A virtuális asszisztenseken túl – Miért több az AI, mint a chatbotok?

Az automatizálás már nem a jövő dolga, hanem egy olyan döntés, amelyet meghozhatunk egyéni és vállalkozási életünk javítása érdekében.

Azonban, az Adobe szerint2018-ban a vállalkozásoknak csak 15%-a használt aktívan AI-alapú rendszereket. Természetesen a számok most eltérőek, mivel ugyanaz a jelentés azt jósolta, hogy a vállalkozások körülbelül 31%-a váltana a következő évben.

Láthatjuk a változást, ahogy egyre több vállalkozás használ intelligens chatbotokat az ügyfélszolgálati élmény javítására és az alacsony szintű problémák kezelésének hatékonyságának növelésére. Növekszik a hangsegédeket (például Siri, Google Assistant vagy Alexa) használók száma is. Egy friss szerint A Pew Research Center jelentéseaz amerikai állampolgárok csaknem 50%-a hangutasítások segítségével kommunikál okostelefonjával.

De a mesterséges intelligencia rendszerek nem csak hangasszisztensekről és chatbotokról szólnak (bármilyen egyediek is)! Ezek a rendszerek azt ígérik, hogy lefedik az alkalmazottak által jelenleg elvégzett hétköznapi feladatokat, így az agyunkat kreatívabb és kihívásokkal telibb munkára használhatjuk. A mesterséges intelligencia átalakítja az általunk ismert világot, és egész iparágakat érint az ügyfélkapcsolatoktól a termelésig és a gyártásig.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a digitális marketing az egyik leginkább érintett szegmens. A marketingszakemberek már ismerik azokat a rendszereket, amelyeket úgy terveztek, hogy különböző forrásokból gyűjtött adatokon alapuló prediktív elemzést nyújtsanak. Ennek ellenére a mesterséges intelligencia (többek között) új módszert hozott a döntéshozatalra és a közönség azonosítására.

Az AI hatása a digitális marketingre

A mesterséges intelligencia által a digitális marketing stratégiákban végrehajtott fő változás az, hogy a márkák hogyan lépnek kapcsolatba közönségükkel. Sok márka használ chatbotokat, de a marketingesek intelligens rendszereket is használnak a tartalom személyre szabására, célzottabb kampányok létrehozására és a költségek csökkentésére. Mellékes megjegyzésként ez is azt mutatja, hogy a digitális marketingeseknek is szükségük lehet rá megtanulni a mesterséges intelligenciát (legalábbis alapszinten) a közeljövőben.

Chatbotok a jobb ügyfél-márka kapcsolatért

Egyszerűen fogalmazva, a chatbotok olyan szoftvereszközök, amelyek célja az ügyfelekkel való interakció és hasznos információk nyújtása. A chatbot-ipar növekszik, és egyre több fejlesztő összpontosít olyan intelligens rendszerek létrehozására, amelyek képesek fenntartani a természetes emberi beszélgetést.

Ez az AI szemantikai felismerés, a hangkonverziós technológia és a nyelvi feldolgozás fejlődésének köszönhető. Miközben még dolgozunk ezen eszközök tökéletesítésén, az alapvető chatbot-rendszerek olyan egyszerű feladatokat is végrehajthatnak, mint például az alapvető kérdések megválaszolása, rendelések felvétele, a felhasználók végigvezetése a különböző folyamatokon stb.

A chatbotokat használó márkák fő előnyei a következők:

  • 24 órás, non-stop hozzáférés az ügyfélszolgálatokhoz – a chatbotoknak nincs szükségük alvásra vagy szünetre, így éjjel-nappal támogatást tudnak nyújtani;
  • Egy a többhez megközelítés – egy rendszer egyszerre több ügyféllel is tud működni, kiküszöbölve az ember által működtetett rendszer korlátait, ahol egy adott időpontban csak egy-egy interakció lehetséges.
  • Jobb ügyfélélmény – a chatbotok nem csalódnak a türelmetlen ügyfelekben, és nem veszítik el nyugalmukat.
  • Lokalizált ügyfélszolgálat – sok chatbot rendszer több nyelven is használható, így az ügyfelek kiválaszthatják anyanyelvüket.
  • Gyors kézbesítés – a chatbotok kiterjedt adatbázishoz férnek hozzá (beleértve a felhasználók korábbi interakcióit a platformmal), és sokkal gyorsabban tudják megadni a kért információkat, mint egy emberi kezelő.
  A Teamspeak kliens telepítése Linuxra

A chatbotok még kritikusabbak, mivel sok márka átállt az ügyfelekkel való kommunikációra olyan szöveges alkalmazásokon keresztül, mint a Facebook Messenger, a Slack vagy a WhatsApp. És mint kiderült, a fogyasztók több mint 50%-a szereti az egyszerűbb, gyorsabb kommunikáció ötletét kedvenc márkáival!

