A Chrome OS egyre töredezett (és ezúttal a Google hibája)

Az Android „töredezettsége” régóta beszédtéma az operációs rendszerrel kapcsolatban. Ahogy azonban korábban is mondtam, ezért a gyártók a hibásak. De most attól tartok, hogy a Chrome OS ugyanazon az úton halad – és ezúttal ez a Google hibája.

Miben különböznek a Chrome OS frissítései az Androidtól

Az Android és a Chrome OS között már korán létrehozok néhány kapcsolatot, mert ennek csak kiindulópontnak van értelme. A legnagyobb különbség a kettő között az, hogy az Android nyitott, és minden gyártó számára elérhető, módosítható és újraterjeszthető; A Chrome OS-t ezzel szemben teljes mértékben a Google felügyeli.

Androidon az eszközgyártók felelősek a frissítések lassításáért. Például egy új Android-verzió megjelenésekor a gyártónak a kiadás előtt módosítania kell a forráskódot, hogy megfeleljen az igényeinek. Például a Samsungnak hozzá kellett adnia az összes One UI funkciót, mielőtt kiadhatta volna az Android Pie frissítést a kompatibilis Galaxy eszközökhöz.

A Google viszont kezeli a Pixel eszközeinek összes frissítését. Ez azt jelenti, hogy amint egy nagyobb Android-kiadás készen áll a használatra, a Google kitessékelheti az ajtón. Pontosan ez az oka annak, hogy minden Android-újságíró (én is) azt fogja mondani, hogy válasszon Pixel eszközt, ha törődik az időszerű frissítésekkel.

Tehát mi köze ennek a Chrome OS-hez? A Chrome OS-re ugyanúgy gondolhat, mint a Pixel telefonok Android-felépítésére. A legfontosabb különbség az, hogy míg a Pixel a Google által tervezett és felügyelt telefonok egyetlen sora, a Chrome OS elképesztő számú eszközön érhető el több tucat gyártótól. De a legegyszerűbben ez nem számít; csak tudd, hogy a Chrome OS frissítéseit a Google kezeli, függetlenül attól, hogy melyik eszközre vagy gyártóra alkalmazzák – ahogy a Microsoft is kezeli a Windows-gépek összes frissítését, gyártótól függetlenül.

Ez nem azt jelenti, hogy az összes Chrome OS-eszköz egyszerre kapja meg a frissítéseket. Minden összeállítást még módosítani kell, hogy az egyes Chrome-eszközök speciális hardverével működjön. Ennek eredményeként az egyik Chromebook frissítést kaphat, amint készen áll, míg egy másiknak néhány hetet kell várnia. De a lényeg az, hogy mindannyian ugyanazt a frissítést kapják.

De ahogy egyre több funkció kerül bevezetésre – különösen az újabbak, amelyek virtualizációt igényelnek, mint például a Linux és az Android-alkalmazások támogatása –, a Chrome OS-eszközök között egyre nő a különbség a funkciók között, és ez aggasztó.

A Chrome OS Feature Gap Conundrum

A Chrome OS-felhasználók izgatottak voltak, amikor a Google először bejelentette, hogy Android-alkalmazásokat visz be a Chrome OS-be. Ezzel az egyetlen lépéssel a Google rengeteg hasznos funkciót, alkalmazást, játékot, eszközt és egyebeket tudott hozni egy olyan operációs rendszerbe, amelyet sokáig „csak egy webböngészőnek” tartottak.

A vártnál sokkal tovább tartott, amíg az Android-alkalmazások elkezdték elérni az eszközöket. Nem nagy ügy; csak azt akartuk, hogy jól csinálják. Aztán jött a rossz hír: nem minden eszköz kapna támogatást az Android-alkalmazásokhoz. A lista kezdett kifolyni, ezzel együtt egy várható idővonal hogy mikor érkezik meg a funkció, és minden Chromebook-tulajdonos azt kérte, hogy megnézze, sikerült-e az eszköze. Sok csalódott felhasználó volt. A legrosszabb az, hogy nem világos, hogy egyes eszközök miért kaptak Android-alkalmazásokat, mások pedig nem – csak feltételezhetjük, hogy van valami köze a lapkakészlet-támogatáshoz, de nehéz ezt biztosan megmondani (főleg, hogy az ok személyenként változhat -eszköz alapon).

