Hogyan hallgathatja meg Plex zenei gyűjteményét a Linux asztalon

A Plex Media Server kiválóan alkalmas filmek és TV-műsorok kezelésére. Azt is tudtad azonban, hogy személyes zenei fájljaid tárolására is használhatod? Ebben az útmutatóban bemutatjuk, hogyan használhatja ki a Plex előnyeit saját, személyes zenei gyűjteményének hallgatásához a szerveréről a Linux asztalon.

Megjegyzés: Ez az útmutató a Plex Media Server telepítését igényli. Ha még nincs beállítva, kérjük, kövesse a témával kapcsolatos útmutatónkat, és töltse fel zenegyűjteményét a plexre, mielőtt megpróbálná ezt az útmutatót. Szükséged lesz még a Plex Pass.

PlexAmp telepítése Linuxra

A PlexAmp programot telepíteni kell a Linux PC-re, hogy lejátszhassa kedvenc Plex zenéit a Linux asztalról. A PlexAmp kétféleképpen működhet a Linux PC-jén: Flatpak és AppImage.

A telepítés megkezdéséhez nyisson meg egy terminálablakot. A terminálablak megnyitásához az asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációt a billentyűzeten, vagy keresse meg a terminált az alkalmazásmenüben, és nyissa meg úgy.

Amikor a terminálablak nyitva van és használatra kész, kövesse az alábbi telepítési utasításokat a PlexAmp alkalmazás működéséhez.

Flatpak telepítési útmutató

A Flatpak a legjobb módja a PlexAmp telepítésének Linuxra. Rendszeres frissítéseket kínál, és nem kell a letölthető AppImage csomagokkal bajlódnia. A telepítés megkezdéséhez be kell állítania a Flatpak futási környezetet.

A Flatpak futtatókörnyezet beállításához telepítse a „flatpak” csomagot a számítógépére. Ha nem tudja kitalálni, hogyan telepítse a Flatpak futtatókörnyezetét, kérjük, kövesse a témával kapcsolatos részletes útmutatónkat.

Amikor beállította a Flatpak futási környezetet, használja a flatpak remote-add parancsot a Flathub alkalmazás lerakatának hozzáadásához a rendszerhez. Ez a repo lehetővé teszi a PlexAmp alkalmazás telepítését.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Most, hogy a szoftvertárat hozzáadta a rendszerhez, telepítheti a PlexAmp alkalmazást a rendszerére az alábbi flatpak telepítési paranccsal.

flatpak install flathub com.plexamp.Plexamp

AppImage telepítési utasítások

Ha nem fér hozzá a Flatpakhoz a Linux PC-jén, a következő legjobb módja a PlexAmp használatának az asztalon, ha letölti az AppImage fájlt közvetlenül a számítógépére, és futtatja.

Az AppImage fájlok nagyszerűek Linuxon, bár nem mindenki szereti használni őket. Lényegében olyanok, mint a Windows EXE fájlok. Így állíthatja be a PlexAmp alkalmazást.

Először nyisson meg egy terminál ablakot az asztalon. Ha megnyílt, használja a wget parancsot a legújabb PlexAmp AppImage letöltéséhez a számítógépére.

wget https://plexamp.plex.tv/plexamp.plex.tv/desktop/Plexamp-3.5.0.AppImage

A letöltés után hozzon létre egy új mappát a saját mappájában „AppImages” néven. Ebben a mappában tárolhatja a PlexAmp-ot a rendszeren.

mkdir -p ~/AppImages

Helyezze át a PlexAmp alkalmazást az új mappába az mv paranccsal.

mv Plexamp-3.5.0.AppImage ~/AppImages/

Ezután adja meg az új mappát a CD-n, és használja a chmod parancsot az alkalmazás engedélyeinek frissítéséhez.

cd ~/AppImages/
sudo chmod +x Plexamp-3.5.0.AppImage

Végül futtassa az alkalmazást az alábbi paranccsal. Vagy nyissa meg a Linux fájlkezelőt, és kattintson duplán a PlexAmp AppImage fájlra.

./Plexamp-3.5.0.AppImage

Zenehallgatás a PlexAmp segítségével

Ha zenét szeretne hallgatni a PlexAmp segítségével, indítsa el az alkalmazást a Linux asztalon. Az alkalmazás elindításához keresse meg a „PlexAmp” kifejezést az alkalmazás menüjében. Az alkalmazás megnyitása után megjelenik a bejelentkezési képernyő.

A bejelentkezési képernyőn adja meg Plex hitelesítő adatait. Vagy ha már bejelentkezett a Plexbe Linux webböngészőjével, kattintson inkább a „bejelentkezés böngészővel” gombra.

Bejelentkezéskor a rendszer felkéri, hogy válasszon könyvtárat. Könyvtár kiválasztásához egyszerűen vigye az egeret, kattintson a zenei gyűjteményére (ahogy a PlexAmp-ban látható), és válassza ki azt. Ezután kattintson a „Folytatás” gombra, hogy továbblépjen a következő oldalra.

Ha rákattint a tovább gombra, látni fogja a PlexAmp „Home”-t. Ez az „Otthon” sokban hasonlít ahhoz, amit a Spotify-ban vagy más, manapság használt zenei alkalmazásban láthat.

Ha meg szeretne hallgatni egy dalt, megtekintheti a legutóbbi lejátszásait vagy a nemrég hozzáadott részt. Alternatív megoldásként kattintson a „Keresés” mezőre, hogy megkeresse, mit szeretne hallgatni. A kezdőlap ikon melletti zeneikonra kattintva is megtekintheti előadóit, dalait és albumait egy gyűjteményben.

PlexAmp mobilalkalmazás

Ebben az útmutatóban áttekintjük, hogyan használhatja a PlexAmp-ot a Linux asztalon a Plex médiagyűjtemény meghallgatásához. Ennek ellenére a PlexAmp iOS és Android rendszeren is elérhető.

További információért a PlexAmp mobil alkalmazásról, látogassa meg weboldalukat.