A megfelelő felhőbevezetési modell az Ön számára

Nem tudja, hogy privát vagy nyilvános felhőt válassza? Fedezze fel a különbségeket, mielőtt megtenné az utolsó lépést.

Nem számít, mekkora a vállalkozása, a skálázhatóság, a biztonság és a költséghatékonyság miatt a számítási felhő a megfelelő választás az Ön számára. Különféle típusú felhő-telepítési modellek állnak rendelkezésre azonban, beleértve a privát felhőt és a nyilvános felhőt.

Ebben a cikkben megvitatjuk a két felhőmodell közötti különbségeket és felhasználási eseteiket. Így kiválaszthatja vállalkozása számára a megfelelő modellt.

Mi az a privát felhő?

A privát felhőmodell a számítási felhő olyan kategóriája, ahol egyetlen felhasználó vagy szervezet használja a teljes felhő-infrastruktúrát. Általában ezt a szolgáltatást privát felhőtárhely-szolgáltatók kínálják. Ennek ellenére tárolható a szervezet adatközpontjában vagy egy kolokációs létesítményben.

Lehet, hogy magában foglalja a hagyományos többbérlős felhőinfrastruktúrát, de nem is. Mondanom sem kell, hogy a vállalatok jobban kontrollálják adataikat, és jobb biztonságot kapnak a többi felhőmodellhez képest. A privát felhő kezeléséhez azonban sokkal magasabb szintű informatikai szakértelemre van szükségük.

A privát felhőben a végfelhasználói szervezet felelős a működésért, akárcsak egy hagyományos helyszíni infrastruktúra. Ezért a vállalatoknak gondoskodniuk kell a folyamatos karbantartásról, az operációs rendszer javításairól, a szoftverkezelésről, a köztes szoftverekről és a frissítésekről.

Hogyan működik a privát felhő?

A privát felhőszerver egy bérlős környezet, amely elszigeteltvé és biztonságossá teszi. A virtualizáció révén több szerverről felhalmozott erőforrásokat használ. Csak olyan szervezeteket lehet kiválasztani, amelyek kellően elszigetelődnek egymástól.

Egy privát felhőnek van internetkapcsolata, de lehet, hogy nem. A szervezetek belső hálózataik segítségével csatlakozhatnak egy helyszíni privát felhőhöz. Kihelyezett privát felhő esetén a vállalatok nyilvános interneten keresztül csatlakozhatnak biztonságos VPN-kapcsolattal vagy privát Ethernet-kapcsolattal.

A Private Cloud előnyei

#1. Biztonság és adatvédelem

Mivel a privát felhők nem igényelnek megosztást más bérlőkkel, ezek nagyobb biztonságot kínálnak. A szervezetek egyéni biztonsági intézkedéseket és protokollokat alkalmazhatnak az érzékeny adatok és a kritikus munkaterhelések védelme érdekében.

#2. Fokozott kontroll

Azáltal, hogy lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy sajátos igényeiknek megfelelően konfigurálják az infrastruktúrát, a privát felhők teljes ellenőrzést biztosítanak számukra erőforrásaik felett. Így a szervezetek integrálhatják a privát felhőt a meglévő rendszerekkel és alkalmazásokkal.

  DLNA-kiszolgáló beállítása Linuxon

#3. Legacy Systems

Vannak bizonyos örökölt rendszerek vagy alkalmazások, amelyeket nehéz áttelepíteni a nyilvános felhőbe. A privát felhő lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy korszerűsítsék infrastruktúrájukat, miközben a régi rendszereket átmeneti megközelítéssel megtartják.

#4. Megfelelés és szabályozási követelmények

A kormányzat, az egészségügy és a bankszektor szigorú megfelelési és szabályozási követelményekkel rendelkezik. A privát felhő használatával ezek az ügynökségek és szervezetek fenntarthatják a megfelelőséget és megfelelhetnek a szabályozási szabványoknak, miközben elkerülik az esetleges szankciókat.

#5. Testreszabott szolgáltatási szintek

A nyilvános felhőtől eltérően a privát felhő lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy meghatározzák saját szolgáltatási szintű megállapodásaikat (SLA). A vállalatok SLA-ikba belefoglalhatják a szükséges üzemidőt, teljesítményt és válaszidőket, és ezek megfelelnek a kritikus üzleti folyamatoknak és a felhasználói elvárásoknak.

