Hogyan készítsünk sikeres YouTube-videót a történetmesélés segítségével

Egy YouTube-videó többről szól, mint néhány jelenet rögzítéséről és közös szerkesztéséről. Ez egy vizuális történet, amely felkelti a nézők érdeklődését, és leköti őket.

A sikeres YouTube-videóhoz több olyan elemnek kell lennie, mint a történetmesélésben. Ezek az elemek a magával ragadó narratívától a közönség érzelmeinek kiváltásáig terjednek.

Az alábbiakban egy útmutatót olvashat arról, hogyan használhatja fel a történetmesélés alapjait egy sikeres YouTube-videó létrehozásához.

1. Határozza meg közönsége igényeit

Mielőtt a következő videód elkészítésén gondolkodnál, mérlegelned kell a közönségedet. Végül is ők alkotják minden sikeres videó gerincét.

Kit próbálsz szórakoztatni? Mi érdekli őket leginkább? Kaptál észrevételeket azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnének látni? Ha ismeri a közönség igényeit, képes lesz létrehozni a videójának vázlatát, amely azokhoz igazodik.

Tartalomkészítőként ne riadjon vissza attól, hogy mesterséges intelligencia-író asszisztenseket használjon a videókészítéshez. Csak győződjön meg arról, hogy a tartalom továbbra is eredeti!

2. Ismerje meg videója célját

A YouTuberré válás egyik fontos összetevője a videó céljának megértése, és annak megértése, hogy az hogyan vezérli a történetet. Kell valamiféle üzenet, amit eljuttatsz a közönségedhez.

Ennek az üzenetnek nem kell valami nagy és vezető ötletnek lennie, amely megváltoztatja a világot. A videó célja lehet egyszerűen szórakoztatás. Ha azonban több húst adunk hozzá, az hozzájárulhat a videó sikeréhez – például oktatóanyagokkal taníthatja meg a nézőket, vagy személyes anekdotákkal és életmódbeli tapasztalatokkal inspirálhat.

  YouTube-videók letöltése iPhone-ra, iPadre vagy Android-eszközre

Semmi sem állítja, hogy a videód célja csak egy dolog lehet. Megtaníthatja például, hogyan állítsa be a napelemes elrendezést lakóautóján, ami arra is ösztönözheti a nézőket, hogy saját, hálózaton kívüli szerelvényükön utazzanak.

Egy videó üzenete sokféle dologból állhat. A világos cél azonban segít a következő lépésekben a történet létrehozásában és a közönség elköteleződésében.

3. Készítsen magával ragadó narratívát

A narratíva az, ami az elejétől a végéig tartja a történetszálat. Szükség van egy logikus fejlődésre, amellyel a néző lépést tud tartani, és okkal kell folytatnia a videó nézését.

Még ha ez egy útmutató videó is, a megfelelő narratívának a helyén kell lennie. Ha valakit megtanítasz készíteni egy makramé növényi vállfát, akkor nem kezdenéd úgy a közepén, hogy a mesterség fele már elkészült. Ez olyan lenne, mintha könyvsorozatot kezdenének a harmadik könyvvel – túlságosan zavaros.

Főleg, ha videóid 15 percnél rövidebbek, a narratíva legyen lebilincselő, ugyanakkor egyszerű. Semmi ok arra, hogy egy egyszerű történet ne lehetne szórakoztató is.

4. Használjon rokon karaktereket

A rokon karakterek használata nem jelenti azt, hogy ki kell alakítanod egy karaktert, hogy elhelyezhesd a videódban. Lehetsz karakter, és nagyon is valóságos ember vagy.

Ha emberi élményt hozol létre a videódban az általad bemutatott karaktereken keresztül, az segíthet kapcsolatot kialakítani nézőid és Ön, mint alkotó között. Személyes küzdelmeket vagy közös élményeket láthatnak, amelyek lehetővé teszik a nézők számára, hogy a karakterek helyébe kerüljenek.

Néha előfordulhat, hogy dramatizálnod kell, ahogyan bemutatod magad, de jó, ha az összességében hiteles éned vagy. Követőid az igazi önmagadért fognak szeretni.

  9 legjobb webkamera a Youtube/Twitch streaminghez

5. Fogadja el nézői érzelmeit

Az érzelmek felkeltése egy jó ötletből nagyszerű videót készíthet. Ha van olyan YouTube-csatornád, amely lehetővé teszi, hogy konfliktusok jelenjenek meg a videóidban, találj módot ezek beillesztésére. A konfliktusok valós feszültségeket tesznek lehetővé, amelyek némi izgalmat adhatnak a nézők nézési élményéhez.

