A legjobb kapcsolóport-figyelő szoftver a tényleges forgalom „látásához”.

A hálózati kapcsolók paneljei gyakran LED-ekkel vannak felszerelve, amelyek bizonyos fokú információt szolgáltatnak állapotukról és interfészeik vagy portjaik állapotáról. Sajnos ezek a lámpák ritkán segítenek. Először is, mivel a kapcsolók általában néhány tucat interfésszel rendelkeznek, nem sok hely marad a LED-eknek, és gyakran el vannak rejtve az összes csatlakoztatott kábel mögött. De még ennél is fontosabb, hogy a hálózati berendezéseket általában valamilyen távoli helyre telepítik, például vezetékes szekrénybe vagy épület felszállóba. A kapcsolóportok éber szemmel tartásához valamilyen eszköz szükséges. Ebben segíthet a kapcsolóport figyelő szoftver, és ezért mutatjuk be a 6 legjobb kapcsolóport figyelő szoftver listáját.

Utazásunkat azzal kezdjük, hogy megvitatjuk a kapcsolóport figyelésének csínját-bínját. Meglátjuk mi ez és hogyan működik. Szeretnénk a lehető legtöbb hasznos háttérinformációt átadni, könnyen érthető módon, anélkül, hogy a technikai részletekbe fulladnánk. A technikai részletekről szólva azt is megvitatjuk, hogyan működik az SNMP a kapcsolóportok figyelésével összefüggésben. Végül is az SNMP minden megfigyelő rendszer központi része. Ezután készen állunk arra, hogy felfedjük a legjobb 6 kapcsolóport figyelő szoftverünket, mindegyikről röviden áttekintve.

A kapcsolóport figyelésének ABC-je

Számos dolgot érdemes figyelni a hálózati kapcsolókon. Valójában a kapcsolók figyelése túlmutat a portokon. A legalapvetőbb formában a kapcsolók állapotát érdemes figyelni. Azt szeretné tudni, hogy a kapcsolók felfelé vagy lefelé állnak-e. És ha leesik az egyik, azonnal értesíteni akarsz, lehetőleg még mielőtt a felhasználók elkezdenének hívni.

Még valami, amit érdemes figyelni, az a kapcsolók működési paraméterei. Győződjön meg arról, hogy nem fogy ki a memóriájuk, nincs-e túlterhelve a processzoruk, vagy nem melegszik túl. Az ilyen típusú paraméterek könnyen lekérhetők távolról a felügyeleti eszközökkel, és gyakran beállíthatók a riasztások, hogy értesítsenek, ha túllépik a „normál” tartományukat.

A felügyelet következő szintje a kapcsolók portjainak tényleges felügyelete. Tudni akarja, hogy melyek vannak fent és melyek alul. De még ennél is fontosabb, hogy a legtöbb kapcsolóport figyelő eszköz lehetővé teszi az egyes portok be- és kimenő forgalmának mérését, valamint gyakran az interfész hibákat is. Ezeket az információkat jellemzően grafikonok formájában jelenítik meg, amelyek az időbeli fejlődésüket mutatják.

Ne keverje össze a kapcsolóportokat és a hálózati portokat

Mielőtt továbbmennénk, szeretnénk tisztázni valamit. Fontos különbség van a switch port és a hálózati port között. Az első egy hálózati kapcsoló fizikai interfészére vonatkozik. Ez a cikk erről szól. A hálózati port egészen másra utal. A portszámok segítségével a hálózatra csatlakoztatott eszközök megszervezhetik a hálózati forgalmat. Egy számítógépen egy adott időpontban számos folyamat, program és szolgáltatás futhat. Amikor a számítógépek adatcsomagot küldenek ki a hálózaton, megjelölik azokat egy forrásportszámmal, amely tudatja velük, hogy a válasznak milyen folyamatra kell eljutnia. A célportokat is nagyjából ugyanezen okból használják. Számos portszámot szabványosítottak, és általánosan használtak. A HTTP-forgalomhoz a 80-as, az FTP-hez a 21-es, a DNS-hez pedig az 53-as portot gondolhatjuk. Bár léteznek eszközök a hálózati portok vizsgálatára, ez a cikk nem erről szól.

