Hogyan írjunk sajtóközleményt [+ 4 Templates]

A sajtóközlemény-sablonok értékes eszközök, amelyek segítségével gyönyörű és professzionális sajtóközleményeket hozhat létre és publikálhat márkája számára, és előtérbe helyezheti azt.

Segít megragadni a sajtóorgánumok és az újságírók figyelmét eseményeivel, új alkalmazottaival, partnerségeivel, egyesüléseivel és felvásárlásaival, valamint egyéb fontos bejelentésekkel és eseményekkel kapcsolatban.

Így elmondhatja a világnak a cége izgalmas történéseit, népszerűsítheti rendezvényeit, óriási sikert arathat az adománygyűjtéseken, és egyéb előnyökhöz is juthat.

Tehát, amikor elkezdi elkészíteni sajtóközleményét, sokat kell gondolkodnia és terveznie kell rajta, a dizájntól és a színektől a mezőkig és szövegekig. Ez időigényes, és ha az esemény közelebb van, még nagyobb kihívást jelent időben jó minőségű sajtóközlemény elkészítése.

De ha sajtóközlemény-sablont használ, akkor már nem kell küzdenie.

Csak előveheti az eseményének megfelelő sajtóközlemény-sablont, testreszabhatja, és megnyomhatja a közzététel gombot.

Hát nem egyszerű?

Biztos vagyok benne, hogy az.

Ebben a cikkben megvitatok néhány dolgot a sajtóközleményről, annak megírásáról, valamint a legjobban felhasználható sajtóközlemény-sablonforrásokról.

Kezdjük!

Mi az a sajtóközlemény?

A sajtóközlemény egy hivatalos nyilatkozat, amelyet a médiákhoz juttatnak el, hogy tájékoztatást nyújtsanak egy fontos eseményről. Ez egy lenyűgöző novella, amelyet azért írtak, hogy felkeltse a kiadványok, újságírók vagy médiák figyelmét, hogy elmondhassák az eseményről szóló történetet a világnak.

Például egy vállalat sajtóközleményt írhat új alkalmazottairól, új termék bevezetéséről vagy bármely más fontos üzleti eseményről, amelyről szeretné, hogy a világ tájékozódjon.

Sajtóközleményeket írnak más eseményekről is, például zenéről, koncertekről, adománygyűjtésekről, nonprofit szervezetekről, jótékonysági eseményekről, egyesülésekről, felvásárlásokról, könyvbemutatókról, díjakról, induló vállalkozásokról és sok másról.

A sajtóközlemények különböző kategóriái a következők:

 • Általános közlemény: A szabványos sajtóközlemény időérzékeny, diszkrét híreseményekre vonatkozik, például termékbevezetésre, bevételi jelentésre, új alkalmazottakra stb. Célja a szerkesztők, újságírók, befektetők és ügyfelek.
 • Tartalommarketing: A tartalommarketing felhasználhatja a sajtóközleményeket, hogy közvetlen bejelentéseket tegyen a közönségnek. A tartalommarketing elveinek szem előtt tartásával készült, hogy tájékoztassa és oktassa a közönséget, és arra ösztönözze őket, hogy legyenek az Ön ügyfelei. Lehet történet formájában is, hogy a végén egy CTA-val megragadja a közönség figyelmét.
 • Örökzöld sajtóközlemény: A sajtóközlemény ezen kategóriájának élettartama hosszabb az általános közleményhez képest. Általában online teszik közzé, és egy márkát képvisel, ahelyett, hogy csak egy eseményről számolna be. Az íráshoz erősebb és vonzóbb írásra kell összpontosítania, miközben megcélozza a közönségét.

Hogyan írjunk sajtóközleményt

A sajtóközlemény megírása egyszerűbbé válik, ha ismeri a szabványos szerkezetet, és stratégiáját és kutatását használja a közönség megcélzására. Míg a sajtóközlemény nyelve, tartalma és hangneme az Ön szándékától és szervezetétől függően változhat, a szabványos szerkezet változatlan marad.

