HiFi asztali audiorendszer konfigurálása

A HiFi rendszer olyan alkatrészek összessége, amelyek célja, hogy a zene a lehető legjobban szólaljon meg. A HiFi célja a tiszta, zajtalan hangzás, nem csak a nagy hangerő és a megnövelt basszus. A HiFi rendszeren lévő zene radikálisan jobban fog szólni, mint a telefonhoz mellékelt fejhallgató zenéje, sok különböző tényező miatt, mint például a kisebb jelinterferencia (és ezáltal kevesebb zaj), a magasabb frekvencia-válasz és a fejhallgató tisztasága, valamint a sokkal jobb. hallgatási élmény a fülre helyezhető fejhallgatóval.

Azokat, akik élvezik a csúcsminőségű hangot, „audiofileknek” nevezik, és az audiofil jelenet bonyolult, és úgy tűnik, nehéz bejutni. Itt lebontjuk, hogy a HiFi-beállítás egyes részei mit csinálnak, és hogyan járulnak hozzá az általános hangzáshoz.

Digitális audio konverterek (DAC)

A DAC lényegében egy igazán csúcskategóriás fejhallgató-csatlakozó. Ez a rendszer összes hangjának kiindulópontja. A számítógép elektromos zaja miatt a beépített fejhallgató-csatlakozó hangja nagyon zajos. Lehet, hogy a legtöbb fejhallgatón nem veszi észre ezt a zajt (mivel a legtöbb fejhallgató egyébként is zajos), de a HiFi fejhallgatókon nyilvánvalóvá válik.

A megoldás az elektromos interferencia külső DAC-val történő elkülönítése. Ezek sokkal jobb minőségű alkatrészekből készülnek, mint a számítógépbe épített DAC. Gyakran képesek nagyobb impedanciájú fejhallgatókat táplálni, és fantomtápellátást biztosítani azoknak a mikrofonoknak, amelyeknek szükségük van rá.

  Értesítéseket kaphat, ha új Google Doodle játék érkezik

Erősítők

A legtöbb hangszóró és néhány fejhallgató esetében érdemes egy erősítővel bekapcsolni a hangot, mielőtt meghallgatná, mivel lehet, hogy halk lesz, ha közvetlenül a DAC-ról jön. Ha kisebb impedanciájú fejhallgatója van, az USB DAC-nak megfelelően kell táplálnia őket, de bármi, ami 250 Ohm-ot igényel, valószínűleg erősítőre lesz szüksége, hogy a DAC zaja ne tegye tönkre a dolgokat.

Az erősítők azért szükségesek, mert a legtöbb DAC-ot nem arra tervezték, hogy egy bizonyos ponton túl erősítse a hangot. Ha a DAC-t 10-re fordítaná, hihetetlenül zajos lenne (a rosszfajta zaj). Azonban 5-re állíthatja, majd beállíthatja az erősítőt 200%-ra, és a hang továbbra is tiszta lesz.

Fejhallgatók és hangszórók

Az összes fenti alkatrész vezetéken keresztül továbbítja a digitális hangot a készülékből. A vezeték másik végén fejhallgató vagy hangszóró választható.

A jó hangszórók beállítása bonyolult, általában nagy sztereó vevőre van szükség, amibe mindent bele lehet csatlakoztatni. A jó hangzás a hangszórók megfelelő elhelyezésétől és a helyiség akusztikájától függ. Ez némileg mérsékelhető megfelelő pozicionálási és zajszűrő panelekkel.

A fejhallgatók egyszerűbbek, általában csak egyetlen kábelt kell csatlakoztatni. Ezeknek a fejhallgatóknak ohmban mért impedanciája lesz. Ez a fejhallgató elektromos ellenállása, és a nagyobb impedanciájú fejhallgatók több energiát igényelnek a megfelelő vezetéshez. A legtöbb fejhallgató nagyon alacsony, általában 32 Ohm alatt van, míg néhány fejhallgató akár 600 Ohm is lehet. Általában a nagyobb impedancia jobb hangzást eredményez, de csak akkor, ha a többi beállítás minősége megegyezik. Ha a DAC és az erősítő nem bírja ilyen magas hangerőt, akkor előfordulhat, hogy semmi előnye nem lesz – a dolgok még rosszabbul is hangzanak, mint korábban.

