A webhelykészítés előnyei és hátrányai a Canva Webhelykészítővel

A Canva tervezési platformja lehetőséget kínál az újoncok számára, hogy professzionális megjelenésű grafikai terveket, közösségi bejegyzéseket, sőt webhelyeket is tervezzenek. Nincs szükség számítástechnikai végzettségre a Canva weboldal elkészítéséhez, sem UX/UI képesítésre. A Canva segítségével történő weboldal készítés sokak előtt nyitja meg a kaput, de mik a Canva weboldalkészítő előnyei és hátrányai, és érdemes-e használni?

Milyen előnyei vannak a Canva Website Builder használatának?

Könnyedén készíthet weboldalt a Canva segítségével; itt vannak ennek előnyei.

1. Hatékony egyoldalas tervezés

Az egyoldalas dizájn mindenki számára nagyszerű, akinek nincs szüksége semmi bonyolultra a webhelyéhez. A Canva csak egyoldalas weboldaltervezést kínál, de ennek nem kell korlátozónak lennie.

Az egyoldalas webhelyek a legjobbak céloldalak, személyes webhelyek és kisvállalkozások számára. Megtervezheti egyoldalas webhelyét végtelen görgetési lehetőségekkel, legalábbis a Canva által kínált mértékben. Túl sok oldal vagy elem miatt előfordulhat, hogy nem tudja elmenteni Canva-dokumentumát.

A Canva webhely-készítője szám szerint címkézi fel az oldalakat, és oldalanként osztja fel az egyes képernyő-méretű területeket. Ez rengeteg tervezési helyet, színválasztékot és szétválasztást tesz lehetővé a webhely kialakítása során.

Könnyen hozzáadhat hiperhivatkozásokat a szöveghez és a Canva elemeihez. Ez lehetővé teszi, hogy szükség esetén könnyen hivatkozzon külső helyekre.

Egyszerűen kattintson a jobb gombbal a hiperhivatkozni kívánt elemre, válassza ki a linket, és adja hozzá az URL-t. Miután webhelye éles – vagy előnézeti módban van –, kiválaszthatja és megnyithatja a hozzáadott linkeket.

3. Hozzon létre egy személyes tervezési stílust

Bár a Canva jól ismert az előre megtervezett sablonok szállítójáról, a Canva webhely létrehozására való felhasználásának előnye, hogy saját, személyes tervezési stílust ad az oldalához.

Miközben a számtalan sablonopciót használhatja, azokat is pontosan úgy testreszabhatja, ahogyan szeretné, az egyedi eredmények érdekében. Teljesen egyedi webhelytervezéshez a Canva webhelykészítőjével a semmiből megtervezhet egy egyoldalas webhelyet.

Nem kell előre elkészített és túlzottan használt sablonokat használnia, amelyek úgy néznek ki, mint mindenki más webhelye. És nem kell nagy készség ahhoz, hogy egyedi tervezési elemeket adjunk a Canvához.

4. Válasszon egyéni vagy szabad tartományt

A Canva webhelyeszköze saját domaint kínál az élő webhely megosztásához. A Canva-felhasználók akár öt ingyenes Canva-domaint is használhatnak a fiókjukból. Ha egyéni domaint szeretne használni, vagy importálni szeretne egy meglévő domaint, ezt körülbelül évi 20 dollárért megteheti, a domain végétől függően.

5. Vállalati márkaépítés beépítése

A Canva Pro-tagok személyes vagy üzleti márkáját hozzáadhatják Canva-projektjeihez, beleértve a webhelyét is. Használja a Canva márkakészlet funkcióját logóinak, márkaszínpalettáinak és betűtípusainak mentéséhez, hogy könnyen hozzáférhessen a Canva webhely megtervezésekor.

A márkakészlet nagyszerű funkció, amellyel időt és frusztrációt takaríthat meg a Canva-webhely elkészítése során, és összefüggően tartja a webhely megjelenését a közösségi bejegyzésekkel és az Ön által készített más Canva-tervekkel.

6. Reszponzív tervezés

Napjainkban minden webhelynek reszponzívnak kell lennie, és ezzel a Canva webhely-készítője is egyetért. Webdizájnjának reszponzivitását a Canva automatizálja. Könnyedén létrehozhat mobilbarát portfóliówebhelyet a Canva segítségével, amely a Canva reszponzív dizájnját használja.

A rács segítségével történő tervezés elősegíti a reakciókészséget. Az elemeket csoportosíthatja vagy szétválaszthatja a Canva alkalmazásban, így biztosítva, hogy a megfelelő szöveg illeszkedjen a megfelelő képhez, ha átméretezi mobileszközre.

7. Kapcsolja be a jelszavas védelmet

Webhelyének jelszóval való védelme praktikus megoldás, ha gyerekeknek szóló weboldalt, meglepetést vagy privát eseményt készít. A Canva segítségével bármikor be- vagy kikapcsolhatja a jelszavas védelmet, így szabályozhatja, hogy ki férhet hozzá a Canva webhelyéhez.

Másodlagos lehetőség is van, ha elrejti webhelyét a Google és más keresőmotorok elől, ha nem indexeli webhelyét. Ez a lehetőség azonban nem tévedésbiztos, és nem ad választást arról, hogy ki férhet hozzá a webhelyéhez, ha valahol megtalálható.

8. Hozzáférés a Traffic Insights-hoz

A tartalommarketing világában a forgalmi betekintés a webhely működtetésének egyik legfontosabb része. A forgalmi statisztikák megtekintése csak a Canva Pro, a Canva Teams és a Canva Education felhasználói számára érhető el, de ez az egyik olyan funkció, amely miatt érdemes a Canva Pro verzióra frissíteni.

Melyek a Canva Website Builder használatának hátrányai?