Később ugyanez történt a Linux-alkalmazások támogatásával is, de eleinte még kevesebb eszköz kapta meg a funkciót. A Linux-támogatás egy adott kernelverziót igényel, és a legtöbb Chromebook akkoriban nem érte el a vágást – és a Google nem tudta könnyen frissíteni őket, valószínűleg a zárt forráskódú illesztőprogramok miatt.

Így két kiváló funkció csak néhány kiválasztott Chromebookon volt elérhető. Van azonban egy fény az alagút végén: elég hosszú idővonalon az összes Chrome OS-eszköznek támogatnia kell mindkettőt. Alapvetően minden új Chromebook támogatja az Android-alkalmazásokat, és az az érzésem, hogy ugyanez igaz lesz a Linux-alkalmazásokra is.

De még mindig van egy probléma, és minden az Android-alkalmazások körül forog.

A Chrome OS Android töredezettségi problémája van

Bár a jövőben minden Chrome OS-eszköz támogatni fogja az Android-alkalmazásokat (vagy legalábbis támogatnia kell), a Chrome OS 73 stabil legutóbbi kiadása azt mutatja, hogy a Chrome OS töredezettsége továbbra is probléma. Miért? Mivel a különböző Chrome OS-eszközökön az Android különböző verziói futnak. Ez azt jelenti, hogy más elérhető funkciókkal is rendelkeznek.

A Chrome OS 73 például az Android-alkalmazások hangfókuszát hozza létre. Ez azt jelenti, hogy amikor egy Android-alkalmazás hangot játszik le, az összes többi hangforrás elnémul (például a Chrome). Tehát ha zenét hallgat a Chrome-ban, és egy Android-alkalmazás értesítést küld, az értesítés elsőbbséget élvez. Ez a funkció azonban csak az Android Pie-t futtató Chrome OS-eszközökön érhető el. Nem működik a Nougaton vagy az alatt.

Ez azért probléma, mert a legtöbb Chrome OS-eszközön még mindig a Nougat fut. A Chrome OS 72 néhány eszközre hozta a Pie-t, de nem mindegyikre – még a legtöbbre sem. Ez frusztráló a jelenlegi és az új felhasználók számára egyaránt. Nem világos, hogy egyes eszközök miért frissítettek Pie-re, mások miért nem; az sem világos, hogy ezek a frissítések hogyan fognak működni a jövőben. A Google pedig elég szűkszavú az egésszel kapcsolatban.

Ha egy adott Android-funkciót keres a Chrome OS-en, akkor ez a verziók közötti különbség miatt nagyon eltalált. Tovább rontja a helyzetet, hogy nincs egyértelmű idővonal arra vonatkozóan, hogy a Pie több Chrome OS-eszközt érjen el, így még csak utána sem lehet nézni, hogy megtudja, mikor láthatja eszközén a frissítést.

Szóval ez most egy balhé. Egy ponton ezt könnyen el lehetett volna utasítani az Android-alkalmazások Chrome OS-en történő támogatásának szélesebb körű bevezetése részeként. De közeledünk ahhoz a két évhez, amikor az Android-alkalmazások először kezdték el használni a Chrome OS-t, ami elég hosszú ahhoz, hogy ezeket a hibákat ki kellett volna dolgozni.

Ezen a ponton a Chrome OS Android-támogatása egyfajta töredezett káosz. A tény, hogy lassan indult, aggasztó volt, de az eszközök közötti funkciók közötti különbség már komoly aggodalomra ad okot. A jelenlegi eszközök kapnak valaha támogatást az Android Pie-hez? A jövőbeni készülékeken is lesznek hasonló problémák? A Pie-t jelenleg támogató eszközök támogatni fogják az Android O-t?

A kemény valóság az, hogy ezekre a kérdésekre nincs válasz. A Chrome OS töredezett volt az Android-alkalmazások támogatásának elindítása óta, és úgy tűnik, hogy ez a közeljövőben nem fog megváltozni.

És ezúttal egyedül a Google-n múlik, hogy kijavítsa. Remélem, a Chrome OS jövője érdekében, hogy ez valóban megtörténik. A funkciók paritása fontos, különösen akkor, ha az operációs rendszert egyetlen szállító kezeli.