Egyéni „Automatikus zárolás” és „Jelszó szükséges” idő beállítása iOS rendszerben

Általánosságban elmondható, hogy fordított kapcsolat van a biztonság és a kényelem között. A legtöbb esetben a nagyobb biztonság a kényelem ára. A kéttényezős hitelesítéshez olyan szolgáltatásokban, mint a Gmail, a Twitter és a Facebook, két kód megadása szükséges, hogy hozzáférhessen saját fiókjához – nagyobb biztonság a kisebb kényelem árán. A lezárási képernyő jelszavai az okostelefonokon az egyszerű 4 számjegyű kódoktól a hosszú alfanumerikus jelszavakig terjedhetnek; mindenesetre egy további lépést ad hozzá a saját eszközéhez való hozzáféréshez. Jobb egyensúly a két fent említett tulajdonság között, de még mindig messze van a tökéletestől.

Az iOS két hasznos beállítással rendelkezik, amelyek csökkentik a kezdőképernyőre való eljutáshoz szükséges időt vagy lépéseket: „Automatikus zárolás” és „Jelszó szükséges”. Az Apple ezekhez 4-5 előre definiált lehetőséget adott a Beállítások > Általános menüpontban, de ha teljes irányítást szeretne felettük, akkor nincs szerencséje… hacsak nem törte fel iOS-eszközét. Az ‘insanj’ két finomítást dolgozott ki – a LongerAutoLock és PassTime –, amelyek lehetővé teszik, hogy egyéni időt állítsunk be az Auto Lock és a Require Passcode opciókhoz.

A LongerAutoLock funkcióval percekben beállíthat egy konkrét időt, amely után a telefon kikapcsolja a kijelzőt, és zárolja magát. Amikor legközelebb megpróbálja használni telefonját, végig kell mennie a „Csúsztatás a feloldáshoz” lépésen – jelszóval vagy anélkül. A módosítás egy szerkesztési ikont ad az Automatikus zárolás képernyő jobb felső sarkában (Beállítások > Általános > Automatikus zárolás), amelyet megérinthet egyéni idők hozzáadásához a meglévő listához.

A PassTime ugyanezt teszi, de a Require Passcode beállítás esetén. Az avatatlanok számára, ha X percet állít be a „Jelszó szükséges” beállításhoz, akkor ne kelljen újra megadnia a jelszót, ha ezen időtartamon belül akár csak egyszer is használja a telefont. Ha telefonja ezalatt az idő alatt használaton kívül marad, hitelesítenie kell magát, amikor legközelebb túllép a lezárási képernyőn.

Én személy szerint 15 percre állítottam be, és jól vagyok vele. Ha azonban valami hosszabbat keres, már csak „1 órája” maradt az Apple előre meghatározott listájából. Aligha ideális.

A PassTime és a LongerAutoLock egyaránt elérhető 0,99 dollárért a BigBoss repó alatt a Cydián. Viszont ha az egyiket veszed, a másikat ingyen kapod. Jó üzlet mindenkinek, aki jobb egyensúlyt szeretne elérni a biztonság és a kényelem között.

Feltétlenül ossza meg velünk, mit gondol a két módosításról, és hagyjon megjegyzést alább.