Hogyan játssz Game Boy játékokat a Linux terminálon

A Linux terminál, bár minden bizonnyal szórakoztató hely, nem különösebben ismert konzolos játékplatformként – főként korlátozott ASCII- és Braille-kimenetének köszönhetően. De Spartan felülete szinte tökéletes egy eredeti, 1989-es Nintendo Game Boy kijelzőjének lemásolásához. Így játszhat Game Boy játékokkal a terminálján.

Miért kell Game Boyt emulálni a terminálban?

A Nintendo Game Boy az egyik legsikeresebb játékkonzol, amelyet valaha készítettek, és gyerekek és felnőttek generációit ismertette meg az olyan játékok örömeivel, mint a Tetris, a Pokemon és a Super Mario Land sorozat.

4 MHz-es processzorával és 47×43 mm-es kijelzőjével a Game Boy könnyedén elfér a nadrágzsebében, és körülbelül 15 órányi játékidőt kínál négy AA elemmel. Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején a Game Boy minden tinédzser kötelező tartozéka volt, és teljes mértékben uralta a hordozható játékok piacát.

A konzol népszerűsége és hosszú élettartama azt jelentette, hogy több ezer hivatalosan engedélyezett Game Boy játék volt, és még sok mást hackeltek össze a hálószoba bütykök.

  A Windows alrendszer frissítése Linux rendszeren Windows 10 rendszeren

Ha emulátort futtat a termináljában, ezek mindegyikét futtathatja, így a terminálját a játszható játékok kiterjedt könyvtárává alakíthatja.

Ahogy a neve is sugallja, a php-terminal-gameboy-emulator PHP nyelven íródott – ez a nyelv általában webhelyek létrehozására szolgál –, és bár a projekt readme-je csak azt írja ki, hogy támogatja a PHP 5.6-ot, PHP 7-et és a HHVM-et, nálunk futott. PHP verziókon 8.2-ig szinte hibátlanul.

A php-terminal-gameboy-emulator segítségével Ön sem korlátozódik a számítógépére, és távoli gépeken is futtathat Secure Shell (SSH) munkameneteket.

Mivel terminálban fut, a Game Boy-játékaidnak nem lesz hangja, de biztosak vagyunk benne, hogy el tudod dúdolni a Tetris téma dallamát.

A játékokat sem tudja majd menteni. Ha ezek a korlátozások túlságosan korlátozóak, több tucat kiváló emulátor érhető el Linuxon.

Csak a legálisan birtokolt ROM-okat használja. A házi készítésű Game Boy ROM-ok széles választékát találja a weboldalon Homebrew Hub.

A php-terminal-gameboy-emulator telepítése Linuxon

A php-terminal-gameboy-emulator telepítése előtt először győződjön meg arról, hogy a PHP telepítve van. Ennek ellenőrzéséhez nyisson meg egy terminált, és írja be:

 php -v 

Ennek a parancsnak vissza kell adnia a telepített PHP-csomag verziószámát. Ha „php: parancs nem található”, akkor nincs telepítve a PHP.

  Az Arch Linux telepítése

A PHP Archra és a kapcsolódó disztribúciókra való telepítéséhez írja be:

 sudo pacman -S php 

A Debianon és származékain:

 sudo apt install php 

A Fedora családhoz először hozzá kell adnia a Remi PHP adattárat:

 sudo dnf -y install http://rpms.remirepo.net/fedora/remi-release-XX.rpm 

…ahol XX a Fedora verziószáma. Most engedélyezze a tárolót:

 sudo dnf module enable php:remi-8.1 -y 

Végül telepítheti a PHP-t a következővel:

 sudo dnf install php -y 

Most a PHP telepítve van, használja a wget eszközt a php-terminal-gameboy-emulator letöltéséhez:

 wget https://raw.githubusercontent.com/gabrielrcouto/php-terminal-gameboy-emulator/master/bin/php-gameboy.phar 

Tedd végrehajthatóvá a következővel:

 sudo chmod +x php-gameboy.phar 

Helyezze át a bináris fájlt az elérési útjára, hogy a rendszer bárhonnan végrehajtható legyen;

 sudo mv php-gameboy.phar /usr/local/bin/php-gameboy 

Játssz Awesome Game Boy játékokat a Linux-termináloddal

A php-terminal-gameboy-emulator segítségével játék indításához argumentumként át kell adnia a ROM fájl fájlnevét. Például:

 php-gameboy ~/gbroms/tetris.gb 

A ROM szinte azonnal betöltődik, és a választott játék megszokott szürkeárnyalatos indítóképernyőjével kell szembenéznie.

  Szerezzen egészséges emlékeztetőket a Linux-asztalon a Stretchly használatával

Az alábbi videón láthatja, hogy az emulátor eléggé képes futtatni a Street Fighter II-t, és ez az író a terminálverzióval éppúgy kéznél van, mint az eredeti kéziszámítógéppel – meggyőzően irányítja Ryut, hogy legyőzze Guile-t az első körben.

Azt is észre fogja venni, hogy bár a php-terminal-gameboy-emulator meggyőző munkát végez a Game Boy pontmátrix képernyőjének újrateremtésében a terminálon, időnként előfordulnak vizuális műtermékek. Hogy ezek milyen gyakran jelennek meg, és súlyosságuk az éppen játszott játéktól függ.

Az emulátor vezérlői a következők, és sajnos nem leképezhetők újra:

Billentyűzet vezérlők

Konzolvezérlők

WASD

D-Pad utasítások

Vessző (,)

A

Pont (.)

B

N

Válassza ki

M

Rajt

Nyűgözze le barátait a php-terminal-gameboy-emulator segítségével!

Az akció-, harc- és kalandjátékok a Linux terminálon belüli játéka olyan technikai bravúr, amely biztosan inspirálja kollégáit és kapcsolatait, és kiváló módja annak, hogy meggyőzze őket a Linux játékrendszerként való elsőbbségéről.

Használhatja arra is, hogy újraélje gyermekkorát a munka közbeni üresjáratokban.