Az SNMP rövid bemutatása

Az SNMP a Simple Network Management Protocol rövidítése. Ennek elég sokat kell mondania arról, hogy mi az. Bár egyszerűnek hívják, valójában nem olyan egyszerű. De nem kell az SNMP minden aspektusának mesterének lenni ahhoz, hogy saját előnyére használhassa, mint ahogy tapasztalt szerelőnek sem kell lennie az autó használatához. Tehát a magyarázatot a lehető legnem technikai jellegűnek tartjuk, és megtartjuk azt, ami az SNMP-figyelés működésének megértéséhez szükséges.

Az SNMP közvetlenül számos hálózati eszköz operációs rendszerébe van beépítve. Az SNMP-képes eszközök bizonyos számú paramétert elérhetővé tesznek a megfigyelőeszközök számára. A paraméterek többnyire kétféleek lehetnek, mérőműszerek vagy számlálók. Például egy tipikus hálózati kapcsolónak mérő típusú SNMP-paraméterei vannak a CPU-terheléshez, a felhasznált memória százalékos arányához vagy a maghőmérséklethez. Számláló típusú paraméterekkel is rendelkeznek, amelyek megszámolják a be- és kimenő bájtokat, valamint az egyes interfészek bemeneti és kimeneti hibáit.

A megfigyelő eszközök kapcsolat nélkül kommunikálnak az SNMP-kompatibilis eszközökkel, az olvasni kívánt paraméter objektumazonosítójával – vagy OID-jével – „get” kéréssel. Biztonsági okokból a kérésnek tartalmaznia kell egy „közösségi karakterláncot” is, amely durva jelszómechanizmusnak tekinthető. A kérelemben szereplő közösségi karakterláncnak meg kell egyeznie a hálózati eszközön konfiguráltal.

Egy tipikus portfigyelő eszköz rendszeres, előre meghatározott időközönként – jellemzően ötpercenként – kiolvassa a vonatkozó paramétereket az egyes eszközökről. A mérőműszer típusú értékeket egyszerűen eltárolja az adatbázisában, és megjeleníti a műszerfalán. A számláló típusú paraméterek esetében a dolgok egy kicsit bonyolultabbak. Senkit nem érdekel az interfészen belüli és azon kívüli bájtok számának ismerete. Amit szeretnénk, az a sávszélesség-használat, bit per másodpercben.

Íme, hogyan teszi ezt a megfigyelő eszköz. Ugyanolyan előre meghatározott intervallumban olvassa be a számlálót, mint a mérőműszerek, de ahelyett, hogy eltárolná az értékét, számol vele. Először kivonja a számláló aktuális értékét az előzőből, és megadja a bájtok számát öt percben. Ezután ezt az értéket megszorozza 8-cal, hogy megkapja az öt perc alatti bitek számát, és az eredményt elosztja 300-zal – a másodpercek számával öt percben –, hogy megkapja az átlagos sávszélesség-használatot bit per másodpercben az elmúlt öt percben. Hasonló számítás történik a hibaszámlálókkal is, megadva a hibaarányt az interfész hibáiban másodpercenként.

A 6 legjobb kapcsolóport-figyelő eszközünk

A Top 6 listánkon a hálózati adminisztrációs világ legismertebb neveitől származó szoftverek találhatók. A legjobb választásunk, amint látni fogja, meglehetősen egyedi, míg a maradék öt „klasszikusabb” eszköz működését tekintve. Mindegyik eszközről rövid áttekintést nyújtunk, bemutatva az elsődleges jellemzőket.

1. SolarWinds felhasználói eszközkövető (ingyenes próbaverzió)

Ha a hagyományosabb megfigyelőeszközökhöz szokott, a SolarWinds User Device Tracker véletlenül elkaphatja. Ez nagyon különbözik a legtöbb más megfigyelő rendszertől. Ez az eszköz a használat nyomon követésére, nem pedig a használat mérésére összpontosít. Ez egy finom, de mégis fontos különbség. Ez a termék képes gyorsan megtalálni a hálózati eszközöket, valamint feltérképezni és felügyelni a vezeték nélküli hozzáférési pontokat, kapcsolókat és portokat. Kiváló eszköz, ha kezelni kell a kapcsolót és a kapcsolóport kapacitását. Használható a csaló eszközök és felhasználók észlelésére, és szükség esetén a portok távoli letiltására is.

