Nginx futtatása Docker tárolóban Ubuntu 22.04 rendszeren

Nginx futtatása Docker tárolóban Ubuntu 22.04 rendszeren

Bevezetés (minimum 300 szó)

A Docker egy nyílt forráskódú, konténeres platform, amely lehetővé teszi a szoftverek futtatását izolált környezetben, függetlenül az alapul szolgáló infrastruktúrától. Az Nginx egy népszerű webkiszolgáló, amelyet gyakran használnak webhelyek és alkalmazások kiszolgálására. A Docker használata az Nginx futtatásához számos előnyt kínál, többek között:

* Szigetelés: A Docker-tárolók elszigetelt környezetben futnak, ami megakadályozza, hogy befolyásolják egymást vagy az alapul szolgáló rendszert.
* Hordozhatóság: A Docker-képek hordozhatóak, ami azt jelenti, hogy könnyen átvihetők különböző gépekre anélkül, hogy aggódni kellene a függőségek miatt.
* Skálázhatóság: A Docker könnyen skálázható, lehetővé téve az alkalmazások horizontális felskálázását a forgalom növekedésének kezelésére.

Nginx tároló létrehozása

Kezdjük az Nginx Docker-tároló létrehozásával. Először telepítenie kell a Docker-t az Ubuntu 22.04 rendszerére. Az alábbi parancs segítségével teheti ezt meg:


sudo apt install docker.io

A Docker telepítése után az alábbi paranccsal hozhat létre egy új Nginx-tárolót:


docker run -d -p 80:80 nginx

Ez a parancs létrehoz egy új Docker-tárolót az Nginx képpel. A tároló a 80-as porton fog figyelni, ami a webes forgalom alapértelmezett portja.

Nginx konfigurálása

Az Nginx-tároló létrehozása után konfigurálnia kell azt az igényeinek megfelelően. Például módosíthatja a gyökérmappát, ahol az Nginx a webhelyfájlokat tárolja. Ehhez szerkesztenie kell az Nginx konfigurációs fájlt a tárolón belül. Az alábbi paranccsal teheti ezt meg:

  Javítsa ki a 6634-es fejlesztői hibát a Call of Duty Warzone-ban


docker exec -it <container_name> bash

A tárolón belül szerkesztheti az Nginx konfigurációs fájlt a következő paranccsal:


nano /etc/nginx/nginx.conf

Keresse meg a root direktívát a konfigurációs fájlban, és módosítsa azt az Ön igényeinek megfelelően. Például, ha a webhelyfájlokat a /var/www/html könyvtárban szeretné tárolni, akkor a root direktívát a következőre kell módosítani:


root /var/www/html;

Miután elvégezte a szükséges módosításokat, mentse el és zárja be a konfigurációs fájlt. Ezután újra kell indítania az Nginx szolgáltatást a módosítások alkalmazásához. Az alábbi paranccsal teheti ezt meg:


service nginx restart

Webhelyek hozzáadása az Nginx-hez

Ha konfigurálta az Nginx-tárolót, hozzáadhat webhelyeket a kiszolgáláshoz. Ehhez létre kell hoznia egy új config fájlt az Nginx konfigurációs könyvtárában. Például, ha egy my-website.com nevű webhelyet szeretne hozzáadni, akkor létre kell hoznia egy my-website.com.conf nevű config fájlt az /etc/nginx/conf.d könyvtárban.

A config fájlban meg kell adnia a webhely nevét, a gyökérkönyvtárat és egyéb beállításokat. Például az alábbi config fájl egy my-website.com nevű webhelyet ad hozzá:


server {
listen 80;
server_name my-website.com;
root /var/www/my-website.com;

location / {
try_files $uri $uri/index.html;
}
}

Miután létrehozta a config fájlt, újra kell indítania az Nginx szolgáltatást a módosítások alkalmazásához. Az alábbi paranccsal teheti ezt meg:


service nginx restart

Webhely tesztelése

Az Nginx konfigurálásának teszteléséhez megnyithatja a webböngészőt, és beírhatja a webhely nevét a címsorba. Például, ha a webhely neve my-website.com, akkor be kell írnia a http://my-website.com címet a címsorba. Ha az Nginx megfelelően van konfigurálva, akkor a webhelynek meg kell jelennie a böngészőben.

Következtetés (minimum 300 szó)

Az Nginx futtatása Docker-tárolóban az Ubuntu 22.04 rendszeren számos előnyt kínál, többek között a szigetelést, a hordozhatóságot és a skálázhatóságot. Ez az útmutató végigvezeti Önt az Nginx Docker-tároló létrehozásának, konfigurálásának és tesztelésének lépésein. Ezen lépések követésével gyorsan és egyszerűen futtathatja az Nginx-et Docker-tárolóban az Ubuntu 22.04 rendszeren.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi a Docker?
A Docker egy nyílt forráskódú, konténeres platform, amely lehetővé teszi a szoftverek futtatását izolált környezetben, függetlenül az alapul szolgáló infrastruktúrától.
2. Mi az Nginx?
Az Nginx egy népszerű webkiszolgáló, amelyet gyakran használnak webhelyek és alkalmazások kiszolgálására.
3. Miért érdemes futtatni az Nginx-et Docker-tárolóban?
Az Nginx futtatása Docker-tárolóban számos előnyt kínál, többek között a szigetelést, a hordozhatóságot és a skálázhatóságot.
4. Hogyan hozhatok létre egy Nginx Docker-tárolót?
Az Nginx Docker-tároló létrehozásához először telepítenie kell a Docker-t az Ubuntu 22.04 rendszerére. Ezt követően az alábbi paranccsal hozhat létre egy új Nginx-tárolót:


docker run -d -p 80:80 nginx

5. Hogyan konfigurálhatom az Nginx Docker-tárolót?
Az Nginx Docker-tároló konfigurálásához szerkesztenie kell az Nginx konfigurációs fájlt a tárolón belül. Ehhez használhatja a következő parancsot:


docker exec -it <container_name> bash

A tárolón belül szerkesztheti az Nginx konfigurációs fájlt a következő paranccsal:


nano /etc/nginx/nginx.conf

6. Hogyan adhatok hozzá webhelyeket az Nginx-hez?
Webhelyek hozzáadásához az Nginx-hez létre kell hoznia egy új config fájlt az Nginx konfigurációs könyvtárában. Például, ha egy my-website.com nevű webhelyet szeretne hozzáadni, akkor létre kell hoznia egy my-website.com.conf nevű config fájlt az /etc/nginx/conf.d könyvtárban.
7. Hogyan tesztelhetem a webhelyemet?
A webhely teszteléséhez megnyithatja a webböngészőt, és beírhatja a webhely nevét a címsorba. Például, ha a webhely neve my-website.com, akkor be kell írnia a http://my-website.com címet a címsorba.
8. Hogyan skálázhatom az Nginx-et Docker-tárolóban?
Az Nginx skálázásához Docker-tárolóban több tárolót hozhat létre, és terheléselosztót használhat a forgalom elosztására a tárolók között.