Egy sajtóközlemény általában 300-800 szót tartalmaz, ahol a törzsnek 4-5 bekezdése van, 400-500 szavas korlát mellett. Szerkezeti elemei a következők:

 • Embléma: A sajtóközlemény felül a cég logóját fogja tartalmazni, hogy az olvasó könnyen beazonosítsa a szerzőt, és népszerűsítse a márkáját.
 • Elérhetőségi adatok: A cég neve, e-mail címe, telefonszáma, fizikai címe és egyéb fontos elérhetőségi adatok hozzáadásra kerülnek, hogy a médiaházak és a PR-személyzet kapcsolatba léphessen a céggel.
 • Megjelenés dátuma: Ez az a dátum, amikor a sajtóközleményt közzé kell tenni. A sajtóközleményekhez rendelje hozzá az „AZONNALI KIADÁSRA” lehetőséget, hacsak nem szeretné, hogy a jövőben megjelenjenek.
 • Címsor és alcím: A média figyelmének felkeltéséhez világos, lényegre törő címsort kell adni. Kreatívnak és átgondoltnak kell lennie, és röviden, 1-6 szóban foglalja össze az eseményt. Hozzáadhat egy alcímet is, hogy további információkat adjon, aminek értéket kell adnia a sajtóközleményhez.
 • Dátumvonal: Az esemény dátumát és helyét leíró szöveg. A dátumvonal szabványos formátuma: „Város, állam, dátum”.
 • Lede: Rövid, és az első bekezdés a mi, ki, mikor, miért, hol és hogyan kérdéseire válaszol. Ebben a bekezdésben meg kell adnia az eseménnyel kapcsolatos alapvető információkat, hogy tájékoztassa a hallgatóságot a története lényegéről.
 • Törzs: A lede után meg kell írni a sajtóközlemény törzsét. Ez lehet 2-3 rövid bekezdés, beleértve a háttérinformációkat, az esemény magyarázatát, idézeteket, statisztikákat, érvényes forrásokat és egyéb hasznos információkat.
 • Boilerplate: Ez egy szöveg, amely elmagyarázza az Ön szervezetének tevékenységét, más néven a vállalat „Rólunk” szakasza. Az utolsó bekezdésben van elhelyezve. Újra felhasználható más sajtóközleményekben a szervezete számára.
 • Cselekvésre ösztönző (CTA): Ez egy közvetlen, rövid szöveg, amely elmondja a közönségnek, hogy mit tegyen ezután, vagy mit tegyen. Példa – „14 napos ingyenes próbaverzió”, „Feliratkozás a hírlevélre” stb.
 • Záró/befejező jelölés: A sajtóközleményt – „###” jelöléssel zárhatja. Jelzi a nyomtatónak, hogy már nem készül másolat.
  Javítsa ki a 0x807a1007 számú Xbox One hibát

Tehát most beszéljünk meg néhány ingyenes sajtóközlemény-sablont az alábbi forrásokból:

Smartsheet

Ban ben Smartsheet, sajtóközlemény sablonok széles skáláját találja INGYEN. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsabban kezdje meg sajtóközlemény-kampányát anélkül, hogy órákat kellene eltöltenie egy formátum létrehozásával a semmiből.

Mindezeket az ingyenes sajtóközlemény-sablonokat marketingszakértők gondosan összeállították. Sajtóközlemény-sablonokat kap a közösségi médiához, eseményekhez, bevezetésekhez, üzleti hírekhez, díjakhoz, szabványos sajtóközleményekhez stb.

Ezek a sablonok meghatározott, világos szakaszokat tartalmaznak, valamint az ötlet, hogy mit írjanak beléjük. Így könnyebben megadhatja az összes információt, amelyet meg szeretne osztani a közönségével, és tartalmazza, hogy mit, mikor, ki, miért, hol és hogyan.