#6. Fokozott rugalmasság

A privát felhő lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy olyan hálózati architektúrát, valamint hardver- és szoftverspecifikációkat válasszanak, amelyek megfelelnek sajátos üzleti követelményeiknek. Így nagyobb teret kínál a szervezet hatékonyságának és teljesítményének javítására.

Mi az a nyilvános felhő?

A nyilvános felhő egy olyan számítási modell, amelyben a nyilvános felhőszolgáltatók különféle számítástechnikai szolgáltatásokat kínálnak szervezetek és magánszemélyek számára a nyilvános interneten keresztül. A szolgáltatások magukban foglalják a tárolást, a számítástechnikát, az alkalmazásokat és a környezeteket.

Egyes nyilvános felhő-erőforrások ingyenesek, míg az ügyfeleknek más erőforrásokat kell igénybe venniük különböző árazási modellek használatával. A nyilvános felhő segít a szervezeteknek a legmodernebb technológiák kiaknázásában és a szinte végtelen skálázhatóság elérésében.

Hogyan működik a nyilvános felhő?

A nyilvános felhőmodell egy harmadik féltől származó szolgáltatót foglal magában, amely méretezhető és igény szerinti IT-erőforrásokat tárol, amelyeket a felhasználók nyilvános vagy dedikált hálózati kapcsolaton keresztül szállíthatnak. Utility computing néven is ismert, mivel a felhasználók igény szerint jutnak hozzá az erőforrásokhoz.

Itt a szolgáltató biztosítja azt az infrastruktúrát, amelyre a szervezetnek szüksége van a felhőszolgáltatáshoz és a munkaterhelés telepítéséhez. Általában tárolási, megfigyelési, biztonsági és jelentéskészítő szolgáltatásokat és alkalmazásokat is kínálnak ezzel a modellel.

A nyilvános felhőtartományok nagy nevei mellett, például az AWS, a Microsoft Azure vagy a Google Cloud, választhat egy kisebb szolgáltatót is. Míg a népszerű szolgáltatók rendelkezésre állási és integrációs támogatást kínálnak, a niche-szolgáltatók lehetővé teszik a megoldás testreszabását vagy bizonyos felhőképességekre való összpontosítást.

A Public Cloud előnyei

#1. Költséghatékonyság

A legtöbb szervezet a nyilvános felhőt részesíti előnyben, annak költséghatékonysága. Mivel felhasználás alapú árazási modellen működik, a vállalatok igényeik szerint növelhetik vagy csökkenthetik az erőforrásokat.

#2. Méretezhetőség

A nyilvános felhő választása gyakorlatilag korlátlan skálázhatóság elérését jelenti a lehető legrövidebb idő alatt. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a teljesítmény megzavarása nélkül kezeljék a megnövekedett forgalmat vagy használatot.

#3. Elérhetőség

A nyilvános felhőszolgáltatók általában a világ minden tájáról rendelkeznek adatközpontokkal. Így a szervezetek minimális késleltetés mellett telepíthetik alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat a felhasználókhoz közelebb. Ez a funkció a működés globális bővítéséhez és a katasztrófa utáni helyreállításhoz is hasznos.

#4. Megbízhatóság

A nyilvános felhőben beépített redundancia- és hibatűrési mechanizmusokat kap az infrastruktúrába. Ezek az adatokat és az alkalmazásokat különböző adatközpontokban osztják el a magas rendelkezésre állás és a minimális állásidő biztosítása érdekében.

  A krikett aktiválása telefonon

#5. Szolgáltatások köre

A nyilvános felhőben a felhasználók számos beépített szolgáltatást és eszközt kapnak a számítástechnikához, tároláshoz, adatbázisokhoz, gépi tanuláshoz és elemzéshez. Ezeket a meglévő alkalmazásokba integrálva a cégek gyorsabb alkalmazásfejlesztést és innovációt biztosíthatnak.

#6. Megfelelés

A nyilvános felhőszolgáltatók jobb biztonsági intézkedéseket alkalmaznak, mint az egyes szervezetek és megfelelőségi tanúsítványok, gyakran felülmúlva a képességeket. A magas szintű biztonsági protokollokon, az adattitkosításon és a fejlett fenyegetésészlelésen kívül megfelelőségi tanúsítványokat is kínálnak, hogy megfeleljenek az iparág-specifikus szabályozási követelményeknek.

#7. Időt takarít meg

A nyilvános felhőszolgáltató felelős az adatközpontok kezeléséért és karbantartásáért. Így megspórolja a végfelhasználók idejét, amelyet a termék üzembe helyezésére, konfigurálására, a szerver összeállítására, a csatlakozásra és a termékfrissítésekre fordítottak volna.

