A vezető vonalak használata erősebb fényképekhez

Ahogy egyre jobb a fotózás, el kell kezdenie tudatos döntéseket hoznia a képek kompozícióját illetően. A harmadok szabálya már nem fogja csökkenteni. Az egyik legegyszerűbb és legerősebb kompozíciós technika a vezetővonalak. Nézzük meg, mik ezek, és hogyan kell használni őket.

Miért kompozíció?

A fényképezés művészeti forma. Természetesen nincs óriási művészet a kutyájáról készült pillanatfelvételekben, amelyeket iPhone-jával készített, de még mindig megvan benne a lehetőség, hogy egy kép több legyen, mint valami megtörtént eldobható ábrázolása.

A jó képek mondanak valamit. Ez nem mindig valami nagy, mély pont vagy kulturális kritika; gyakran azt mondják, hogy „a világ elég félelmetes” vagy „az emberek remek dolgokat tudnak csinálni”. A kompozíció csak egyike azoknak az eszközöknek, amelyek az üzenet közvetítését szolgálják.

Nézzünk egy fotót az enyémről.

Ezen a felvételen szeretnék néhány dolgot elmondani:

Az ember kicsi, a természet nagy.
Az emberek még mindig elég epikus dolgokat művelnek a természetben.
SPEEEEEEEED!

  Hogyan játssz helyi többjátékos játékokat online a Steam Remote Play Together funkcióval

Nem éppen Pulitzer-díjas fotó, de azt hiszem, a kompozíciómmal sikerült rávilágítanom a lényegre. Amikor fényképet készít, gondolja át, mit szeretne érezni az emberektől, akik azt nézik. Nyugodt? Mérges? Izgatott? Ihletett? Boldog? Bármi is legyen, a kompozíció vagy megerősíti, vagy megtöri az üzenetet.

Nos, most, hogy foglalkoztunk azzal, hogy miért fontos a kompozíció, ássuk be, és nézzük meg az egyik fő kompozíciós eszközt: a vezető sorokat.

Mik azok a vezető vonalak?

A vezető vonalak a kép bármely olyan vonala, amely a nézők szemét vezeti vagy irányítja. Mivel kihasználják az emberi hajlamot arra, hogy egy vonalat kövessünk a tekintetünkkel, miután megnéztük, hatékonyan irányítják az embereket, hová nézzenek a képeden. Itt vannak a vezető vonalak a fenti képen.

Nyolc sort számolok, amelyek mind a központi hegyre és a síelőre irányítják a nézőt. Amikor valaki először rápillant a fényképre, ha megnézi e sorok bármelyikét, rögtön a témához vezet: pontosan oda, ahová szeretném, hogy nézzen. Itt kapja meg az ember és a hegy kontrasztját, valamint a mozgás és a sebesség érzését. A képnek ez az a része, amely leginkább megtestesíti azt a pontot, amelyre próbálok rávilágítani.

  Mi az a torrentezés? Amit tudnod kell, ha torrentet használsz

A vezető vonalaknak nem kell egyeneseknek lenniük. Lehetnek ívelt, természetes vonalak, például a partvonal vagy egy fa.

És itt vannak a vezető vonalak a felvételen.

Mint látható, a képen a legtöbb vonal a témához vezeti a nézőt: a világítótoronyhoz. A legnagyobb dolog, ami ront ezen a felvételen, az a napsugaraktól származó vonalak sorozata a felvételtől balra.

Mivel elfordulnak a témától, kivezetik a néző szemét a keretből, ami nem ideális. Ha festő lennék, szinte biztos, hogy ezeket a vonalakat az ellenkező irányban festettem volna. Sajnos a természet korlátai között kellett dolgoznom.

A vezérvonalak lehetnek természetesek vagy emberiek, valósak vagy vélelmezettek. Készítse el ezt a fényképet.

A legerősebb vezető vonalak benne a móló árnyékai. Maga a móló és a horizont az a két másik fő vonal, amely a mólón élőkre vonzza a nézőt.

Vagy készítse el ezt a fényképet.

És ez.

Mindkét képen egy nagyon elterjedt trükköt használtam: mivel a világ 3D, a nyomat vagy képernyő pedig 2D, ha fényképet készítesz, párhuzamos vonalak sorozatai látszanak összefolyni a távolban. Bármilyen párhuzamos vonalkészletet használhat, például utcákat, épületeket, sikátorokat, vasúti síneket vagy bármi mást, hogy a nézőt a képkockába és a téma felé irányítsa. Csak helyezze vissza őket a két vonal közepére.

  Hogyan nézzünk tévét barátaival a Hulu Watch Party segítségével

Íme az első felvétel a vonalak hozzáadásával.

És a második.

Vezető vonalak használata

A vezető vonalak használata meglehetősen egyszerű. Fényképezés közben csak körül kell nézni, és meg kell nézni, hogy vannak-e már létező vonalak, amelyek segítségével irányíthatja a néző tekintetét. Ennél a fotónál észrevettem, hogy a fafalon nagyon érdekes vonalak vannak, ezért olyan nyílást választottam, amely lehetővé teszi, hogy láthatóak maradjanak, és ellőttem.

A vezető vonalakat nagyon könnyű megtalálni, ha tájképet készít. Maga a horizont egy, akárcsak minden gerincvonal, folyó vagy ösvény. Ezért a világítótorony olyan természetes témát ezen a képen.

A vezető soroknál csak arra kell vigyázni, hogy ne vezessék el a nézőt a témától. Ezen a fotón van néhány hihetetlenül erőteljes vonal, de ezek… sehova sem vezetnek.

Ha lenne ott egy kis csónak vagy tereptárgy, ez hihetetlen felvétel lenne. Úgy ahogy van, ez csak egy pillanatfelvétel egy szép felhőképződményről és annak tükröződéséről.

A kompozíció egyik alapeleme, hogy a meglévő vonalak segítségével irányítsa a néző tekintetét. Játsszon bármilyen vonallal, amelyet megtalál, amikor legközelebb lövöldözik.