Bíznia kell az AI-hoz hasonlóan a ChatGPT-ben és a Bardban a pénzügyi tanácsadásban?

Kulcs elvitelek

 • A mesterséges intelligencia rendszerek hatalmas mennyiségű adat elemzésével, betekintést nyújtva és az érzelmi előítéletek megszüntetésével előnyöket jelentenek a pénzügyi döntéshozatalban. Kényelmes és költséghatékony pénzügyi tanácsokat adnak.
 • Ha azonban kizárólag a mesterséges intelligenciára hagyatkozik pénzügyi tanácsadásban, megvannak a maga hátrányai. A mesterséges intelligencia nem tudja megérteni az egyéni pénzügyi helyzeteket és célokat, hibái lehetnek, hiányzik az érzelmi támogatás, és nem veszi figyelembe a tágabb életeseményeket.
 • A mesterséges intelligencia pénzügyi tanácsadásban való megbízása előtt figyelembe kell venni a pénzügyi helyzet összetettségét, a kockázattűrő képességet, az érzelmi szükségleteket, a költségmegfontolásokat, valamint a mesterséges intelligencia és az emberi tanácsadást kombináló hibrid megközelítés lehetőségét. A generatív mesterséges intelligencia használatakor óvatosság javasolt.

A befektetők a könnyű kiutat szeretnék, ha pénzügyi tanácsadásról van szó. Manapság mesterséges intelligencia modellekre támaszkodnak, amelyek segítenek eligazodni befektetéseik során. De érdemes-e támaszkodnia az ilyen technológiákra a nehezen megkeresett pénzével?

A kérdés megválaszolásához nézzük meg a mesterséges intelligencia bonyolultságát a pénzügyi szektorban, mérlegelve az előnyöket és hátrányokat, hogy segítsen eldönteni, hogy megbízol-e ezekben a digitális tanácsadókban.

Bíznia kell az AI-ban a pénzügyi tanácsadásban?

Mielőtt belevágnánk a részletekbe, próbáljuk ki az áttörést jelentő technológiát, hogy megnézzük, a Google Bard AI és az OpenAI GPT-3.5 (ingyenes) és GPT-4 segítségével diverzifikálhatja-e a különböző eszközosztályokat tartalmazó befektetési portfóliót.

A teszteléshez írtam egy promptot, amely így szól:

Ön egy pénzügyi szakértő mesterséges intelligencia, amelynek célja egy 20 000 USD méretű portfólió optimalizálása, amelyet a következő eszközökhöz kell hozzárendelni: globális részvény-ETF, kötvény-ETF, árucikkek és kripto-ETF. Végezze el a portfólió optimalizálását a Sharpe-mutató metrikájához, és biztosítson eredményt a százalékos allokációban.

A Sharpe-mutatót általában a következőképpen számítják ki: Sharpe-mutató = (eszköz hozam – kockázatmentes ráta) / eszköz volatilitása. Ez egy gyakran használt mérőszám a pénzügyekben, amely segít a befektetőknek értékelni egy befektetés vagy portfólió kockázattal kiigazított hozamát.

  Javítás Nem lehet elindítani a programot, a Visual Studio hozzáférése megtagadva

A Google Bard válasza:

A Google mesterséges intelligencia modellje a hosszú távú befektetés fontosságára, a portfólió egyensúlyának helyreállítására és diverzifikálására összpontosít. Lássuk a ChatGPT modellek eredményeit – GPT-3.5 (ingyenes verzió) és GPT-4 (fizetős előfizetés).

ChatGPT-3.5 válasz:

ChatGPT-4 válasz:

Még a ChatGPT modellek használatával is a hosszú távú szemponton van a hangsúly. A portfólióallokációt minden esetben úgy alakították ki, hogy maximalizálja a Sharpe-mutatót, miközben továbbra is diverzifikált portfóliót tart fenn.

A globális részvény-ETF kitettséget biztosít a globális részvénypiacnak, amely hosszú távon hosszú távon a legmagasabb hozamot kínálta. A kötvény ETF kitettséget biztosít fix kamatozású eszközöknek, alacsonyabb hozamot és volatilitást kínálva. Az árucikkek ETF kitettséget biztosít olyan áruknak, amelyek védelmet nyújthatnak az infláció ellen. A crypto ETF kitettséget biztosít a kriptovaluta piacnak, amely egy új és ingadozó eszközosztály.