Tartalom személyre szabása

Ez arról szól, hogy személyre szabjuk az egyes felhasználók élményét egy webhelyen vagy platformon azáltal, hogy olyan tartalmat javasolunk, amely jobban megfelel az igényeiknek.

Jó példa erre a YouTube által használt algoritmus, amellyel az egyes felhasználóknak tartalmat ajánl a korábbi választásaik alapján. De ez csak akkor történik meg, ha van fiókja. Ellenkező esetben a jelenlegi tartózkodási helyére vonatkozó ajánlások jelennek meg.

Hasonló kísérletben a marketingszakemberek mesterséges intelligencia rendszereket használhatnak (és tesznek is), hogy olyan termékeket, ajánlatokat, tartalmakat és egyéb elemeket biztosítsanak nézőiknek, amelyek illeszkednek a platformmal való korábbi interakcióikba. Egy lépéssel tovább lépve ugyanazt a rendszert lehet felhasználni az eladások fellendítésére azáltal, hogy pontosabb ajánlásokat tesz a felhasználóknak.

Végül az AI-rendszerek azt is meghatározhatják, hogy milyen típusú tartalom vonzza leginkább a közönséget. Ily módon kiküszöböli a találgatásokat, valamint a mai digitális marketingstratégiákban még mindig elterjedt próba- és hibarendszereket.

A jelenlegi intelligens rendszerek fő előnye, hogy nagy mennyiségű adatot képesek nagy sebességgel feldolgozni, így valós időben hatásos eredményeket érnek el.

Az e-mail marketing finomítása

Az e-mail marketing egyike azoknak az eszközöknek, amelyek meghatározzák az időt és a technológiát, a formában maradást és a teljesítést hihetetlen ROI még az AI korában is. Még így is használható egy kis finomítás, és most megvan a tökéletes módja annak, hogy jól csináljuk.

Mostantól intelligens rendszereink vannak, amelyek különféle műveletekhez triggereket állítanak be (a korábbi viselkedés alapján). Ez lehetővé teszi a marketingesek számára, hogy a megfelelő embereket célozzák meg a megfelelő tartalommal, így az élmény relevánsabb az ügyfél számára, és nyereségesebb a vállalkozás számára.

Sok márka például a felhasználó állapota alapján szegmentált e-mailezési stratégiát alkalmaz. Ennek megfelelően egyfajta e-mailt küldenek annak, aki most regisztrált egy fiókot, egy másik e-mailt annak, aki tag, és van kívánságlistája, és egy másik e-mailt annak, aki hűséges ügyfél.

  Hogyan hozd egybe az összes beszélgetést Ferdivel

Elgondolkodtató hirdetési koncepciók

A hirdetések (különösen a digitális hirdetések) egyre okosabbak, és mindez a mesterséges intelligencia által biztosított betekintésnek köszönhető. Ezt láthatjuk a közösségi média platformokon és a Google-on, ahol intelligens rendszerekkel célozzák meg a megfelelő közönséget.

A mesterséges intelligencia technológiájának köszönhetően a marketingesek pontosan megjósolhatják a trendeket, és beválthatják a mikrotrendeket, ami jobb célzást tesz lehetővé, így csökkentve a digitális hirdetési kiadások pazarlását. Alapján Statista, a globális hirdetési kiadások 2019-re becsült értéke meghaladta az 560 milliárd dollárt, és ennek egy része elpazarolt a legtöbb vállalkozás által használt próba és hiba rendszer miatt. Ahogy azonban az AI átveszi az uralmat, egyre kevesebb a cég reklámköltségvetése.

Nos, a mesterséges intelligencia nem csak arról szól, hogy gondoskodjon a költségvetés megfelelő elköltéséről. Az innovációról és a kreativitásról is szól. A hirdetéseket megjelenítő közösségi médiaplatformok többsége olyan másolatot készíthet, amely megfelel az Ön igényeinek a korábbi felhasználók viselkedése és a hirdetni kívánt linkek alapján. Mint ilyen, a tartalomkészítési folyamat egy digitális marketingügynökség működését AI-alapú platformok fokozhatják és finomíthatják.

Ezenkívül egyes márkák a modern technológiákat, például a kiterjesztett valóságot vagy a virtuális valóságot kombinálják, hogy észbontó hirdetéseket hozzanak létre, amelyek lekötik az emberek figyelmét, és megőrzik figyelmüket.

Költségek csökkentése

Míg az innováció és a jobb célzás előnyös a marketingesek számára, a cégtulajdonosok izgatottak a mesterséges intelligencia miatt, mert fantasztikus lehetőség a költségek csökkentésére.

Csak gondolj bele.

Csak a chatbotok használatával a vállalatok pénzt takarítanak meg, és jobb ügyfélélményt kínálva növelik a profitot. Ugyanez történik marketingstratégiák tervezésekor vagy a tartalom személyre szabásakor.