#8. Menedzsment

Ha egy szervezet a nyilvános felhőt választja, nem kell kezelnie az infrastruktúra-kezelési feladatokat. Ezért az informatikai infrastruktúra kezelése helyett több erőfeszítést fektethetnek az alapvető üzleti tevékenységekbe. Azt is biztosítja, hogy a vállalatok karbantartási kötelezettség nélkül hozzáférjenek a legújabb szolgáltatásokhoz és frissítésekhez.

Privát felhő vs. Nyilvános felhő

Biztonság

A privát felhő privát hálózatot használ a csatlakozáshoz, így rendkívül biztonságos. Másrészt egy nyilvános felhő bármilyen hálózaton keresztül csatlakoztatható; ezért sérülékeny és kevésbé biztonságos.

Méretezhetőség

A privát felhőben való bővítéshez a vállalatoknak frissíteniük vagy bővíteniük kell hardvereiket. A nyilvános felhő azonban gyakorlatilag korlátlan méretezhetőséget kínál szinte végtelen erőforrásokkal.

Ellenőrzés

A privát felhők lehetővé teszik az infrastruktúra birtoklását, így teljes ellenőrzést gyakorolhat felette. Éppen ellenkezőleg, a felhasználóknak nagyon kevés befolyásuk van a nyilvános felhők felett.

Teljesítmény

A privát felhők nagy teljesítményt nyújtanak a privát hálózatokon keresztül, míg a nyilvános felhő mérsékelt teljesítményt nyújt.

Költség

A privát felhők drágábbak, mint a nyilvános felhők, mivel nagyobb biztonságot és szolgáltatásokat kínálnak.

Infrastruktúra

A privát felhő egy szervezetet szolgál ki, és az infrastruktúra magánszervezetekkel meg van osztva. A nyilvános felhőinfrastruktúra azonban meg van osztva a nyilvánossággal, és több ügyfelet támogat.

Szerver és kapcsolat

A privát felhőben dedikált szervereket és csak a privát hálózaton keresztüli kapcsolatot kap. A másik oldalon a nyilvános felhő megosztott szervereken fut, és a nyilvános internetet használja.

Megfelelés és előírások

A privát felhő olyan szervezetek számára alkalmas, amelyeknek fenn kell tartaniuk és be kell tartaniuk a szigorú megfelelést. Másrészt a megfelelőségi követelmények teljesítése kihívást jelenthet nyilvános felhő használatával.

A privát felhő iparági bölcs felhasználási esetei

Kormány

A kormányzati szerveknek olyan érzékeny adatokkal kell foglalkozniuk, amelyeket biztonsági és szabályozási megfeleléssel kell kezelni. A privát felhőben a kormányzati alkalmazottak együttműködhetnek és kommunikálhatnak egy megfelelő és biztonságos ökoszisztémában. Ezért a privát felhőt különféle kormányzati feladatok kezelésére használják.

A jogi cégek és a szakmai szolgáltatók bizalmas ügyfélinformációkat kezelnek. A privát felhőt használják biztonságos dokumentumkezelésre, együttműködésre és ügyfélkommunikációra, teljesítik a szabályozási követelményeket, és megőrzik az adatvédelmet.

Kutatás és oktatás

Egy másik szektor, amelyben a privát felhőket széles körben használják kutatási és oktatási intézményekben. A privát felhő támogatja az együttműködésen alapuló kutatást, és biztonságos hozzáférést kínál az oktatási erőforrásokhoz. Ezenkívül az intézetek ezen a platformon ellenőrzött környezetet kapnak, ahol érzékeny kutatási adatokat dolgozhatnak fel.

  Átfogó útmutató a hálózati biztonsági megoldásokhoz

Egészségügy

Az egészségügyi ágazat a privát felhőktől is függ, mivel bizalmas betegadatokat kell kezelniük, és szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Ezzel a felhőmodellel a kórházak biztonságosan tárolhatják a betegek adatait, lehetővé teszik az egészségügyi szakemberek számára a kommunikációt, és lehetővé teszik az orvosi kutatást.

Pénzügy

Mivel a pénzügyi és banki szektornak is nagy mennyiségű érzékeny pénzügyi és személyes adatot kell kezelnie, a biztonságos környezetet a privát felhőkre támaszkodják. Itt megkapják a szükséges ellenőrzési és biztonsági intézkedéseket az ügyféladatok kezeléséhez, a pénzügyi alkalmazások telepítéséhez, a kockázatelemzéshez és a szabályozási szabványoknak, például a PCI DSS-nek való megfeleléshez.