Ezen kívül beépíthet olyan alapvető üzleti adatokat, mint a cég logója, a kiadás dátuma és időpontja, elérhetőségei stb. Ezenkívül a Smartsheet rendezvény sajtóközlemény-sablonja hasznos bármilyen eseményhez, például divathoz, filmhez, művészethez, sporthoz, étteremmegnyitóhoz stb. Még az esemény szerkesztéséhez és bemutatásához kapott mintapéldányt is szerkesztheti.

Ezek a sablonok könnyen testreszabhatók, és beágyazhat multimédiát, és releváns hivatkozásokat adhat hozzá közösségi médiához, webhelyéhez stb.

Jotform

Akár új felvételeket, termékbevezetéseket vagy eseményeket szeretne bejelenteni, Jotform számos előre elkészített sajtóközlemény-sablont kínál, amelyek szemet gyönyörködtetőek és professzionálisak, különböző felhasználási esetekre alkalmasak. Mindössze annyit kell tennie, hogy kiválaszt egy sablont az Ön igényei alapján, és elkezdi testreszabni.

Ezeknek a sablonoknak a testreszabása egyszerű egy PDF-szerkesztő használatával, ahol megadhatja az összes részletet, majd azonnal elkészítheti sajtóközleményét. Használhatja a fogd és vidd PDF-szerkesztőjüket, és módosíthatja a sablonterveket úgy, hogy több szöveget és mezőt ad hozzá a márkaépítéshez, megjelenéshez és hangulathoz. Ez segít abban, hogy jobban képviselje vállalkozását és cégét.

Miután kitöltötte a sajtóközlemény űrlapját a releváns részletekkel, az Ön által választott egyedi sablon automatikusan PDF formátumban készít sajtóközleményt. Ezt a PDF-fájlt akár néhány kattintással letöltheti és megoszthatja a közösségi médián vagy e-mailben, vagy közzéteheti közvetlenül a webhelyén.

  Hol streamelheti kedvenc karácsonyi akcióit

A Jotform által kínált különböző típusú sajtóközlemény-sablonok a következők:

 • Termékbemutató sajtóközlemény a média és a közvélemény felkeltése érdekében
 • Zenei sajtóközlemény, hogy megragadja a zene szerelmeseinek figyelmét
 • Koncert sajtóközlemény, hogy megragadja a média és a közösség figyelmét
 • Az esemény sajtóközleménye az esemény dátumáról, a jegyárakról, a helyszínről és egyéb részletekről
 • Színházi sajtóközlemény a nézőszám és az eladások növelése érdekében
 • Közösségi média sajtóközlemény, hogy megünnepeljük közösségi oldala sikerét
 • Sajtóközlemény elküldése e-mailben, hogy vonzza a közönséget és az ügyfeleket
 • Könyvsajtóközlemény egy új könyv megjelenésének bejelentésére, valamint a közösség és a média érdeklődésének felkeltésére
 • Művészi sajtóközlemény az új művészek és csoportok népszerűsítésére
 • Új munkaerő-felvételi sajtóközlemény, amely bejelenti, hogy cége új alkalmazottakat szeretne felvenni
 • Nonprofit sajtóközlemény, amely felhívja a figyelmet az olyan dolgokra, mint a talajmentés, a természet megóvása, adományozó táborok stb.
 • Koronavírus sajtóközlemény a járvány miatti fennakadásokról, az otthoni munkába való átállásról és egyéb változásokról

Tehát kezdje el a Jotformot, és szabja testre a sablonokat, ahogy akarja.

Prowly

Prowly 13 INGYENES sajtóközlemény-sablont kínál, amelyek minden alkalomra alkalmasak. Letöltheti ezeket a sablonokat PDF és Microsoft Word formátumban, és tetszés szerint testreszabhatja őket.

