Ellenőrizze az AQI-t, és lélegezzen be minőségi levegőt maga körül

Az oxigén a víz és az élelmiszer mellett elengedhetetlen az egészséges élethez. Ebben a cikkben bemutatunk néhány olyan alkalmazást, amelyekkel ellenőrizheti a környezetében lévő levegő minőségét, hogy jó minőségű levegőt lélegezzen be.

Fontos, hogy minden nap tisztában legyél azzal a hellyel, ahol élsz és laksz. Mindannyian ellenőrizzük a legközelebbi szükségleteket, de soha nem ellenőrizzük a levegő minőségét, ami ugyanolyan fontos, mint mások.

A légáteresztő környezetben való élet csökkentheti a súlyos betegségek és egészségügyi problémák, például a szélütés, tüdőrák, asztma stb. lehetőségét. Most már azon gondolkodna, hogyan ellenőrizheti a levegő minőségét, igaz? Semmi gond; fejlett technológiánk az AQI (Air Quality Index) segítségével segít nekünk.

Miért van szükség AQI alkalmazásokra?

A WHO szerint a világ lakosságának körülbelül 99%-a él olyan helyeken, ahol a levegő minősége meghaladja az ajánlott irányelveket. A levegő minősége a korai halálozások egyik jelentős oka.

Ezért a környezete levegőminőségének ismerete ugyanolyan fontos, mint az egészsége.

Egy hely levegőminőségének megértéséhez a fejlesztők Air Quality Index (AQI) alkalmazásokat dolgoztak ki. Ezek az alkalmazások segíthetnek az embereknek megérteni egy adott hely levegőminőségét, és ennek megfelelően dönteni.

A környezet, amelyben élünk, tele van különféle szennyező anyagokkal. A szén-monoxid színtelen és szagtalan, ami könnyen zavartsághoz, szédüléshez és akár halálhoz is vezetheti az emberi szervezetet; veszélyesen hangzik, igaz?

Ezenkívül az ipar és a járművek sokkal több káros gázt, például kén-dioxidot és nitrogén-dioxidot termelnek. Ezek a gázok károsíthatják a légzőrendszert, és gyorsan a sürgősségi osztályra küldhetik.

A természetünkről való tájékozottság fontos módja természetünk fejlesztésének is. Minél gyorsabban ismerjük fel a problémánkat, annál jobb megoldást találunk. Az AQI alkalmazásokra szükség van a levegőminőséggel kapcsolatos tudatosság, fontosság és információk terjesztéséhez.

Mire használhatók az Air Quality alkalmazások?

Az Air Quality alkalmazást hivatalosan 2013-ban indították el, és egyikünk sem gondolta volna, hogy karnyújtásnyira juthatunk a levegő részleteiről. A Levegőminőség-index alkalmazások hasznosak az emberek számára, hogy tudják, hogy a lakóhelyük alkalmas-e az egészségükre vagy sem.

Ezek az alkalmazások más városok levegőminőségét is megismerhetik. Ezért ellenőrizheti a környezet minőségét, mielőtt meglátogatja, vagy meggondolja magát, hogy letelepedjen.

A Levegőminőség-index alkalmazások valós idejű levegőminőséget, szennyezési statisztikákat, valamint részletes időjárási és éghajlati előrejelzéseket mutatnak be. Ez olyan alapvető információ, amelyet a legtöbb ember figyelmen kívül hagy, és veszélyezteti saját és családja egészségét. A levegőminőség-index ezen túlmenően segít a központi probléma azonosításában és a kötelező és hatósági intézkedések megtételében azok megoldására és a körülöttünk lévő levegő lélegzővé tételére.

Az alkalmazások által szolgáltatott információk minimalizálják az egészségügyi kockázatokat, releváns javaslatokat és ötleteket adnak a jobb légzéshez, és naprakészen tájékoztatják az aktuális levegőviszonyokról.

Hogyan működnek az Air Quality alkalmazások?

A levegőminőségi alkalmazások mérik a környezetünk levegőjét, és tájékoztatnak bennünket arról, hogy mennyire tiszta vagy szennyezett. A levegő minőségét az Air Quality Index (AQI) rövidítéssel mérik.

Az AQI úgy működik, mint egy hőmérő, amely 0 és 500 fok között indul. Az AQI fokos skálán mutatja a levegő szennyezettségének mértékét.

Az 51 alatti levegőminőség egészséges és tiszta levegőnek minősül. A szám növekedésével az egészségügyi kockázat is nő.

