Hogyan lehet letiltani az UFW tűzfalat Linuxon

Ha nem elégedett a Linux PC-jén található UFW tűzfallal, és szeretné eltávolítani, de nem tudja, hol kezdje, akkor ez érthető. Bármennyire is jó ez a tűzfal, egyetlen mainstream Linux operációs rendszer sem foglalkozik a használatával.

Ebben az útmutatóban áttekintjük, hogyan kapcsolhatja ki és akár távolíthatja el az UFW tűzfalat. A kezdéshez győződjön meg arról, hogy rendszerszintű hozzáféréssel rendelkezik Linux rendszerű számítógépéhez, mivel a tűzfal kikapcsolásához root hozzáférés szükséges. Akkor kövesse az alábbi lépéseket!

Kapcsolja ki az UFW terminált

Ha le kell kapcsolnia az UFW tűzfalat a Linux PC-jén, a legjobb módja a parancssor használatával. Az OK? Az UFW egy parancssori alkalmazás, és bár sok Linux operációs rendszer GUFW-t, egy grafikus felhasználói felületet használ a parancssori alkalmazáshoz, terminálon keresztül sokkal hatékonyabb.

A kezdéshez nyisson meg egy terminál ablakot a Linux asztalon. Ehhez nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében, és indítsa el úgy.

Ha a terminálablak megnyílik, és készen áll a használatra, hajtsa végre az ufw –help parancsot. Ez a parancs megmutatja az UFW tűzfalhoz rendelkezésre álló összes parancsargumentumot, és segít a tűzfal tetszőleges be- és kikapcsolásában.

ufw --help

Nézze meg a súgóoldalt a „letiltás” részhez, és olvassa el, mit csinál. Feltétlenül olvassa el az „engedélyezés” részt és minden mást is, amit hasznosnak találhat. Az olvasás befejeztével hajtsa végre az alábbi parancsot a tűzfal kikapcsolásához.

sudo ufw disable

A fenti parancs beírása után a rendszer jelszót kér. A billentyűzet segítségével írja be a felhasználói fiók jelszavát, és nyomja meg az Enter billentyűt. Az UFW tűzfalat azonnal le kell kapcsolni.

  Hogyan portolhat tovább a tűzfalon keresztül az Ubuntu-n

Az ufw status paranccsal ellenőrizheti az UFW tűzfal állapotát, és megnézheti, hogy valóban le van-e kapcsolva. Ha az UFW azt mondja, hogy „inaktív”, a parancs működött. Ellenkező esetben futtassa újra a parancsot.

sudo ufw status

Szeretné újra bekapcsolni az UFW tűzfalat? Futtassa az alábbi ufw enable parancsot a tűzfal azonnali bekapcsolásához.

sudo ufw enable

Kapcsolja ki az UFW – GUI-t

Ha az UFW tűzfalát az UFW UI alkalmazással (GUFW) kezeli, és ki kell kapcsolnia, tegye a következőket. Először indítsa el a GUFW-t a következőképpen. Először keresse meg a „Tűzfal konfiguráció” vagy „GUFW” kifejezést az alkalmazás menüjében, és indítsa el.

Miután az alkalmazás megnyílt és használatra kész, keresse meg az „Állapot” csúszkát a felhasználói felületen. Ha az UFW tűzfal aktív, ez az „Állapot” csúszka bekapcsol. A kikapcsoláshoz kattintson a csúszkára.

  Hogyan védheti meg BitLocker által titkosított fájljait a támadóktól

Ha újra be szeretné kapcsolni a tűzfalat, kattintson a csúszkára.

Távolítsa el az UFW/GUFW-t

Ha végzett az UFW tűzfallal, vagy le szeretné cserélni egy másik tűzfalra, és nem elég ideiglenesen kikapcsolni, december el kell távolítani. Az eltávolításhoz indítsa el a terminál ablakát.

Terminálablak megnyitásához a Linux asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Vagy keresse meg a „Terminál” kifejezést az alkalmazás menüjében. Miután a terminálablak megnyílt és használatra kész, kövesse az Ön által használt Linux operációs rendszernek megfelelő eltávolítási parancsokat.

Ubuntu

Az UFW tűzfal teljes eltávolításához az Ubuntuból hajtsa végre az apt remove parancsot a –purge parancssori kapcsoló mellett. A –purge kapcsoló törli az összes konfigurációs fájlt és mindent a rendszerből.

sudo apt remove ufw --purge

A GUI tűzfal eltávolításához futtassa a fenti parancsot, de a „gufw” csomagon.

sudo apt remove gufw --purge

Debian

Ha el kell távolítania az UFW tűzfalat a Debianból, használja az apt-get remove parancsot a –purge parancssori kapcsolóval együtt. Az Ubuntuhoz hasonlóan ez a kapcsoló törli az összes konfigurációs fájlt és mindent a rendszerből.

sudo apt-get remove ufw --purge

A GUI tűzfalalkalmazás eltávolításához hajtsa végre a fenti parancsot, de a „gufw” csomaggal.

  Mi az a dropshipping, és átverés?

Arch Linux

Ha el szeretné távolítani az UFW-t az Arch Linuxból, akkor a Pacman-t az -Rsc parancskapcsolóval kell használnia. Ez a parancskapcsoló nemcsak eltávolítja az UFW-t, hanem eltávolítja az összes mellé telepített függőséget is. Az UFW eltávolításához az Arch Linux rendszerről, írja be az alábbi parancsot egy terminálablakban.

sudo pacman -Rsc ufw

Ha el szeretné távolítani a GUI tűzfalalkalmazást az Arch Linuxból, hajtsa végre a fenti parancsot, de a „gufw” csomaggal.

sudo pacman -Rsc gufw

Fedora

Ha Fedora Linuxot használ, a dnf remove paranccsal eltávolíthatja az UFW tűzfalat a rendszeréről. Ez a parancs eltávolítja a programot, és megszabadul tőle, így már nincs beállítva a Fedora PC-n.

sudo dnf remove ufw

A grafikus felület tűzfalának eltávolításához hajtsa végre a fenti parancsot, de a „gufw” csomaggal.

sudo dnf remove gufw

OpenSUSE

Ha meg kell szabadulnia az UFW-től az OpenSUSE rendszerből, használhatja a zypper Remove parancsot. Ez a parancs törli a csomagot az OpenSUSE rendszerből, így többé nem használhatja.

sudo zypper remove ufw

Az OpenSUSE grafikus felületű tűzfalának eltávolításához hajtsa végre ugyanazt a parancsot, de a „gufw” csomaggal.

sudo zypper remove gufw