Az egységes informatikai adminisztrációs irányítópultjával a SolarWinds User Device Tracker lehetővé teszi a vezeték nélküli hozzáférési pontok hibáinak, teljesítményének és kapacitáshasználatának figyelését. Lehet, hogy nem illik egy dedikált Wi-Fi-elemzőhöz, de az biztos, hogy jobb a semminél. Valójában a legtöbb felhasználó számára elég lesz.

Ha már a felhasználókról beszélünk, ez az eszköz nemcsak az eszközöket, hanem a felhasználókat is nyomon követi. Lehetővé teszi például, hogy ki van bejelentkezve egy adott kapcsolóporthoz csatlakoztatott számítógépen. Valójában ez az, ahol a SolarWinds User Device Tracker jelentősen eltér a többi terméktől. Míg a hagyományos eszközök elsősorban forgalomfigyelők, amelyek megmondják, hogy mekkora forgalom – és néha milyen forgalom – megy át egy hálózati interfészen, ez az eszköz megmondja, hogy mi és ki használja a felületet.

Ha hagyományosabb megközelítést szeretne, ez az eszköz zökkenőmentesen integrálható a SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer eszközzel, a NetFlow Collector and Analyzer eszközzel, amely részletes információkat nyújthat a hálózat forgalmáról, vagy az alább áttekintett Hálózati teljesítményfigyelővel.

A SolarWinds User Device Tracker a monitorozni kívánt hálózati kapcsolóportok teljes számának megfelelően licencelt. Az árak 1895 dollártól kezdődnek 2500 portonként. Ha szeretné kipróbálni a terméket vásárlás előtt, annak 30 napos ingyenes próbaverziója letölthető. Ha pedig csak működés közben szeretné látni, egy interaktív bemutató is elérhető.

INGYENES 30 NAPOS Próbaidőszak: SOLARWINDS FELHASZNÁLÓI ESZKÖZKÖVETKEZŐ

2. SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő (ingyenes próbaverzió)

Ha hagyományosabb kapcsolóport-figyelő eszközt keres, a SolarWinds Network Performance Monitor – vagy az NPM, ahogyan gyakran nevezik – lehet, hogy a megfelelő eszköz az Ön számára. Ez a SolarWinds zászlóshajója, és egyben az egyik legkidolgozottabb terméke. Az NPM teljes körű hálózatfelügyeleti megoldást kínál egy felhasználóbarát grafikus műszerfallal, ahonnan figyelheti az eszközöket és konfigurálhatja a rendszert.

Egy eszköz hozzáadása a SolarWinds Network Performance Monitorhoz aligha lenne egyszerűbb. Egyszerűen meg kell adni az eszköz IP-címét vagy gazdagépnevét és az SNMP közösségi karakterláncot, a többit pedig az eszköz elvégzi. Lekérdezi az eszközt az elérhető paraméterekről, és lehetővé teszi, hogy kiválassza azokat, amelyeket fel szeretne venni a megfigyelésébe. Korlátozottan hány eszközt adhat hozzá, de ha eléri ezt, egyszerűen frissítenie kell a licencét. Az NPM könnyen méretezhető a legkisebb hálózattól a több száz eszközből álló többhelyes hálózatig

Mivel valószínűleg nem szeretne az eszköz műszerfala előtt ülni, és figyelni a hálózatot, a The SolarWinds NPM figyelmeztetéseket is tartalmaz. Az eszköz például értesíti Önt, ha egy megfigyelt paraméter túllép egy kritikus értéket. Bár a riasztási rendszer rendkívül testreszabható az események kiváltása és az értesítési módok tekintetében, választhatja azt is, hogy alig bármilyen konfigurációval azonnal használja. A riasztórendszerbe beépített intelligencia is be van építve, és például nem küld értesítést kisebb eseményekről az éjszaka közepén, vagy nem küld több tucat gazdagép leállási értesítést az elérhetetlen eszközökről, ha a tényleges probléma az előttük lévő lekapcsolás. .