De a helyzet változhat. Vagyis a hagyományos vagy akár feltörekvő eszközosztályok kerülhetnek ki győztesen, és a piaci viszonyoktól függően magasabb hozamot kínálnak. Éppen ellenkezőleg, egy esetleges pénzügyi piac összeomlása potenciálisan eltörölheti a nyereségét.

Az AI felemelkedésének megértése a pénzügyekben

A mesterséges intelligencia az elmúlt években teljesen megváltoztatta a pénzügyi szektor működését. A mesterséges intelligencia kiterjedt képzési adatait és hatalmas feldolgozási teljesítményét használja fel arra, hogy gyorsan áttekintsen rengeteg információt, kitalálja a mintákat, és még olyan dolgokat is megjósoljon, amelyeket korábban csak az ember tudott megtenni. Emiatt az AI igazán népszerűvé tette a személyes fejlődés eszközeit a mindennapi emberek körében, beleértve a pénzügyeket is.

Mielőtt azonban mesterséges intelligencia eszközöket próbálna használni pénzügyi tanácsadásra, fontos megérteni az ezzel járó jó és lehetséges problémákat.

Az AI pénzügyi tanácsadásban való megbízásának előnyei

A mesterséges intelligencia modellek használata bizonyos előnyökkel jár, amelyek hasznosak lehetnek a felhasználók számára.

A mesterséges intelligencia (AI) rendszerek számos előnnyel járnak a pénzügyi döntéshozatalban. Bátorságuk az adatvezérelt elemzésben rejlik, amely lehetővé teszi számukra, hogy megfelelően feldolgozzák a hatalmas mennyiségű pénzügyi adatot, megvizsgálják a piaci trendeket és boncolgassák a gazdasági mutatókat. Ez az elemző képesség felhatalmazza őket arra, hogy olyan betekintést nyújtsanak, amely elkerülheti az emberi tanácsadót.

  Hogyan készítsünk kőtéglát a Minecraftban

Ezenkívül a mesterséges intelligencia platformok kiszabadulnak az irodai órák korlátai alól, és éjjel-nappal elérhetőséget kínálnak. Ez azt jelenti, hogy kényelmesen hozzáférhet a pénzügyi tanácsokhoz, amikor csak szüksége van rá, anélkül, hogy az időpontok ütemezésével vagy a visszahívásokra kell várnia.

Az AI másik jelentős erőssége ebben az összefüggésben az a képessége, hogy kiküszöböli az érzelmi elfogultságot. Az emberi érzelmek gyakran elhomályosítják az ítélőképességet, amikor pénzügyi döntéseket hoznak. Az olyan mesterséges intelligencia rendszerek azonban, mint a ChatGPT és a Bard, kizárólag adatokra alapozzák ajánlásaikat, így eltávolítják az érzelmi torzítást, amely impulzív vagy irracionális döntésekhez vezethet. Ez a racionális megközelítés javítja a tanácsadás minőségét.

Végül, az AI-alapú pénzügyi tanácsadó szolgáltatások gyakran költséghatékony alternatívát jelentenek a hagyományos humán tanácsadókkal szemben. Megfizethetőségük révén a magas színvonalú pénzügyi útmutatás az egyének szélesebb köre számára elérhető. Lényegében a mesterséges intelligencia nemcsak a pénzügyi döntéshozatal analitikai képességeit erősíti, hanem kényelmet, objektivitást és költséghatékonyságot is kínál, végső soron átformálja a pénzügyi tanácsadási szolgáltatások környezetét.

Ilyen előnyök lehetnek a befektetők bizalmi szavazásának fő okai. Valójában egy 2023. augusztus 22-i jelentés szerint Okleveles Pénzügyi Tervező Testületaz egyesült államokbeli befektetők 31 százaléka fontolóra venné a mesterséges intelligencia által generált pénzügyi tanácsok követését anélkül, hogy azt más forrással ellenőrizné.

Kép jóváírása: CFPB

A tanulmányban több mint 1100 felnőttet kérdeztek meg, hogy bemutassák a befektetők általános kényelmét abban, hogy az információ ellenőrzése nélkül bíznak az AI-ban. A közvélemény-kutatásból nyilvánvaló, hogy a mesterséges intelligencia olyan készségekkel rendelkezhet, amelyekkel bemutathatja a befektetők pénzügyi érzékét. Ennek ellenére az AI-nak vannak buktatói is.