  Hogyan változtathatja meg az időt a Vivofiten

Szakértők szerint a 151-300 közötti levegőminőség egészségtelennek, e fölött pedig egészségre veszélyesnek minősül. Ez a tartomány a leggyakoribb szennyező anyagok, például PM2,5, PM10, CO, O3, szén-monoxid stb. alapján került besorolásra, mivel ezek a szennyező anyagok károsítják leginkább az emberi egészséget.

A különböző alkalmazások azonban eltérő és kreatív módon jeleníthetik meg az adatokat. De ami ugyanaz marad, az az adatok, amelyekből gyűjtenek. A levegőminőség alkalmazás kormányzati szervektől és egyéb forrásokból gyűjt adatokat.

Tehát, ha a legjobb és legkényelmesebb alkalmazást keresi, itt van néhány levegőminőségű alkalmazás rövid bemutatkozással, hogy kiválaszthassa az Önnek legmegfelelőbbet.

A levegőminőségi alkalmazások használatának előnyei

Amint azt korábban említettük, a levegőminőségi alkalmazások nyomon követik a levegőben lévő szennyező anyagokat, például SO2, CO, O3 stb. Ez segít a környezetünk levegőminőségének elemzésében, különösen néhány kattintással.

Kétségtelenül számos előnnyel jár ezeknek az alkalmazásoknak a használata, különösen azok számára, akik jobban szeretik a szabadtéri tevékenységeket és a sportéletet, például kerékpárosok, úszók, futók stb.

A levegőminőségi alkalmazások használatának legfontosabb előnyei az, hogy segítenek az embernek elkerülni a legszennyezettebb területet, és alternatív helyet találni az egészséges szabadtéri tevékenységekhez.

Emellett az alkalmazás segít a szennyezett levegőnek való kitettségről is tájékozódni, megtanítja a környezete légszennyezettségére, és folyamatosan tájékoztatja Önt a szennyezési válságról.

Pontosak a levegőminőségi alkalmazások?

Amikor javaslatokat kapunk a levegőminőségi alkalmazásokkal kapcsolatban, várható és logikus a pontosságuk kérdése. A legtöbb alkalmazás azt állítja, hogy pontosak, és gyakorlatilag ez lehetséges, mivel ezek az alkalmazások kormányzati webhelyekről és sok más helyi ügynökségről gyűjtenek adatokat.

Ezenkívül sok alkalmazás rendelkezik levegőminőség-figyelő berendezéssel. Ezért elemzik saját és egyéb összegyűjtött adataikat, hogy pontos és hasznos eredményeket adjanak a felhasználóknak.

Most, ha a legjobb levegőminőségi alkalmazást keresi, segíthetünk. Íme néhány a legjobb levegőminőségi alkalmazások közül, amelyek közül választhat az egyszerű és kényelmes kereséshez.

IQAir AirVisual

Az IQAir Airvisual alkalmazás az egyik legmegbízhatóbb levegőminőség-ellenőrző alkalmazás. Az Airvisual 80 országban és több mint 10 000 városban követi nyomon a szennyezést több ezer megbízható érzékelő adatai alapján.

Az Airvisual egyedi színkódokat és képi ábrázolásokat használ a légkondicionálás leírására, vonzóvá és könnyen érthetővé téve azt az emberek számára. A cégnek vannak hirdetésmentes mobilalkalmazásai Android és iOS eszközökre is.

Ennek az alkalmazásnak a fő funkciói közé tartoznak a részletes, valós idejű előrejelzések és a légszennyezési adatok. Ez az alkalmazás akkor hasznos, ha dolgozik vagy a szabadban jár, mivel 7 napos levegőszennyezést és időjárás-előrejelzést biztosít a felhasználóknak.

Ezenkívül ez az alkalmazás egy olyan funkcióval is rendelkezik, amely egészségügyi tanácsokat és javaslatokat ad a levegő minőségének megfelelően, hogy minimalizálja a felhasználók egészségügyi kockázatait a levegő szennyezettsége miatt.

Plume laborok

A Plume Labs levegőminőségi eszközként működik telefonjában. Egyedülálló algoritmussal rendelkeznek a levegőszennyezés előrejelzésére, és több mint 12 000 környezeti megfigyelő állomáshoz kapcsolódnak 60 különböző országban.

Ez megbízhatóbbá teszi az adatokat, mivel helyi és kormányzati szervektől származnak. Az alkalmazás áttekinti az olyan tényezőkre vonatkozó adatokat is, mint az idő, az időjárási körülmények, az emberi tevékenységek stb., hogy összehasonlítsa adataikat és előrejelzéseiket, hogy pontosabb előrejelzéseket készíthessen a nap folyamán.

