Például a GNOME Core alkalmazások tartalmaznak számológépet, naptárat, órákat, dokumentumszkennert stb. A Circle alkalmazásai kiterjesztik az ökoszisztémát. Itt elérheti az Amberolt, egy zenei alkalmazást, vagy az Apostrophe-t, egy nagyszerű alkalmazást a leértékelés szerkesztéséhez.

  Disney+ profilképének megváltoztatása

Összefoglalva, a KDE felülmúlja a GNOME-ot az alkalmazásökoszisztémában.

Testreszabás

Ami a testreszabást illeti, a KDE a tetején található. Rengeteg testreszabási lehetőséggel rendelkezik. Például új információk/funkciók hozzáadása a plazma widget segítségével vagy az asztal háttérképének gyors megváltoztatása.

Ezenkívül megváltoztathatja az asztali ikonok elrendezését és viselkedését méretük, szélességük, rendezésük és még sok más személyre szabásával.

Felirat: Könnyen megváltoztathatja a megjelenést a KDE Plasmában

Ezeken a szolgáltatásokon kívül a KDE lehetővé teszi a rendszerikonok, globális témák és még az ablakkezelő témák beállítását is. Ha pedig nem találja a KDE alkalmazásindítót, akkor aktiválhatja az Alkalmazásindítót, amely a GNOME 3 alkalmazásindítóhoz hasonlóan működik (kattintson jobb gombbal a menüikonra > alternatívák megjelenítése > és válassza az Alkalmazás-irányítópultot).

Felirat: Váltson GNOME-szerű alkalmazásindítóra

Röviden: teljes irányítása van az asztali környezet felett. Itt módosíthatja a színt, az ablakkezelést és a témát, valamint widgeteket is hozzáadhat.

Felirat: Widgetek a KDE-ben

A GNOME viszont nem kínál olyan széles körű testreszabást, mint a KDE. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hiányzik a testreszabás. A GNOME-ban a módosításokhoz GNOME-bővítményeket kell használni. Használhatja például az Open Weather bővítményt, hogy részletes időjárási információkat jelenítsen meg az asztalon, vagy módosítsa a tálcapanelek megjelenését vagy működését a Tray Icons Reloaded funkcióval. Ezenkívül a GNOME sötét módot is kínál.

Kétségtelen, hogy a KDE testreszabásban jobb, mint a GNOME. Ha azonban szeretné használni az alapértelmezett készenléti beállításokat, mindkettőt egyformán jónak találja.

Összefoglalva, használja a KDE-t, ha testreszabást keres. Az egyszerűség kedvéért a GNOME jobban illeszkedik.

Megközelíthetőség

A kisegítő lehetőségeket tekintve a GNOME ragyogó. Alapértelmezés szerint számos opciója van, például vizuális figyelmeztetések, képernyő-billentyűzet, nagyméretű szöveg vagy képernyőolvasó. Ezeket a Beállítások > Kisegítő lehetőségek menüpontban engedélyezheti. A rászorulók számára bekapcsolhatja a „Kisegítő lehetőségek menüjének mindig megjelenítése” funkciót, hogy engedélyezze a felső sávból.

Felirat: Kisegítő lehetőségek GNOME az Ubuntu 22.04-en

A KDE a kisegítő lehetőségek terén is megfelelő, mivel olyan kisegítő lehetőségeket kínál, mint a csengő, a módosító billentyűk, a billentyűzetszűrők, az egér navigáció és a képernyőolvasó.

Összefoglalva, a GNOME jobb, ha a kisegítő lehetőségekről van szó.

Végső gondolatok

Ha arra kér, hogy válasszak egyet, azt mondom, hogy egyiket sem. Ez azért van, mert mindkettőt szeretem.

A GNOME leegyszerűsített és minimalista megközelítést kínál a Linux disztribúciókhoz. Annak ellenére, hogy hiányzik a mély testreszabás, könnyen használható környezetet kínál, amely ideális kezdőknek. A GNOME azoknak is kiváló, akik kevesebb lehetőséggel szeretnének produktívak maradni.

Másrészt a KDE-ről sem tudok lemondani. Funkciókban gazdag megközelítése szorosabban kapcsol össze a Linux ökoszisztémával, és emlékeztet arra, hogy miért szeretem a Linuxot.

Tehát nincs helyes válasz.

Szabadon választhat bármilyen asztali környezetet.

Ha Ön új felhasználó, jó ötlet a GNOME asztali környezettel kezdeni, majd a KDE-re váltani, ha már jól érzi magát a Linuxban. A KDE kötelező választás a gyakorlott felhasználók számára, mivel teljes mértékben ki tudják használni a benne rejlő lehetőségeket.

Ezután tekintse meg a legjobb Linux partíciókezelőket a lemezterület létrehozásához és törléséhez.