A mesterséges intelligencia modellekben való megbízás hátrányai a pénzügyi tanácsadáshoz

A mesterséges intelligencia, például a ChatGPT és a Bard pénzügyi tanácsadásban való megbízása kétélű fegyver lehet, és jelentős hátrányokat is figyelembe kell venni.

Először is, ezek az AI-rendszerek nem tudják igazán megérteni az Ön egyedi pénzügyi helyzetét és céljait. Algoritmusok és előzményadatok alapján működnek, ezért előfordulhat, hogy javaslataik nem igazodnak az Ön igényeihez. A pénzügyi döntések mélyen személyesek, és a mindenki számára megfelelő megközelítés rossz eredményekhez vezethet.

Egy másik kritikus hátrány a hibák lehetősége. Az AI-rendszerek nem mentesek a hibáktól vagy pontatlanságoktól. Ha kizárólag az AI-tanácsokra hagyatkozik ellenőrzés nélkül, jelentős pénzügyi kockázatoknak teheti ki. Egy egyszerű adathiba vagy a váratlan piaci események elmulasztása jelentős veszteségekhez vezethet.

  Hogyan lehet megnyitni a Vezérlőközpontot iPhone X-en

Ezenkívül az AI nem kínál érzelmi támogatást. A pénzügyi döntések megterhelőek lehetnek, és az AI-ból hiányzik az empátia és az emberi érintés, amelyet egy emberi pénzügyi tanácsadó nyújthat. Néha szüksége van valakire, akivel beszélhet, különösen a viharos piaci időkben.

Végül, az AI-rendszerek nem biztosítják a pénzügyi élet tágabb kontextusát. Az életesemények, mint például a házasság, a szülés vagy a nyugdíjazási tervek, jelentősen befolyásolhatják pénzügyi döntéseit. Előfordulhat, hogy a mesterséges intelligencia nem fogja fel ezeket az árnyalatokat, így olyan tanácsokat kaphat, amelyek nem veszik figyelembe az általános körülményeit.

5 tényező, amelyet figyelembe kell venni, mielőtt a mesterséges intelligenciát pénzügyi tanácsadásra használná

Összességében az a döntés, hogy megbízik-e a mesterséges intelligenciával a pénzügyi tanácsadásban, végső soron az Ön körülményeitől és preferenciáitól függ. Íme néhány figyelembe veendő tényező:

 • Pénzügyi helyzetének összetettsége: Ha pénzügyi helyzete viszonylag egyszerű, a mesterséges intelligencia elegendő lehet alapvető útmutatásként. Ha azonban az Ön körülményei bonyolultabbak, hasznot húzhat az emberi tanácsadó által kínált árnyalt betekintésekből.
 • Kockázattolerancia: A kockázattűrő képessége döntő szerepet játszik pénzügyi döntéseiben. Előfordulhat, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek nem teljesen értik a kockázati étvágyat, ezért ha ez kritikus tényező, érdemes lehet humán szakértővel konzultálni.
 • Érzelmi szükségletek: Szüksége van érzelmi támogatásra és útmutatásra, amikor pénzügyi ügyekkel foglalkozik? Ha igen, akkor egy emberi tanácsadó fel tudja ajánlani azt az empátiát és megnyugvást, ami az AI-ból hiányzik.
 • Költségmegfontolások: A mesterséges intelligencia által vezérelt pénzügyi tanácsadás gyakran költséghatékonyabb, mint az emberi tanácsadók. Ha szűkös a költségvetése, az AI lehet a praktikusabb választás.
 • Hibrid megközelítés: Fontolja meg a hibrid megközelítés alkalmazását az AI-tanácsadás és az emberi pénzügyi tanácsadóval folytatott alkalmi konzultáció kombinálásával. Így profitálhat a mesterséges intelligencia adatvezérelt elemzéséből és egy humán szakértő személyre szabott betekintéséből.
 • Ez egy jelentős lista, de segíthet az előrelépésben.

  Mindig legyen körültekintő a Generatív AI használatakor

  Mindig emlékeznie kell arra, hogy bár az AI-nak vannak érdemei, vakon rábízni pénzügyi tanácsokat kockázatos. Alapvetően fontos, hogy óvatosan közelítse meg az AI-ajánlásokat, mérlegelje korlátait, és ideális esetben egészítse ki azt emberi szakértelemmel, amely személyre szabott, érzelmileg támogató és kontextus-tudatos útmutatást nyújthat az Ön egyedi pénzügyi utazásához.