A Plume Labst hivatalosan is megvásárolta a jól ismert időjárás-előrejelző cég, az AccuWeather. A Plume Labs már rendelkezik Android- és iOS-alkalmazásokkal. Most hamarosan már alig várják, hogy piacra dobják új levegőminőségi készüléküket.

AIRNow

Az AIRNow, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének, a NASA, a NOAA és más levegőminőségi ügynökségek hivatalos partnere, az Egyesült Államok hivatalos levegőminőségi mutatója alapján jelenti a levegő minőségét a felhasználónak. Ez az alkalmazás vonzó színkódrendszert használ, hogy tájékoztassa Önt a környezet levegőminőségéről.

  SEO kisvállalkozásoknak: rövid útmutató

Az AIRNow hatalmas ügynökségi hálózattal rendelkezik országszerte. Ezek az ügynökségek figyelik az AIRNow adatait. Ez az alkalmazás jól fókuszált és minőségi ellenőrzéssel rendelkezik az adatok felett. Ezeket az adatokat számos szektorhoz eljuttatják, például a nyilvánossághoz, kutatókhoz, vállalkozásokhoz stb.

Ez az alkalmazás tartalmazza az aktuális és előrejelzési levegőminőséget, valamint az Egyesült Államok több mint 500 városából származó lényeges adatokat. Ezen kívül az alkalmazás fantasztikus funkciókkal rendelkezik, amelyek a tűz helyeiről, a tűz körülményeiről, a füstcsóvákról stb. tájékoztatnak. Az egészségügyi ellátással kapcsolatos alapvető javaslatokat is tartalmaznak. Megtalálhatja Android és iOS eszközeire.

Az alkalmazás telepítése után meg kell adnia városát vagy körzetszámát az aktuális levegőminőség megtekintéséhez. Az alkalmazás részletes előrejelzési megbeszéléseket is kínál. Az alkalmazás másik egyedülálló funkciója a terület tárolása. Az alkalmazásban több helyet is elmenthet, így néhány kattintással ellenőrizheti napi vagy fontos látogatási helyeinek levegőminőségét.

Lő! Én dohányzom

Lő! Az I Smoke egy levegőminőségi alkalmazás. Tudod, mitől más? Ez az alkalmazás kreatív és humoros módon mutatja be a környezetszennyezés mérését. A legtöbb webhely és alkalmazás AQI-t, színkódot és grafikonokat használ, de ez az alkalmazás a beszívott cigaretták számával egyenértékűvé teszi a környezetszennyezés mérését.

Az alkalmazás a Berkeley Earth elemzést használja a halálesetek és az elszívott cigaretták számához. Az alkalmazás kedves, pontos és szórakoztató a használata, emellett van egy valós idejű térképe is, amellyel ellenőrizheti, melyik helyet szeretné a legkevésbé. Más szóval, megtudhatja, melyik helyen van lélegző levegő, és melyiket kell kerülni.

Ez az alkalmazás felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amely megmutatja, hány cigarettát szívott be naponta. Ez az alkalmazás azok számára a legkényelmesebb, akik szeretnek röviden és viccesen értesülni a levegőről. Letöltheti Android készülékeire.

Levegő számít

Az Air Matters egy számos országban elérhető alkalmazást hozott létre, amely segít az embereknek óránként, hetente és naponta ellenőrizni a levegő minőségét. Ez az alkalmazás szennyeződési riasztásokat is ad, és sok más információval is frissíti a felhasználókat, mint például a hőmérséklet, a páratartalom, a szélsebesség stb.

Az alkalmazás valós idejű frissítéseket ad világszerte több mint 11 000 levegőfigyelő ügynökségtől. Ez az alkalmazás 50 országban és körülbelül 3000 városban érhető el. Ami ezt az alkalmazást egyedivé teszi, az az, hogy a beltéri levegő minőségét is rögzítheti, ha légtisztítókhoz csatlakozik (csak ha intelligens légtisztítóval rendelkezik).

Az alkalmazás tanácsokat is kínál a levegőminőség kezeléséhez és az egészségügyi kockázatoktól való megóváshoz. Ez az alkalmazás az egyik legmegbízhatóbb, és Androidon és iOS-en is elérhető. Az alkalmazás színjelző módszereket használ, hogy könnyen és kényelmesen érthetővé tegye őket.

BreezoMeter

A BreezoMeter egy olyan alkalmazás, amely azzal a küldetéssel indult, hogy javítsa az emberek egészségét és a levegő minőségét. Ez az alkalmazás jelentős, valós idejű és helyalapú levegőminőségi és -szennyezési adatokat biztosít egyszerűen és érthetően.