A SolarWinds Network Performace Monitor ára 2955 dollártól kezdődik, és a figyelni kívánt elemek számától függően emelkedik. Részletes árajánlatért fordulhat a SolarWinds értékesítési csapatához, vagy használja az online árajánlatozó eszközt. A legtöbb SolarWinds termékhez hasonlóan ingyenes 30 napos próbaverzió is letölthető a SolarWinds webhelyéről.

INGYENES 30 NAPOS Próbaidőszak: SOLARWINDS HÁLÓZATI TELJESÍTMÉNY MONITOR

És miközben a SolarWinds webhelyén tartózkodik, miért ne nézzen meg az általuk kínált számos ingyenes eszközt. Néhányukat áttekintettük a „Legjobb SFTP- és FTPS-kiszolgálók” és „A legjobb ingyenes TFTP-kiszolgálók” című cikkeink részeként.

3. ManageEngine OpManager

A ManageEngine köztudottan a legjobb hálózatkezelő eszközök egyikét készíti. A ManageEngine OpManager egy teljes irányítási rendszer. Ez az eszköz, amely Windows vagy Linux alatt is futhat, rengeteg kiváló funkcióval rendelkezik. Az első és legfontosabb az automatikus felfedező funkció, amely nemcsak eszközöket talál, hanem hálózatát is leképezi egy egyedileg testreszabott műszerfalhoz. Ha az eszköz műszerfaláról beszélünk, lefúró funkcióval rendelkezik, és nagyon könnyen használható. És ha Ön mobileszköz-felhasználó, akkor iOS és Android rendszeren futó kliens alkalmazások is elérhetők táblagépekhez és okostelefonokhoz, így bárhonnan hozzáférhet.

A riasztás az OpManager másik erőssége. Az eszköz a küszöb alapú riasztások széles skálájával büszkélkedhet, amelyek segítenek észlelni, azonosítani és elhárítani a hálózati problémákat, gyakran még azelőtt, hogy a felhasználók telefonálni kezdenének. Több küszöbértéket is beállíthat különböző értesítésekkel minden mutatóhoz.

A ManageEngine OpManager két változatban érhető el, az Essential tervben vagy a vállalati tervben. Az első akár 1000 csomópont monitorozását teszi lehetővé, és ára 715 dollártól kezdődik 25 eszköz esetén, míg a másik akár 10 000 eszközt is képes felügyelni, ára 500 eszköz esetén 19 795 dollártól kezdődik. Mindkét csomaghoz ingyenes 30 napos próbaverzió áll rendelkezésre, valamint egy online bemutató is. Ezenkívül a ManageEngine-nel testreszabott demó is elkészíthető.

4. PRTG

A Paessler Router Traffic GrapherA PRTG egy másik nagyszerű megfigyelő rendszer. Kiadója azt állítja, hogy a PRTG képes figyelni az IT-infrastruktúrában található összes rendszert, eszközt, forgalmat és alkalmazást. Ez egy mindent magában foglaló csomag, amely nem támaszkodik külső modulokra vagy kiegészítőkre, amelyeket le kell tölteni és telepíteni kell. Mert ha integrált természete van, a PRTG gyorsabban és könnyebben telepíthető, mint a legtöbb más hálózatfigyelő eszköz. A PRTG segítségével választhat néhány különböző felhasználói felület közül. Van egy Windows vállalati konzol, egy Ajax-alapú webes felület, valamint mobilalkalmazások Androidra és iOS-re.

A legtöbb ilyen minőségű termékhez hasonlóan a PRTG is rendelkezik automatikus eszközfelderítéssel. Átvizsgálja hálózatait, és automatikusan felismeri az eszközök és rendszerek széles körét. És amikor ez megtörténik, előre meghatározott sablonok alapján automatikusan érzékelőket hoz létre ezekhez az eszközökhöz. A PRTG-nek van egy nagyon hasznos térképszolgáltatása is, ahol egyéni térképeket hozhat létre, és úgy jelenítheti meg megfigyelési adatait, ahogyan az Ön számára érthető. A riasztás egy másik tartomány, ahol a PRTG nem hagy kívánnivalót maga után. A riasztások és értesítések rugalmasak és testreszabhatók. Ha pedig valamelyik elérhető ingyenes ügyfélalkalmazást használja Androidra, iOS-re vagy Windows Phone-ra, akár push értesítéseket is kaphat közvetlenül mobileszközén. Ez a szintén elérhető szabványos e-mail- és SMS-értesítéseken felül. Ha pedig nagyobb rugalmasságra van szüksége, egy hatékony API lehetővé teszi saját értesítési szkriptek létrehozását.