A Prowly Press Release Creatorjával létrehozott összes sablon könnyen testreszabható. Sajtóközlemény-sablonokat fog kapni:

 • Új termékek
 • Termék frissítés
 • Új könyv bejelentése
 • Események
 • Zene
 • Új alkalmazottak
 • Lemondási bejelentés
 • Rebranding
 • Új partner bejelentés
 • A díjnyertes bejelentése
 • Új helyszín megnyitása
 • Nyilatkozat vagy nyilatkozat
 • Sporthirdetés

Az Ön által választott sajtóközlemények mindegyike tartalmaz egy címsort, egy vezetőt, amely megválaszolja, hogy mit, miért, ki, mikor, hol stb., egy testületet, amely elmagyarázza az információkat, dátumvonalat, a média elérhetőségeit, például az ügynökség vagy a szerző elérhetőségét, és vállalati információk, amelyek segítenek az újságírónak megérteni a célt és megírni a sajtóközleményt.

Visme

Ossza meg a vállalatával kapcsolatos fontos bejelentéseket és híreket a világgal egy remek sajtóközlemény segítségével, amelyet senki sem hagyhat figyelmen kívül. Ugorj rá Visme és kapjon sajtóközlemény-sablonokat, amelyek megragadják a média figyelmét, amelyre a márka minden jó okán szüksége van.

A Visme-től kapott sablonok könnyen testreszabhatók és néhány perc alatt közzétehetők. Ezek kiemelik a tiédet a többi sajtóközlemény közül, mivel ezek a sablonok jó megjelenésű és praktikus kialakításúak, és úgy érzik, hogy a szükséges reflektorfénybe helyezik. Ezenkívül a sablonok testreszabásával a fogd és vidd szerkesztővel illessze a márka tervezési témáját szolgáltatásaihoz és termékeihez.

Ezenkívül személyre szabhatja a sajtóközleményeket a betűtípusokkal és színekkel való játékkal, a szöveg szerkesztésével, a képek cseréjével, a logó feltöltésével és még sok mással a Visme beépített szerkesztőjével. Ez segít olyan kész sajtóközlemények létrehozásában, amelyek megfelelnek márkájának identitásának, és lekötik a médiák és az újságírók figyelmét.

A Visme-nél megtalálható sajtóközlemény-sablonok típusai a következők:

 • Túrahirdetés
 • Új játékos bejelentése
 • Új vezérigazgató bejelentése
 • Partnerségi bejelentés
 • Felvásárlások
 • Ingatlan
 • Politikai bejelentések
 • Adomány
 • Nyitás
 • Új alkalmazottak
 • Művész promóció
 • Sport
 • Rendőr állomás
 • Tűzoltóosztag
 • NGO-segélyek és adománygyűjtések
 • Amazon termékmegjelenés
 • Pénzügyi csoport indul
 • Okostelefon elindítása
 • A vállalati társadalmi felelősségvállalás
 • Kórházi díj
 • Reklámügynökségek bérbeadása
 • TV műsorok
 • Szállodai partnerség
 • Változások a kreatív folyamatban és a marketingstratégiában
 • Zene
 • Indítási indítás
 • Termék bevezetés
 • Rendezvény promóció
 • Könyvkiadás
 • Nonprofit adománygyűjtés
 • Összeolvadások
 • Címke aláírása

Bármilyen sajtóközlemény-sablont letölthet kiváló minőségben PDF vagy kép formájában. Ezután a sablont testreszabás után online közzéteheti, és egy hivatkozás segítségével megoszthatja a világgal. A sajtóközleményt hozzáadhatja blogjához vagy webhelyéhez is. Létrehozhat egy egyszerű beágyazási kódot, majd közvetlenül hozzáadhatja a cél weboldalhoz.

  A legjobb SNMP hálózatfigyelő eszközök, amelyeket 2020-ban tesztelünk

Ezenkívül a Visme adatvédelmi szabályozást biztosít az üzleti adatok, az interaktivitás, a diakönyvtár védelméhez, valamint a média hozzáadásának és bemutatásának lehetőségét bárhol.