A mesterséges intelligencia által hajtott rendszereknek megvan az az intelligenciája, hogy átvegyenek néhány olyan aljas feladatokat, amelyeket korábban emberi kezelők végeztek. Ez kevesebb alkalmazottat és nagyobb hatékonyságot jelent.

A digitális marketingszakember fő feladata, hogy belenyúljon az ügyfél fejébe, és megértse, mit kereshet az interneten, az általa reklámozott termékről vagy szolgáltatásról. A múltban ez a feladat meglehetősen egyszerű volt, mert a keresőmotorok kulcsszavakat használtak a releváns oldalak megtalálásához.

De ezek az idők már rég elmúltak, és ez részben az intelligens rendszerek fejlesztésének köszönhető. Napjainkban a keresési algoritmusok megértik az árnyalatokat és a kontextuális jelentést (szemantikus keresés). Egyes algoritmusok a felhasználó keresési előzményeinek figyelembevételével is adnak eredményt.

A virtuális asszisztensek (Siri, Alexa, Google Assistant és egyebek) bevezetésével a mesterséges intelligencia rendszerek hangalapú keresést és beszédfelismerést is használhatnak az új rések azonosítására és a korábban ismeretlen erőforrások kihasználására.

Tehát mit jelent ez a SEO szakemberek számára?

Dióhéjban a digitális marketingszakembereknek nyitottnak kell lenniük az új lehetőségekre, és erős szövetségessel kell rendelkezniük az AI-alapú platformokon.

  Miért tárolják a vállalatok továbbra is egyszerű szövegben a jelszavakat?

Most, hogy tudjuk, miért és hogyan részei az intelligens mesterséges rendszerek a digitális marketingiparnak, vessünk egy pillantást a használható eszközökre.

Google Cloud AI

Ez egy olyan eszköz, amellyel megtanulhatja, hogyan használhatja és implementálja az AI-t az Ön vállalkozásában, és erősen javasoljuk, hogy böngésszen egyes moduljaik között. Google Cloud AI elképesztő példákat kínál olyan eszközökre és tervekre, amelyek a jövőben rendkívül népszerűvé válhatnak.

Betekintést nyújt abba is, mit tehet a versenytársa, hogy előnyt szerezzen, és nagyobb piaci szeletet vágjon ki magának.

Zoomph

Fantasztikus platform a közösségi média kampányokra törekvő márkák számára!

Zoomph betekintést nyújt, és segít a marketingeseknek megérteni közönségüket és a közösségi platformokat. Ezenkívül elemzi azokat az érzelmeket és érzéseket, amelyek egy kampányt lendületbe hoznak, és pontosabb adatokat szolgáltat, mint a hagyományos CPM-modellek.

MarketMuse

MarketMuse egy mesterséges intelligencia által vezérelt platform SEO, tartalomkutatás és versenyelemzés számára, és segít a marketingeseknek olyan tartalmat létrehozni, amely valóban releváns a közönségük számára. Ezen túlmenően hasznos információkat nyújt a különböző kulcsszavakhoz, és azonosítja a potenciálisan kihasználatlan területeket.

Tehát, ha úgy érzi, hogy a tartalomból hiányzik a „je ne sais quoi”, akkor hasznos lehet egy ilyen platform segítsége.

majd

Ez az ideális platform arra az esetre, ha közösségi médiában való jelenléte nagy érdeklődést vált ki a megjegyzések és vélemények révén.

majd a megfelelő eszköz, ha tudni szeretné, hogy cége vagy márkája hogyan jelenik meg az interneten. Feldolgozza a közösségi média platformokról, véleményekről és egyebekről származó adatokat, és megérti az általános hangulatot. Ezenkívül előnyben részesíti azokat a véleményeket és megjegyzéseket, amelyekre figyelmet kell fordítani online hírnevének növelése érdekében.

Énekkar

Ahogy már említettük, a marketingszakembernek ismernie kell és meg kell értenie a közönség igényeit (mit kereshet az interneten), hogy hatékony kampányt hozzon létre. Mint olyan, Énekkar egy olyan platform, amely az AI erejét használja fel olyan minták elemzésére, amelyek sikeres híváseladásokhoz vezetnek.

Betekintést nyújthat abba is, hogy egy értékesítési hívás miért nem volt sikeres, és lehetővé teszi az értékesítők számára, hogy az elsődleges feladatukra – az ügyletek lezárására – összpontosítsanak. Ezt úgy teszi, hogy automatikusan jelentéseket készít minden egyes felhasználói interakcióról, így leveszi ezt a feladatot az emberi kezelők kezéből.

Záró gondolatok

Mindezek elolvasása után a következtetés meglehetősen nyilvánvaló: az AI-rendszerek mélyen beépültek szakmai és magánéletünkbe. Mint digitális marketingesekmindkét szemszögből látjuk, hogy működik, és ideje megérteni és elfogadni, hogy az a mód, ahogyan korábban csináltuk a dolgokat, nem hasznos az intelligens algoritmusok és adatelemzők segítsége nélkül.