Ön dönti el, hogy hol helyezze el a konfliktust a videóban. Ha a konfliktushoz jó felhalmozódás szükséges, a legjobb lehet, ha törekedsz rá. A videó első 30 másodperce azonban kulcsfontosságú a néző figyelmének megragadásához.

Példa erre, ha heti vlogot vezettek a külföld körüli utazásairól. Nyugodtan kezdheti a videót, és később eljuthat a csúcspontig, amikor a sátra szétrobbant. Kezdheti úgy is, hogy a sátra már repül a levegőben, és eszeveszetten rohangál.

Akárhogy is, jókat nevetnek majd a nézők, miközben nézik, ahogy üldözi a sátrát a hátsó erdőben.

6. Növelje vizuális megjelenését

A B-roll és a zene két fontos összetevő, amelyek nagyban befolyásolhatják videóidat.

A B-roll az A-roll másodlagos felvétele, a fő akciófelvétel. Használhatja a B-tekercset díszlet kialakítására, érzelmek megidézésére, hangszín kialakítására vagy egyszerűen másodlagos nézet megjelenítésére.

Például az A-roll jelenetben előfordulhat, hogy Ön és egy barátja a tengerparton a székeken ülve a napról beszél. A B-roll felvételei szerepet játszhatnak a beszélgetés során: néhány másodpercig összecsapnak a hullámok, egy kutya labdát hoz, és egy sirály üldöz egy kisgyereket.

A zene a videószerkesztés egyik leghasznosabb eleme, amely elősegíti az elmesélni kívánt történetet. Csak a megfelelő zene kiválasztásával vezérelheti a videó hangszínét.

Hihetetlenül fontos, hogy a megfelelő zenét válasszuk ki egy jelenethez, hogy ne keverjük össze a közönséget. Ha van egy klipje egy óriáskerékről a mólón, miközben néhány gyerek nevet a háttérben, és ijesztő zenét ad hozzá, akkor arra számítanak, hogy valami rossz fog történni. Ha a vidám zenét választja, a közönség vidám, hétköznapi napnak fogja tekinteni.

  Hogyan lehet kikapcsolni, még mindig nézed a YouTube-üzenetet

7. Illessze be a Voice-overeket vagy a párbeszédet

A beszédhangok és a párbeszédek csodákra képesek hozzájárulni a videó történetének mozgatásához. Fontos információkat adhatnak arról, hogy mi történik a videóban, és segítik a narrációt az egyértelműség kedvéért.

Ügyeljen azonban arra, hogy a beszéd hangszíne illeszkedjen a videó hangszínéhez. Fontos, hogy az egyes elemek kiegészítsék egymást.

8. Használjon cselekvésre ösztönzést

Mint amikor egy hőst megidéznek egy küldetésre a kedvenc regényedben, a cselekvésre való felhívás (CTA) lehetővé teszi a történet folytatását. Fenntartja a kapcsolatot a tartalomkészítő és a néző között.

Nincs rossz hely a CTA elhelyezésére. Fontos azonban, hogy ne szakítsa meg túlságosan a videó történetét. A szóbeli CTA és az animált feliratkozási gomb elhelyezésének természetesnek kell lennie a videón belül.

9. Legyen figyelmes a szerkesztési folyamatban

Az, hogy befejezted a forgatást, még nem jelenti azt, hogy a történetnek vége. A videód szerkesztési folyamata kulcsfontosságú része a történetvonal létrehozásának, mert itt számítanak a vágások. Próbáljon meg a tempóra összpontosítani a felesleges klipek vágásával és a jelenetek közötti sima átmenetek létrehozásával.

A videó szerkesztési folyamata megváltoztathatja vagy megtörheti azt a történetet, amelynek rögzítésén sokat dolgozott a felvételi folyamat során. Ügyeljen arra, hogyan hajtsa végre az egyes videókat az idővonalon, és hogy legyen célja, hogy segítse a történetvonalat.

Használja ezeket a történetmesélési technikákat a következő YouTube-videójában

Az, hogy képes legyen fenntartani a néző elköteleződését, elengedhetetlen a YouTube-felhasználói sikerhez. A történetmesélés egy olyan művészet, amely éppen ebben segíthet: YouTube-videóid jóból nagyszerűvé válhatnak. Ez még abban is segíthet, hogy jobban bízzon a munkájában, és néhány új követőt szerezzen.

A következő videód elkészítése előtt próbáld ki a fenti történetmesélési módszereket, és nézd meg, hogy változtat-e.