Néhány tipp lenyűgöző sajtóközlemény megírásához

 • Ismerje meg közönségét: A sajtóközlemény segítségével ügyfeleket szerezhet. A célközönség megfelelő kutatásával sajtóközleményt készíthet, amely felvilágosítja közönségét a márkáról, és kiemelheti a többi általános bejelentés között.
 • Legyen a lényeg: A sajtóközlemények általában 400-500 szóból állnak. Tehát csak hasznos és hasznos tartalmat kell tartalmaznia az eseményhez. Segít elkerülni az olvasók elvesztését, mielőtt azok ténylegesen elérnék a CTA szakaszt.
 • Írj úgy, mint egy újságíró: Ha úgy írsz, ahogy egy újságíró, ezzel a médiaházak idejét takaríthatod meg, mivel könnyedén, sok változtatás nélkül használhatják a tartalmat. Ez csak boldoggá teszi őket, de vonzó megjelenést kölcsönöz sajtóközleményének. Ily módon nagymértékben megnő annak az esélye, hogy sajtóközleményét megküldik. Ezenkívül kerülnie kell a „mi” vagy az „én” kifejezést a sajtóközleményben. Ehelyett harmadik személyben kell írnia.
 • Szabványos betűtípus: Nem kell stílusos betűtípusokat használnia csak azért, hogy vonzóvá tegye a sajtót. Ehelyett az információk világos és tömör terjesztésére kell összpontosítania. Ehhez használjon világos nyelvezetet, szabványos betűtípusokat és világos formázást, hogy a közönség könnyebben megértse az információkat.
 • Kreativitás: Bár tömörnek kell lennie, kreatívnak kell lennie a sajtóközlemény elkészítésekor. Nemcsak a statisztikákról és tényekről kell beszámolnia, hanem okot kell adnia a közönségnek a darab iránti elragadtatásra és érdeklődésre. Legyen tehát kreatív, akár termékbemutatóra, zenei eseményekre ír, akár bevételeit mutatja be. Játssz a színekkel, miközben profi vagy, és használj lenyűgöző hangszínt.
 • Tartalommarketing: A sajtóközlemény nem csak bejelentés vagy hír, hanem lehetőség a tartalommarketingre. Ezért be kell mutatnia a márkáját és annak értékeit, és törekednie kell az olvasók tájékoztatására és oktatására.
 • Kerülje a szakzsargont: A nyilvánosság az, aki végül elolvassa sajtóközleményét. Kerülje tehát a szervezeti zsargon használatát, amely olvasókat veszíthet el, akik potenciális ügyfelei, feltalálói és más fontos entitások lehetnek.

Sajtóközlemény terjesztési szolgáltatások

A gyönyörűen megszerkesztett sajtóközleménynek nem lesz haszna, hacsak nem érkezik meg a megfelelő híroldalra a megfelelő időben. Ebben segít a sajtóközlemény-terjesztési szolgáltatások. Ezek a szolgáltatások segítenek a kiadvány terjesztésében különböző hírplatformokon, beleértve a Bloomberget, a Foxot, az NBC-t és a Google News-t. Az EIN Presswire egy olyan platform, amely automatizálja a terjesztést a különböző hírplatformokon.

Következtetés

A sajtóközlemény hasznos eszköz arra, hogy megragadja a szükséges média- és vásárlói figyelmet azáltal, hogy a márkáját reflektorfénybe hozza.

Tehát ahelyett, hogy órákat töltene a formátumon és egyéb részleteken gondolkodva, miközben a semmiből készíti el a sajtóközleményt, egyszerűen használja a fent említett sajtóközlemény-sablonok bármelyikét. Testreszabhatja az igényeinek megfelelően, és hagyja, hogy márkája ragyogjon!