Hibernált és alvó állapot a Windows 10 rendszerben: Mi a különbség?

Ha felügyelet nélkül hagyja a Windows 10 rendszert, az alacsony fogyasztású, alvó állapotba kerül. A Windows 10 hasonló alacsony fogyasztású üzemmóddal rendelkezik, amelyet hibernáltnak neveznek. Az alvó állapothoz hasonlóan a felhasználóknak lehetőségük van manuálisan hibernált módba helyezni a rendszert az energiaellátás menüből.

Hibernált állapot és alvó állapot a Windows 10 rendszerben

Hibernálás vs alvó üzemmód a Windows 10 rendszerben

Sok felhasználó összekeveri a hibernált módot az alvó üzemmóddal. Vannak hasonlóságok a két mód között, és a rendszer csak akkor lép ebbe a módba, ha kényszeríti, vagy ha egy ideje nem használta. A kérdés az, hogy melyik a jobb, és mi a különbség a kettő között.

Hibernálás vs alvó állapot

A hibernált és az alvó üzemmód közötti fő különbség az adatok mentési módja vagy mentési helye.

Állapot mentése

Amikor a rendszer alvó módba lép, a megnyitott fájlok (és a bennük lévő nem mentett adatok) a RAM-ba kerülnek.
Amikor a rendszer hibernált módba lép, a megnyitott fájlok (és a bennük lévő nem mentett dátum) a lemezre kerülnek.

Áramfelhasználás

Amikor a rendszer alvó módban van, nagyon kevés energiát használ a működés fenntartásához.
Amikor a rendszer hibernált módban van, egyáltalán nem használ áramot. Lényegében kikapcsolja a rendszert.

Funkció elérhetősége

Az alvó mód minden Windows 10 rendszert futtató számítógépen megtalálható, és alapértelmezés szerint engedélyezve van.
A hibernálás nem érhető el minden Windows 10 rendszert futtató számítógépen, például nem lesz elérhető, ha a rendszeren van InstantGo. Előfordulhat, hogy alapértelmezés szerint nincs engedélyezve, még akkor sem, ha elérhető a rendszeren.

SSD sérülés

Az alvó üzemmód nem károsítja az SSD-ket, és nem csökkenti más módon az élettartamát.
A hibernált módról ismert, hogy károsítja a korai generációs SDD-ket, és hamarabb elhasználja őket. Az újabb SSD-knél nincs ilyen probléma.

Merevlemez sérülés

Sem az alvó, sem a hibernált mód nem károsíthatja a merevlemezt.

Hardverjelző

Amikor a rendszer alvó módban van, a rendszer jelzőfényei továbbra is villoghatnak, jelezve az állapotot, például a bekapcsológomb villoghat, vagy ha SSD/HDD írási/olvasási jelzője van, akkor az is villoghat, amikor a rendszer alvó állapotban van.
Ha a rendszer hibernált módban van, minden jelzőfény/jelzőfény kialszik. A rendszert nézve nem fogja tudni megállapítani, hogy le van-e kapcsolva, vagy hibernált módban van-e, amíg meg nem nyomja a bekapcsológombot.

Önéletrajz

A Windows 10 sokkal gyorsabban lép ki az alvó állapotból, mint a hibernált módból. Az időkülönbség jelentős.
A rendszer visszatérhet alvó módból a bekapcsológomb megnyomásával, vagy a billentyűzet valamelyik billentyűjének megérintésével vagy az egérrel való kattintással.
A rendszert a bekapcsológomb megnyomásával lehet visszaállítani hibernált módból.

Aludjon vagy hibernálja a Windows 10-et?

Az alvó és hibernált üzemmód gyakran ugyanazon a rendszeren található. Kiválaszthatja, hogy melyiket használja saját belátása szerint, de általában;

Használja az alvó üzemmódot, ha nagyon rövid ideig, például tizenöt percig vagy egy óráig tartózkodik a rendszertől.
Használja a hibernált módot, ha huzamosabb ideig távol lesz a rendszerétől, de továbbra is ott szeretne dolgozni, ahol abbahagyta, ahelyett, hogy újraindítaná a rendszert.

A Windows 10 általában nehezebben tér vissza a hibernált módból, és ennek ellenére előfordulhat, hogy újraindítja a rendszert. Ez az oka annak, hogy még ha hosszabb ideig is távol marad a rendszertől, az alvó mód lehet a jobb megoldás.

A Windows 10 leállítása, alvó állapota vagy hibernálása

Ha a Leállítás opció elérhető, azaz hajlandó leállítani a rendszert, akkor jobb, ha ezt teszi a hibernált módba helyezés helyett.

Azért kerüljük a hibernált mód használatát, mert olyan sokáig tart, amíg a rendszer kilép belőle. Lehetséges, hogy a rendszer sokkal gyorsabban kapcsol be.

Nem mentett adatok esetén a leállítás a felhasználó által kezdeményezett művelet, ami azt jelenti, hogy a rendszer leállítása előtt a rendszer kéri, hogy mentse el a munkáját.

A rendszer leállításának egyik fő hátránya a hibernáláshoz képest, hogy újra meg kell nyitnia az alkalmazásokat és fájlokat. A hibernált mód elmenti a rendszer aktuális állapotát, így ezt nem kell megtennie.

Hibrid alvás

A Windows 10-nek van egy harmadik üzemmódja, a Hibrid Sleep. Ez a hibernált és alvó üzemmód kombinációja, ahol;

Az adatok a merevlemezre íródnak a RAM helyett.
A rendszer időnként frissíti a memóriát.
A rendszer folytatása gyorsabb, mint a hibernált állapot, de lassabb, mint az alvó állapot.
A rendszer továbbra is fogyaszt energiát, ha Hibrid alvó módban van.

Következtetés

Ha nehezen emlékszik meg a hibernált és az alvó üzemmód közötti különbségre, vegye figyelembe a nevüket. A hibernáció sokkal mélyebb alvási állapot, míg az alvás ehhez képest könnyű. Ha a rendszer folyamatosan küzd a hibernált módból való kilépéssel, akkor előfordulhat, hogy egy alkalmazás okolható érte. Eltávolíthatja az alkalmazást, ragaszkodhat az alvó üzemmódhoz, vagy válthat a rendszer leállítására.