Vállalkozások

A sokrétű IT-infrastruktúra-igényű vállalatok a privát felhőt használják. Ezzel a modellel a vállalatok felhalmozhatják és központosíthatják erőforrásaikat, allokálhatják és felhasználhatják erőforrásaikat, javíthatják az adatbiztonságot, és egyszerűsíthetik az alkalmazások telepítését. Ezenkívül biztosítja a szükséges rugalmasságot és ellenőrzést ahhoz, hogy megfeleljen a vállalat környezeti felépítésének egyedi igényeinek.

A nyilvános felhő iparági bölcs felhasználási esetei

Szoftver mint szolgáltatás (SaaS)

A nyilvános felhő használata gyakran megfigyelhető a SaaS-iparban. A SaaS-szolgáltatók a nyilvános felhőket választják szolgáltatásaik (CRM, ERP, együttműködési eszközök) tárolására és a végfelhasználókhoz való eljuttatására. A vállalatok előnyben részesítik a nyilvános felhőplatformokat, hogy idővel bővítsék szolgáltatásaikat, és használaton alapuló árazást kínáljanak ügyfeleiknek.

Big Data Analytics

A big data elemzésével foglalkozó cégeknek felhőplatformokra van szükségük nagy teljesítményű számítási erőforrásokkal és adattárolással. Mindkettőt megkaphatják a nyilvános felhőben. Ezek a platformok nagy mennyiségű adat feldolgozására képesek, és értékes betekintést nyerhetnek. A nyilvános felhőszolgáltatások mindenekelőtt speciális szolgáltatásokat is nyújtanak, mint például az adattó és az adattárház.

Webes és mobil alkalmazások

Szoftvertárhelyről és -telepítésről van szó, a nyilvános felhő a web- és mobilalkalmazás-fejlesztők első számú választása. Skálázhatóságát és elérhetőségét kihasználva a fejlesztők még nagy forgalom esetén is zökkenőmentes felhasználói élményt nyújthatnak.

Játék és streamelés

A nyilvános felhőt játékok és streaming fogadására is használják. Az olyan nyilvános felhőszolgáltatások, mint a méretezhetőség és a nagy teljesítmény, alkalmasak a többszereplős játékok és a valós idejű feldolgozás kezelésére. Ezenkívül ezek a platformok könnyű streamelési élményt biztosítanak a közönség számára minden helyről.

Katasztrófa utáni helyreállítás

Azok a szervezetek, amelyek felhőplatformokat használnak a katasztrófa utáni helyreállításhoz, gyakran a nyilvános felhőt választják. Elosztott infrastruktúrával rendelkezik a földrajzi helyeken, és gyors adat-helyreállításra és üzletmenet-folytonosságra használható rendszerhiba vagy természeti katasztrófa esetén.

A hibrid felhőmodell a keresett válasz?

Ha még mindig kétségei vannak a vállalata számára megfelelő felhőalapú üzembe helyezési modellel kapcsolatban, van egy másik lehetőség, a hibrid felhőmodell. Ez a számítási felhő modell a privát és a nyilvános felhők használatát egyaránt kombinálja.

Az emberek gyakran használják a hibrid felhőt a nyilvános és a privát felhőalapú viták megoldásaként, mivel mindkét felhőmodell előnyeit testreszabható megközelítésen keresztül kínálja a privát és a nyilvános felhőkörnyezetek integrálásával.

A hibrid felhőmodell bevezetésével a szervezetek egyensúlyt érhetnek el a biztonság, az irányítás és a méretezhetőség között. Élvezhetik a nyilvános felhő előnyeit, például a rugalmasságot és a felosztó-kirovó árképzést, miközben ellenőrizhetik az érzékeny adatokat, és fenntarthatják a privát felhő megfelelőségi követelményeit.

Végső szavak

Amint az a fenti vitában látható, mind a privát, mind a nyilvános felhőknek megvannak a maga előnyei, és különböző helyzetekben alkalmasak. Ezért a kettő közötti különbségek megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzon, összhangban a szervezet és az iparági szabályozás sajátos követelményeivel.

Miután végigment a munkafolyamaton, a használati eseteken, valamint a privát és nyilvános felhők közötti különbségeken, nem okozhat gondot a megfelelő mód kiválasztásával a cége számára. Ha érdekel, a virtuális privát felhőről is olvashatsz.