  A SABnzbd telepítése Linuxra

A fejhallgató keresésekor a legfontosabb dolog a frekvencia átvitel és az általános tisztaság. Egyes fejhallgatók, például a Beats, felerősítik a basszust a fejhallgatójukon, hogy jobb hangzás illúzióját keltsék. Egy gyakorlatlan fül számára ez nagyon jól hangzik, de egy HiFi-beállításnak ideális esetben viszonylag lapos frekvencia-átvitellel kell rendelkeznie, a bejövő hang módosítása nélkül. Az általános tisztaságot nehéz mérni, de a hangzást eléggé befolyásolja. Ez az építési minőségen és általában a fejhallgató árán múlik.

Mikrofonok

Használatától függően előfordulhat, hogy nincs szüksége mikrofonra, de azok, akik hangfelvételt szeretnének rögzíteni, könnyen hozzáadhatják azt a beállításokhoz. A legtöbb csúcskategóriás mikrofon XLR csatlakozókat használ, amelyeket a legtöbb DAC támogat. Egyes mikrofonok – különösen a kondenzátor mikrofonok – 48 voltos fantomtápellátást igényelnek, ami azt jelenti, hogy működéséhez külső áramforrásra van szükség. Magáról az XLR-kábelről kapja az áramot, így nem kell semmi pluszt csatlakoztatnia, csak kapcsolja át a kapcsolót a DAC-on. Ügyeljen azonban arra, hogy ne adjon fantomtápot olyan mikrofonnak, amely nem támogatja azt, mert megsérülhet a mikrofon.

Extra kiegészítők

Nyilvánvalóan kábelekre lesz szükség ahhoz, hogy mindezt összeillessze, de nem akármilyen kábel vágja el. Mivel ezen alkatrészek többsége a falról veszi az áramot, árnyékolt kábelekre lesz szüksége. A normál aux vezetékek, amelyekkel zenét játszhat az autóban, nincsenek árnyékolva, és rengeteg statikus feszültséget vesznek fel a közeli elektromos jelekből. Az árnyékolt kábelek felárért kaphatók, de szükségesek, mert ha ebben a hurokban bármely alkatrész rossz minőségű, az tönkreteszi a hangot. Nincs szükség díszes, csúcskategóriás, aranyozott csatlakozókra vagy bármi másra, de az árnyékolás kötelező.

  5 legjobb Microsoft Teams képzés csapatadminisztrátoroknak

Áttekintés

Szóval hogyan fér össze ez az egész? Nos, amikor például lejátsz egy fájlt az iTunes alkalmazásban, a számítógép USB-n keresztül elküldi azt a DAC-nak. A DAC dekódolja, majd elküldi a tényleges analóg hangot az erősítőnek (általában 1/4 hüvelykes kábelen, de néha szabványos fejhallgató kábelen keresztül). Az erősítés után a jel eljut a fejhallgatóba vagy a hangszóróba, ahol végre meghallgathatja.

A végeredmény elképesztően tiszta hangzás.

Szóval mit vegyek?

Nem kell őrülten drága alkatrészeket vásárolnia a nagyszerű élményhez. Ennek a fordítottja is igaz, túlárazott alkatrészeket vásárolhat, és zajos, torz hangot kaphat. Minden a minőségen múlik, és minden alkatrészen múlik.

A beállítás pontos összetevői az Ön igényeitől, költségvetésétől és személyes preferenciáitól függően változnak. A piac nagyon változatos, ezért nem tudunk könnyen összeállítani egy átfogó útmutatót minden egyes alkatrész megvásárlásához, amelyekre szükség lehet. Javasoljuk, hogy végezzen saját kutatásokat, és olvassa el képzettebb audio szakemberek véleményét, mielőtt eldönti, mit vásároljon.

Kép jóváírása: pelfofotó/Shutterstock