A BreezoMeter élő levegőminőség-monitorral rendelkezik, amely pontos adatokat szolgáltat a folyamatos tesztelési eljárások és a külső értékelések megértése után.

Ennek az alkalmazásnak a pontossága nagymértékben ellenőrizhető az általunk belélegzett levegővel kapcsolatban, mivel rendszeres frissítéseket kapnak több mint 7000 levegőminőségi állomásról, és személyre szabott egészségügyi ajánlásokat is javasol a felhasználóknak.

Az alkalmazásnak van egy „My Exposure” nevű része. Ez a rész az Ön jelenlegi tartózkodási helyének vagy helyének levegőminőségi indexének pontos szintjét mutatja, ahol a nap nagy részét tölti. Ez az alkalmazás elérhető Androidon, iOS-en és webhelyeken is.

  A Walmart Plus előfizetés lemondása

AirCare

Az AirCare egy iOS és Android rendszeren elérhető alkalmazás, és ezt az alkalmazást Apple órájához is csatlakoztathatja. Ez az alkalmazás frissíti a felhasználót az UV-indexről, a tűzriasztásokról, a szennyezési adatokról és kétségtelenül a levegőminőségről.

Ez az alkalmazás néhány extra funkcióval rendelkezik a frissítések és adatok online megosztásához barátjával. Ebben a funkcióban az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a fényképekre kattintsunk a kamerával, és a levegőminőség indexet ad hozzá alul. Az alkalmazás gyerekbarát információkat, diagramokat, térképeket stb. is tartalmaz. Az adatokat számos platformon megoszthatja, például Instagramon, Snapchaten, Twitteren stb.

Oktatási és közösségi részlegük van. Hőtérképekkel, grafikonokkal és vizuális tartalommal rendelkeznek, ami vonzóvá és vonzóvá teszi őket. Ezért azt mondhatjuk, hogy ez egy minden az egyben alkalmazás.

AirLief

Az orvosok és asztmás betegek a jó légzés érdekében kifejlesztették az AirLief-et. Időszerű adatokat szolgáltat az embereknek a légszennyezettségről és a tartózkodási helyről személyre szabott, hasznos egészségügyi tippekkel és javaslatokkal. Az AirLief alkalmazásnak van egy térképe is, amely segíthet a felhasználóknak megtalálni a legjobb légáteresztő területet a városban.

Személyre szabott egészségügyi tippeket kaphat, ha öt adattényezőt ad meg az alkalmazásnak. Akár 74 egyszerű, mindennapi tippet készítettek, amelyeket követni kell, hogy Ön egészségesen élhessen. Az öt tényező adata olyan információkat tartalmaz, mint az életkor, bármilyen légzési probléma, dohányzik-e vagy sem, edzésidő és az Ön által használt közlekedés.

Ezen kívül rendelkeznek egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy szakértőkkel csevegjen, és az AirLief csapatának tagja legyen. Ez az alkalmazás hasznosabbnak tekinthető, mint a listán szereplő többi alkalmazás a készítői és az egészségügyi tippjei miatt. Letöltheti Android és iOS eszközökre is.

Szerző megjegyzése

A fent említett alkalmazások mindegyike hasznos és pontos. Az AirNow azonban kiemelkedik a többi közül, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több helyet is elmentsenek, így néhány kattintással ellenőrizhetik a különböző helyek levegőminőségét. Ettől eltekintve úgy gondolom, hogy az a helyes döntés, ha levegőminőségi alkalmazásokat telepít eszközére, hogy naprakész maradjon azokkal a helyekkel, amelyek árthatnak Önnek.

Következtetés

Szakmától és életkortól függetlenül elengedhetetlen a környezete levegőminőségének megértése és ismerete, mivel ez kihat az Ön és családja egészségére. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a levegőszennyezésnek való nagyobb kitettség hatással lehet az agysejtekre, a memóriára és az idegrendszerre.

De jó tudni, hogy az emberek egyre óvatosabbak a problémával kapcsolatban, és igyekeznek megérteni egészségi állapotukat és környezetüket.

Az internet most megkönnyítette az életünket. Személyes levegőminőség-ellenőrzőt hordozhatunk magunkkal a telefonunkon. A tinédzserektől a felnőttekig az AQI-alkalmazások a legjobb barátokká váltak számukra a szabadtéri tevékenységek megtervezéséhez, miközben tájékoztatnak az AQI-ről, a hőmérsékletről és az időjárás-előrejelzésről.

A beltéri páratartalom pontos mérésére a legjobb higrométereket is felfedezheti.