A PRTG ingyenes verzióban érhető el, amely teljes értékű, de 100 érzékelő figyelésére korlátozódik. Minden megfigyelt paraméter egy érzékelőnek számít. Például, ha egy 48 portos kapcsoló minden portját, valamint a CPU és a memória terhelését szeretné figyelni, akkor 50 érzékelőt fog használni. Ha 100-nál több érzékelőre van szüksége, akkor a fizetős licencek egyikét kell vásárolnia. Az árak az érzékelő kapacitásától függően változnak, 1600 dollártól 500 dollárért 14 500 dollárig korlátlan számú érzékelő esetén. A próbaverzió – korlátlan számú érzékelővel – letölthető, és a 30 napos próbaidőszak lejárta után visszatér az ingyenes verzióhoz.

5. Zabbix

Zabbix az egyik legjobb ingyenes és nyílt forráskódú felügyeleti platform. Ennek a vállalati szintű rendszernek világszerte 300 000 felhasználója van. A Zabbix nemcsak a kapcsolóportokat fogja figyelni, hanem a szervereket is – mind a helyi, mind a felhőalapú – és a rajtuk futó szolgáltatásokat. A Zabbix segítségével nyomon követhető a sávszélesség, az eszköz CPU és memória kihasználtsága, az eszköz általános állapota, valamint a konfigurációs változások.

Ez az eszköz nagyon intuitív webalapú felülettel és lenyűgöző funkciókészlettel büszkélkedhet. Minden olyan funkcióval rendelkezik, amely a gyakran több ezer dollárba kerülő termékektől elvárható. Riasztási és értesítési alrendszere a legjobbak közé tartozik. A rendszer a tipikus e-mailes értesítések mellett helyi szkripteket is tud futtatni, amelyeket az események figyelése vált ki.

A Zabbix ingyenes, de a kiegészítő szolgáltatások megvásárolhatók a Zabbix-tól. Például a műszaki támogatás öt szinten vásárolható meg, az Ön igényeitől függően. Teljes tanúsítási képzési program is elérhető. Ezek közül azonban egyiket sem kell megvásárolnia, mivel közösségi támogatás is elérhető.

6. Kaktusz

kaktuszok valószínűleg a legtöbbet használt ingyenes és nyílt forráskódú felügyeleti rendszer. Lehet, hogy nem olyan funkciókban gazdag, mint néhány kereskedelmi termék – bár ez vitatható –, de mégis nagyszerű eszköz, különösen az árat tekintve. A Cactus fő összetevői a gyors lekérdező, a fejlett grafikonsablonok és a többféle adatgyűjtési módszer. A Cacti rendelkezik felhasználói fiókokkal is, ahol minden felhasználó beállítható, hogy hozzáférjen az eszközök egy részéhez. A termék könnyen használható web alapú felülettel rendelkezik. Kisvállalkozástól vagy otthoni LAN-tól összetett hálózatokig terjedhet, több ezer eszközzel több helyen.

A Cacti az RRDTool-on alapul, egy nyílt forráskódú programon, amely egy Round-Robin adatbázisban tárolja az adatokat – innen ered a neve –, és grafikonokat hoz létre ezekből az adatokból. A kaktuszokat többnyire PHP-ben írják, így könnyen módosítható az igényeinek megfelelően. Számos eszköztípushoz vannak beépített sablonok. Az eszközspecifikus sablonok gyakran letölthetők az eszközgyártók webhelyeiről vagy a közösség által vezérelt Cacti fórumokról. A Catiból csak egy figyelmeztető funkció hiányzik.

Következtetésképpen

A kapcsolók portjainak és általános állapotának figyelése egyszerű, ha a megfelelő eszközökkel rendelkezik. Az egyik kiválasztása az első lépés. Az imént áttekintett hat termék mind kiváló választás. Kiválasztása nagymértékben a személyes preferenciákon és az Ön egyedi igényein fog alapulni, mivel az egyes eszközök apró eltéréseket mutatnak, amelyek jobban megfelelnek az Ön helyzetének.