Hogyan ellenőrizheti az internethálózat sebességét az Ubuntuban

Ha Ön Ubuntu-felhasználó, és aggódik amiatt, hogy a hálózati sebessége lassú, akkor tesztelnie kell a teljesítményét. Sokféleképpen ellenőrizheti a hálózati sebességet az Ubuntuban. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan kell ezt csinálni.

1. módszer – Speedtest-cli

Talán a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizze a hálózati sebességet az Ubuntuban, ha futtatja a „Speedtest-cli” eszközt. Mi az a „Speedtest-cli”? Ez egy terminálprogram, amely ugyanazt teszi, mint a Speedtest.net: ellenőrzi az internet sebességét.

Sajnálatos módon a „Speedtest-cli” alkalmazás nincs előre telepítve az Ubuntu-ra vagy bármely Ubuntu-alapú operációs rendszerre. Tehát, mielőtt használni tudná az internet sebességének ellenőrzésére, telepítenie kell a programot.

Az alkalmazás telepítéséhez nyisson meg egy terminálablakot a Linux asztalon. A terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Ezután használja az alábbi apt install parancsot a program beállításához.

sudo apt install speedtest-cli

Miután a programot telepítette az Ubuntu Linux PC-re, ellenőrizheti a hálózati sebességet. Egy egyszerű teszthez futtassa a speedtest-cli parancsot.

speedtest-cli

A fenti parancs futtatása után látni fogja az internet sebességét a terminálon. Ha el szeretné menteni ezt a kimenetet egy szöveges fájlba, hogy később elolvashassa az Ubuntu-n, akkor azt szövegfájlba illesztheti.

speedtest-cli > ~/my-network-speed.txt

Ha meg szeretné tekinteni a kimeneti szövegfájlt az Ubuntu PC-n, kattintson a „my-network-speed.txt” fájlra a saját könyvtárában, vagy futtassa a cat ~/my-network-speed.txt fájlt.

  PDF-fájlok letöltése közvetlenül a PDF-néző letiltásával Chrome-ban és Firefoxban

2. módszer – LibreSpeed

LibreSpeed egy másik módja annak, hogy ellenőrizze a hálózati sebességet Ubuntuban. Ez a SpeedTest nyílt forráskódú alternatívája, és nem igényel Java vagy Flash futtatását.

A hálózati sebesség ellenőrzéséhez az Ubuntu LibreSpeed ​​alkalmazásban, tegye a következőket. Először nyisson meg egy új lapot kedvenc webböngészőjében. Miután megnyílt, menjen a LibreSpeed ​​webhelyre.

Miután feltöltötte a webhelyet, keresse meg a „Szerver” legördülő menüt, és kattintson rá az egérrel. Ezután válassza ki a legközelebbi szervert, amellyel tesztelheti a sebességét.

Megjegyzés: ha Észak-Amerikában tartózkodik, válassza ki a NY szervert. Ha Európában vagy máshol tartózkodik, válassza ki a hazájához legközelebb eső szervert.

Miután kiválasztotta a szervert, keresse meg a „Start” gombot az oldal tetején, és kattintson rá az egérrel. Ha ezt a gombot választja, akkor a letöltés, a feltöltés és a ping is tesztelhető.

  Játékfájlok áthelyezése másik Xbox One-ra

3. módszer – Ping parancs

A hálózati sebesség Ubuntun tesztelésének nagyszerű módja a Ping eszköz. Ez az eszköz átveszi a LibreSpeed ​​vagy SpeedTest-Cli által végzett műveleteket, és a vezetőülésbe helyezi Önt. Tesztelheti a ping-et (két számítógép közötti sebességet) az útválasztón vagy az internet bármely kiszolgálóján.

Szerencsére a Ping az egyik leggyakrabban használt parancssori eszköz a Linuxon, és nem szükséges, hogy a felhasználók előzetesen telepítsék. A ping teszteléséhez bármely számítógép és saját számítógépe között tegye a következőket.

Először nyisson meg egy terminál ablakot. Miután megnyílt, a ping parancsot bármilyen IP-címre vagy URL-címre használhatja. Például a helyi IP-címek közötti késleltetés teszteléséhez futtassa az alábbi parancsot.

Megjegyzés: módosítsa az alábbi helyi IP-címet, hogy az tükrözze a pingelni kívánt tényleges IP-címet. Az alábbi cím egy példa.

ping 192.168.1.1

Alternatív megoldásként tesztelheti a hálózat sebességét egy webhelyen. A ping jó viszonyítási alapja a Google.com. Miért? A Google mindig működik, mindig gyors és könnyen megjegyezhető. A Google pingeléséhez írja be az alábbi parancsot.

ping google.com

Csak néhányszor szeretne pingelni egy webhelyet vagy IP-címet, ahelyett, hogy folyamatos ping-folyamot kapna? Ezt egyszerűen megteheti a -c parancssori kapcsolóval, és megadhatja a kívánt pingek számát.

  A Splashtop életképes alternatíva a Microsoft Remote Desktop számára?

Például, ha pontosan ötször pingelni szeretné a Google-t, futtassa az alábbi parancsot.

ping -c5 google.com

Végül, ha a pingeket szövegfájlba szeretné menteni, akkor átvezetheti őket egy szövegfájlba.

ping my-website.com > ~/ping.txt

4. módszer – Fast.com

Fast.com egy másik hely, ahol tesztelheti a hálózati sebességét az Ubuntun. A SpeedTest-Cli-vel vagy a LibreSpeeddel ellentétben azonban a Fast.com olyan felhasználókat kínál, akik nem ismerik a hálózati sebességteszt működését.

Ha Ubuntut használ, és ezek az általunk tárgyalt eszközök kissé zavarba ejtőek, a Fast.com az Ön számára készült. Így kell használni. Először nyissa meg a Fast.com webhelyet. Ha megnyílik, azonnal kap egy sebességtesztet, megabájt per másodpercben.

A Fast.com sebességteszt eredményeivel kapcsolatos további információkért kattintson a „További információ megjelenítése” gombra. Olyan információk jelennek meg, mint a „várakozás”, „feltöltés” ​​stb.