Van néhány hátránya a Canva webhely-készítőjének. Lehetséges, hogy megszakítják az üzletet, ezért érdemes tudni, hogy mivel dolgozik, mielőtt elkezdené.

1. Nincs többoldalas tervezés

Egyes webhelyek esetében a többoldalas kialakítás előnyösebb, mint egy egyoldalas webhely. A Canva webhely-készítője nem kínál hagyományos többoldalas webhelyeket, de lehetősége van arra, hogy navigációs sávot adjon a tetejére, amely végigvezeti a nézőket az egyoldalas webhelyen.

Van egy kerülő megoldás, amellyel több oldalt is hozzáadhat webhelyéhez. Hozzáadhat hiperhivatkozásokat és hivatkozásokat több, a Canva-ban épített egyoldalas tervhez, de ez egy fárasztó módszer, és nem lesz zökkenőmentes az átmenet.

Sok más webhely-készítő létezik – például Squarespace vagy WordPress– amelyek helyett többoldalas webhelytervezést tesznek lehetővé.

2. Nincs CSS vagy mélyreható kódolás

A Canva nagyszerű reszponzív webhely-automatizálása ellenére még mindig nem lesz olyan precíz, mint egy kódolt webhely. A Canva webhelykészítője nem kínál olyan kódot, mint a HTML, CSS vagy Javascript.

Ha szeretne létrehozni egy weboldalt, és saját maga fejleszti, valamint a designt, akkor lehet, hogy a Canva nem a legjobb megoldás. Ha csak jó látványra és egyszerű weboldalra van szüksége, akkor a Canva kínálata gyümölcsöző.

3. Nincsenek integrált űrlapok vagy diagramok

Űrlapok vagy interaktív diagramok webhelyekhez való hozzáadása fontos ahhoz, hogy a közönség kapcsolatba léphessen Önnel, információkat osszon meg, vagy új ügyfeleket vegyen fel. A Canva webhelykészítője nem rendelkezik natív űrlapeszközzel; a Typeform űrlapokat azonban integrálhatja a Canva webhelyébe.

Bár a Typeform elérhető a Canvában, külön fiókot kell létrehoznia vele az integrált űrlapalkalmazás használatához. Ez egy további lépést ad, ami megakadályozza az űrlapok egyszerű hozzáadását. A Canva alkalmazásainak az a hátránya, hogy bármikor eltávolíthatók, így nem tud következetesen használni őket.

4. A tervezési elemek nem egyediek

Bár máshol is létrehozhat saját elemeket, hogy feltöltse és szerkeszthesse azokat a Canvában, ez időigényes lehet, vagy akár lehetetlen is, ha hiányzik az illusztráció vagy a tervezési készség. A legtöbb Canva-felhasználó kihasználja a Canva hatalmas elemkönyvtárát, de ez azzal a kockázattal jár, hogy ugyanazokat az elemeket használja, mint a többi Canva-felhasználó.

Sok Canva-felhasználó gyakran követi a formatervezési trendeket, aminek eredményeként rengeteg dizájn jön létre azonos elemekkel és stílusokkal – ezek a tervek nem adnak nekik egyedi előnyt.

Sajnos nem lehet integrálni olyan külső elemeket, mint pl Spline 3D vagy Lottie animációs fájlokat a Canvába. A Canva egy egyszerű tervezőalkalmazás, amely nagyszerű hozzáférést biztosít a tervezőeszközökhöz, de azzal a sajnálatos eredménnyel jár, hogy nehéz új, egyedi tervezési elemeket létrehozni vagy használni, mint például a hagyományos webhelykészítők.

5. Nincsenek SEO eszközök

Ha egy webhelyet készít egy olyan eszközzel, mint a WordPress, akkor olyan SEO-bővítményekkel rendelkezik, mint a Yoast, amelyek segítenek a webhelyet a Google algoritmusának csúcsára emelni. Sajnos nincs ilyen bővítmény a Canvához.

A beépülő modulokra vagy a belső SEO-eszközökre való támaszkodás helyett meg kell tanulnia a SEO készségeket, és saját maga kell alkalmaznia. Soha nem rossz ötlet a SEO-val kapcsolatos ismeretei fejlesztése, ha webhelyet hoz létre, vagy javítani kívánja online jelenlétét.

Kulcs elvitelek

  • Főbb kivonatok a cikkből:
  • A Canva webhely-készítője hatékony egyoldalas kialakítást kínál, amely ideális céloldalak, személyes webhelyek és kisvállalkozások számára. Bőséges tervezési teret és színválasztékot biztosít.
  • A felhasználók könnyen hozzáadhatnak hiperhivatkozásokat a Canva szövegeihez és elemeihez, lehetővé téve a külső forrásokhoz való egyszerű hivatkozást. A linkek megnyithatók élő vagy előnézeti módú webhelyeken.
  • A Canva lehetővé teszi a személyes tervezési stílus létrehozását, az előre megtervezett sablonok testreszabásával vagy egy egyoldalas webhely tervezésével a semmiből. Nincs szükség kiterjedt tervezési ismeretekre.

Megéri használni a Canva webhelykészítőjét?

A Canva webhelykészítője kiválóan alkalmas tartalomkészítők, kisvállalkozások és kezdő tervezők számára, illetve azoknak, akiknek nincs szükségük semmi bonyolultra. Ez egy ingyenes eszköz, nagyon kevés fizetős funkcióval vagy kiegészítővel, és az eredmény egy teljesen működőképes webhely lesz.

A Canva webhelykészítője nem a legjobb választás, ha a semmiből szeretne webhelyet fejleszteni, és olyan integrált funkciókat szeretne használni, mint a Spline 3D, az összetett űrlapok vagy a mélyreható kódolás.